Och så var luggen klippt...

Så här såg Agnes ut när hon hade vattenkoppor och idag har hon några ärr kvar, två små ärr i pannan och ett vid näsan. Små söta kännetecken.
Idag har vi varit hos Växjöfamiljen och firat kusin Isak. Agnes är översocial och älskar alla tillställningar. Sedan är hon ju dessutom lite extra förtjust i Moppan. Det blir ju inte sämre när hon köper en massa saker till barnen och skickar med en hel kasse med saker till Agnes som varit Tyras OCH en påse med kladdkaka och bär eftersom vi fick åka redan vid åttatiden p g a övertrött Emil. Agnes hittade en kompis där ute. Hon är cool vår tjej faktiskt. På med stövlarna och ut till lekplatsen helt själv (ligger bara 20 m bort men ändå). Väl där hittade hon en kille som hon började prata med. Jag och Magnus stod i ett fönster och smygtittade. Agnes åmade sig lite för honom och han visade hur duktig han var på att sparka boll. Urgulliga. Den här tjejen tror jag kommer fixa det mesta i livet.
Emil var blyg i början med lättade upp efter ett tag. Han är helt tvärtom och inte alls förtjust i tillställningar med en massa människor. Emil blir tyst och vägrar prata. Fast det är ändå bättre än vad det var för ett år sedan så han kommer nog ta för sig han också...lille gubben... Oj, vad oroligt det är på nätterna här! Emil vaknade en gång i halvtimmen i natt och låg och gallskrek mellan kl 02-03 för han ville upp (in till våra sängar). Efter en timme somnade han om men han sover såååå oroligt på nätterna och vaknar mellan 5-10 ggr varje natt.
Idag klippte Agnes sitt hår. Jag var inte nöjd. Bitar av luggen som är underst (som tur är) är numera 1 cm. Följande konversation utspelades:
-Men Agnes, det förstår du väl att du inte kan klippa dig själv. Jag betalar dyra pengar för att klippa dig hos Malena och nu förstör du det. Du gör aldrig om det igen!!!!
-Mamma, du bestämer om du vill klippa din lugg och jag bestämmer om jag vill klippa min lugg...
-DUUUU, du bestämmer ingenting här hemma. Jag bestämmer. Du är tre år och bestämmer ingenting. Du är för liten för att bestämma något och det visade du ju nu när du klippte luggen. Ingenting bestämmer du!
.....tystnad....
-Men mamma, innan idag så bestämde jag vilka kläder jag skulle ha på mig.
Katsching....hon får alltid sista ordet. Hur är det möjligt? Jag tycker att jag själv kan argumentera/tjafsa hyfsat bra men hon är inte dålig hon heller....

Vilken underbar natt!!!



Vad hände? Jo, Agnes kom in vid tolv-tiden. Först var vi uppe och kissade och sedan la hon sig i våra sängar. Emil har varit vaken MINST en gång i timmen. Strax innan kl 04 gick jag in och la mig i Agnes säng för att låta Magnus ta Emil lite. Lite efter kl 04 tyckte Emil det var morgon och ville upp...eh, what? Jag bar in honom i Agnes säng så där låg vi och gosade lite. Efter en halvtimme satte han sig upp och pillade på lampan så då åkte han in i sängen igen. Då tog Magnus honom in i våra sängar. Sedan somnade jag. Agnes kom in och väckte mig kl 05.30. Trött mamma idag... Emil var ännu tröttare och vägrade äta frukost trots att han var jättehungrig.

Agnes råkade rapa en dag och utbrast "URSÄÄÄKTA MIG". Jag tittade på henne och frågade vem som lärt henne att vara så artig. Det var en tjej på dagis som sa så när hon råkade rapa :) Kul att hon lär sig en massa positivt också...inte bara dumma mamma osv. Kl 06 en morgon hade vi följande konversation i hennes säng:
-Mamma, du måste måla mina nagler innan jag går till dagis.
-Jag skulle inte tro det.
-Joho. Du måste måla mina nagler.
-Amen Agnes. Jag måste inte det. Jag vill inte och jag hinner och du behöver verkligen inte ha målade nagler överhuvudtaget.
-Då tänker jag inte leka med några kompisar idag på dagis. Om du inte målar min nagler...
-Gör inte det då.
-Men du vill ju att jag ska leka med kompisar när jag är på dagis...

Helt sjukt. Hon har redan hittat min svaga punkt. Rädslan för att hon inte ska ha någon att leka med på dagis. Jag målade inte hennes nagler och hon lekte med kompisarna ändå :-)



BADKAR! Lyckan är total. I kväll invigs det. Mitt stora problem är...var ska jag ställa vinglaset?

När Agnes själv fick bestämma

En dag i lilla frökens 3,5 åriga liv så bestämde hennes mamma att hon skulle låta lilla fröken själv bestämma kläder. Helt själv. Inga kommentarer eller MEN. Det slutade så här. Svarta glitterstrumpor, rosa/lila tights, svart långärmad tröja med monster, lila shorts/linne-dress (jepp, det är en hel dress) och rosa tyllkjol. Lilla fröken kände sig oerhört fin och poserade glatt framför sin mammas mobil. Mamman frågade försiktigt, trots att hon inte skulle lägga sig i, om det inte var lite mycket färger? Fröken svarade då "jag tycker om alla färger"... Det viktigaste är ju trots allt att hon känner sig fin

Storasyster gör ju något med fingrarna när hon poserar...hur var det nu?
Så här var det nog! Fast då syns jag ju inte....hmmmm.......................................
Det var i alla fall något där man spretar med fingrarna.
Idag när jag hämtade Agnes så berättade hon att idag hade de lekt mamma, pappa, barn. Hon, Alma, Emma och en pojke.
-Jaha, undrade jag lite försiktigt...vad är det?
-Emma var mamma, pojken var pappa och jag och Alma var storasystrar.
-Vem var lillebror eller lillasyster då?
-Ingen (är de trötta på att ha småssykon eller var det bara brist på barn i leken..hihi..). Vi lekte i lektstugan där ute. Man kan leka med barn som går på andra avdelningar på dagis.
-Klart man kan! Det är ju jättebra med nya kompisar. Vad gör man då när man leker mamma, pappa, barn (kände lite...inte kan de väl redan ha börjat med pussar och sådant)?
-Man åker till jobbet och åker till skolan. Sen gör man inte mer.
Gullungar! Inga pussar än. De härmar oss vuxna men inte med pussarna...eller pussas vi för lite här hemma :)

Hej VAB

Lille plutt mår inte bra. Han kräktes två gånger i lördags och sedan dess är han lite medtagen. Mat är inget kul och han vill mest vara nära. I dag somnade han i soffan redan kl 09! Stackars...
Agnes ville inte vara hemma med mig. Dagis är mycket roligare efter en hel helgs frånvaro. Ganska mysigt att bara få rå om den lille skrutten här hemma. I våra ögon kommer han antagligen aldrig bli stor. I natt har det varit sängcirkulation. Det börjar så bra med alla sovandes i sina sängar. Sedan kom Agnes, sedan lyfte Magnus över gnällig Emil i morse vid kl 05 och då flyttade jag mig in till Agnes säng och efter en stund flyttade hon också över. Agnes kunde inte riktigt somna om och jag låtsades sova. Hon drog och slet i täcket så efter ett tag så låg min axel bar. Lilla gumman såg det och bäddade om mig med täcket. Lilla mamman....hon är ju för söt. Agnes gosar in sig när hon tror att jag sover. Hon kryper nära och klappar mig på ryggen, nacken eller axeln. Jag får absolut inte klappa på henne när hon ska sova...

Gårdagens lekplatsbesök

Tänk vad det kan vara kul att spotta... Det skulle ju då visa sig sen att han kräktes två gånger igår kväll men sedan blev det inte mer och det tackar vi för. Det var fullt tillräckligt att städa en stor hallmatta, en säng, golvet nedanför sängen, sängkläder, snuse, gosedjur och sedan fick han då duscha två gånger trots en tidigare kvällsbadning. Nu sitter han och myser i mitt knä. Jag smälter. Han är så gosig och har ett enormt närhetsbehov. Det tackar vi för :)
Finaste kompisarna. De är som ler och långhalm. Agnes är som en liten "Lotta på Bråkmakargatan" och blir ännu värre när hon har en kompis att dra med sig på nya äventyr. Agnes har så mycket idéer. Igår skulle hon helt plötsligt åka sparkcykel nerför en jättebacke på dagiset. Jag var ganska lugn men sedan hörde jag att även Alma skulle göra detta. Alma har ingen sparkcykel och är inte van vid en sådan så då skrek jag till Agnes, som var 50 m bort, att Alma inte fick åka nerför backen (trots att jag såg att de hjälptes åt med att få på Alma hjälmen :) ). Agnes skrek då tillbaka "VI LYSSNAR INTE PÅ ER!!".... Sedan hängde Alma på och skrek likadant...men det var Agnes som skrek först så klart.. Hanna gick bort och redde ut det hela.

Pappa och farfar fixade på gamla huset igår. Äntligen blir vi av med det. Tack snälla farfar för all hjälp för igår! Magnus tyckte det var kul med en heldag med sin pappa. Det känns som om en del energi bara kom tillbaka efter att kontraktet var klart. Extrahuset har tagit mycket energi och gjort att vi stannat upp lite i vårt gemensamma hus. Nu ska det bli badkar och en massa annat :) Om vi bara kan få vara lite friska....

Underbara vårväder

Idag har vi varit ute hela dagen, förutom när det var matdags och middagssömn (inte min då även om det skulle behövas efter några pestiga sömnlösa nätter). Det har varit studsmatta, trots, sandlåda, trots, gunga, trots, fika ute, trots, skogspromenad, springa långt ifrån sin mamma och Emil in till en granne vilket ledde till omedelbums ingång (det var dags för mat ändå men det visste hon inte den lilla skruttan). Efter ett tag frågade jag Agnes om vi inte kunde få lämna henne på soc eftersom hon ändå var så missnöjd med sina föräldrar men se det gick inte för då hade inte Alma någon att leka med. Det låter kanske brutalt att säga så men Agnes förstår när det är på skoj och är inte sen att komma på snabba svar. Jag skriver ofta om de gånger jag får utbrott på henne men inte om de 50 gånger per dag som jag säger jag älskar dig, du är finaste Agnes i hela världen, du är världens snällaste, finaste, gulligaste tjej, du kan allt men du behöver inte vara så duktig och alla pussar och kramar och "klappar" hon får. Jag kan börja gråta när jag tänker på allt som kan hända dem och är fortfarande chockad över den totala förälskelsen som uppstod första gången jag såg mina barn. Det råder villkorslös kärlek och det är så det ska vara. I den här villkorslösa kärleken finns det även ett ansvar som förälder och gränssättning. Det är väl där som jag och Agnes inte riktigt är överens :) I eftermiddags gick vi ner till Prästkragen (dagiset) och Agnes sprang bort till Alma och knackade på. Ingen öppnade men vi hörde någon som bankade på baksidan. Agnes sprang runt och frågade pappa Jens om Alma var hemma och sedan löste det sig. Jag blir stolt över Agnes. Hon är väldigt social och väldigt modig när det gäller vissa saker. Vi gick till lekplatsen och det är helt underbart att se de här två tjejerna tillsammans. Sedan kom Hanna och lilla Astrid som inte är så liten längre! Vad fort det går när man börjar jobba. Kände att jag hade saknat dem alla när jag gick hem.
Ikväll började Emil kräkas! Agnes kräktes en gång igår men sedan var det inget och hon mådde bar hela kvällen, natten och idag. Ikväll sa Emil aj och pekade på sin mage och en stund senare så kräktes han ner hela mattan. För en stund sedan kräktes han ner hela sängen. Det blir en intressant natt det här...

Fredagsmys

Idag ska det vara fredagsmys om barnen får bestämma och det får de ju. Ibland känns det som om de två små tar över bestämmanderätten allt mer :) Idag hämtade jag på dagis. Det är så mysigt. Jag möts alltid av två överlyckliga barn fast sen kan det rasa ganska fort...
Helgen kommer rusa iväg. Tömning av gamla huset, beställa badkar, bli friska och förhoppningsvis en hel del promenader och utevistelse.
Emil pratar på och blir fruktansvärt arg nu när vi säger nej. Innan så trodde Emil nog att vi inte förstod vad han menade och att det var därför vi inte gjorde som han sa och nu blir han heltokig när han gör sig förstådd och vi ÄNDÅ inte följer hans order. Idag satte han ihop två ord "DUMMA TRAKTOR"....yiihaaa vad hans språk utvecklas.
En dag sa Agnes något roligt. Vi skulle gå ner till Göka och Agnes for iväg på sin sparkcykel. Efter några hundra meter så tvärstannade hon, slängde sparkcykeln i gatan och for fram till ett staket. Sedan utbrast hon "ååååh, vilken vacker tomt!!!". Jag och Magnus tittade på varandra och skrattade. När jag frågade varför hon tyckte den tomten var så vacker så svarade hon att det var gräsmattan som var fin. Är det vanligt att 3,5-åringar använder ordet tomt?!? Annorlunda men urkul!
En dag hade Emil hoppat i vattenpölarna på dagis. Han var tydligen helt koncentrerad och när Agnes avdelning släpptes ut så hade hon sprungit fram till Emil som inte brydde sig så mycket eftersom han var fokuserad på vattenpölen. Då berättade Emils fröknar att Agnes sagt "men Emil...känner du inte igen mig????". Sötaste

Grattis Magnus!

I morse firade vi Magnus som fyller 45 år idag!!! I morse tittade vi på bilderna som vi tog hos Git & Rut (Kristin Horn Sellström) och de var jättefina. Emil gråter på nästan alla bilder men samtidigt så var det så det var ju.... Fina barn. Vi firar våra födelsedagar i sommar. Jag fyller ju 40 så småningom. Usch :)

Efter badet

Efter badet skall han snurras in i handuken. Håret torkas och sen vill han ha sin napp och snuse. Ännu bättre blir det när pappa burit in honom i soffan och startat Teletubbies på datorn. Hm.
Snuvig men verkar lite bättre idag. Han brukar alltid somna direkt men idag var han tjurig och ville komma upp en stund och det gick bra ända tills han drog ut sladden till datorn. Jag la honom och han la sig ner och somnade efter att ha kelat med Nalle Puh på kudden. Hm.

Jag är lite efter...

Jag hittar bilder hela tiden som jag tror jag lagt ut på bloggen men ibland har de hamnat på facebook och ibland har jag glömt dem. Eftersom jag inte jagar barnen med kameran VARJE dag (eller förresten så gör jag nog det)...äsch...jag sparar lite bilder medvetet ibland för att kunna lägga ut ett inlägg även om bilden inte tagits just idag! Här är Emil hos farmor och farfar i påskas. Han och kusin Jonathan är otroligt överens om att Emils enorma bok om bilar är grejen.

Sötaste Emil är så snorig och med snor följer gnäll och jag är inte skapt för gnäll. En kvällspromenad kändes helt rätt idag. Jag skulle dessutom varit på mammamiddag men det blev inställt...
Emil bubblar ut nya ord hela tiden, traktor, Lea, tomat, släp (?). Ett av favoritorden är dock dumma. Idag när jag hämtade honom på dagis så upprepade han det 20 gånger när jag skulle ta på honom jackan. En pappa som kämpade med att få på sin son ytterkläder tittade på mig väldigt förstående och konstaterade att det var sonens mest använda ord där hemma. Skönt att jag inte är den enda dumma föräldern i världen. Vi hör det ju dessutom dubbelt här hemma eftersom Agnes även är en frekvent användare av ordet. I kväll använde Emil dessutom ordet rätt. Han blev arg på mig och Magnus när vi låg i sängen och läste bok så han hivade iväg boken och skrek DUUUMMA. Jag började då säga tomma...är något tomt? Han blev, om möjligt, ännu mer förvirrad. Lille gossen. Ingen VAB den här veckan...snälla...

Kolla morfar!!! Sen var det ju det här med att vara kär...

Agnes klarade det!!! Högst upp i toppen. Sjukt nöjd tjej som ville ringa till sin morfar när hon kom hem och berätta att hon hade klättrat högst upp i klätterställningen. Som mamma kände jag....eh, ok, duktig, modig, hur gick det här till och se för fasiken till att klättra ner försiktigt. Det är högt upp. Jag lovar.
Högt som sagt. En eftermiddag i vårens tecken. Ner till Gökaskratt, låta Emil kasta sand i vattnet, Agnes doppa sina nya gympaskor, skälla lite om det, klättra, gunga, äta banan, åka rutschkana osv. En helt underbar söndag. Kvalitetstid. Långpromenader för både mig och Magnus samtidigt som vi har varit ute med barnen i stort sett hela dagen. Var de trötta ikväll, eller?
Idag frågade jag Agnes om hon var kär i någon. Hon tittade på mig och jag såg att hon inte visste vad det var. Följande konversation utspelades:
-Att vara kär är att tycka om någon sådär lite extra mycket...
-Mamma, jag är kär i Alma.
-Jaaa, fast man tycker om sina kompisar också men kär är liksom lite annat. Oftast är man kär i en pojke (jag vet vad tråkigt fördomsfullt det låter och jag skulle bara försöka förklara lite....). Jag är t ex kär i pappa. Almas mamma är kär i Almas pappa. Elis mamma är kär i Elis pappa osv.
-Okej, då är jag nog kär i lille-Viktor (tidigare dagiskompis) och storebror Viktor. Och Zacke.
-Fast man brukar inte vara kär i sina syskon (inser att det här blir bara snurrigare och snurrigare...). Mormor är kär i morfar, Maria är kär i Danne, fortsatte jag. Vem tror du Danne är kär i?
-Maria, men du mamma. Jag längtar efter Danne jättemycket och vill faktiskt att han ska komma hit på julafton.
End of discussion.

Vi klarade oss!

Agnes kräktes ner sig själv och hela sängen igår vid kl 21.30. Jag blir så handlingsförlamad och alltid lika förvånad. Nu händer det inte så ofta som tur är men när det väl händer så står jag mest där och vet inte riktigt var jag ska börja. Magnus däremot är en mästare i sådana situationer och det är faktiskt riktigt skönt att inte vara den som styr upp allting. Jag är bra på att öppna fönstret och vädra ut kräkdoften typ och sedan är jag bra på att vara mamma och pyssla om de små liven när de är sjuka men just kaossituationer som jag inte har förutsett blir bara hjärnsläpp. Hon kräktes inte mer och sov i våra sängar sedan hela natten. Det första hon sa i morse var att hon skulle berätta för Natta att hon hade kräkts!!!

Härlig vårdag med härliga barn idag. Det har varit skogspromenad med cykling och klättring, måla med kritorna på gatan, sparka boll, blåsa såpbubblor och hoppa studsmatta. Elis var ute idag så Agnes blev överlycklig och de lekte en stund tillsammans. Vad mysigt det är när alla människor är ute i trädgårdarna igen. Jag har inte träffat alla grannar än men vi är några stycken med små barn. Det hade varit kul att fixa en "gatufest" så man får träffa alla. Nu får jag nog baka lite cupcakes tror jag!
Fasiken vad Emil håller på hela nätterna nu. Hur gick det här till? Det är säkert någon fas men det är riktigt jobbigt. Han är ledsen och kallar efter oss men blir ganska snabbt lugn när vi går in i hans rum. Lille gubben.

Lördagsmorgon

Barnen har roligt på sitt eget sätt. Det hela börjar med att de sitter och ritar vid köksbordet, sedan hittar Agnes en klämma som hon vill sätta i Emils hår (han älskar när någon pillar i hans hår), han får klämman i håret, springer till spegeln, drar av klämman, Agnes sätter i klämman igen, Emil springer till spegeln, drar av den osv. När jag börjar filma har Agnes satt i klämman ca 5 gånger redan. Då tappar hon den, vilket de båda tydligen tycker är hysteriskt kul, de slutar skratta samtidigt och fortsätter sedan rita precis som om inget hänt...
Kl är 08 och jag har hängt, tvätt, ritat med barnen, druckit en halv kanna kaffe, plockat undan, bakat bullar med riven parmesan på som snart är färdiga så nu är det dags att dra upp resten av familjen. Fördelen med morgonpigga barn är att man hinner med lite på förmiddagen...idag blir det stan och inköp av joggingskor till Agnes.

Lurven pratar



Det var lite som vi misstänkte....han kan prata egentligen. Nu trillar det ut ord hela tiden och det är ju sååå gulligt. Jag och Magnus tittar på varandra i smyg och ler när han försöker göra sig förstådd. Igår sa han HUUUVE (huvud) och i morse var det TOPP (snopp).

Morgonen var sådär... Emil har varit vaken sedan kl 05 och kl 05.30 lyfte jag över honom i våra sängar. Där låg redan Agnes (Alla som Emil kallar henne) så det blev lite trångt och väääääldigt svårt för Emil att låta bli Agnes så vi gick upp. Inne på toan kissade Emil ner sig och det blev en stor pöl på golvet vilket jag inte upptäckte förrän jag trampade i det och då hade Emil traskat runt en stund. När jag skulle torka upp det tappade jag ner toarullen i toan och då hade jag inte hunnit spola än efter mitt morgonkissande så det var helt plötsligt mycket kiss kl 05.30. Av med Emils kläder, torka upp kisset på golvet, fiska upp den äckliga toarullen, SPOLA, tvätta av min fot, ny blöja på Emil och sedan var det dags att börja med de vanliga morgonrutinerna... Fredagen den 13:e idag...jepp. Emil kallar förresten sig själv för MIMMI. Hur gulligt är inte det? Han är så stolt när han "pratar" med oss och vi förstår. Snart tar han studenten....

Dumma dumma dumma...

Idag när jag kom hem så visade Emil att han lärt sig ett nytt ord....UPP... Han sträcker armarna uppåt och säger upp. Var han stolt, eller? När han hade druckit sin välling och skulle somna så hörde jag att han hade lärt sig ett nytt ord...DUMMA. Där låg lille lurven och viskade "dumma.....duuuumma.....dummaaaa". Han testade olika betoningar dessutom. Idag hade han visat lite humör när han var på dagis. När alla barnen skulle gå in så ville inte Emil det. Han ville hoppa i vattenpölarna. När fröknarna sa till honom sa han bara NEJ och fortsatte hoppa. Han kan han också.

Det råder absolut inget tvivel om varifrån Emil har lärt sig ordet dumma eftersom en viss fröken Agnes använder det ca 100 gånger här hemma. Dumma mamma, dumma pappa, ni är dumma, dumma er, ni är dumma alla dagar, ni är dumma måndag, tisdag, onsdag osv. Idag var vi dumma för att hon inte fick hälla upp mjölk själv när mjölkpaketen var på 1,5 liter och nyöppnad. När jag sedan hällde upp mjölk till henne så var jag dum för att det var för lite mjölk. Då gick hon och skulle hälla ut den lilla mjölken för att få mer mjölk (logiken i det resonemanget?!?). Då blev pappa dum för att han drack upp hennes glas med för lite mjölk. Sedan fick hon vatten. Då var vi dumma för att hon fick vatten för hon ville ju ha mjölk. Till slut fick hon mjölk och då spillde hon ut det på köksbordet. Då var vi dumma för det också. Det slutade med att hon inte fick någon mjölk och då var vi så dumma så hon nog var redo för att byta föräldrar. Lite senare bad jag henne ta på sig pyjamasen. Då stod hon i köket och såg så trött ut efter allt skrik och bråk och jag hörde henne säga "jag är så sugen på mjölk så jag orkar knappt stå upp..." Var får hon allt ifrån?
Fröknarna på dagis berättade att Agnes sjöng på dagis idag...på engelska. Hon sjunger twinkle twinkle little star...ibland är datorer (youtube) ganska bra trots allt.. Magnus hämtade barnen idag och hämtade Emil först. När de kom till Agnes avdelning hade hon rusat fram och sagt "åh nu kommer han den lille gullungen..". Hon är väldigt glad för Emil och de sitter ibland och gosar. Agnes kan ibland utbrista "ååååh vad han är gullig". Fina barn vi har.

Diagnos?

Finns det någon diagnos för det här?
  • Besatt av att har "rätt" kläder
  • Gå utanför dörren utan tofsar? -skulle inte tro det
  • Uttrycket "less is more" är fel
  • Allt som glittrar gillas
  • Byxor är överskattat
  • Overaller och överdragsbyxor är för små barn och då är det bättre att stanna kvar inomhus!
  • Man kan bara leka med vissa pojkar
  • Jag har rätt och ni har fel...alla dagar
  • Mamma är dum
  • Pappa är dum
  • Spegeln är rummet viktigaste inredningsdetalj
  • Naglarna bör målas varje dag
Alla dessa punkter är då min raka motsats. Denna envisa, fina tjej är helt underbar, rolig, självsäker, envis, gosig, rädd på natten, rolig och varje dag med henne är en gåva men ibland känns denna treåring som en tonåring!
Idag var det jag som hämtade barnen på dagis. Det är så mysigt. Jag stod och smygtittade på Agnes lite innan hon fick syn på mig och sedan gick vi och hämtade Emil som blev överlycklig. Väl hemma lekte vi "alla händer bakom ryggen, nu får hunden vakna". Emil kopplade inte riktigt. Sedan var det Malena-lek (frisör) och därefter blev det tvätt och matlagning. Nu sitter hon och tittar på någon disney-kanal som visar tecknat och kommenterar de tecknade figurerna i stil med "han var fulast"....var kommer det ifrån?!?

Äggpickning

Jaha, då var påsken över...och fort gick det! Agnes, Natta och Emil hade målat ägg och vi (eller mest jag förresten) hade pratat väldigt mycket om att vi skulle picka ägg. Agnes tjatade hela dagen om när vi skulle picka ägg och till slut så blev det då dags för påskfirande på fredagskvällen med både mormor och morfar och farmor och farfar. Agnes satt bredvid mormor och var väldigt ivrig över äggpickandet. Hon hade valt ut ett av sina ägg som dessutom hade extradekorerats med klistermärken...inga kommentarer...hon har mycket vilja kan vi väl säga. Mormor och Agnes skulle börja picka och slog äggen mot varandra. PAAANG!! Så gick Agnes ägg sönder. Tystnad. Gråt. Skrik. DUMMA MORMOR. Ägget kastades iväg på bordet och sedan rusade hon bort till mig (som dessvärre blev tokarg efter ett tag). Vi hade glömt berätta att äggen går sönder när man pickar ägg och att det är det som är hela grejen. Hon var arg, ledsen och förstod ingenting!

Mormor och morfar hade med sig en massa presenter till Agnes och Emil från Bibbi. Agnes tog genast på sig Mimmitröjan och den är redan nytvättad till morgondagens dagisdag. Vi fick en massa saker av Iris och Bengt och mamma och Anders. Tack alla! Vi gick inte ner i vikt den här påsken heller... :)
Idag har vi varit hos Iris och Bengt. Vi testade att lämna barnen där medan vi åkte till IKEA. Det gick JÄTTEBRA!! Jag var inte orolig för Agnes men lille lurven...men det gick så bra så han ville inte åka med oss hem sedan. Emil ville att farmor skulle tvätta honom efter middagen och gick bara och ropade efter farmor hela tiden. När vi skulle åka hem så stod vi andra färdiga vid ytterdörren medan Emil vandrade rundor i TV-rummet. Vi ropade och sa "Emil, kom nu....annars åker vi hem. Vill du stanna hos farmor och farfar när vi åker hem?" "Jaaa" svarade Emil och gick till farmor och farfar! Roligt att gossen äntligen börjar bli lite social!
Ikväll pratade jag och Magnus om när Agnes var liten och hela tiden sa till oss att vällingen var för varm och då skulle vi gå och låtsaskyla den. Det var en kul grej som hon höll på med. Agnes kom ihåg detta och sa till Magnus "ååååh, vad tiden går fort..." Vår lillgamla gumma. Hon har varit jätteduktig idag och lekt med sina kusiner hos farmor och farfar. Hon fick ett bryt när vi skulle åka hem för jag började skala hennes banan i bilen och det skulle hon ju själv göra. Resultatet blev en bil med bananklet i hela baksätet...ibland är det tröttsamt.

Emil matar hästar

Man förundras alltid över den lille humplingens förmåga att handskas med djur. De bara älskar honom och kärleken är besvarad. Han var lite sur över att han inte fick gå in till hästarna, men tålade sig och matade dem från utsidan. Agnes somnade tillslut, då gick vi ut när mamma och storasyster sov lite middag.

Pyssel i påsk

Måla påskägg var en höjdare. Vilka skapelser. Färgerna är lätta att tvätta men oj vad de kladdar. Nytvättade soffan fick sig en ny fläck, röd denna gången. Mitt ägg tog 20 minuter, på den tiden skapade Agnes 3 Fabergéägg.
Mitt platsade inte på bild så vi gör äggfisk av det i dag till lunch. Emils blev också snyggt, lite krackelerat men vad gör det?
Agnes skapelse.
Emil kan.

Svar på tal..

På dagis sa de att Agnes kunde säga ifrån och jodå...det har vi märkt av här hemma. Magnus berättade att Natta hade varit ute och hoppat med Agnes på studsmattan idag. Natta berättade att följande konversation hade ägt rum...
Agnes: Jag har rätt och du har fel. Jag har rätt alltid. Jag har rätta alla dagar.
Natta: Detsamma.
Magnus sa då till Natta: Du förstår va att hon redan äger dig.
Natta: Jaaaa, men var får hon allt ifrån?
Ja, var får hon allt ifrån? Idag frågade Magnus var hon fick uttrycket "jag har rätt alla dagar" ifrån. Agnes svarade då "ingenstans, det hittade jag själv på..."
Ikväll fick hon ett bryt för att jag hade lagt ut hennes snuse på altanen. Den ska alltid ligga där innan hon ska sova för den ska vara kall. Just idag hade hon tydligen bestämt att hon själv skulle lägga ut den. Jag blev lite irriterad och förklarade att jag la ut den där för att vara snäll och tillade att det var minsann sista gången jag var snäll!! Agnes tittade då på mig och sa "man får inte säga så...du är inte snäll mamma..."
Jag ger upp. Hon pratar omkull hela familjen.
Även jag var tydligen envis. Äpplet faller inte långt från trädet...jag vet...suck...

Gympakillen

Vår Emil har börjat på gympa. Han ääääälskar det...

Endast tomten är vaken...

Klockan är 06.11 och jag ska snart rusa iväg till bussen i minus 8 grader..kan det verkligen stämma?. Förra helgen, då det var vår!!!, satte jag ut alla pelargoner samt två garderobsblommor i uterummet. Dött. Jag har lyckats med att inte ta död på en enda pelargon under hela hösten/vintern och sedan så tar det ett dygn så är de borta..sorgligt.
Hittade lite gamla bilder på när Zacke busar med de små. Gulligt. Både Agnes och Emil älskar sina storasyskon och det är nedräkning innan de kommer hem på fredagar. Natta tar ofta med sig syskonen upp på ovanvåningen och sedan busar hon med dem där uppe. I helgen när vi träffade storebror Victor så kastade Agnes sig över honom och ville kramas...hon som aldrig vill kramas! Syskonkärlek värmer i mammahjärtat.

Magnus har påsklov med barnen. Igår köpte jag en massa påskpyssel på Panduro men Magnus såg inte överväldigad ut...han är inte någon pysslare direkt :) Vi får nog dela upp det lite så han får måla ägg med barnen och fixa påskris och jag får sluta tidigare på torsdag och pyssla med barnen. Jag älskar att pyssla med dem! Det är roligt nu när vi kan sitta tillsammans och göra något även om Emil än så länge bara kan måla. Emil vaknade kl 04 i morse och ville inte somna. Magnus lyfte över honom i våra sängar. När Emil började klappa händerna så lyfte han tillbaka honom. Agnes sov också där. Hon låg och höll om mig. Mysigt men varmt. Vad är det här? Ska barnen inte vakna och säga hejdå innan jag rusar?

Våra barn älskar att rita...

Ett av barnen tyckte uppenbarligen att det var roligt att rita med tuschpennor på väggarna, soffan och två olika möbler i hallen...
Magnus, tips nr 1. Lämna aldrig barnen, framför allt inte Emil, ensamma med tuschpennor!!!
Emil ser väldigt fokuserad ut på sin teckning eftersom jag precis har skällt på honom för att han inte sätter på korken på tuschpennan när han är färdig. Oj, vad han låtsas att han inte hör vad jag säger... Jovisst, filur. Söt som socker. Envis som en åsna. Gosig som en nallebjörn.
Igår var Magnus på familjegympan med båda barnen. Första gången för Emil. Först var det jobbigt och ledsamt och sedan blev det så kul så Emil ville inte åka hem. Agnes älskar alltid gympan!
Den här lilla fröken är envis som en åsna även hon. Igår petade hon mig i ögat så tårarna sprutade och när jag påpekade att hon får vara lite försiktig för det gör jäkligt ont att bli petad i ögat så envisades hon med att hon inte ALLS hade petat mig i ögat. Hon kunde efter ett tag gå med på att hon petat mig på kinden.. I morse sa Magnus något om att det var snö på hoppemattan. Agnes sa bara "Studsmatta, pappa. Det heter studsmatta..".
Igår när jag och Agnes tittade på en prinsessfilm så friade prinsen till prinsessan och Agnes utbrast ååååh. Jag tyckte då
-Agnes, jag och pappa är inte gifta. Vill du inte att jag och pappa ska gifta oss någon gång?
-NEEEEEEJ!!!!!!
-Varför inte då? (Jag trodde i min enfald att alla barn ville att deras föräldrar skulle vara gifta, familjekänslan typ)
-För då blir jag och Emil själva!!
Agnes kom lite senare på att Natta och Zacke kunde ju ta hand om henne och Emil.
När vi pratade med mormor ännu senare så kom hon på att först kunde ju mamma åka och gifta sig och sen kunde pappa åka och gifta sig. Jodå...det hade väl varit något :) Många skratt blir det!

Lek inte med maten!

Så här trumpen blir han, Emil, när jag säger till honom att han ska sluta banka med skeden vid matbordet...
Jag utmanar dig, mamma. Kolla den här smällen med skeden. Nu ska makaronerna hoppa upp i taket!
Mamma har höjt rösten ännu mer!!!
Jag vill byta mamma. Jag vill ha en mamma som inte gapar på mig och som låter min kreativitet flöda även om det innebär makaroner i taket...
Men mamma, titta så söt jag är när jag kniper ihop munnen. Ska vi sluta fred i två minuter?

RSS 2.0