Roligt besök.

Idag kommer min mamma och moster Bibbi hit och de ska förhoppningsvis sova över två nätter. Yiippeee! Även Agnes är överlycklig. Jag var precis och lämnade henne på dagis. Hon är så fin så det gör nästan ont att titta på henne. Det blev ingen blöja idag. Hela helgen gick ju bra utan och fastän det hände två olyckor igår så gör vi ett försök. Det hade varit lite märkligt att sätta på henne en blöja igen. Hon var sååå stolt när jag berättade för fröken Lea :)
Vad rolig hon är. Igår när hon pratade med pappa i telefon och berättade att hon bajsat på toan så sa pappa "åh, vad duktig du är. Nu får jag köpa en present till dig." Agnes svarade då "pappa, du behöver inte det. Mormor och Bibbi har köpt paket till mig....". Älskade unge!

Emil är fortfarande sååå förkyld och sover oroligt. Jag somnar inte på kvällen utan ligger och vrider mig och funderar i två timmar! Magnus tog Emil i morse. Himla tur. Han vaknade halv fem!!! Okristligt...men han ääälskar att kramas. Särskilt sin pappa.
Storasyster var i tidningen idag! Hon ska sjunga i en talangtävling i Kosta på lördag. Fast nu är hon också förkyld, stackaren. Natta är sååå modig....och söt....och snäll...och världens finaste Natta!
Igår var det mammamiddag med Agnes grupp. Alltid lika trevligt. Vi satt ute men strax innan tio så kom en mygginvasion! Helt sjukt. Vad man förändras när man får barn.... Innan kunde jag tycka barnskrik/lek/skratt var ljud som irriterade när vi vuxna satt och pratade och nu är det bara mysigt. Det är mysigt att sitta hemma hos någon som har barn och höra dem fnittra och busa. När det inte är mina barn så är jag ändå totalt avslappnad och bara njuter.

Plötsligt händer det!

Dagen började inte så bra. Agnes gick in på sitt rum, stängde dörren och kissade på mattan! Pyjamasen på och allt... Nu blev i alla fall mattan tvättad! Jag har mutat, tjatat, bönat och skällt. Helt plötsligt hände det...Agnes bajsade på toan. Var hon stolt, eller? Hon fick karamellask, studsbollar och överraskning (såpbubblor och en massa tillbehör). Sedan ringde hon till mormor och berättade. Hon har varit som en solstråle hela eftermiddagen... Glad mamma också.

Regn och snor

Jag är trött...och jag är trött på att höra mig själv säga att jag är trött... Nu är Emil jätteförkyld och naturligtvis är det helt förtvivlat då! Roligt är att barnen är hemma, även största storebror Viktor. Agnes var ute och lekte med Zacke igår och var helt överlycklig. De klättrade på stora stenen, gungade, cyklade och hoppade i vattenpölarna. På förmiddagen blåste hon såpbubblor med Natta. På kvällen stod hon på toan och tvättade sina händer och då frågade jag om hon var snäll och gjorde som Zacke sa när hon var ute med honom. Agnes tittade på mig, helt allvarlig, och sa "mamma, jag tycker om Zacke. Jag tycker om Natta med". Sedan var hon tyst ett tag och därefter sa hon "mamma, jag ääääälskar Zacke och Natta". Sötaste Agnes. Jag tror att de älskar dig med. Fina ungar här hemma :)

A, Ä och M

Den här stora tjejen håller på och lär sig bokstäver nu. I morse visade hon mig Ä och M. Ibland kan hon B. Fem myror är fler än fyra elefanter är väldigt bra. Jag var själv inte så gammal när jag helt plötsligt läste tidningen för mormor och morfar efter att ha följt programmet slaviskt. Ingen visste att jag kunde läsa! I morse var det ett glädjetjut och enorma kramar. Agnes visste inte att storasyskonen kom hem igår kväll så när Natta traskade ut från sitt rum i morse blev Agnes överlycklig och rusade fram till henne för att kramas. Underbart att se! Fina, fina ungar!

Förkyld och vaken väldigt mycket i natt. Jag undrar vad det ska bli av den här lille gossen med det stora humöret! Han knips jättehårt och drar Agnes i håret. Igår läste vi bilderbok. Han älskade det. Så mycket mindre som görs med Emil än vad vi gjorde med Agnes. Det hinns inte med. Skärpning. Nu längtar jag som mest ifrån det här huset. Det ska bli så skönt i augusti när vi är på plats i det andra och allt är uppackat. Längtar...

Det spökar på Agnes rum

Ibland är det nästan lite spökligt i Agnes rum. Varje kväll när hon ska sova och vi släcker lampan så låter det från hennes ena pussel. Det är ett pussel med olika fordon och varje fordon har ett eget ljud. Alla pussel ligger blandade i en låda uppe på hennes bokhylla. Knappen till lampan är på väggen mitt emot och ändå så låter samma fordon (bilen) varje kväll när vi släcker lampan. Även om lådan har varit nere på golvet och det har pusslats och skakats om i lådan så låter den ändå på kvällen. En gång låter bilen och sedan är det tyst. Märkligt.

Oj, vilken gammal bild jag fick tag i. Emil har ju mycket mer hår nu...och en massa myggbett i ansiktet, hårbottnen och på kroppen. Emil är för tillfället väldigt pappig. När Magnus kommer så sträcker han sig mot honom och han vill helst mysa och pussas med pappa. Jag förstår honom...mamma vill också mysa med Magnus ju :) Trevlig helg alla!

Stackars, stackars, stackars...

Ibland är det bara förtvivlat här hemma och ibland kan det vara förtvivlat för att Agnes inte får ett plåster. En annan dag har världen gått under för att hon inte får sin napp och snuse (vi har regeln napp/snuse k 17 samt vid middagssömn). Idag var det lite jobbigt när Agnes skulle sova. Det var inte alls kul. Jag har börjat pudra hennes ben med vitt barnpuder. Jag tror att det började som en kul sak...typ...titta här så kul mamma gör och pudrade lite på henne när jag hade bytt blöja. Agnes fastnar gärna i roliga rutiner så nu MÅTTE (måste) vi pudra hennes ben innan hon ska sova. Idag när jag pudrade så fick vi först dra upp pyjamasbyxorna så hon blev bara benen och sen kunde jag pudra. Det ska inte kletas ut sen utan rutinen är att jag sedan bär in henne i sängen och lägger henne försiktigt ner och sedan ska hon ha en filt (inte täcke). Idag när jag pudrat hennes ben och lyfte upp henne i min famn så sa hon "stackars, stackars, staaaaackars mig". Hon sa det verkligen tre gånger och jag höll på att skratta ihjäl mig men fick bita ihop. Nästa rutin som har pågått i flera månader är att vällingen är "varm" varje kväll och vi ska ge henne flaskan, hon ska avvisa den, vi ska kyla den och sedan dricker hon hela flaskan. Söta, söta....
Jag imponeras varje dag av Agnes språk. Idag när jag pratade i telefon med min mamma så sa Agnes "pratar du med mormor? Jag vill också prata med henne". Jag tycker det är helt otroligt vad snabbt det går!

Dagisbesök

Igår var det familjekväll på dagis. Väldigt kul att träffa alla föräldrar och se sitt barn i sin andra hemmiljö! Agnes var helt överlycklig för att hon skulle få åka till dagis en gång till på samma dag!!!! Personalen är superbra och jag är så tacksam över att Agnes hamnade på Smultronet. Jag hade inte stått ut många minuter med alla dessa livfulla barn :) Agnes lekte mest med Alice men ville även att vi skulle vara med henne och leka. Hon ville ju visa oss alla leksakerna där. Först var vi ute en stund och sedan tog vi fikapaus där inne. Agnes passade på att gunga där ute och jäklar vad hon gungar! Nu står hon upp ibland och tar fart så jag får titta bort ibland för att inte rusa fram och stanna gungan...
Emil trivdes på dagis och det var en helt ny värld för honom. Sååå många nya spännande leksaker. Ett tag satt han mitt på golvet bland alla familjerna och sa brrrrrum och körde runt med en bil. Han var ganska orädd för ingen brydde sig om honom direkt. När någon säger "hej Emil" och tittar på honom så tittar han genast bort och skulle aldrig ge ett leende tillbaka...sötast tjurigaste Emil.

Väckning!

Den här stora tjejen fick väckas idag! Agnes bara sov och sov så strax innan åtta gick jag in och väckte henne. Dagis väntade ju! Idag skulle de på utflykt och jag möttes av en hög tre-åringar i regnkläder. Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen...personalen på Smultronet är helt underbar. Agnes älskar sina fröknar och älskar sitt dagis. Även Emil tycker det är kul att komma dit. Ikväll ska det vara fika på dagiset och med tanke på regnvädret här så blir det nog fika inne. Kul att träffa alla föräldrar och kul att se Agnes leka med sina kompisar. Agnes kämpar med sitt kissande på toan och ibland går det jättebra men ibland tror jag att hon helt enkelt inte orkar gå på toan! Hon tycker däremot att det är väldigt kul att klistra upp klistermärken!
Den här gossen är överallt nu och det är mycket frustration över att inte nå till allt. Idag stegade han lite runt bordet för att komma till datorn. Nu händer det saker här! Snart är det ju ett-års kalas!

Jag hoppas att de är ute idag!

Den här coola tjejen älskar nämligen vattenpölar och sa i morse att hon, Alma och Alice skulle hoppa i vattenpölarna på dagis.... Det vräker ner här så det bör ju finnas en del vattenpölar! En dag sa Agnes i bilen att hon äääälskar Alma och Alice. Jag svarade då att jag älskar Agnes och Emil...och pappa. Då älskade hon Alma, Alice, Emil, mamma och pappa. Unge.. :)
Den här lille lurven är överallt! Nyss hade han klättrat upp i Agnes säng och stod på huvudet ner. Det är mycket frustration nu! Emil äter allt mer vanlig mat. Äntligen!!! Korv är fortfarande högst upp på listan men både idag och igår har det käkats pasta med kräftstjärtar, majs, creme fraiche och en massa annat gott. Han är expert på att dra Agnes i håret.
Så här söta var Ludde och Agnes när de satt och fikade hemma hos mormor och morfar.

Huset stod kvar

när vi kom hem efter en snabbvisit i Skåne. Vi hann med en hel del trots allt. Agnes fick leka med Ludde och busa på lekplatsen. Vi träffade Mia och Lars, morfar och Sara, Danne och Maria, min kusin Patrik och Lars och på hemvägen så körde vi till farmor och farfar. Farfar fyllde år och Moppan m familj var där. Det går lite bättre med Emil nu. Han börjar inte gråta när Moppan tittar på honom :) Trevlig helg men nu väntar vardagen igen. Tarzan dreglar och idag ska jag försöka få en veterinär att titta på honom. Stackars!
Så här cool var Agnes när vi var och åt glass på köpcentrat Samarkand. Solglasögon, tofsar och tatuering på armen....hihi...

Vi drar till Yngsjö...vi drar till Yngsjö...

Yngsjömorden...det är väl det som Yngsjö förknippas med. Inte för mig!! Yngsjö innebär mamma och Anders och HAVET.... Yippeee! Lille söte gossen sover när pappa ligger närmst honom. Spjälsängen är på min sida men nu har jag och Magnus bytt sida två nätter för att jag ska få sova lite och då sover han mycket bättre! Idag känner jag mig nästan lite pigg!!! 

Nu är Emil inne i en grötperiod och käkar en tallrik gröt till frukost. Perfekt. I morse vaknade jag och Magnus av en illpigg jätteglad Emil. Sedan ställde han sig upp i spjälsängen. Första gången han stod upp. Det händer mycket i Emils liv nu. Agnes hämtade tidningen idag. Sötaste Agnes gick ut i pyjamas och gummistövlar. Sedan ropade hon "en farbror" och förbi kom en 25-årig kille.....
Igår när Magnus skulle värma vällingen så satt Agnes på vasken och väntade. Då passade hon på att norpa till sig en vindruva, varpå Magnus sa "du kan inte ta fler vindruvor nu" och Agnes svarade "det kan jag visst det....jag är en stor flicka nu". "Nej, det får du inte" sa Magnus och Agnes svarade "jo, jag gör det om jag vill..." Tja, vad svarar man på det. Idag blir det lek med Ludde hos mormor och morfar. Oj, vad hon längtar.

Så här känner jag mig...

Som ett gammalt foto från 70-talet... Det är mycket gnäll nu men fy vad jag är trött! Mitt humör är inte på topp. Tre års sömnbrist börjar kännas faktiskt. Även om jag får sova hyfsat en natt så kommer jag aldrig i kapp. När barnen flyttar hemifrån.....DÅ ska jag sova och sova och sova...
Idag när jag hämtade Agnes på dagis så lekte de "gömma benet". De sitter i en ring och en i mitten. En av de i ringen får ett "hundben" (träpinne eller liknande) och sedan ska den i mitten skälla mot någon som då får visa sina händer och så fortsätter det tills hunden har hittat sitt ben :) Tänk att alla gamla lekar hänger kvar! Agnes blir oftast generad eller något när jag kommer och upphör leka. Ibland tittar hon bort och låtsas att hon inte ser mig och fortsätter leka. Hon är aldrig förutsägbar....jo, när det gäller nattsömnen och hon ska få sin välling. Den är alltid för varm och måste kylas :)

Pojkar är pojkar?

Vad är det här egentligen? Igår satt Emil och lekte med en av Agnes bilar och sa "brrrrum, brrrrum". Agnes har ALDRIG varit intresserad av bilar och har därför inte fått så många (4 stycken kanske :) ) och Emil får tag i en av dem och sätter igång att brumma. Är detta medfött? Varför älskar Agnes att leka med dockor? Varken jag eller Magnus är speciellt roade av att leka med dockorna.... Jag har köpt en tågbana i trä som jag försökt plocka fram flera gånger och få henne intresserad av men intresset är stendött. Halsband, måla naglarna och det senaste "jag är torr om läpparna, mamma" för att få ta på lypsyl är det som funkar för Agnes. Undrar om Emil kommer leka med dockor och om jag även får måla hans naglar. Han gillar i och för sig Agnes halsband!
Agnes toabesök går framåt. Vi klistrar klistermärken för fullt men hon har inga planer på att göra nr 2 på toan utan säger bara "jag vill inte det". Jag har mutat med allt...hon ska till och med få en "julklapp"...men hon är ganska nöjd med att kissa på toan och blir VÄLDIGT stolt. I morse när hon satte sig så kom det en massa kiss och två fisar så hon skrattade nästan ihjäl sig. Hon har humor!

Nakna kocken i vårt kök!

Borttagen rumpbild på Agnes...

Är det nakna kocken som gästspelar i vårt kök?
Borttagen rumpbild på Agnes...

Nej, den här lilla söta gumpen tillhör ju Agnes! Här står hon och hjälper pappa att steka ägg....naken...
Idag när vi gick till dagis så åkte hon ståbräda efter vagnen. Det är lite hoppigt och hon slog i munnen i handtaget och utbrast "Aj, jag slog min näbb!" Jag skrattade och sa "du har väl ingen näbb" "jooohooo!" svarade Agnes och pekade på sin läpp.
Nämen...glad en liten stund. I natt var Emil inte glad och ändå så vaknade han illpigg kl 05. Jag är så trött så jag skulle kunna lägga mig ner på golvet och gråta mig till sömns. Emil är nog inne i en fas eller något för han äter konstant och det händer väldigt mycket nu. Han har precis börjat resa sig upp mot mig, soffan och barnfåtöljerna men har redan börjat klättra så han hänger över barnfåtöljerna och det är bara en tidsfråga innan han trillar ner med huvudet först. Fyra söta små tänder tittar fram nu! Emil satt och lekte med toaborsten några sekunder i morse. Örk.....

En annorlunda väckarklocka


Finns det något vackrare? Sovande barn. Pricken, nappen och snusen....såå trygg i sin säng, lilla Agnes.
Men vänta...vad är det som kommer smygande nere i högra hörnet?
Lille söte lurven. Illpigg och längtandes efter sin lekkamrat. Varför rör hon inte på sig?
Syrran, du har tappat din napp...varsågod! Här får du den...i ögat...
NU är båda barnen vakna! Bus!!!!
Dagens Agnes:
Vi gick hem från dagis och på vår gata är två brunnar, märkta med A, och den ena var målad med blå färg. När vi gick förbi så sa jag "kolla Agnes. Någon har målat på gatan" Hon tittade och sa "det var bokstaven A, mamma". Jag vet inte om de håller på med bokstäver på dagis. Annars har hon lärt sig det från Fem myror är fler än fyra elefanter. Lite senare började hon sjunga deras bokstavslåt....AAAA, a, a, a, a, a, a, BBBB, b, b, b, b, b, b, CCCC osv. Naturligtvis kunde hon inte alla bokstäverna men hon kunde de första!

Fyra tänder och telefonprat

Nu är tand nr 4 här. Jag önskar att det var därför han gnällde hela natten men den syntes redan igår så jag tror tyvärr inte det. Emil tog precis Agnes leksakstelefon och satte mot sitt öra....tänk som de iakttar och härmar... Coola hawaiiskjortan igen...
Agnes är för härlig. Igår när hon skulle sova så var det bara vi hemma och jag förklarade att jag tänkte gå och bada så hon fick ställa sin vällingflaska på golvet när hon var klar. Vanligtvis så dricker hon upp vällingen, kallar på oss, vi går in och hämtar flaskan och sedan somnar hon. Igår så hörde jag först hur hon ropade "mamma, Emil är vaken!!". Jag är övertygad om att hon hade knallat in och gett honom nappen om jag inte hade hört hennes rop och gått in till Emil. Lite senare hörde jag hur hennes dörr öppnades..."mamma, jag sätter flaskan här". Jag sa till henne att hon kunde gå och lägga sig nu och då stängdes dörren och hon somnade. När jag kom ut från badrummet så stod den tomma vällingflaskan på golvet utanför hennes dörr....lilla söta fina Agnes.

Hon hämtar tidningen!

Behöver jag säga att jag, Magnus, Emil och Tarzan (som ville smita ut) stod i dörren och tittade när vår stora tjej gick och hämtade tidningen till oss. Över gatan, bort till rätt brevlåda, plocka upp tidningen, tappa skorna och några delar från tidningen men STOLT och GLAD Agnes!
Emil reser sig. Nu ställer han sig mot mig hela tiden. Varför har jag längtat efter det här egentligen? Om han "klättrar" upp i mitt knä så kommer Agnes och vill sitta där samtidigt och sitter hon där först så kommer han och vill upp. Jag har numera oftast två barn i mitt knä...fast det är ju lite mysigt också :)

Oförskämt tidigt...

Halv fem...illpigg Emil. Är det inte straffbart? I alla fall lördagar. Det känns sådär att komma ut i köket och sätta på kaffe kl 04.50. Det blir bättre....det blir bättre....
Första sjöbadet är avklarat....fötterna doppades i alla fall. Emil var väldigt skeptisk!
Den här lilla tjejen blev väckt av Emil innan kl 06 i morse. Han lyckades ta sig in och öppna hennes dörr på några sekunder. Emil är snabb när han känner för det! Agnes var uppe länge igår eftersom det var "fredagsmys". I morse sa hon att idag ville hon måla naglerna :) Sedan sa hon att hon tycker om blått, rött och Alma (hennes dagiskompis). Vi skrattade massor. Det lät ju så gulligt...
I fredags hade jag två mammor här från Emils mammagrupp. Väldigt trevligt. Vad stora de börjar bli, våra barn. En av dem hade dessutom med sig sin stora tjej som är snart tre år. Perfekt lekkamrat för Agnes! Vad cool det är med barn. De bara tittar på varandra några sekunder och sedan är de lekkamrater :)
I morse gjorde jag ett gigantiskt, väldigt ambitiöst toa-uppmuntringsschema. Där är bilder och rutor och tanken är det ska fyllas med klistermärken. Tråkiga runda enfärgade när hon sitter på toan och det inte kommer något, lite roligare när det kommer kiss och SKITROLIGA stora klistermärken när det kommer bajs. Jag vet inte om hon kommer köpa konceptet men nu är jag jäkligt trött på hennes bajsblöjor.

Min mormor

Jag har tänkt på min mormor flera gånger de sista dagarna och velat ringa och prata med henne. Det går ju inte. Hon lever men är bara ett skal på grund av sin demens. Det är så sorgligt. Mina barn fick aldrig lära känna min mormor och hon fick aldrig förstå att mina barn var "Lindas barn" som hon tjatat om i tjugo år! Om jag skriver lite om min mormor så finns hon kvar, här på bloggen i alla fall, och då kommer mina barn kanske vilja veta mer om henne när de är äldre och då ska jag ta fram fotoalbum och berätta om min kära mormor.

Hon växte upp i Polen, katolik, gifte sig med en man, fick en son och sen bröt kriget ut. Hon hamnade i Auschwitz. Syskonen splittrades. Mormors son hamnade i Ryssland. Kvar i Ukraina finns hans dotter, hennes man och deras dotter. De har varit här och hälsat på flera somrar i Sverige men det upphörde när mormor flyttade till demensboendet. Mormor hade en bror, Josef, som var och hälsade på varje sommar när jag var liten. Hans dotter, Irka bor med man och barn i berömda Rosengård, väldigt trevliga allihopa. En annan bror hamnade i Sydamerika. Mormor hittade honom på äldre dar men tyvärr avled han och de hann aldrig få någon kontakt.

Mormor kom med vita bussarna till Sverige och där träffade hon min morfar ute på betesfältet. De fick sex barn (tyvärr bara fem kvar) och 10 barnbarn. Jag älskar min släkt. De är bullriga, spottar inte i glaset, väldigt olika och väldigt roliga. Jag känner mig alltid välkommen till mina mostrar och missar aldrig våra årliga släktträffar. De är underbara.

Hemma hos mormor och morfar samlades vi. Ibland var vi bara några stycken men ofta var vi väldigt många. Männen satt i källaren och spelade spel och drack grogg. Alla rökte och det var helt dimmigt i hela källaren. Kvinnorna satt nog och skvallrade och försökte hålla reda på alla oss huliganer. Vi var många kusiner och vi hade kul tillsammans. Där fanns alltid någon kusin i rätt ålder. Vi träffades och gjorde ingenting. Vi umgicks och jag älskade det. Mormor stod ofta vid spisen. Jag har ALDRIG sett min morfar ens röra i en gryta utan det var väldigt traditionellt där hemma men det var mormor som styrde och ställde. Morfar han satt på sin speciella plats vid kylskåpet och drack kaffe från de gamla pyttesmå kaffekopparna och bet av en sockerbit samtidigt som han hade en cigg hängandes i mungipan. Han dog i cancer alldeles för tidigt, vid 59 års ålder.

Mormor var rund och hade ofta konstiga kläder. Hon hade kvar alla hemmasydda färgglada klänningar som man antagligen hade på 60-talet och när hon åkte till stan hade hon alltid en rejäl handväska med sig. Mormor hade inget körkort så morfar körde alltid i sin nya volvo...för ny bil var viktigt för honom.

Mormor kunde kramas hon. När jag var liten så försvann jag nästan mellan hennes gigantiska bröst men kramar från mormor var alltid långa, hårda och fyllda med kärlek. Sedan så luktade hon så speciellt och när jag är och hälsar på henne på demensboendet så känner jag ibland fortfarande den lukten fast utan nivea. För ofta hade hon även en svag doft av nivea.

Mormors hus. När jag var liten så kändes både hus och trädgård enormt. Huset bestod av källare och två plan till. Överst var alla sovrum (alla tre!), en liten (otäck tyckte jag för där var en pytteliten förrådsdörr längst in) toa, hall och hamstringsrummet. Mormor handlade när det var billigt och ni skulle inte tro mig om jag berättade hur mycket mjöl, socker, konserver och kaffe hon hade i sitt förvaringsrum. Vet man om mormors bakgrund så tycker jag inte att det är så konstigt ändå. Hon hamstrade. På mellanplanet var köket. I köket var bänken där man kunde sitta och titta på fågelbordet utanför och sedan fanns där en låda med allt möjligt i...knappar, verktyg, snörstumpar, påsklämmor (den gamla sorten som vi har runt bröd idag), plastkapsyler och en massa annat. I TV-rummet fanns en dörr och bakom den dörren fanns PÅSEN...påsen med leksakerna i. Där var inte mycket men det var alltid kul när den åkte fram. Jag minns legot och sedan tror jag där fanns någon barbiedocka oxå bland annat. I finrummet fanns stereon, spelen och finsoffan. Där satt vi när det var julafton. Morfar hade en massa roliga skivor, Nisse Alroth, snapsvisor och mina favoriter Thorleifs. Sedan fanns där en toa och en klädkammare oxå. Jag älskade att vara i klädkammaren och känna på mormors pälsar, prova hennes mössor och leka med hennes handväskor...fast jag fick inte vara där inne :) Källaren var en massa förvaringsrum och ett allrum. Jag tyckte det var otäckt att gå ner där och hämta läsk. Ibland tjatade jag till mig en läsk och då fick jag gå ner för kalla stentrappan och gå till rummet längst in och välja en flaska läsk. Där stod förresten en motionscykel också i källaren men den har jag ALDRIG sett mormor använda. Det är nog den enda onödiga saken mormor köpt. Jag undrar om hon fått den av någon för det låter väldigt olikt min mormor att köpa en motionscykel och sedan inte använda den...

Trädgården var grön och full av blommor och bakom garaget hade vi en begravningsplats för alla djur som dog. När jag var liten fanns där ett enormt plommonträd med de sötaste gula plommon jag någonsin smakat. De tog bort det och sedan fanns där "bara" kvar lila plommon, krusbär, röda och svarta vinbär, äpplen, rabarber, jordgubbar, körsbär och alla sorters grönsaker. De där första rabarberna...som jag gick och åt ute med en tallrik med socker att doppa dem i...mmmmm...

På sommaren kunde man leka på åkern, sparka fotboll, vänta på varubilen, samla på sniglar (inte jag men mina kusiner...en av dem, Lina, stoppade in sniglarna i munnen och sög på dem hela tiden!), följa med mormor till brevlådan, äta av allt trädgården erbjöd eller bara sitta i de enorma solstolarna. Vad tungt det var att fälla ryggen med hjälp av handtagen när man var liten förresten. En sommar sparkade jag och min kusin Patrik bollen på ett källarfönster så det gick sönder. Vi hade fönsterna som målstolpar...smart... På sommaren var där alltid någon från Polen som bodde hos mormor och jobbade svart någonstans. Det var inte släktingar utan oftast vänners vänner och liknande. Mormors hus var öppet för alla. Mormors bror var också där ofta. Jag minns lukten...lukten av bruna konstiga cigg. Rökte alla från Polen på den tiden? Alla rökte inomhus i alla fall. Jag minns även de konstiga orden. Mormor pratade polska med alla dessa människor och jag och morfar satt tysta.

Jag var mycket hos mormor och morfar när jag var liten. Jag älskade det. Där fick jag 100% ompyssling och det är väl så det ska vara. Hos mormor och morfar behöver det inte tjatas och gnatas och uppfostras. Det gör ju föräldrarna. Mormor jobbade nätter på ett äldreboende. Ibland körde jag och morfar och lämnade mormor på kvällen och sedan fortsatte vi in till stan och köpte tidningar och godis. Morfar köpte ofta tidningen Pilot och jag tog Bamse eller Kalle Anka. Ibland sa morfar "ta nu en till tidning" och då fick jag TVÅ serietidningar. Sedan åkte vi hem och la oss i mormor och morfars säng och läste tidningar. Hur mysigt som helst. Min morfar var väldigt, väldigt snäll. En gång ville mormor att jag skulle diska och det ville verkligen inte jag utan började lipa. Då röt morfar till och sa "håll käften kärring, diska kan du själv göra". Så ska man kanske inte säga men de hade den tonen till varandra. Mormor svor lite för sig själv och tog själv hand om disken...

Många skulle nog beskriva mormor som sträng, onödigt ärlig och lite skräckinjagande. För mig var det aldrig så. För mig var mormor trygghet, värme och oändligt med kärlek. Ibland "sa hon vad hon tyckte" oavsett om det behövdes eller inte men ingen är perfekt. Hon ville mig alltid väl och hade hon sett mina fina barn nu så hade hon varit så stolt, så stolt och gett dem lika mycket värme och kärlek som jag fått. Hon hade nog satt sig på tåget och åkt hit och pysslat om både mig och min familj. Mormor var inte rädd och hon älskade att skämma bort oss alla. Hon ville gärna laga mat och servera och hjälpa till. Full rulle på dygnets alla timmar. Att sitta still var inget för mormor. Där finns så många berättelser om mormor och jag hoppas jag kan berätta dem för mina barn en dag. En del av dem är inte rumsrena.

Mormor lärde mig att spara. Hon sparade och snålade till sig själv hela livet. När jag fick pengar av henne så hur skulle jag då kunna slösa upp dem på något trams när hon inte unnade sig själv något? Nej, pengarna sattes in på kontot och sparades. Jag ville att mormor skulle vara stolt över mig och det tror jag att hon varit om hon sett mig idag. Hon var så stolt när jag blev färdig jurist...hennes lilla flamsiga, fotbollstokiga Linda :)

Lilla runda varma mormor. Oj, vad jag kan sakna henne ibland. Hennes skratt och hennes pigga blick, hennes gamla hand på min lilla hand, hennes nypande i mina kinder och hennes sätt att säga "lilla Linda..." Ibland vill man vara liten igen....

Vilken åska?

Jag läste precis på en blogg att det hade varit några rejäla åskknallar här i natt! Jag och Magnus konstaterade i morse att det var ju lite synd att det inte åskade i natt...haha...hur hårt har vi sovit?. Emil är orolig igen men det var nog bara 2-3 gånger i natt som jag var uppe och stoppade nappen i honom. Däremot så var båda barnen illpigga kl 05!! Det var inte jag.... Agnes har inte ätit någon lunch på dagis nu på två dagar och har varit hiskelig i humöret. Stackars gumman. Idag är det soppa och har hon inte ätit idag heller så måste jag nog åka till doktorn med henne för soppa är hennes favorit. Dagispersonalen har berättat att när det är soppa så äter hon 3 portioner soppa medan de andra barnen helst riktar in sig på mackorna :)

Mat, mat, mat...jag är så trött på att planera mat, handla mat, laga mat och plocka undan mat. Måste man äta lagad mat två gånger/dag?!? Idag är det soppa på dagis så då tycker jag att Agnes ska få "ordentlig" mat när hon kommer hem men ibland känns det bara som ett slöseri med tid. Är skolmaten/dagismaten så dålig eller varför har vi en bild av att våra barn måste äta lagad mat 2 ggr? Det är dessutom väldigt otacksamt att laga mat eftersom det är alltid något av barnen som inte gillar det. Om vi käkade bara pommes och bearneise varje dag så tror jag att alla barnen hade varit nöjda i alla fall men då känns fil/yoghurt/flingor/ägg/mackor bättre, eller? Den här bilden av att vi ska sitta ner allihopa och äta en god middag tillsammans och prata om hur vår dag har varit funkar ändå inte. Agnes kan vara gnällig och studsig, Emil gråter och vill inte äta något och de äldre barnen kastar i sig maten och rusar till datorerna. Eller så är det träningar och annat som gör att vi inte äter tillsammans. Det är ju så det är och det är nog bara jag som är knasig som vill att det ska vara så himla mysigt och trevligt när vi äntligen sitter ner allihopa....suck... :)

Glad men trött mamma!

Emils mage är lite bättre men nu är det två snoriga barn. Emil sov dåligt ännu en natt men nu vet jag att han i alla fall KAN sova hela nätter....ibland. Agnes är på dagis och hon var så fin idag i kjol, blus och solhatt. Lilla gumman har börjat få en hel del färg på kinderna och är ute alla vakna sekunder. Igår ville hon ha hjälp med att ta av sig klänningen när vi var ute på gräsmattan och jag sa "nej, det är bra om du har den på dig eftersom den skyddar dig lite mot solen"... Agnes svarade "men pappa är ju bara" och då tittar jag på min sambo som sitter halvnaken i en solstol och steker sig....tja, vad svarar man på det. Klart hon fick springa i bara blöjan. Nu kan hon gunga själv. Hon tar rejält med fart om hon står upp på gungan men har det fortfarande lite kämpigt om hon sitter ner. Emil har börjat stega lite om vi håller honom i händerna. Han tycker absolut inte att det är kul. Igår satt han på en filt i skuggan och lekte med sina leksaker hela eftermiddagen. Underbar dag!

Inte alls bra...

Emil mår inget vidare. Hans mage är inte som den brukar. Bajs, bajs och åter bajs. I natt var jag uppe två gånger och bytte på en nerbajsad gosse och i morse vid kl 06 var det dags igen....och lite senare igen...det bara sprutar ur honom men nu borde hans mage vara helt tom. Vid kl 07 stod jag och kokte ris och fisk men det går ju inte att få i honom det när han vanligtvis vägrar all mat utom korv. Dagen får ägnas åt att tvinga i honom dricka. Jag ringde Sussie som var på väg till jobbet. Åååh, vad skönt det är att ha en kompis som är sjuksköterska OCH har jobbat på Astrid Lindgrens barnakut. Hon är bäst helt enkelt!

Idag blev det helt plötsligt en trött mamma igen! Jättefint väder ute. Lite jobbigt faktiskt. Det är så mycket enklare att bara sitta inne och pyssla om sjuka barn när det vräker ner regn eller snö ute. Märkligt. Agnes är på dagis nu. Överlycklig. Alice och Alma var ju där :)

En solig dag i Diö

I lördags körde vi till Diö och hälsade på kusinerna. Det var sååå mysigt. Grillning, fotboll, slappande på gräsmattan och frisbee blev det. Även farfar kom dit en sväng och pausade från köksrenoveringen där hemma. Agnes och Jonathan hade kul ihop. Även Emil och Jonathan satt och lekte fint bredvid varandra på gräsmattan.
Till Agnes stora glädje så hade de ju en pool på gräsmattan med lite vatten i. Behöver jag berätta att det inte tog lång tid förrän vi fick hänga upp hennes kläder på tork.... Hon trampade även på brännässlor för första gången. Snälla Thanh tog på persilja på Agnes blåsor och det hjälpte!
Tre söta kusiner!
Våra barn sover! Vi vet inte hur det hela gick till men helt plötsligt har båda barnen sovit tre hela nätter. Jag tackar och bugar men vågar inte hoppas på för mycket. Kan det vara whiskyn jag tog i fredags eller var det whiskyn som Andreas bjöd på i lördags?  :) Dessutom sover de länge på morgonen. Emil sov till halv sju och Agnes till nästan halv åtta i söndags! Emil brukar vakna senast fem på morgonen så allt efter kl sex är sovmorgon. Vilken underbar helg vi har haft!
Har Du nu skrapat Ditt knä igen? När vi gungar så brukar Du säga "gunga mig upp till månen" så en dag frågade jag om Du trodde att någon varit uppe på månen och Du svarade "näääää" med skeptisk blick. Då fick jag ju berätta om farbrorn Armstrong som var där för länge sedan och att han satte en flagga på månen och hade konstiga kläder (hjälm, vantar, stora skor). Sedan kollade vi på en bild på nätet. Nu kan Du det och säger "fabborn Aaamstång gick på månen!" Du ska också gå på månen när Du blir stor...säger Du..

Vårväder

Blogg.se funkar inte och jag blir tokig. Bajsportal rent ut sagt. Ännu en natts sömn...tjoooohooo! Jag är en ny människa.
Söta Agnes kommer ständigt med nya kommentarer. Igår satt vi och åt lunch och då ville hon ut och cykla. Vi förklarade att hon fick gå ut på baksidan och gunga, leka i sandlådan eller leka på gräsmattan men hon fick INTE gå ut på gatan och cykla. "Jag vill det" blev svaret. Då förklarade jag att vi var inte färdiga utan vi skulle först plocka undan bordet och sen kunde jag komma ut och cykla med henne. "Jag hjälper er" sa söta Agnes och började plocka undan från bordet....hon är inte dum... :)

Mr Hawaii

Lilla Mr Hawaii. Även en "hawaiiskjorta" från Thailand klär en skönhet :) Skjortan fick Du av morfar och Sara och den passar perfekt. Det är inte lätt att vara liten och inte kunna prata. Du är inte på humör alls och när Du vaknade för en stund sedan så var Du jätteledsen. Sitta och mysa i mammas famn funkar alltid.
Trött, sliten, gråhårig mamma och ledsen Emil.
Här har vi dagens positiva tjej. Du har varit på ett strålande humör. Lek med lera, lek med Emil på rummet, kasta studsboll, sparka boll ute, gunga, gräva i sandlådan, cykla och lite toaförsök har vi hunnit med. Idag sover Du middag. Jätteskönt. Nu orkar Du nog vara uppe och mysa lite ikväll. På dagis sover Du inte middag och är jättetjurig hela eftermiddagen/kvällen. Du kissar ofta på toan nu och är så stolt! Ditt senaste uttryck är "titta på mig, titta på mig". Hur skulle jag kunna låta bli att titta på Dig när Du hoppar rundor, dansar och sjunger? Nu längtar vi efter pappa som inte kommer hem förrän sent idag....

Fredagsmys....

Äntligen fredag! Helg innebär en sovmorgon. Jag brukar sova på söndagen och Magnus på lördagen. Emil är supertråkig nu och jag överväger att beställa Anna Wahlgrens bok för det här funkar inte. Han vaknar typ 10 ggr mellan kl 22 och 01. Sedan är han ändå illpigg kl 05. Vi går och lägger oss kl 21 men är ändå helt slut när han väcker oss kl 05. Våra barn har alltid varit väldigt lätta att lägga och har aldrig krånglat vid nattning men båda barnen har haft perioder med väldigt oroliga nätter. Agnes kallar fortfarande på oss på natten och vill ha sitt täcke. Igår tryckte jag ner täcket under madrassen och det var Magnus som gick in i natt så jag vet faktiskt inte vad hon ville.

Igår var morfar och Sara här och de hade med sig en massa fina presenter från Thailand. Emil var rädd i början men på eftermiddagen gick det bra. Agnes hade inte sovit på dagis och var lite tjurig men är ju aldrig blyg direkt. Fullt ös! Det var cykling (jag har köpt en springcykel som hon inte riktigt har fått grepp om), gungning, sparka boll, sång och dans på schemat. Hon är full av energi lilla Agnes. Helt underbart att se. Önskar att det smittade av sig lite :)

Och så kom det snö...

Nu blev det kallt igen. Suck. Fast det är ganska skönt att kunna vara inne med gott samvete och jag tror att deras hud mådde bra av lite solvila. Igår var det dagisdag för Agnes. Hon sov inte middag och hujedamig vilken unge jag var och hämtade. Jag berättade att jag köpt en överraskning till henne (en liten mini-sopkvast som hon kan ha där ute). På vägen hem hann hon både knipa Emil i bilen och springa ut bland bilarna på parkeringen utanför Ica. Det blev ingen överraskning. Agnes var helt övertrött så inget var kul. Jobbigt.
Idag blir det dagis igen. Du längtar. Du ska leka med Alma....idag också. Idag hoppas jag att Du sover på dagis.
Emil och jag var på Samarkand igår. Jag köpte skor till mig själv. Det blir aldrig som man tänkt. Jag kom hem med två par skor som jag inte skulle köpa egentligen. Emil sov inte hela natten i natt och han vaknar numera kl 05. Vi har berikats med två morgonpigga barn. Nu drömmer jag om vårt nya hus. Fy vad jag längtar.

Skånes djurpark

Äntligen lite fixade bilder från Skånes djurpark. Vilken mysig dag det var! Djuren var dock slöa....det var inte Agnes...jo, sista halvtimmen sov hon i vagnen och missade roliga lekplatsen men det kommer fler chanser. Hon var så fin i kläderna som Moppan köpt!
Agnes tittade på mig en morgon och sa "jag tycker du är fin mamma". Det värmde lite i hjärtat även om jag vet att jag såg för jäklig ut och satt och hällde i mig kaffe för att vakna lite. En annan morgon kröp hon ner i sängen och tittade på mig och sa "du luktar äckligt". Okej, min morgonandedräkt gillades inte...hahaha...

Den här lille godisbiten sov hela natten! Äntligen. Det har hänt tidigare ju men det var ett bra tag sedan nu. Han vaknade illpigg halv sex men det känns helt ok när man har fått sova på natten!
Idag är det äntligen dagisdags! Oj, vilken glad liten tjej som vaknade idag!

Äntligen måndag

Ibland är det skönt när det blir vardag även om jag vaknade med huvudvärk idag. Vi gick och la oss klockan nio igår och tur var väl det eftersom Emil härjade hela natten. Agnes ville inte sova igår utan fick vara uppe och titta på Mästarnas mästare. När hon kom upp ur sin säng så satt vi bänkade framför TV:n och käkade ugnspannkaka. Vi äter ALDRIG framför TV:n så Agnes såg verkligen chockad ut men var nöjd med att få sitta med och äta lite. Det var inte många sekunder hon var tyst dock... Mästarnas mästare är mitt favoritprogram och jag är lite kär i Stenmark. :)
Igår var vi och hejade på Natta i Moheda. De förlorade men hon var jätteduktig i mål! Där var en gunga till Agnes stora glädje så när hon inte stod och skrek "heja Natta" så gungade vi. Fy vad kallt det var. Det tog några timmar innan vi tinade upp! Projekt avlusning är avklarat. Igår gjorde vi en sista schamponering så nu ska det vara över. Imorgon ska Agnes till dagis. Hon läääängtar....

Valborg och tråkiga nätter

I år var vi och kollade på majbrasan vid Folkets hus. Det var en gigantisk hög som nog legat något år för den brann upp på några minuter. Agnes tyckte det var lite otäckt och Emil tyckte nog mest att det blev varmt. Det brann lite i träden bredvid också. I år startade majbrasan redan kl 16 vilket var en utmärkt tid för våra barn som somnar kl 19. Vi fick en gunga till Emil av familjen Blanck-Eriksson. Tack! Den var superbra. Nu kan vi vara ute i trädgården allihopa!
Du lille grin-olle. Du är INTE rolig på nätterna nu. I natt tog pappa Dig och jag fick en efterlängtad sovmorgon (sov nog till kl 07.10 faktiskt :) ). Du är pigg och gnyr och kommer inte till ro sedan Du väl vaknat. Sedan är Du ändå illpigg och glad vid kl 05.30. Du sover inte jättemycket på dagen heller. Men...så mysig kille vi har här hemma. Åh, vad Du gillar att gosa. Nu har Du mycket härmningar och riktar framför allt in Dig på Agnes. Agnes har börjat "munprutta" och Du härmar henne och jag vet inte vem jag ska börja skälla på när vi sitter vid matbordet och ni pruttar ut maten över hela bordet...
Envisa trollunge vad mycket vilja Du har. Usch, vilka strider vi har här hemma nu. Det tar så mycket energi! Nu ska vi snart köra till Moheda och överraska storasyster som har seriepremiär idag. Hon vet inte om att vi kommer och hejar på henne. Hihi...

RSS 2.0