Växer så det knakar.

 Vilka växtskutt båda barnen tagit i vår. I morse kom Emil i ett par högvattensjeans och han vägrade ta av dem. Skor och kläder behöver bytas ut. Agnes är i en mitt i period och ibland passar 134 och ibland är det lite stort. Helt plötsligt efterfrågar hon jeans! Vad har hänt?!? Hon vill ha jeans och vara cool. Sötaste loppan!
 
Igår hade vi avslutning på skolan med Agnes klass. Vilken fin klass det är. Barnen sjöng och de har en helt underbar fröken, Madde. Till hösten börjar hon skolan. Vad hände? Vi gick tipsrunda på skolan och när en förälder läste upp svaren så samlades barnen runt henne. Då ser jag helt plötsligt hur Agnes och Emil står och håller varandra i händerna. Fina barn vi har och ibland bråker de inte.
 
Emil har nerräkning till sin födelsedag och i morse när han vaknade sa han "fyra dagar kvar bara". Båda barnen är uppspelta över att de nya kusinerna ska sova över hela helgen. De har inte haft barn som sovit över hemma. Det har bara varit hund och vuxna tidigare. 
 
I morgon ska vi till Kreativum i Karlshamn. Roligt!!!
 
Igår for vi runt där hemma och röjde, klippte gräs osv. Helt plötsligt luktade det jättemycket mögel på ovanvåningen och Magnus började röja i badrummet. Det slutade med att han höll på till typ tolv och skrubbade golv i duschen, fixade med rör vid vasken (som var felmonterade och vi skulle ringa rörmokaren) men till slut så löste han det själv! Nu blev både badrumsmattor och duschdraperiet tvättat i alla fall. Just det, gräsklipparen gick också sönder igår. Vi har flyt nu.
 
Ikväll ska jag unna mig ett stort glas vin tillsammans med min sambo, bror och svägerska. Så jäkla skönt.
 
 
 
 

Konfirmation

 
Det var länge sedan jag var på konfirmation. Tiderna förändras och tur är väl det. Det var Isaks fotbollslag som konfirmerades tillsammans och de spelade fotboll i kyrkan. Coolt! Idag har de helt vita kläder (lite ku klux klan känsla fast utan mössorna) och på min tid var det blåa och röda kragar eller vad det nu heter (eller minns jag fel?). Jag fick se en tvåveckors bäbis. Jag blir helt sjuk och vill bara ta den lille plutten och springa iväg. Bäbis! Varför skaffade vi inte tre barn?
 
Vad sällan vi träffas alla. Det är ju så kul. Andreas med familj var inte där eftersom Andreas sprang Göteborgsvarvet. I sommar kan vi kanske få till lite fler träffar med släkten. Vår sommar är ganska blank. Magnus jobbar de första veckorna på sommarlovet och jag ska en hel dag till Tyskland med JävlaJenny. Så jäkla skönt att bara få sitta ner en hel dag och babbla i lugn och ro. Sedan ska vi på 40-års kalas och släktträffen i augusti. Min kompis kommer hem med sin familj från Ibiza så några dagar i augusti tänker jag parkera mig i Ystad. För övrigt är det blankt. Det är både stressande och skönt. 
 
Söta Lilly. Emil är inte rädd för henne längre! Plötsligt händer det.
 
Hej farmor!
Farfar fyllde 75 i lördags men vi ska inte fira honom förrän om en vecka drygt. Fyllerydsstugan med övernattning och grillning. Åh, vad kul!
 
 
 
 
Då är kusinen Isak konfirmerad. Jag är väldigt imponerad över hans lugn när han pratade i kyrkan. Han pratade lugnt, tydligt och lät jätteproffsig!
En massa god mat! Det är bara Emil som är inne i en "jag gillar inte någon mat period". Emil gillar inte ens kladdkaka. Hur är det möjligt?
 
 

Min fina sambo

Just nu snurrar det på hysteriskt. Jag känner mig ibland som en docka som kastas från det ena stället till det andra och har helt tappat kontrollen över allt. Igår glömde jag min kod till polishuset och tryckte in koden till mitt VISA-kort. Det är jobbigt när det är mycket både hemma och jobb och det inte finns andrum på något av ställena. Igår var jag i Kalmar och hade migränliknande huvudvärk när jag kom hem så vid halvsju-tiden låg jag nerbäddad i sängen medan min sambo for runt och fixade med barn och hem. Magnus tar hand om mig och jag låter mig bli ompysslad. Det är rätt skönt att känna sig liten ibland. Första delen av målningen är avklarad och igår hade Magnus köpt blommor till uterummet. Jättefint. Ikväll är det familjekväll på skolan och i morgon kommer Danne med familj. Som barnen ser fram emot att träffa sina nya kusiner! I morse hann jag slänga in sängkläderna i tvättmaskinen och sedan ska Natta slänga in allt i torktumlaren när hon kommer hem. Då är det bara gräsmattan, storhandling, fönsterputsningen och röjningen kvar ikväll. I morgon kommer städerskan. På måndag väntar en 12 h dag i Malmö, tisdag vanlig jobbdag följd av fotbollsträning och mammamiddag, onsdag fyller lurven 5 år! I höst går jag ner i tid igen för det här är helt ohållbart.
 
 
 

En dag i skolan

 
Idag var jag med Agnes i förskoleklassen. Vilket härligt gäng! 18 glada barn och en helt underbar fröken som barnen avgudar. Det funkade med både frukost, samling, lek ute, jobbstund och lunch. Barnen vet verkligen vad de ska göra men sedan är det inte alltid så lätt att låta bli att göra tvärtom ibland ändå. Jag är mest förundrad över att barnen ibland, trots att fröken säger till dem, fortsätter göra tvärtom, att de vågar liksom. Jag gjorde verkligen det när jag gick i skolan men inte förrän flera år senare. De första åren var jag väldigt försiktig och foglig. Sedan spårade jag ut helt i skolan, vilket jag fortfarande kan skämmas över. På skolgården var det fruktansvärt många barn men allt verkade ändå flyta på. Personalen gick runt och försökte fånga upp incidenter och var de inte där precis när någon slog sig så var kompisarna snabbt och hämtade närmaste fröken. Skolmaten var jättegod och det fanns väldigt mycket grönsaker. Hovet känns lugnt och stabilt och de flesta barnen i Agnes ålder vet jag vilka de är eller vilka deras föräldrar är. Det känns tryggt. Tre förskoleklasser som snart ska upp i ettan och idag fick de träffa sin fröken för första gången och hälsa på i klassrummet. Oj, vad stort. Under tiden promenerade jag hem så hon fick träffa barnen i lugn och ro. Jag är så glad för att jag har varit med både Agnes och Emil i deras vardag. Viktigt och lärorikt och barnen älskar det.
 

QuQ

 
Agnes tar mycket plats och älskar all uppmärksamhet. I fredags var vi äntligen samlade hela familjen vid matbordet. De små barnen börjar bli större och det känns som att äntligen får de större barnen mer utrymme vid matbordet. Innan har de små barnen vält ut glas, krävt påfyllning och behövt hjälp vid måltiderna men nu sköter de sig bra och fixar själv vad de vill ha. I fredags ville Agnes ha uppmärksamhet när vi nu var samlade och hon hade diverse utläggningar. Helt plötsligt började hon diskutera bokstäver och undrade:
- När använder man liksom bokstaven Q?
- Tja, det är väl inte så ofta. Mer i engelskan som t ex queen.
- Men hur säger man Q liksom?
- Eh, vaddå?
- Säger man liksom QUQ till bokstaven Q?
Vi bröt ihop och kunde ju inte förklara vad som var kul men kul var det.
 
Natta hade en liten utläggning om att hon hade övat med en kompis inför ett prov och att provet gick bra för kompisen. 
- Jaha, undrade vi. Vad var det prov i då?
- Sexualkunskap.
- Eeeeh, okej....det kunde du (och så började vi pika lite...)
- NEEEJ! Det var inte sexualkunskap för det var nog typ biologi.
- Okej....
- Det var mer prov på hur man liksom använder kroppsdelarna...
- Du sa ju att det inte var sexualkunskap :)
 
Hon är fin vår Natta.
 
 
 

Besatta av mat

 
Ett säkert tecken på att våra barn är friska är att de är hungriga. De äter och äter och äter och är konstant hungriga. Emil är extrem och vill ha mat varannan timme typ. Ikväll åt de pannkakor till kvällsmat. Efter mindre än två timmar bröt båda barnen ihop och skulle absolut ha rostade mackor och en massa annat. Vi är ganska trötta på att ägna all tid åt att servera barnen mat och har börjat säga nej. Vi äter när vi äter och sedan räcker det. När vi är lediga kan Emils matdag se ut så här:
06.30 gröt
09.00 rostade mackor
11.00 när ska vi äta när ska vi äta när ska vi äta när ska vi äta. 
11.30 lunch
14.00 illhungig.
14.30 Mellanmål. Allt från frukt, kex, matrester, macka. Panik.
16.00 när ska vi äta när ska vi äta när ska vi äta när ska vi äta.
17.00 kvällsmat
18.30 illhungrig
Mellan dessa fem måltider äter han frukt, typ en på förmiddagen och en på eftermiddagen, oftast när han tjatar om när vi ska äta. Mask?
 
Nu ligger han och skriker:
"FÅR JAG INTE KVÄLLSMAT SÅ RINGER JAG POLISEN!!!!"
 
Agnes ligger och skriker:
"TYST, JAG KAN INTE SOVA!!!"
 
 
 
 

Den där känslan

I söndags vaknade jag i en tom säng. Där brukar vara minst ett barn. Jag låg och lyssnade och hörde hur de pratade sådär tyst så inte jag skulle vakna. Jag tassade fram till Emils rum och där låg de bredvid varandra utan att slåss och bråka! Ibland händer det. Oftast händer det när de tror att jag inte hör eller ser dem men de kan faktiskt vara snälla till varandra. 
 
Så länge sedan...
Agnes har alltid varit oerhört rädd om sin lillebror och hon skulle skydda honom mot allt. Emil tänker inte likadant och kan vara riktigt taskig mot Agnes. Han kan dessutom vara taskig mot henne om han får en kompis med sig, två mot en! Vet inte hur vi ska få styr på det. Agnes är retig men hon älskar sin lillebror över allt annat. 
 

Det blev en "långhelg"

 
Jag skulle visserligen haft semester i måndags men eftersom Emil fick feber och hosta så blev det VAB i stället och jag är fortfarande hemma med honom. Detta är nog rekord, 10 dagars VAB med båda barnen på fem månader. Den positiva nyheten med den här VAB:en är att Emil äntligen tar medicin. Han fick hostmedicin men jag vet inte om jag kan säga att den hjälpte direkt. 
Emil älskar att hjälpa till och hans nya favoritsysselsättning är att diska (vilket med all säkerhet säkert beror på att vi har diskmaskin).Han brukar få diska av allt innan vi sätter in det i diskmaskinen så blir han nöjd.
 
Vår helg blev ganska aktiv. Magnus målade och målade. Vårt gröna uterum börjar bli vitt. Jag skötte barn och hushåll och den viktiga drinken. 
Jag bakade drömmar, Emils sega pepparkakor och gjorde inlagd chili.
 
Vi var nere på Gökaskratt och barnen lekte med kompisar hela lördagen. 
 
Kvällen ägnades åt fotbollsträning. Tänk, att det kan vara så kul. Nio tappra tjejer och för första gången tittade solen fram. 
 
Igår nattade Magnus Emil och jag Nattade Agnes. När jag var färdig gick jag förbi Emils rum och tittade in till Emil där Magnus låg och pratade med honom. 
-Vänta mamma, utbrast Emil, och klättrade över pappa.
Sedan sprang han fram och kramade mig sådär hjärtligt och oväntat. Sedan återvände han till sängen och slängde iväg några slängpussar till mig. Ibland vill man bara äta upp den lille mjuke.
 

Kalas och feber

Idag var det dags för kalas igen. Agnes älskar att komma iväg på kalas och idag fick hon ha lite läppglans och rouge på kinderna. Stort! 
 
Emil smällde till med feber idag. Han brukar vara illhungrig vid halv elva-tiden men idag tjatade han inte om lunch och jag tyckte det var märkligt. Strax efter kl tolv blev det pannkakor och då borde han varit som ett hungrigt lejon men han åt bara en halv pannkaka och sedan kom det:
- Jag fryser.
Fan, fan, fan tänkte mamman och kände på hans panna. Feber. Det började lite nätt på strax över 38 grader men nu låg han på över 39 och jag försöker få i honom febernedsättande. Det går sådär. Han har ont i sitt ena ben och jag måste kolla så han inte har en fästing någonstans. Igår var han och Agnes i dungen och byggde koja i flera timmar.
 
Jag hade planerat att vi skulle åka till Barnens gård i morgon men det lär bli svårt. Så j ä k l a typiskt. Magnus for runt i nästan en timme och letade efter både vanlig nyckel och reservnyckel till mopeden innan han hittade reservnyckeln i alla fall. Han skulle iväg och jobba och tog moppen för att vi skulle kunna ha bilen. Suck.
Innan Emil blev sjuk så lekte vi skola igen. Idag övade vi klockan. Svårt. Börjar med kvartarna. Båda barnen räknar minus nu. Häftigt. Agnes läser väldigt bra och det märks att hon läser ofta på kvällarna nu. Det hjälpte att låna en bok om disco på bibblan :)
 
För tillfället är det lite kaos på nätterna. Båda barnen vill sova hos oss och båda vill ligga i mitten och de vill inte ligga bredvid varandra. Ingen lätt matematik det där. Emil vaknade dessutom kl 05 i morse! Det var länge sedan. Jag lyckades somna om till kl 06 men det var ändå liiiite tidigt. 
 
 
 
 

Ännu ett besök i kyrkan

I onsdags var vi i kyrkan och tittade på när kören hade sin föreställning. Åh, vad duktiga de var och vilket jobb de vuxna har lagt ner! Till och med prästen var rolig och både sjöng och skådespelade och varken Gud eller Jesus nämndes en endaste gång. Agnes älskar att stå på scen och njöt för fulla muggar. Sedan blev hon nog lite mallig när hela familjen var där och tittade på henne. Både Natta och Zacke är för gulliga som berömde henne så hon nästan blev helt generad. När de var färdiga så fick alla barnen en ros var och den står där hemma nu i en vas på Agnes rum. 
 
Jag blir alltid helt rörd när det är uppträde och liknande och blir stolt så jag nästan spricker. Det är så härligt att se alla dessa fina barn tillsammans. Jag är så tacksam över att Agnes är så trygg. De är många barn födda 08 och det är många barn som har känt varandra i några år tillbaka nu och de vet var de har varandra. Agnes trivs som fisken i vattnet.
 
 

Extradag

Vad skönt det var att få en ledig dag. Agnes lekte med kompis/kompisar i 6 timmar och Emil var hos Albin i 2 h. Magnus målade, Zacke klippte gräset och jag skötte barn och hushåll. Nu när jag jobbar heltid och Magnus fixar det mesta hemma så tycker jag det är ganska kul att få laga mat. Dessutom får jag tid med barnen vilket jag behöver. Emil är helst med och fixar och igår hjälpte han mig duka och laga.mat och även om där inte är så mycket för honom att göra så kan han hålla mig sällskap. Jag gick ner till sjön med barnen. Tänk att det kan vara så kul att klättra på stenar och att.kasta sten i vattnet. Till och med två blivande sjuåringar gillade det. 
 
Nu är jag på väg till jobbet. Magnus ska köra in till Växjö idag och köpa färg m m. Förhoppningsvis kan han lämna barnen hos mig innan han kör hem så kan vi gå lite på stan tillsammans. Sedan är det helg!

När morfar fyllde 55 år

 
För 1,5 v sedan firade vi morfar som fyllt 55 år. Vi blev bjudna på en hel helgs hotellvistelse i Malmö. På fredagen åkte vi ner lite tidigare och busade till det på mormor och morfars rum med ballonger och serpentiner. Emil hade gjort en teckning och vi blandade två rom och cola till dem. När morfar ringde och tackade så fick jag förklara att den som stod på Emils teckning var till honom (jättestark) och den andra kunde mamma ta (pyttelite rom i). Vi gick en runda på stan på eftermiddagen. Jag hade bokat bord på TGI Fridays. Vi började med bubbel på vårt rum som Danne tagit med och sedan gick vi ut och käkade. En lugn och härlig kväll.
 
 
På lördagen åkte vi till Den Blå Planeten i Danmark. Jättefint. Barnen tyckte det var kul men blev lite gnälliga och trötta i benen efter ett tag. Vi käkade lunch där och satt utomhus i det soliga vädret.
 
På kvällen hade jag bokat bort på Rose Garden och vi åt buffé så det sprutade ur öronen. 
 
Söndagen ägnades åt Folkets park. Helt underbart ställe även om det började lite sorgligt med en kille som låg vid lekplatsen och hade tagit en överdos. Förutom den händelsen så hann barnen både klättra, gunga, bli ansiktsmålade, cykla, hoppa på studsmatta och vi avslutade med att se på en cirkusteater, Rapunzel.
 
Hur lyxigt var det inte att äta hotellfrukost två dagar i rad och att bara äta ute en hel helg? Det var precis vad jag behövde...en helgs umgänge med familj. Skönt att slippa allt plock, tvätt, disk och matlagning i tre dagar. Hotellfrukosten var kanon och jag gjorde våfflor med grädde och sylt till barnen.
 
Tack alla för en helt underbar helg!
 

Ibland händer det.

Jag älskar när det händer och det händer inte så ofta men ibland så kryper hon upp och vill kramas.  Då gäller det att vara med och ta tillfället i akt.
 
För tillfället så är det mycket om döden. Agnes kommer in till oss på nätterna och hon har tusen frågor om döden. Hon känner det som att det bara är hon som tänker på det och att hennes kompisar inte alls funderar. Vid nattningen ville hon veta hur hon skulle sluta tänka på döden. Jag tyckte att det ska hon inte alls göra. Vi ska prata om det och varför det är så otäckt. Jag berättade om att i vissa länder firar man döden och ser det som något positivt. Agnes rädsla är att förlora mig och sedan är hon rädd för att begravas i jorden. Vi bestämde att tro på Nangiala och Körsbärsdalen. Där ska jag sitta under ett träd med min mormor och Tarzan och vänta på Agnes. Min största ångest, liksom de flesta andra föräldrar, är att överleva mina barn.
 
Det hör till hennes ålder att fundera på döden men det skär i mig när jag ser hur brydd hon är. 
 
Våra gamla, goa Agnes är tillbaka och det är skönt att trotsen har tagit en paus. Vilken tjej vi har och vilken kärlek hon känner för sin lillebror. Hon var på kalas i söndags och sparade godis och tog med hem för att Emil skulle få. Sist vi var på Ica så tog hon med egna pengar och köpte en liten grej till Emil men inget till sig själv. Hon ger pengar till tiggare. En kväll var jag av med henne och hittade henne på alla fyra i rabatten...hon rensade ogräs.
-Vad gör du? sa mamman.
-Rensar ogräs.
-Det behöver du verkligen inte, sa mamman (som tyckte att maskrosor kan kanske ses som en blomma)
-Men jag tycker om när det är fint....
Tack för den käftsmällen :)
 

Fixarhelg

Den här helgen började väldigt lugnt. Jag hämtade barnen tidigt i fredags (var på jobbet kl 06.15!!!) och det var glada barn. Agnes frågade om hon fick ta hem kompisar och jag sa att jag ville träffa henne så det fick bli lek i helgen i stället. Hör och häpna men hon nöjde sig med det! Det känns som om hon börjar bli vår goa Agnes igen och trotsen kan ha lugnat ner sig. Sedan gick vi till bibblan och lånade en massa böcker. Vi avslutade eftermiddagen med att gå och fika. När vi kom hem så verkade Emil väldigt, väldigt trött och jag trodde faktiskt att han skulle bli sjuk. Han var på toa typ tre gånger och han fick bädda ner sig i soffan med surfplattan. På kvällen käkade vi tillsammans och sedan tog vi en kvällspromenad. Lugn skön fredag!
 
Lördagen blev fixardag. Magnus och Zacke målade på huset, jag och de små städade bilen och rensade ogräs, bar ut utemöblerna och vi åt vår första lunch ute på altanen. Sedan åkte dynorna fram till möblerna i uterummet, jag hann dammsuga, Agnes fick hit sin kompis Alice, Elis och Charlie var här och lekte, det blev en promenad med Emil (som blev sååååå trött i benen när han körde sparkcykel) och på kvällen grillade vi en hel laxsida och hade potatishalvor i ugnen. Jag tände en massa ljus och vi åt och ingen klagade på maten. Stort kryss i taket! Vad skönt det var att bara sätta sig ner med ett glas rött efter en hel dags nyttigt utomhusarbete. Barnen somnade tidigt eftersom de ville att vi skulle läsa för dem och ju tidigare de lägger sig desto mer hinner vi läsa. Agnes är för tillfället väldigt förtjust i Nelly Rapp. 
 
Idag blir det en föräldraträff kl 10 angående situationen på Emils dagis och kl 14-16 ska Agnes på kalas. I morgon ska jag till Karlskrona, tisdag, Kalmar och fotbollsträning på kvällen, onsdag har Agnes uppvisning i något någonstans....det rullar på. Det är stängt på skolan/dagis/fritids nästa måndag så jag har tagit ledigt och funderar på att överraska barnen med Astrid Lindgrens värld. 
 
 
 

Stressiga vår

Att jag aldrig lär mig. April och maj är lika kaotiska varje vår. Allt ska hinnas innan sommaren. Många fyller år. Utvecklingssamtal och sommaravslutningar. Samtidigt så är det inte mycket som jag själv kan påverka. Tråkigt däremot att jag den här våren inte har prioriterat min träning. Jag har de senaste åren sprungit milen varje vår och i år har jag inte varit ute 1 km. Jag hade nog mått bra av att komma igång. 
 
Bilderna är ifrån när vi var i kyrkan, HÖGMÄSSA, och lyssnade på Agnes sång. Åh, vad hon gillar att stå i fokus. Fina Agnes.
 
Igår fick Emil ett bryt. Agnes retades och Emil blev skogstokig. Han tog ett svärd och slog henne medan hon låg och skrek i sängen. Han slutade inte. Jag blev riktigt arg på honom eftersom han även tidigare slagit henne med svärd så hon var full med blåmärken. Jag samlade ihop alla svärd och la undan dem. Sedan hotade jag med både ambulans och polis.... Emil skrek och grät. Efter en stund gick jag in och försökte prata med honom. Han skämdes och var jätteledsen. Vi slåss inte i vår familj även om någon retas. Han skyllde på Natta. :) Men nu vet han....vi får väl se. 

Valborg



Nämen! Det blev valborg i år oxå. Magnus grillade för första gången i år. Emil åt med en kungakrona på huvudet vilket väl passade en dag som denna. Det var lite stressigt med packning och fixande inför resan men till slut kom vi iväg till majbrasan. Fullt med folk och en massa lek för barnen. Nu är vi på väg till Malmö för att fira morfars födelsedag. Vilken lyx att bli bjudna på en hel helg på hotell! Det ska bli skönt att slippa disk, tvätt och matlagning i tre dagar. Roligast av allt är att träffa familjen och umgås.

RSS 2.0