Den här treåringen....

 
Det händer mycket med Emil nu. Han är arg. Han tar för sig. Han pratar på. Han är fortfarande blyg. Han funderar. Han är fortfarande den kramigaste/pussigaste gossen i världshistorien. 
 
I eftermiddags låg vi i soffan och slöade tillsammans.Helt plötsligt sa Emil:
- Mamma, hur gör man en rymdraket?
- Tja....det är måååånga människor som är med och bygger den och det tar väldigt lång tid. Varför det?
- Jag ska åka rymdraket.
- Jaha...så det ska du. Det är nog inte helt enkelt. Man måste vara väldigt duktig i skolan.
- Dagis är ungefär som skolan ju.
- Njaaaa.....man måste även vara duktig på matte.
- Jag kan redan räkna ju.
- Klart du ska flyga rymdraket.
 
Drömmar är bra....
 
I eftermiddags när vi spelade frågesportspelet så fick Emil frågan "vad tänker du på när jag säger sommarstuga".
SNÖ.
Jag och Natta gapskrattade. Tokigt. Han är tokig vår gosse och alldeles, alldeles underbar.
 
 

Kalas

 
Igår firade vi min födelsedag. Mormor och morfar kom hit och vi åt taco. Det var jättelänge sedan vi åt taco och den här gången testade vi med banan till. Det var förvånansvärt gott. Barnen fick kläder av mormor och morfar. Agnes fick en gympadräkt och en ballerinadräkt (värsta tyllkjolen!). Emil fick en spindelmannen dräkt. Barnen hade dem på sig i stort sett hela dagen sedan. Victor ringde på dörren och Agnes blev överlycklig. Det var jättelänge sedan de lekte och hon hängde gärna med honom hem. Bra om hon hittar lite lekkompisar i kvarteret. Till efterrätt blev det äpplepaj. Helt ärligt, alla "fina" efterrätter i all ära men min favorit är nog en knäckig äppelpaj med vaniljsås eller vaniljglass. Mmmm... Magnus jobbar hela dagen idag. Barnen är snoriga så vi tar det lugnt. Magnus installerade vårt Wii i morse så barnen har börjat spela lite. Sedan spelade jag, Natta, Agnes och Emil memory och ett frågesportspel. Agnes är världens sämsta förlorare. Nu bakar jag en tårtbotten. Första gången tror jag faktiskt. Hmmm. Vi får väl se om det blir något av det. Lite tårta ska vi nog kunna få i oss i morgon :)
 

Helgen i Skåne

 
För en vecka sedan var vi på brandstationen. Barnen älskar det! Agnes är helt orädd. Hon klättrade i burar, åkte stegbil 25 meter upp i luften (jag mådde illa när jag tittade upp och såg hur högt upp hon var...) och testade allt som går att testa. Emil är lite höjdrädd men fick istället styra stegbilen och köra en brandbil med hjälp av morbror Danne. En härlig dag. Det är en förmån att ha en lillebror som är brandman!
 
På kvällen träffade vi min kusin Patrik, hans pappa Lars, pappa och Sara. Trevligt och mamma hade gjort en massa god mat. Vi tittade på Dannes foton från när han gick upp för Kebnekaise. Imponerande!
 
Igår när vi satt och åt kvällsmat så visade det sig att vi har en klurig lite Agnes här hemma. Vi rabblade upp en massa gåtor och hon kunde svaren efter en liten stunds funderande! 
Vilket djur ser bra? Zebra.
Vilket djur går illa? Gorilla.
Vad blir bara större och större ju mer man tar av det? Hålet.
 
Snart kommer mormor och morfar. Det har varit en intensiv morgon. Agnes vaknade strax efter kl 06 och sedan har barnen lekt tillsammans i 3 timmar. Agnes berättar sagor för Emil, de har lekt "bada i poolen", mamma/pappa/barn m m. 
 
 

Vad hände?

 
 
 
Sommar, sommar, sommar.....minus 2 grader. Vilken chock för kroppen. Vad märkligt det är att släppa kontrollen. Jag har ingen aning om barnen har extrakläder, varma kläder, rätt skor m m på dagis. Jag är aldrig där. Magnus hämtar och lämnar i stort sett alla dagar. Det funkar bäst så för tillfället. Det är ganska skönt att helt släppa kontrollen och anta att det funkar. Jag tyckte att det var jobbigare att vara där ibland och kolla om allt fanns på plats och irriteras över om det inte fanns där.
 
Helgen blir lugn och skön. I morgon kommer mamma och Anders upp och firar min födelsedag och på söndag har vi INGA planer. 
 
Idag hämtade jag faktiskt barnen på dagis och det var jättemysigt. Agnes såg lite ledsen ut när jag kom till dagis idag och ville inte svara när jag frågade om det var något. När vi gick hem berättade hon. Den klassiska tjejproblematiken. Nu börjar det! Tre tjejer kan inte leka tillsammans. Vad hände? Innan har det funkat och helt plötsligt funkar det inte längre. Agnes förklarade precis hur det var och hur hon kände. Även om verkligheten kanske inte är som Agnes berättar så är det så hon uppfattar situationen. Det skär i mammahjärtat. På måndag är det en ny dag. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Campingbilder

 
 
Så här lång tid har nog aldrig bloggen legat nere! Det är mycket nu. I helgen var vi i Skåne. Veckorna är fyllda med jobb, föräldramöten, extrajobb, promenader, aktiviteter och hushållssysslor. Igår var jag på nöjen och kom hem först vid halv elva på kvällen. Tiden rinner iväg och barnen växer. Ibland känner jag att allt runt omkring gör att jag missar så mycket med barnen. Agnes fyller FEM år om en månad. Ekorrhjul. Skönt att ha härliga bilder från semestern att titta på och minnas hur det kan vara. De är så fina våra små och jag blir lika glad varje gång jag går och lägger mig och hittar ett barn i våra sängar. Finns det något gosigare?
 

Maskerad på gång?

 
Var är maskeraden? Nej, det är bara våra barn som är ute och cyklar. Emil ville vara stålmannen men det blev en stålmannen/rödluvan/prinsessversion. Typ stålmannen som en transa kanske?
 
Vid nattningen ville Emil veta hur man gör papper.
Magnus berättade och berättade (man gör papper av träd som man hugger ner i skogen, sen kommer en skogsmaskin osv). Efter en lång utläggning blev det tyst. Emil såg fundersam ut och frågade till slut:
-Men hur gör man mammor då? 
 
Haaahaaahaaa.....
 
Magnus fick berätta...inte i detalj men det där med att mamma och pappa har gjort dig... Hade det inte varit enklare om han fick tro att vi var gjorda av träden i skogen...? 
 
 

Vinterkläder.

 
Emils garderob med overaller inför vintern. Det passar eller är lite för 
stort. Detta är en inventering för vår egen överblick och kommer troligen att tas bort.
 
 
Jackor som passar.
 
 
Fleecor behövs inte köpas till tullen.
 
 
Agnes har overaller vad hon behöver också.
 
 
Jackor lika så.
 
 
Passar gumman. Har även ett par allvädersstövlar men inga mjuka goretexkängor.

 
Nu passar skorna plus två par goretex kängor typ. Saknar allväders eller fodrade stölar tror jag., Agnes gamla för stora.
 
Mössor och vantar i mängder till båda.
 
 
Lite till.
 
 
 
 
 
 
 
 

Charmören

 
I natt kom han intassandes och ville sova i våra sängar. Det var trångt eftersom Agnes redan låg där. Han lyckades trycka ner sig mellan mig och Agnes. Jag klappade honom på kinden. Emil tittade på mig, klappade mig på kinden och viskade "jag älskar dig mamma". Jag dog. Lille mjuke gossen. Han är nog den kramigaste ungen i hela världen. Det är magiskt med barn. Kärleken till dem är magisk och oändlig.
 
Magnus var på utvecklingssamtal på Agnes dagis. Det går bra för henne. Det är en bra grupp och Agnes var en av alla barn som bidrar till det. Hon är en bra kompis, positiv till allt, hon tar hand om de nya barnen och för tillfället gillar hon väldigt mycket att pyssla. Agnes sätter sina egna intressen åt sidan för att låta kompisarna bestämma (eh what? det var inte direkt den bilden vi har). Vi berömde henne och berättade hur stolt vi är men hon lyssnar inte så mycket på oss....är det en liten tonåring vi har? 
 

Syskonen




Det är mysigt när vi är hela familjen. Sex personer under samma tak, vid samma bord innebär ofta lite kaos, mycket tvätt, disk och mat men hela huset används och alla mår bra. Det är som det ska vara.
 
De små börjar bli större och det känns som om familjen har gått in i en ny fas. Vi sover på nätterna (förutom nu då när Emil strular med kisseriet). En stor skillnad är nattningen. Det är självklart lättare att vara två men det är inte längre jobbigt att lägga dem själv. Den sista tiden när jag var hemma med båda barnen klättrade jag på väggarna. Jag räckte inte till. Jag var helt slut om Magnus hade möte med jobbet och inte kom hem förrän sent på kvällen. Nu känns det helt ok och det är till och med skönt att veta att jag har några timmar själv på kvällen om Magnus ska iväg :) 1,5 år mellan barnen är tätt. Det var tre härliga men tuffa år och det hade antagligen varit lite enklare om vi hade haft våra föräldrar boende på samma ort. Ni som har föräldrar/svärföräldrar nära och som hjälper till i vardagen, uppskatta det! Som sagt så känns det nu som om vi går in i en ny fas och det är både vemodigt och skönt. Våra småttingar börjar bli självgående (fixar själv dricka, startar TV:n/datorn/surfplattor, leker mamma-pappa-barn, tar fram block och pennor och ritar, klär på sig, går på toa osv). Det är lite sorgligt. Nu ska de bara bryta sig loss i femton år fram :) I natt kom de in båda två i våra sängar. Det var varmt, trångt, bökigt och alldeles, alldeles underbart......

Divan går på kalas....

 
Igår firade vi Natta, idag är Agnes på kalas och sedan ska vi gå på bio hela familjen och se Smurfarna. Agnes vet inte om något än. Det får bli en överraskning :)
 
Agnes har varit helt uppspelt idag. KALAS!!! Det kräver planering av frisyr och kläder. Hur orkar hon liksom? Hon tror verkligen att det är viktigt.
 
Den här veckan är fullbokad i kalendern med föräldramöten, resa till Kalmar och avslutas med en tur till Skåne. Jag har ont i halsen och bäddade ner mig redan vid 18-tiden igår kväll. Orkar inte bli sjuk nu! Inte nu. 
 
Igår träffade vi Lilly. Det var verkligen ingen liten valp längre! Hon är så fin och jätteduktig men Emil är helt livrädd för henne. Emil brukar ju vara helt begeistrad i djur men jag tror att Lillys lek och bus skrämmer honom. Han vill nog ha en gammal lat hund som bara lägger sig ner och vill bli klappad. 
 
Emil är också intresserad av kläder. En morgon kollade vi på Peter Pan och då hämtade han utklädningskläder och blev Peter Pan....eller nå't... :)
 
 

Han hjälper alltid till.

 
Helt själv kastar Emil kartongen vid återvinningen. Som tur är finns det en lucka så att även mindre skall kunna nå att kasta. När han var klar bar han helt själv den stora plastlådan till bilen.
 

Bad i Ronneby och större båppar

 
I somras var vi två dagar och badade i Ronneby brunn. Dit återvänder vi gärna. Fast det var nog bara jag och Magnus som uppskattade vattenrutschbanorna. Skönt att barnen gillar vatten! De är helt vilda och kastar sig i på det djupa från kanten. Den här sommaren har det varit mycket sol och bad så nu får hösten gärna komma. Jag vill börja elda i brasan och tända en massa ljus.
 
Emil stod iklädd endast kalsongerna och tittade sig i spegeln.
-MAMMA!!! Jag har fått större båppar!!
-Har du?
-Jaaa. Kolla!!!
-Han rusar fram till mig och pekar på sina pyttesmå bröst.
-Är det bra då? undrade jag
-Jättebra!
Sedan ser jag han gå fram till spegeln och prata med sig själv.
-Jag har ingen bäbis i magen i alla fall...
 
Tur var väl det...
 
Emil har varit blöjfri väldigt länge nu men den senaste veckan har han kissat i sängen varje natt. Han kissar innan han ska sova, han får inte så mycket vätska på kvällen osv men det hjälper inte. I natt gick jag upp och kissade honom vid tolv och sedan vid fem och då funkade det. Är det detta vi har framför oss nu? 
 

Mitt lilla hjärta

 
Än så länge är livet sådär härligt bekymmerslöst för Agnes. Livet är precis som det ska vara för barn. Busigt, roligt, fnissigt och sedan lär man sig en massa någonstans där på vägen. Hon älskar att vara på dagis, hon älskar kalas, gympa och allt annat när det är många människor inblandade. Samtidigt så sitter hon gärna på sitt rum själv och pärlar eller ritar. Fast idag lyckades jag få ut henne till köksbordet så vi kunde sitta tillsammans, hon, jag och Emil. Agnes har mitt humör och min envishet så det är tur att det finns en lugn pappa som orkar med henne/mig ibland. Det märks att Magnus är hemma mer med barnen nu (han lämnar och hämtar alla dagar och jag är hemma först 17.30). Agnes har vid två tillfället krupit upp till honom i soffan och velat gosa. Det är inte bara kvalitetstid utan även kvantiteten som är viktig. Mycket tid med barnen ger resultat. Inte bara besöket i t ex simhallen 2 timmar på helgen. Det tror jag i alla fall.
 
En dag frågade jag hur det var på dagis.
-Bra.
-Vad gjorde du på dagis idag då?
-Inget speciellt. Pussade killarna.
-Eeeh...okej...pussade du killarna?
-Jepp.
-Pussar dina kompisar killarna?
-Nja....
-Pussar Alma killarna?
-Nej.
-Pussar Lova killarna?
-Nja...hon gjorde idag faktiskt.
-Men, vad gör alla dina kompisar på dagis då?!?
-De håller killarna medan jag pussar dem....
 
Okej...hon tar för sig i alla fall....
 
 
 
 

Längtar tillbaka

 
Alla ni som inte har varit på Astrid Lindgrens värld, åk dit. Gör dock inte som vi gjorde och åk dit när det är som mest folk där... Vi hade två härliga dagar där med Diö-familjen och dessutom blev vi bortskämda hos Kent och Gillan. Jättemysigt! Nyöppnade Katthult var jättefint, vattensprutande stenarna gillades av barnen i värmen, Pippi går alltid hem och vilka barn kan motstå att springa in i alla små husen där bl a Kajsa Kavat bodde med sin mormor? Vi kanske skulle åka dit en sväng på höstlovet?
 
Det är härligt att se kusinerna leka tillsammans. Eftersom jag själv har vuxit upp med en massa jämngamla kusiner och vi har firat jular/födelsedagar, sovit över hos varandra, härjat hos mormor och morfar på helgerna osv så vet jag hur roligt det är med kusiner och jag tackar fortfarande inte nej till att träffa mina kusiner. Vi har alla ett band som binder oss samman, den gemensamma barndomen. Vi var där och det var väldigt, väldigt roligt.
 
 

Konstnärerna

 Agnes teckning är ett år gammal men jag gillar den. En prinsessa med låååångt hår, gula blommor, en sol och sedan har hon klistrat på en massa pappersbitar som ska vara moln. Det är inget fel på hennes fantasi...
 
 
Emils bild av sin mamma. Jag fick tre ögon, långa snygga ben, två armar, fötter, mun, näsa, hår och ögonbryn. Nallen hjälpte till. Finns det något finare än barns teckningar? Egentligen borde vi bara ha deras alster på väggarna för det är dessa som gör mig glad. Vad är en Picasso jämfört med barns konstverk?

En härlig dag helt enkelt

Dagen var planerad. Vi skulle göra trädgård och uterum klart inför hösten/vintern. Det visade sig att Magnus var mycket bättre än mig på det och jag kände mig mest i vägen så jag och barnen åkte till Växjö. Det blev shopping, besök i leksaksaffär (UTAN ATT HANDLA NÅGOT!), köp av lördagsgodis (tog barnen till en affär som är överfylld med godis och de trodde nog inte sina ögon) och till sist åkte vi till strandbjörket och busade. Agnes härjade och klättrade medan Emil mest var trött. Vi var hemma halv fem och då cyklade vi ner och metade. Vilken överraskning för barnen. 
 
 
 
 
 
Jag tycker mest synd om de stackars maskarna men annars var det väldigt härligt. Vilken sommarkväll. Agnes fick första nappet och tyckte det var jättespännande. En liten abborre som barnen fick klappa innan Magnus slängde tillbaka den. Vissa dagar blir bara bra helt enkelt.....
 
 
 

Kompisdag

Idag kom Alma, Astrid och Hanna hit. Det blev lek och fika. De stora tjejerna börjar verkligen bli stora och sköter sig själva. Emil och Astrid körde trampebil och traktor och får vara våra småttingar ett bra tag till...typ alltid. Alma lärde sig cykla idag!!! Vad häftigt det är att se när de helt plötsligt trampar på, håller balansen och blir helt överlyckliga. Om något år cyklar de till varandra. I morse bakade jag "sega pepparkakor". Det var degen jag ville åt. Mums. Emil åt mest russinen. Dagen har ägnats åt trädgården. Tur att jag har en liten hjälpreda. Jag drog upp en massa ogräs och klippte buskar och Emil körde bort det med sin traktor. Teamwork.
 

Rumsstädning

 
På fredag är jag ledig och då kommer Alma, Astrid, Alice och Olle (hålla bäbis!!!) på fika. Jag bad Agnes att röja undan på sitt rum och det knorrades en del. Jag tog det värsta och sedan gjorde hon finliret. Helt ärligt....den här tjejen kan verkligen städa. Hon bäddade sängen, ställde alla böckerna i millimeterordning (jag frågade vem som lärt henne det...pappa!), hon vek ihop kläder och flyttade undan saker så det skulle bra ut. Emil? Han städar INTE. Möjligtvis tar han en bil från golvet och lyfter upp den på sängen och säger "så mamma, nu har jag städat"........
 

Första kalaset i år

Hon längtade och längtade och längtade. Till slut var det dags att cykla på kalas till Alma. Hon kände sig fin och var nöjd med födelsedagskortet som hon hade gjort.
 
 
Hos Alma var bl a kompisarna Lova och Alice. Mamma stannade kvar och var väldigt nöjd över att få hålla Alice lillebror Olle som bara är en månad. Vilken liten söt gosse han är. 
 
 
Kalaset var jättekul och Agnes vill ha likadant när hon fyller år. Nu råkar jag ju inte vara så pysslig så ett lika fint kalas kommer det INTE bli :)
 
 
Tjejerna hade knappt ro att sitta still och fika. De lekte inne på Almas rum. De drog ner rullgardinen och tryckte ihop sig i Almas säng (alla sex tjejerna) och sedan skulle Agnes tydligen berätta för dem om Stålmannen.... En dag när Emil och Magnus kom in på Agnes dagis så kom en kille rusandes och skrek att han var Stålmannen. Agnes och Emil frågade Magnus vem Stålmannen var och när de kom hem så berättade Magnus och de fick se lite på första filmen om Stålmannen. Sjukt spännande. Agnes frågade mig varför Stålmannens föräldrar skickade iväg honom när de skulle dö...ville de inte ha kvar honom liksom? Jag förklarade att alla föräldrar gör allt för att deras barn ska må bra och om de innebär att skicka iväg dem själv så gör man det...hon såg fundersam ut...
 
Idag hämtade Natta barnen och det gick jättebra. När jag kom hem hade Zacke och Natta fixat pommes och hamburgare. Altt efter maten var undanplockat och barnen var sjukt nöjda med att få vara med sina stora syskon. De stora barnen kan när de vill!!!!! Jätteduktiga.
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0