Student

 
Vi har hunnit med att fira Kevins student i juni. Barnen var finklädda i säkert flera minuter... Kevin var så glad när han sprang ut och hela kvällen. Jag blir alltid så rörd på studenten. Det är speciellt det där. Liten blir stor och de ska lämna hemmet snart. Aj i hjärtat. Min egen student bara grät jag hela eftermiddagen. Jag var ledsen över att lämna skolan som jag avskydde men jag insåg att en tidsperiod var över och för min del var det en period med väldigt roliga fester och en massa kompisar och livet var ganska okomplicerat. 
 
Andreas och Thanh hade gjort jättefint och det var så mycket god mat som vanligt.
Superglad Kevin!!! Så roligt att se.
 
Stiliga syskonen. Zacke var så fin i sin nya kostym.
 
Helt plötsligt hade jag tid att prata med Natta. Visst är det märkligt att i vardagen så blir det bara korta samtal om dagen som varit typ. Mysigt att prata med Natta och hon är så klok.
 
Gud vad jag kommer att lipa när de här tar studenten...
 

Att ta tag i saker

Den här tjejen är full med projekt. Samtidigt har hon en oerhörd förmåga att kunna göra ingenting. 100 % framåt och sedan 100 % vila. Hon kan göra mig galen med sitt skrikande och sin slarvighet men herregud vad jag imponeras av henne. Hon är en snackemoster men är oftast bara positiv och vill allas väl. En ny tjej till klassen är bara 100 % posititivt och hon och några andra tjejer fick visa henne runt på skolan. Hon retas med sin lillebror så han blir tokig men samtidigt så måste det ju pysa ut någonstans. Hon skriver gulliga kort till familjen och köper ofta saker till Emil för sina egna pengar. En dag kom hon med surfplattan och var överlycklig.
-NU du mamma. NU har jag hittat den bästa morsdagspresenten till dig! Jag har hittat ett billigt hotell som du och jag ska bo på och jag betalar själv för mina egna pengar.
-Men Agnes. Jag vill gärna bo på hotell med dig men inte ska du betala.
-Titta mamma! Det kostar bara 399 kr!!!
Jag tittade på hotellsidan som hon hade uppe.
-Agnes, det ligger i Bern. Vi kan inte åka till Schweiz förstår du.....
Så besviken tjej....
 
 
Jag har varit med båda barnen i skolan och det var jätteroligt. Jag hade börjat skära mig i handlederna om jag skulle jobba i skolan varje dag. Herregud vad jobbigt! Agnes var hjälpreda den dagen jag var där med henne och jag var tvungen att ta en bild när hon torkade av borden för att visa Magnus. Titta, hon kan torka av borden!!! I skolan i alla fall...
 
Igår hade hon med sig en lång lista till skolans rektor. Hon kände att det var dags att ta upp skillnaderna mellan JävlaJennys skola och Agnes och då valde hon att ta det med rektorn. Jag vet inte vart hon får sitt mod och vilja ifrån men lite stolt är jag. Hon fick JävlaJennys telefonnummer och sedan skrev hon ner saker de gör på JävlaJennys skola:
Övernattning på fritids.
Egen biosalong.
TV och Wii på fritids.
Tre rastvakter varje rast som ska aktivera barnen med olika lekar.
De åker till Tosselilla varje sommar.
De bjuder in en golfinstruktör.
De bjuder in en graffitimålare.
De har ett djurrum med riktiga djur, ödlor typ.
De har fri lek i gympahallen.
De får laga mellis själva.
De har barn på fritids upp till sexan eftersom barnen vill fortsätta på fritids.
De äter chips.
 
När hon läste upp listan så stämde allt utom "de äter chips". När jag påpekade detta sa Agnes att det gör de säkert ibland eller i vart fall popcorn. Hon fick stryka det där med chips eftersom vi inte visste något om detta....
 
Agnes var hos rektorn och läste upp sina punkter och rektorn hade sagt att det var en del bra saker men att övernattning inte var tillåtet enligt lagen och att hon skulle ta upp det med fritidsfröknarna. Så, det lär väl rinna ut i sanden. Hur kul hade det inte varit om JävlaJennys rektor hade ringt Agnes rektor och bjudit in dem på studiebesök till skolan?!? Det kanske jag kan pusha för :)
 
Stolt mamma i alla fall. Det är ju barnen som är framtiden. Det är de som kan förändra och förbättra världen. Igår hade vi diskussion med Natta hemma om feminism. Hon är så klok denna tjej och det är häftigt att lyssna på hur hon tänker även om hon kanske inte alltid vet exakt vad hon vill men hon reflekterar över samhället och det är coolt! Hon sticker ut hakan och jag blir imponerad av hennes styrka. Det är ju så mycket enklare att bara göra som alla andra gör. Fy fasiken för att vara tonårstjej idag. Jag avundas inte dem. Det kändes mycket enklare på min tid. Finaste Natta! 
 
Den här bilden är ju bara så cool. Det ser ut som om han har hängts upp i trädet. Det kanske skulle behövas ibland. Igår morse sa han "fuck you bitch". Jag blev tokig och förstod ganska snabbt att han inte ens vet vad det betyder. Phu...här har jag lite att jobba med i sommar känner jag. Zacke får nog ta ett snack med Emil om hur man uppför sig mot tjejer i framtiden tror jag. Han lyssnar på och ser upp till Zacke. 
 

Stress och denna otillräcklighet

Stress.Jag ligger och biter ihop tänderna på nätterna antagligen och vad beror det på då? Stress, sa tandläkaren. Bettskena. Sexigt värre.Vad är det då som gör att alla människor är så stressade idag. Varför mår vi dåligt idag trots att vi har världens välfärd och bor i ett land med en massa möjligheter?
 
Jag tror att det delvis beror på jobbet. Vi ska prestera. Vi ska utvecklas. Det är inte bara ett jobb utan jobbet ska vara så mycket mer. Vi är inte nöjda med att gå till jobbet bara utan vi måste utvecklas på jobbet också. Just nu är mitt jobb ett stort kaos och lusten till arbete finns inte alltid där.
 
Vi ska dessutom vara så himla bra föräldrar. Barnen ska vara glada och alltid ha rätt kläder för rätt väderlek och det ska inte glömmas några gympapåsar. Barnen styr våra liv. Vi lägger våra semestrar utifrån vad barnen vill. När jag växte upp åkte mamma och pappa iväg en vecka själva till Mallorca och mormor bodde hemma hos oss och passade oss.
 
Vi pendlar. Många vuxna pendlar till jobbet och det är få förunnat att jobba på hemorten. För egen del lägger jag nästan 11 h/dag för att jobba. Allt flyttande gör dessutom att man inte har stöttning i vardagen av mor- och farföräldrar. Jag är nästan uppväxt hos min mormor och morfar eftersom jag älskade att vara där. Vi har drygt en timme till barnens farmor och farfar och nästan två timmar till mormor och morfar vilket gör att det inte är lika enkelt.
 
Vi ska träna. För min del så är det inte så mycket träning men om jag orkar med en timmes promenad är jag nöjd. Hemma halv sex på kvällen och då vill jag träffa mina barn. Vi äter tillsammans, plockar undan, startar diskmaskin, gör läxor och borstar tänder. Sedan är kl 19. Nattning till ca kl 20. Därefter är det dags för dagens plock, tömma diskmaskin, tvätta, duscha, lägga fram kläder, packa gympapåsar, köra och handla, prata med sambon, prata med kompisar. Senast 21.30 vill jag ligga i sängen för att kunna varva ner och somna inna kl 22. Nästa morgon ringer klockan 05.50 igen eller så vaknar jag av mig själv kl 05 som jag gör i vissa intensiva perioder. Men herregud, helgerna har vi ju en massa tid över...eller? Ja, då försöker vi umgås när vi inte storhandlar, är på kalas, fixar kalas, kör barnen till aktiviteter, rensar garderober, tvättar, klipper gräs osv. Samtidigt så ska jag väl vara helt ärlig och säga att jag varje kväll försöker unna mig 45 min vid surfplattan. Istället för TV:n så ger jag mig själv ett avsnitt av någon serie. Det är min tid.
 
Jag klagar inte. Jag lever det bästa livet med den bästa familjen men ibland känner jag mig otillräcklig. Jag hinner inte med lika mycket som de vuxna gjorde när jag var liten. Då putsades fönsterna varje vecka och maten lagades från grunden, trädgårdarna var välskötta, sängarna bäddades, grisen slaktades, rummen var städade, det luktade nybakta bullar och kläderna var alltid hela, rena och definitivt inte skrynkliga. Jag vet inte vad det beror på. Min generation är väl bara latare helt enkelt. Och ändå sönderstressade. Intressant i alla fall och väldigt sorgligt. Jag tror att min generation lever kvar av en bild av hur våra hem var och sedan tror vi att det är normen och att det är det som är viktigt och när vi inte klarar av det så känner vi oss misslyckade.
 
Jag behöver semester i alla fall. Nio veckor. Vi har i stort sett inga planer förutom, dop, bröllop, Diggilo och midsommar. Eftersom jag är helt utan lön i fem veckor så har vi inga pengar heller. Men, vi ska vara tillsammans. Vi har börjat med att varva ner tillsammans. Vi bäddar ner oss alla fyra på altanen i våra soffor med kuddar och filtar och sedan läser vi böcker och är tysta tillsammans. Tänk att det kan vara så mysigt att vara helt tysta tillsammans.
 
 
 

Då blev han sju

Emil längtade och längtade och hans föräldrar stressade och stressade. Kvällen innan höll vi på och dukade, röjde, tömde hans bokhylla, satte in en ny byrå, placerade en TV och stängde dörren. På morgonen fixade jag en miniatyr pannkakstårta, som inte uppskattades "förlåt mamma men jag gillar inte grädde på pannkakorna", äpplejuice och köpta minikanelbullar. Vi sjöng och han fick öppna sina paket. Därefter "hittade" Agnes ett rött snöre och Emil fick följa snöret, ut i trädgården, upp på ovanvåningen och till slut in på sitt rum där han hittade sin TV inkopplad och allt. Han blev jätteglad men den bästa presenten var ändå en fidget spinner.
 
Kl 13 kom gästerna och allra gladast blev nog Emil när Zacke kom eftersom han kastade sig upp i hans famn. Det var länge sedan Zacke var hemma. Emil hade beställt tacos och rulltårta (som hans mormor gjorde - supergod). Emil fick pengar, basketkorg, basketboll, en egen solstol (han har varit ganska trött på att jag och Magnus sitter i våra solstolar vid sjön och att han alltid får ligga på en handduk), kuddar, klockor, pokemonalbum, nerfskott, simglasögon, kläder m m.
 
Jag fick gosa med Charlie. Älskade unge. Den bästa presenten jag fick var att jag ska få bli fadder till honom. Jag blev överlycklig!!!
 
Nu är det inte många skoldagar och arbetsdagar kvar. Jag har varit borta tre nätter och jobbat med Sweden Rock och var helt slut när jag kom hem. Det ska bli skönt med nio veckors ledighet tillsammans med barnen. De första veckorna ska vi bara landa och sedan får vi se vad som händer. 
 
Förresten det hände en helt sjuk sak på Sweden Rock. En kväll var vi några stycken inne och gick runt på själva området. Jag gick tillbaka till polisens område lite i förväg och stod och pratade med några kollegor. Då kommer en kvinna som är chef för utredningsjouren och hade ett VISA-kort och ett körkort i handen och sa:
-Vad ska jag göra med de här nu då? Hittegods är stängt. Jag hittade dem inne på marken på området.
Jag började ana oråd och kände att jag var tvunge att kolla och jodå, jag hade tappat mitt körkort och mitt VISA-kort.
-Eh, jag kan ta dem för de är mina!!!
Alla bröt ihop av skratt. Helt osannolikt. 35000 personer besöker Sweden Rock. Jag tappar mina kort och min kollega hittar dem och ställer sig bredvid mig och undrar vad hon ska göra med dem. Hon tittade inte på körkortet innan (trodde väl inte att hon kände någon där). Helt sjukt. Vi garvade åt det övriga dagar... 
 
Agnes vaknade illpigg i morse eftersom hon skulle berätta för hela klassen idag att vi ska se Diggiloo i Kristianstad och hon ska få se bl a Wictoria, David Lindgren och Robin Bengtsson. Morfar köpte biljetter till oss alla och även Danne med familj ska med! Igår ringde Agnes till morfar och tackade och jag hörde hur hon avslutade med "jag älskar dig". Fina Agnes. 
 
 
 

RSS 2.0