Finisar

Älskade ungar! Om två veckor åker jag och Agnes till Stockholm och Emil ska åka med pappa till simhallen. Båda längtar. Agnes är lite avundsjuk för att Emil ska få åka till simhallen men hon vill ju inte missa något.

 

Jag är så stolt över min sambo. I hans värld finns det bara möjligheter medan jag ser alla hinder. Vi kompletterar verkligen varandra. Han fångar dagen och jag planerar för flera år fram. Igår när Magnus kom till dagis så ville Agnes att Alma skulle följa med hem. Ok, sa Magnus. Då tyckte Agnes att det var synd om Almas lillasyster Astrid som fick vara kvar och kunde inte hon också följa med hem? Lilla Astrid är bara tre år och är lite blyg och försiktigt (som Emil). Magnus frågade Astrid om hon också ville följa med och då svarade hon glatt JAAAA. Dagis har bilstolar att låna ut så Magnus for hem med fyra barn och allt gick jättebra. Emil fick en lekkamrat och alla var nöjda.

 

Agnes påminner väldigt mycket om mig. Hon går på högvarv och har väldigt mycket energi. Precis som mig så har hon svårt för att varva ner och somna på kvällen och det är jobbigt. Vi vaknar båda två utvilade och illpigga så det finns lite fördelar med våra konstigheter också. Agnes är nyfiken och social men har ett hiskeligt humör (både upp och ner). När jag var liten hade jag så mycket spring i benen så jag ibland tvingade mamma att ta tiden på mig när jag sprang några varv runt kvarteret. Agnes påminner även om mig i rastlösheten. När jag var liten älskade jag att sitta och rita och läsa men älskade även att springa runt, spela fotboll, vara med kompisar. Jag älskade att sova borta och det kommer Agnes också att gilla. Med tiden så lugnar det ner sig och idag somnar jag oftast när jag lägger huvudet på kudden men ibland kommer den tillbaka, rastlösheten.

 

Emil är som Magnus, d v s min raka motsats. Han är lugn, snäll, blyg, försiktig och väldigt kramig (jag och Agnes har inte så mycket närhetsbehov). Emil tar inte så mycket plats men är väldigt lätt att tycka om. Jag upptäckte vid mitt besök på dagis att många barn sökte sig till Emil och ville leka med honom medan han mest ville leka med Linus. Emil vill inte stå i centrum och om han blir ledsen så vill han inte bli tröstad av fröknarna. Igår berättade han att han blivit ledsen och istället tog sin snuse och torkade bort tårarna med…. Emil kan väldigt mycket (bokstäver, räkna, spela innebandy, surfplattan osv) men han har inget behov av att visa det. Agnes skriker ut ”titta vad jag kan” och vill visa hela världen alla sina färdigheter. Emil trivs med att ta det lugnt och han vill inte ha för mycket ljud omkring sig. Han vill helst att kompisarna ska komma hem till honom och jag skulle bli mycket förvånad om han vill sova över hos kompisar inom de närmsta åren.

 

Två barn. Helt olika. Lika viktiga och lika älskade. Vilken gåva det är och vad spännande det ska bli att få följa dem i deras resa. 

 

Dagisdag

 

Igår hade jag en heldag på dagis med barnen. Jag vill verkligen rekommendera alla föräldrar att spendera en dag med sina barn i barnens miljö. Nyttigt.


Barnen hade sett fram emot detta länge och igår var det då äntligen dags. Kl 07.15 klev vi in på dagis och förmiddagen spenderade jag med Agnes. Vad häftigt det är att se hur kul barnen har och jag blev väldigt imponerad av personalen. Vilket engagemang. Barnen planterar, ska göra egna fågelskrämmor, får lära sig kretslopp, följer myror som bygger gångar i en glasmonter, gör gipsmasker, har små docker för dagar, barn, personal och årstider. Alla barn som är sjuka har dockan i sjuksängen. Ebba är och åker skidor och då får hennes docka ligga bredvid en vit vaddkula. Kung Vinter skickar kort ibland och personalen lär barnen en massa roliga sånger. Barnen var väldigt snälla och fina mot varandra och jag imponerades av att alla hela tiden hjälps åt. Om någon gör "fel" så säger övriga barn till att man inte får göra så. När de städar upp alla leksaker så hjälps alla åt och det spelar ingen roll vem som gör vad. Personalen har lyckats få en riktigt härlig barngrupp och de större barnen tar ansvar för de mindre.

Strax innan lunch gick jag över till Emils avdelning. Han stod där ute och väntade på mig och sken upp som en sol när han såg att jag klädde på mig för att gå ut också. Jag såg på Emils mun att han sa till sina kompisar "titta, där är min mamma". På Emils avdelning är det bara barn födda 2010. Det är helt annorlunda. Personalen är jättebra men de har inte riktigt fått de resurser som skulle behövas. Det är ganska torftigt med leksaker där och hela avdelningen känns ganska liten och mörk. Personalen är dock med barnen hela tiden men det var nog inte så bra med att inte blanda åldrar. Emil är jätteblyg och blir illröd i ansiktet när någon vuxen pratar med honom! Inte visste jag att lille gubben var så blyg. Samtidigt så känns han väldigt omtyckt på dagis och alla pojkarna söker sig till honom och vill leka med honom. Jag spelade lite spel med barnen och sparkade lite boll. De är ju för härliga! Strax efter tre hämtade Magnus oss. Jag var helt slut....

Jag kommer besöka Emils dagis igen. Väldigt roligt.

 

Mycket liv och rörelse

Oj, vad länge sedan jag skrev något på bloggen! 
 
Det händer massa saker och barnen har hur roliga kommentarer som helst men jag hinner helt enkelt inte och sedan har jag drabbats av vårtrötthet och somnar senast kl 21 varje kväll.
 
I morgon ska jag vara med på dagis och tänkte vara förmiddagen på Agnes avdelning och sedan gå över till Emils avdelning på eftermiddagen. Det passar alldeles utmärkt eftersom Emil var riktigt ledsen i morse och ville inte alls gå till dagis. När Magnus lämnade honom hade Emil vägrat släppa Magnus….usch.

I fredags var jag ledig och då drog jag och barnen till Leos lekland. Fullt ös och vi var där nog i fyra timmar. Emil råkade bajsa ner sig och jag hade inga extra kläder med! Han har aldrig gjort det tidigare och berättade att han ”skulle bara fisa lite”…. Jag slängde kalsongerna och byxorna hade klarat sig hyfsat men vi åkte hem för han behövde duscha av sig.

I lördags var Agnes på kalas hos Elis. Jag och Emil åkte till Växjö och handlade blommor, käkade lunch, handlade m m. Emil hade tur för på Burger King var det jubileum och det delades ut ballonger. När vi sedan åkte till Ica Maxi så var där en kille som gjorde ballongfigurer och Emil fick ett ballongsvärd. Emil sammanfattade dagen när vi åkte hem ”vilken mysig dag, mamma”. Det var mysigt och jag skämde bort honom ordentligt. När vi kom hem blev Agnes jätteavundsjuk för att Emil fått ballonger. Inte helt lätt att vara alla till lags :) Jag fick lära mig att Emil kan räkna till 49! Jag trodde att han kunde räkna till 12 typ...i helgen började han läsa också men jag tror att han faktiskt bara hade tur för visst kan inte en 3,5-åring läsa. Han ljudade fram ordet "kräm" men som sagt. Det var nog mer tur än skicklighet men han börjar kunna en hel del bokstäver nu.

I söndags var Magnus med Agnes på Mulle och hon tyckte att det var jättekul att ha med sin pappa. Jag och Emil planterade blommor och han var så nöjd med att få vattna. På eftermiddagen bestämde vi oss för att rasta barnen och det blev en tur i skogen och vid vattnet. Barnen gnällde lite innan och ville inte alls åka ut någonstans men när vi väl är framme och öppnar bildörrarna så är det som att släppa ut kossor på bete. De far ut och hoppar och klättrar, letar pinnar, busar och härjar. Jag älskar att ”luras” lite och ibland låtsas jag att det ligger brödsmulor på marken och vi letar efter pepparkakshuset och Hans och Greta och ibland låtsas jag bara att jag hörde något ljud inne i skogen och ser lite rädd ut. Fantasin har inga gränser. När vi hörde fåglarna kvittra sa jag ”barn hör ni fåglarna? Nu är våren här.”. Agnes svarade ”jag känner våren också…”. Visst var det vår i luften men sedan blev det minus två grader i natt. 

 
 

Studsmattan är på plats.

Nu väntar vi bara på att badvattnet ska bli varmt. 
 
Barnen har idag hoppat studsmatta, cyklat och Natta har varit med Agnes när hon testade åka rullskridsko. Jag har gått igenom klädförrådet och kunde konstatera att vi har kläder till förbannelse. Det som behövs inför sommaren är sommarjackor, joggingskor och rejäla sandaler till Emil. Emil har en hel säck med kläder som väntar eftersom han har ärvt en massa fina kläder från nästkusinerna. Han är för go Emil. När vi tittade på alla kläder som han snart ska ha (stl 110) så blev han överlycklig. 
-Är det verkligen mina mamma?
Okej, vi har tacksamma barn men ibland går det nästan till överdrift :)
 
 
Jag är för tillfället inne på att vi ska testa att tälta i sommar och jag har hittat en jättehäftig camping utanför Strömstad, Daftö. Vi får se. Jag och tältsemester kan ju bli intressant.......
 
 
 
Den här söte killen leker ofta att han sprutar eld och liknande på mig och då sträcker han fram sina armar och skriker:
- Här kommer eld, mamma. Här kommer virvelvind, stenar, is, grus, fis, bajs m m.
Idag skrek han:
- Här kommer is-pattar, mamma.
Jag bröt ihop och skrattade så tårarna rann. Magnus tyckte att jag var taskig. Emil menade is-tappar.
 
 
 
Nu blir det potatisbullar och blodpudding.
 

Kaffe på sängen

 
Frukost på sängen. Det börjar bli en vana nu. Vår lilla fina Agnes fixade i morse mackor (med tomatpuré som vi fick kasta lite diskret), kaffe och vatten (till Emil). Hon bär in allt på en bricka och sjunger samtidigt och sedan är hon så stolt så hon nästan spricker. Idag hade hon verkligen lyckats med kaffet och när vi påpekade detta så växte hon nog en cm. Lilla loppa. Vad ska det bli av dig? 
 
Eller vänta nu...enligt senaste diskussionerna på nätet/TV så ska vi fokusera på barnens självkänsla och inte berömma deras prestationer för hur känns det då nästa gång när de inte lyckas lika bra...suck. Jag blir helt matt. Alla föräldrar vill ge sina barn en bra självkänsla men ibland analyseras allting i sönder till legobitar och skapar ännu mer oro och förvirring för alla föräldrar. Jag håller helt med att vi ska älska våra barn för den de är osv men som diskussionen var nu så blir jag lite matt. "Om ett barn kommer med en teckning så säg inte hur fin den är för då kommer barnen känna sig dålig nästa gång du inte säger att teckningen är fin. Fråga i stället barnet hur det kändes när han/hon ritade teckningen". Ärligt. Hur har alla vi som vuxit upp utan den här enorma kunskapen om hur man ska ge barn en bra självkänsla klarat oss? Jag tror på att ge barn mycket kärlek men jag tror även på att berömma, uppmuntra och att få dem att känna sig viktiga. Jag har svårt för att säga "jag älskar dig precis som du är" när barnet (Emil) precis repat sönder TV:n men jag säger ofta till dem vid nattningen att de är perfekta även när de gör fel, att de inte hela tiden behöver vara så duktiga, att det är viktigt att de är busiga ibland och att mamma och pappa ALLTID kommer älska dem mest i hela världen vad som än händer.
 
 
 
Det här är pappas gosse. En kväll när jag nattade honom så frågade jag om han också ville åka till Stockholm med mamma när han blir fem år (jag och Agnes åker snart upp till Sussie). Jag pratade om tunnebana, rulltrappor, Junibacken, Skansen m m. Då såg jag hur munnen började hänga och darra och han höll för sina ögon.
- Vad är det gubben? Vill du inte åka till Stockholm med mamma?
Snyft, snyft...
- Nej, jag vill inte åka utan min pappa.
 
Nähä....
 
Sommarfunderingar pågår. Vi ska i år hoppa över Astrid Lindgrens värld. Kanske blir det Kolmården. Vi får se.
 

Mamma du är så taskig.....alfabetssången

)
 
 Visst är jag taskig som filmar lille polisen.....

Helgens utflykt

 
I lördags åkte vi på utflykt. Först åkte vi till Knapelid och gick upp på berget. På promenaden dit lekte vi Hans och Greta och letade efter brödsmulor. Emil tyckte att det var jäääättespännande. Väl uppe på berget så käkade vi jordgubbar och njöt av utsikten. Emil tyckte det var obehagligt och var mest rädd för att vi skulle trilla ner.
 
 
Vi gick ner för "berget" till en bro där barnen kunde klättra, kasta stenar/pinnar i vattnet och bara ha kul. Det var underbart väder och en perfekt utflyktsdag. Agnes är för gullig. När vi kom upp till toppen av berget och hon tittade ut över sjön och trädtopparna så sa hon:
- Ååååh, vad det är vackert. Det här är den bästa lördagen någonsin. Tack så mycket.
 
 
Myrorna var i full gång.
 
Efter Knapelid så åkte vi till vårt vanliga ställe och grillade. Barnen "fiskade" med pinnar, grillade korv och bara lekte och lekte. Vi var ute i friska luften i flera timmar och var helt slut när vi kom hem men det gör gott för själen. 
 
Jag är stolt över mina barn (precis som alla föräldrar är). Ibland gör de saker som värmer lite extra och för att jag inte ska glömma dem så skriver jag ner det. 
 
I fredags åkte jag bussen med barnen till Växjö för att lämna över dem till Magnus och sedan skulle jag festa till det med jobbet. Agnes hade en krona som hon bar med sig hela veckan och tjatade om allt hon skulle köpa för den. Jag och Magnus förklarade att för en krona så blir det nästan ingenting, max en godisbit. Hon gav inte upp utan den här kronan var viktig för henne. När vi åkte till Växjö så tog hon med sig den för nu fick hon ju äntligen chansen att handla för den. När vi skulle gå in i affären så satt det en man utanför och tiggde pengar. Agnes tittade på mig och frågade varför han satt där. Jag förklarade att han var fattig (inget hus och ingen mat) och tiggde pengar. Hon såg helt bedrövad ut och jag sa till henne att hon kunde ju ge sin peng om hon ville (jag trodde aldrig att hon skulle lämna ifrån sig den). Men det ville hon. Så när vi hade handlat färdigt så fick hon en krona av mig och Emil fick också två kronor och sedan la de pengarna i hans pappersmugg när vi gick därifrån. Agnes sa varsågod :) Det värmer i mammahjärtat att hon gav sin egen peng. Hon är klok min lilla fröken. Jag undrar dock hur glad mannen blev för fyra kronor......
 
I morse vaknade Agnes tidigt och gjorde frukost till oss. Hon kokade kaffe och bredde smörgåsar. Visst blir man stolt! Vår lilla femåring har haft en väldigt fin förebild i storasyster. När jag träffade Magnus blev jag så imponerad av Natta som lät kompisen/mig/pappa eller vem det nu var välja tallrik med glass först även om det innebar att hon själv fick tallriken med minst glass. Jag har aldrig träffat ett barn som har tänkt så. Otroligt ödmjukt och det är precis så Natta är. En ärlig, ödmjuk, glädjespridare som påvkerar alla i sin omgivning positivt. 
 
Förresten, som Emil lurade oss häromdagen. Han tittade ut på gräsmattan och sa:
- Sandlådan är öppen.
Både jag och Magnus suckade och sa:
- Neeej (för vi vill undvika kattbajs i den). 
Den var stängd. Vi tittade på Emil.
- Lujad, flinade han.
 
 
 
 
 
 

Lek och fika

Igår var jag ledig och vi hade Hanna, Alma och Astrid på besök. Det var vår i luften och barnen var ute mer än inomhus. De cyklade, sparkade boll, hoppade hage, gungade, grävde i sandlådan, gick på styltor, kastade frisbee, klättrade, busade och hade allmänt kul. Jag är toksnorig och somnade kl nio igår.
 
Vackraste blåsippan tittade fram vid garageväggen. Jag trodde att våren var här men sedan vaknar man och då är det minus två grader ute!
 
Lillprinsen är vääääldigt intresserad av pussel och vi har snart gått igenom alla 20 pussel. Han är pappas gosse och vill allra helst att pappa ska natta honom varje kväll. Ibland går det med mamma också men han kommer inte till ro lika snabbt då. 
 
Agnes pratar i sönder alla men hon är ju så charmig. Favorituttrycket är "mamma vet du vad....".
 
 
 

Trollskog.

Magnus var i skogen och busade med Emil häromdagen. Mysigt att få lite tid med bara ett barn. Agnes var hos en kompis och blev jätteavundsjuk när hon fick höra om skogspromenaden.
 
Nu är det magsjuka i alla hörn! Det finns magsjuka på jobbet och på dagis. Stackars Alma blev dålig i natt och var hemma hos oss och lekte igår. Hoppas vi klarar oss! Vi brukar ju aldrig bli magsjuka men någon gång ska vara den första...eller Natta brukar bli magsjuk förresten. 
 
Jag är ledig i morgon och tog även flexledigt på måndag och nästa fredag. Skönt att få tid med barnen. Emil längtar tills i morgon då vi ska tassa runt i pyjamas hela dagen. Jag har köpt nya penslar så barnen ska få måla med vattenfärger. På eftermiddagen tar vi bussen in till Växjö och besöker mitt jobb. Sedan ska jag på fest och Magnus ska ha fredagsmys med barnen. 
 
Emil tog ett foto på Magnus. Visst är han fin och visst är Emil duktig. När Agnes fick höra om det så blev hon grön av avund.....
 
Agnes och Alma planerade sin cirkus igår (som de ska ha tillsammans med Lova). Nu har de kommit på att de kan ha cirkusen på Gökaskratt i sommar så ALLA barnen från dagis kan komma och titta....
 

Argbiggan

 
 
 
 
Tänk att den här lilla fröken kan bli så arg. 

Igår var det helt hiskeligt och hon tjatade om äcklig mat och allt annat. Magnus blev arg och slängde in henne på rummet. Agnes gallskrek och jag blev arg och klampade in på hennes rum och slet av henne strumpbyxorna, kastade henne i sängen, släckte ner och sa/skrek till henne att hon fick lägga sig nu.

En timme senare gick jag in på hennes rum och satte mig och sa att vi skulle prata.

-Varför då?

-För att jag tycker inte att den här kvällen blev så bra. Agnes, vad tycker du att mamma och pappa och du själv skulle gjort annorlunda. Vad skulle vi gjort för att det inte skulle sluta så här?

-Eh, kanske om ni hade sjungit Päronsången (dagissången). Då hade jag blivit glad.

-Fast jag är ganska säker på att om vi hade sjungit Päronsången så hade du trott att vi retade dig och då hade du blivit ännu argare….. Finns det inget annat?

-Eh, om ni hade gjort som jag sa….

Blir man matt, eller? Jag bet ihop och fortsatte försöka prata…

-Men Agnes, vi är många i den här familjen och vi kan ju inte alla göra som du vill alltid. Det är ju mamma och pappa (mest mamma) som bestämmer och vi försöker bestämma så det blir bra för alla. Du skrek och förstörde kvällsmaten för alla. Finns det något annat kanske?

-Nä, då vet jag inte.

 

Jag orkar inte….

 
 
 
Emil vill ha mycket kärlek och det får han. Igår kom han hem med en teckning där han ritat sig själv som ett otäckt monster och han hade skrivit sitt namn på teckningen (tror dock att han var mest stolt över sitt monster). Lille gubben är bara 3 år och 9 månader och skriver sitt namn. Jag tror att Agnes var 4 år när hon skrev Agnes. Emil är helt insnöad på Duplo och både börjar och slutar dagen med byggandet. Igår byggde vi en robot som var nästan lika lång som mig. 
 
Snart helg igen. På fredag ska jag partaja med jobbet och på lördag är det Magnus tur. Det var den helgen :)
 
 
 
 

Sötaste Emil

 
-Jag baja pjatar och pjatar mamma. Nu sover vi.
Det var det sista Emil sa till mig igår. Han har så mycket att berätta och är lite orolig över att behöva gå på dagis när Agnes ska flyttas över till skolan. Det vill han verkligen inte! Storasyster är hans trygghet. När jag påpekade att han inte är så snäll till Agnes och ofta skrattar när hon slår sig så sa han bara:
-Mamma, jag vet inte varför jag skrattar.....men jag ska säga förlåt till Agnes.
Lille skrutt. Du vet precis hur du ska göra för att charma din mamma.
 
Emil sprutar mycket spindelnät, eld, vatten och sten med tillhörande ljudeffekter. Jag svarar med att kasta bajs och fisar och det gillar han. Vi har samma humor, jag och Emil, men jag vet inte om det är så smickrande att ha samma humor som en treåring.
 
Emil vill lägga pussel och han är riktigt duktig på det. Det passar honom eftersom han har så'nt tålamod. Jag måste försöka få tag i lite begagnade pussel eftersom det visade sig att våra pussel saknar en hel del pusselbitar.
 
Båda barnen är som små kunskapssvampar för tillfället. Igår när jag kom hem så räknade Agnes till fem på spanska och sedan visade hon att hon kunde räkna minus! Språk intresserar Agnes och hon vill hela tiden lära sig nya ord på alla möjliga språk så igår blev det hej på polska och hebreiska. Emil hänger på och övar på sin engelska och sedan vill han även lära sig att skriva Agnes berättade han i morse.
 
I helgen fick Emil ett utbrott vid matbordet och rusade ifrån tokarg och ledsen. När han var på väg mot sitt rum skrek han:
-Jag älskar inte er nu!!!
 
Vi älskar alltid dig, gubben.
 
Emils fisar kan slå ut ett helt hus. Ingen överdrift. Agnes börjar ofta gråta när Emil har släppt sig. I morse frågade jag Emil hur han gör på dagis om han verkligen fiser där också.
- Jaaa, jag spjinger in ett jum och fiser och sedan spjinger jag ut fjån jummet.
Hygglo....
 
Älskade ungar. Nu längtar jag tills på fredag då vi är lediga tillsammans. Jag har tagit ledigt några dagar så jag är ledig även nästa freag och den 25 mars ska jag vara med barnen på dagis. I april bär det av till Stockholm med Agnes. Mycket roligt att se fram emot!
 
 

Lång och lugn helg

Barnen är snoriga och hostiga så vi har tagit det ganska lugnt i helgen. Igår var Agnes på Mulle och Emil på gympan. Jag och Magnus konstaterade att vi måste fortsätta gå på gympan med Emil även om han inte vill i framtiden eftersom gympan får oss att känna oss som lyckade föräldrar. Emil är jätteduktig på gympan och en av få killar som inte far runt överallt. Han ställer sig i kö, gör alla övningarna, sätter sig i ringen på samlingen och han sitter stilla, han skriker inte och är inte överallt. Vi vet att det inte är tack vare oss utan att Emils personlighet är sådan. Han är försiktigt och vill inte synas eller sticka ut för mycket men som förälder så känner man sig oerhört stolt när han bara är så enkel :) Jag och Magnus skrattar och tycker att det är en perfekt klapp på axeln att gå med på Emil på gympan för man känner sig så nöjd efteråt....hahaha....
 
Den här skruttan är jättesnorig och hostig. I natt låg hon med papperservetter i handen och vaknade flera gånger och hostade och snöt sig. Hela sängen var full med snorpapper i morse.
 
I fredags morse vaknade jag av att barnen låg och sjöng en påhittad sång om att "idag kommer Natta och Zacke". De längtade efter sina syskon och till slut så kom de då. Natta hämtade barnen på dagis och Emil hade blivit jätteglad. Zacke var i Växjö nästan hela helgen och repat inför musikalen med skolan.
 
Helgen gick snabbt. I lördags avfrostade vi frysen. Herregud vad mycket is där fanns. Sedan åkte jag in till Växjö och storhandlade. I söndags var det Mulle för Agnes och gympa för Emil. Jag låg i sängen och käkade ostbågar och läste en spännande hela kvällen. Det kändes rätt då men idag när jag försökte få på mig jeansen kändes det inte lika rätt.... :)
 
 
 

RSS 2.0