Bildbevis!

 
 
Märklig upplevelse i natt. Jag vaknade kl 02 av en massa skrik utanför och trodde att en katt fått tag på en stor fågel eller något men i stället låg det två rävar och stirrade på varandra och skrek. Parning på gång? Vad fina de är! De höll på i en halvtimme innan de rusade vidare. 
 
Barnen fick ögon som tefat i morse när jag berättade om rävarna! 
 
Emil är för rolig. Han har verkligen sina rutiner. Vakna, rakt ut i köket, skrika "VIT GRÖT" (mannagrynsgröt), jag försökte få honom att lockas av macka framför TV:n i stället men då sa han "pappa sa jag skulle få vit gröt..."...säkert....vit gröt blev det i alla fall. Innan jag hann öppna ögonen nästan så hade han tagit fram mannagrynen, sylt och grädde (snacka om att vara bortskämd med grädde på gröten liksom...), visp, sked till sig själv och kaffepulver så jag kunde göra kaffe till mig. Det är väl klart att lillkillen ska ha vit gröt. 
 
Agnes börjar bli tonåring och ligger och drar sig i våra sängar tills man får tvinga upp henne. Fast hon fixar själv med kläderna så det går ganska snabbt ändå.
 
Emil har en fixidé gällande toan. Varje morgon när han vaknar så är blöjan torr och vi försöker få honom att sätta sig på toan och morgonkissa. Han vägrar och gallskriker. En kvart senare kommer hela nattens kiss i blöjan och det är inte sällan han kissar igenom men efter det ska han sätta sig och kissa på toan. Helt meningslöst. Suck.
 

Emil på campingen

 
Kasta sten i vattnet? Jag?
 
 
 
Nu är jag sugen på att köpa husvagn! Det var ju så mysigt i somras när vi campade och kusinerna kunde härja runt tillsammans. Barnen älskade det och det var en viss charm att varje kväll titta på sina trötta, skitiga men väldigt nöjda barn.
 
För övrigt så händer inte så mycket. Magnus blev inlagd på sjukhuset i söndags och fick stanna över natten men är ok nu, jag hade mammamiddag i måndags och vi blev sju stycken mammor till slut. Vin för vissa, vatten för vissa, skratt för alla.
 
I natt bröt min förkylning ut och jag är hemma idag. Tänker mest bädda ner mig faktiskt.
 
Emil fortsätter vara kelsjuk och igår när jag kom hem så var han som ett plåster. När jag satte mig i soffan så kröp han upp i famnen och ville bara gosa. Så olika våra barn är! Agnes blir lite avundsjuk och kramar mig jättehårt bara för att Emil gör det men hon njuter inte av kramar så som Emil gör. Häftiga små individer vi har. 
 
 

Spegel, spegel på väggen där....

 
Söndag. Hej hopp vad fort helgen gick. Det gick sådär med att bara göra ingenting. Jag har lite svårt för det. I lördags åkte vi till farmor och farfar som var barnvakt i några timmar medan jag och Magnus gick på IKEA....UTAN BARN!!! Märklig känsla. När vi lämnade av barnen hos farmor och farfar så skulle de gå till kusinerna och grilla korv utomhus. Agnes och Emil gick och höll varandra i handen när vi körde iväg. De är så gulliga mot varandra ibland och Agnes tar väldigt mycket hand om sin lillebror. Farmor berättade att Agnes hade kramat honom och värmt honom när han frös ute på isen. På kvällen åt vi god mat och jag drack ett väldigt gott vin (Per Mobergs). Kusinerna busade och var helt rosiga om kinderna. Vi satt och njöt och pratade. Vid nio-tiden körde vi hem och de slocknade efter två sekunder. Sedan sov de till halv nio i morse! Idag for jag in till Växjö och handlade till morgondagens mammamiddag och sedan var vi på gympan. För första gången så var Emil med på uppvärmningen (tassar på tå, springer, är flygplan, hoppar jämfota med mera) och sedan sjöng han även avslutningssången (apelsin, apelsin, kiwi, kiwi, kiwi, kiwi, kiwi, apelsin....). Han brukar bara vara tvärtemot och stå stilla och absolut inte göra några rörelser förrän "gympabanan" med mattor och klättergrejor kör igång. Lille store Emil!

Ganska lugnt faktiskt

 
 
 
Den här helgen har vi inget inplanerat. Lugnt och skönt. Magnus har jobbat mycket senaste tiden och vi behöver försöka göra ingenting, vilket jag har svårt för. Det blir en helg med tankarna hos en familj som just förlorat sin pappa/son/bror. Sorg är något som alla i min ålder oftast själva har upplevt och kan relatera till. Det är så hemskt och den här helgen kramar jag mina kära lite extra....

Vår lille myspys

 
Snart fredag! Min favoritfredag eftersom jag slutar redan kl 13.30. Jag hämtar barnen vid två och sedan kör vi och handlar lite fredagsmys och bara njuter av vår lediga eftermiddag. Vi städar alltid på torsdagar vilket gör att det är  ännu skönare att komma hem på fredagen....nystädat. Emil är så mjuk och gosig. Han blir alltid jätteglad när man kommer och ska hämta honom på dagis. Agnes blir glad i två sekunder och sedan tjatar hon om att få ta hem en kompis. Helgen är helt oplanerad än så länge. Märkligt men skönt. Frågan är om vi orkar måla om i sovrummet? Tveksamt. 
 
Emil har börjat räkna...på riktigt alltså. Han räknar hur många fjärilar det är i boken osv men han kan ju ha tur. Emil har haft flyt på dagis. Det har varit bara han och fröken kvar när Magnus har hämtat honom vid tre-tiden. Helt otroligt vad alla hämtar sina barn tidigt! Emil har ätit mellanmål med bara fröken och fått full uppmärksamhet samtidigt som det har varit lugnt och skönt. Det passar vår lille gosse. 

Spännade med is

 
- Pappa, kan du ta upp isen till mig?

Höga torn och IT-dalar...

 
Vi har en tjej som är grym på att bygga torn. Hon går upp i trappan när hennes egen längd inte räcker till. Igår hjälpte farmor och farfar henne med tornbyggandet.
 
 
Buskillen låtsasbadar hellre i klosshinken.
 
 
För tillfället är det alldeles för mycket dator/TV/surfplatta/mobil där hemma och det gäller både barnen och vi vuxna. Jag funderar på att vi ska släcka ner oss en vecka och se hur vi alla klarar av det. Jag föreställer mig familjeumgänge, promenader, soffmys, pussel, bokläsning m m men vi kommer antagligen ha en vecka med uttråkade barn och stressade föräldrar....eller?
 
I morgon blir det Leos lekland och som barnen längtar. I morse när jag tog upp han den lille mjuke så pratade vi om att det är Leos som gäller i morgon. Emil sa "å då kommer Danne". Han trodde att min lillebror skulle komma dit eftersom när vi var på Andys lekland i Kristianstad för ett tag sedan så dök Danne upp till barnens glädje. Sedan fick han åka farliga rutschkanorna och busa med dem och det gillades skarpt. Jag lovade Emil att vi snart ska träffa Danne igen och kanske till och med titta på brandbilarna.....igen....

Högst i världen!

 
Agnes passar på med en egen liten utflykt och bestiger det högsta berget.
 
Svisch så var helgen förbi. Magnus har jobbat, kastats soffor på tippen och åkt pulka med barnen. Jag ägnade lördagen åt att rensa bland alla barnkläderna. Nu skänks de till min lillebror som förhoppningsvis får bäbis inom några år som jag kan få snusa på. Det har varit sådan ångest för mig att rensa bland sakerna för detta innebär ju att det inte blir fler barn. Jag är inte helt nöjd med det beslutet och jag önskar att jag bara kunde känna "JAG ÄR FÄRDIG MED BARN" men de är ju så fina och hur kan man inte vilja skaffa minst fem liksom? :) Nu ska vi sälja vagnen och förhoppningsvis så blir jag av med mammakläderna snart. Klart slut.
 
Idag var farmor och farfar här. Mysigt men det blev en rörig söndag. Magnus for helt plötsligt iväg 2 h och fotograferade Zackes band och när han kom hem så for jag iväg med barnen på familjegympa. Nu ska jag kasta mig i badet och längta tills på tisdag då jag är ledig och far till Leos lekland med barnen och "mamma Hanna", Alma och Astrid. Barnen längtar och har nedräkning.

Och luktar på blommorna...

 
Lille mjuke...
 
 
Han utökar sitt ordförråd precis hela tiden...idag kom JÄVLA SKITSTÖVEL. Positivt att han bygger ihop orden rätt ändå. Det var en hyfsat lugn morgon. Agnes låg kvar i våra sängar och drog sig och det är så svårt att själv stiga upp då. Det är mysigt att bara ligga och prata lite i mörkret men oftast vill han den lille verbale upp ur sin säng och helst ska frukosten vara klar två sekunder efter det att han slog upp ögonen....
 
Emil har varit dagens hjälpreda. Först hjälpte han mig att göra Seitan, sedan gjorde vi pannkakor och sedan hjälpte han pappa att skotta snö. MEEEEN, för tillfället är det för mycket "sujfplatta" här hemma. Snart lägger jag undan dem ett tag.
 
 
Agnes har en ny frukostfavorit och eftersom hon inte är någon frukostätare så orkar jag inte ha några synpunkter. Det ska vara en vanlig limpmacka med mycket smör, lagom leverpastej, några ostskivor och gurka på toppen. Örk. 
 
Agnes är helt inställd på att hon snart ska tatuera sig. Sedan hon var liten så har vi tjatat om att hennes smultron på armen är så fint och att när det försvinner så får hon tatuera dit ett nytt.... Hon har ingen aning om vad tatuera är men hon har stenkoll på att hennes smultron håller på att försvinna...
 

Drömmaren

 
Hon drömmer mycket nu och det är så roligt för hon kommer ihåg dem och berättar. I morse när hon vaknade så tittade hon på mig och sa "mamma, VET DU vad jag drömde i natt innan jag kom in till era sängar? Jag drömde att jag passade Emil och att han försvann. Jag hittade inte honom." Tänk vilken mardröm! Magnus berättade sedan att han bad henne passa Emil dagen innan när han bara skulle gå ut och hämta posten (vi pratar en minut). När han kom in så hade Emil dragit fram matknivar och en stol in på sitt rum och var på väg att dra ner leksaker från sin bokhylla! Jäklar vad det har gått undan och man undrar liksom hur det går till. Är det så att i samma sekund som Magnus stängde ytterdörren så tittade barnen på varandra och sa typ "nu kör vi" och sedan fördelade Agnes busuppgifterna? Det skulle inte förvåna mig...
 
En kväll berättade Agnes att hon skulle sova men när hon vaknade på natten så skulle hon gå iväg och träffa Alma och Lova. Mitt i natten! Jag förklarade det ologiska i det hela eftersom ingen av dem kan klockan och det var lite kallt att kanske stå ute hela natten och vänta på sina kompisar och sedan tyckte jag så klart att det var en sjukt dum idé och undrade vem som kommit på den....Agnes så klart! Hon tyckte det var en jättebra idé och tänkte visst det gå ut i natten....det har inte hänt än så länge. Är inte detta diskussioner som man har med sina femtonåringar typ? Det känns lite tidigt nu....

Bröd åt ankorna

 
Idag tog jag vagnen och sedan gav vi oss ut i kylan för att ge ankorna lite mat. Som tur var så tog jag dubbelvagnen för det var väldigt lata barn idag! Bra för mamma som fick lite gratis motion. Emil är inte kry och är lite ynklig. Vi hade så mycket bröd med oss så ankorna orkade inte ens äta upp det! På vägen ner så ringde vi på hos Alma men hon var inte hemma till Agnes besvikelse. Agnes vill att det ska hända saker varje dag! Igår var hon iväg på kalas hela dagen eftersom kusinen Kevin fyllde 15 år. Agnes gjorde en egen present med en svamp som hon gjort på dagis och ett halsband som hon gjort här hemma. Jag undrar om Kevin blev glad :) Idag vill hon leka med kompisar medan jag inte vill ringa hit någon eftersom Emil är sjuk och dessutom kan det vara skönt att bara vara hemma och varva ner.
 
 
Emil vill bara vara nära. Han får inte nog av närhet och om han ska somna i våra sängar så vill han helst ligga näsa mot näsa. I morse lät vi barnen gå upp själva och låg och smyglyssnade. De trodde att vi sov och skötte sig exemplariskt. Agnes styrde och lekte med Emil. Han gjorde som hon sa och de hade väldigt kul. Efter en stund kom Emil rusandes och ville bara kolla så att vi låg kvar i sängen. Sedan rusade han iväg och lekte igen. 
 
 
Det visade sig dock att de hade ägnat sig åt att leka med saxar och Agnes har numera en korthårig barbie. Ja, ja...vi har alla varit där. Det hade varit bättre om de klippte varandra för de är otroligt långhåriga nu! På tal om klippning så berättade jag för barnen i morse att det nog var dags för klippning. Jag frågade Emil om han ville sitta i den röda bilen när han blev klippt och det ville han. Agnes hade en lång utläggning om att hon satt i den när hon var liten men att hon nu är stor och nu sitter hon på en egen stol när hon blir klippt och pratar med frisörskan om speciella saker.....var får hon allt ifrån?!?

Sjukling

Trots att gossen är sjuk så har han ändå synpunkter.... För en liten stund sedan så rapade jag ljudligt och sa något i stil med "hoppsan". Emil tittade på mig, väntade lite och sa sen "Vad säger man?!?". Jag fick då säga "ursäkta mig".







Resten av familjen är på kalas i Diö men jag och sjuklingen fick stanna hemma. Vi har varit duktiga och gjort 8 matlådor till mamma. Jag har ju världens bästa hjälpreda här hemma. I natt låg vi och trängdes alla 4 i våra sängar. Det gick hyfsat till kl 04.30 då Emil trillade ner från sängen och blev jätteledsen. Alla vaknade utom Magnus som låg närmst! Sedan blev det väldigt rörigt med att försöka få barnen att somna. Trött mamma idag!

Grill och pinnar i vattnet?

 
Ett vindskydd precis vid vattnet med murad grill och brygga. Man kan kasta pinnar och grilla på samma plats. Fast pinnarna hamnade på isen idag. Nathalie var med.
 
 
Zacharias var med, han kastade både pinnar och grillade.

 
Paus i äventyret med Emil och Agnes.
 
 
 
 

Och så blev det bättre...

 
Idag hämtade jag barnen vid två-tiden och var mentalt förberedd på kaos men det har varit väldigt lugnt. Det är fredag och vi är alla trötta. Barnen är jättesnoriga och Emil hostar hela tiden. Barnen behöver badas och klippas. Klippningen måste jag ta tag i nästa vecka. Badningen kommer ske idag! 
 
Enligt barnen så är Emil ledsen på dagis när de är ute och Agnes tröstar honom varje dag. Jag måste kolla upp detta med dagis. Det är ju inte hennes uppgift att trösta honom och det säger jag till henne också. Dessutom så undrar jag om han bara är ledsen när han är ute (och Agnes ser det) eller om han är ledsen övrig tid också? Enligt Agnes så är han ledsen för att han "längtar mamma och pappa"..... 
 
 
Emil fortsätter stamma och det blir bara värre. Märkligt är att han stammar INGET på dagis. Jag trodde att det kanske berodde på att han inte säger något men enligt honom så hade han pratat på samlingen idag och då stammade han inte! Han är för söt i alla fall. Emil senaste uttryck är "LUJLAS" och det betyder luras. När han säger dumma mamma och jag låtsas bli ledsen så säger han lujlas för att släta över det lite :)
 
Agnes är full av liv och påhitt. Hon har en massa kompisar på dagis och jag är inte det minsta orolig. Det känns som om hon har både bra självkänsla och självtroende och hon ignorerar våra kommentarer om att hennes klädval kanske inte alltid matchar. Däremot så kan jag inte låta bli att undra om hennes fokus på kläder tyder på motsatsen...
 

Hur tänkte jag nu?

 
 
Åh, vad bra att jag ska gå ner i tid så jag får träffa mina barn mer och kan hämta barnen tidigt på dagis två dagar i veckan. Yiiippe.....NOT!!! Efter den här dagen undrar jag....hur ska jag stå ut med mina barn två hela eftermiddagar varje vecka. Jag gled in på dagis strax innan tre, möttes av glada barn, glada fröknar och såg fram emot en eftermiddag där vi skulle ha det sååå trevligt. Alla skulle vara glada för nu var mamma ledig. Barnen kom in, jag började med att plocka upp deras overaller och rensa i hallen och tänkte "lugn och fin för nu ska vi ha trevligt", sedan började de skrika efter mat. De hade ätit mellanmål på dagis 20 minuter tidigare! Det var bara att sätta igång med matlagningen. Fläskpannkaka. Husmor är framme. Ugnspannkaka med broccoli och ädelost till mamma. Skära fläsk, steka, två barn som knuffas och vill hjälpa till båda två. Bråk. Gråt. Fram med surfplattorna. Den ena bara hängde sig hela tiden så Agnes bröt ihop. Emils funkade. Bråk. Gråt. Mat i ugnen. Sortera och starta en maskin tvätt. Duka. Agnes vill pärla. Pärlor lite här och var. Jag ser det som dekorationer i vårt hem. Ingen annan har rosa pärlor på golvet. Ny trend kanske? Julgranshelvete. Barr överallt. Ångest. När ska den slängas ut liksom? Fläskpannkaka klar. Hungriga barn. Agnes tittar på maten och rynkar på näsan. Emil äter men spottar ut köttet. Natta äter och tycker det är gott. Agnes får arga blicken och smakar på det och skriker ÖÖÖÖÖ...macka fram. Emil säger ÖÖÖÖÖ och skjuter iväg tallriken. Macka till honom med. Båda får leverpastej. Agnes äter mackan. Emil bryter ihop och vill inte ha leverpastej. Jag skrapar bort leverpastejen och ger den till Agnes som blir jätteglad...i en minut och sedan bryter ihop för att det är FÖR MYCKET leverpastej på hennes macka. Blöjbyte. Glömt byta på Emil. Kissat igenom. Emil ska kissa på toan. Går bra. Han torkar sig själv (med min hjälp). Jag råkar spola. Emil bryter ihop. Han ville spola. Emil får kasta nytt papper i toan och spola. Hopp i soffan. Bråk. Gråt. Plockar undan från bordet. Lägger in lite tvätt. Tittar på vissna blommor som verkar vara ännu en ny trend i vårt hem. Bråk om surfplattorna. Båda vill ha nya spel, instruktion i spelen, hjälp med att starta spelen, ljudet har slutat på en av surfplattorna. Emil ritar på Agnes. Magnus kommer hem. Jag börjar benämna barnen som hans och undrar hur jag tänkte när jag bestämde mig för att jag skulle gå ner i tid... 
 
Okej. Dags att sänka förväntningarna och inse att det är barnen som ska få fokus och inte allt hushållsgörat. I all min iver så glömde jag vad som var viktigast. Vi kunde ju börjat med att fika, lagt pussel, läst en saga. Gör om gör rätt. 
 
 
 
Vår konstnär! Gräs, blommor, träd, himmel och tre solar! Överlycklig tjej idag eftersom dagis äntligen börjat!

Lugnet före stormen

 
Då börjar det dra ihop sig till. Julledigheten är över. I morgon börjar en vanlig vecka med fem arbetsdagar. Magnus är visserligen ledig i morgon också men på tisdag börjar vardagen. Dagis. Agnes längtar. Jag gillar vardagen och att jobba men har ständigt dåligt samvete över allt som inte hinns med och stressas över barnens alla timmar på dagis. Nu börjar mitt liv med 36 h arbetsvecka och jag ska lära mig att åka hem tidigt! Magnus kommer få lite mer egentid när jag hämtar barnen två dagar och då kan han stanna kvar i stan och göra vad han vill. 
  
Emil stammar fortfarande. Det låter lite gulligt men det verkar vara en vanlig grej i hans ålder och försvinner oftast efter några månader.
 
I morse ville han i vanlig ordning fäktas när vi tömde diskmaskinen. Han gav mig en matkniv och sa "ska vi fläktas mamma?". Fläktas....det är väl klart att jag inte kan motstå det :)
 
 
Magnus ska snart iväg och jobba och jobbar hela dagen. Barnen och jag är fortfarande snoriga men vi får ta oss ut en sväng i eftermiddag. Vilken seg förkylning!
 
Dags för frukost.
 

Fredag...

 
Snart är det helg. Längtan efter de små liven är stor nu. Igår hade de uppträde. Först gick de runt och höll varandra i handen och sjöng julsånger, sedan gjorde Agnes en Barbieteater och när hon inte orkade så gjorde Emil något liknande. Det var skönt att börja jobba igen men konstigt att vara utan barnen. Nu när jag har varit lite krasslig så har jag lagt mig med Emil i våra sängar och vilat middag. Helt ärligt...finns det något gosigare? Agnes kommer in till oss varje natt och får sin beskärda del av närhet.
 
Emil svär och håller på. Favorituttryck nu är:
  • dumma
  • skitstövel
  • aj som fan
  • dumma dig, du får inga julklappar

Sedan spottar han för att ytterligare förstärka allvaret i det han säger....

Agnes rabblar alfabet och räknar både fram och baklänges. Sedan slänger hon sig med lite engelska uttryck och räknar på engelska. Vad barn är lättlärda! Emil härmar Agnes och skriker numera YES när något går hans väg :)


Morgonkoja

Först sovmorgon, sen full rulle med frukost och kojbygge. Pappa försökte styra upp och har hitills lyckats förhindra sylt och juice i kojan. Husets övriga inredning finns säkert att hitta i kojan.

Gott nytt år!

 
Till slut kom de då, JävlaJenny och Ola. De hade inte lille Ebba med sig (hunden) men ett helt berg med saker till barnen. Duracellkaniner, klämmor, hårfärg, pistol som skjuter skumgummigrejer, onepiece och sedan en massa bubbel till oss vuxna. Eftersom både Ola, Magnus och Natta har nya kameror och jag har en ny mobil så var det mycket fotograferande under kvällen. Förrätten blev ärtsoppa (gröna ärtor) med gräddfil, bacon och riven pepparrot till, huvudrätt blev kallrökt fläskfilé, potatisgratäng, sallad, kiwi och mandariner, kall sås på creme fraiche och mango chutney, efterrätt blev vit choklamousse med lite blåbär. 
 
Jenny hade köpt med "pappersraketer" som vi kämpade för att få iväg. Det blåste så himla mycket så det blåste in kalluft i dem hela tiden. Den första störtade en bit bort. Den andra fastnade i grannens träd och Magnus fick borsta ner den med sopborsten för att inte trädet skulle börja brinna. Den tredje tog vi död på i snön eftersom den var på väg mot bilarna. Sedan gav vi upp. I år var det väldigt lugnt innan tolvslaget vilket var skönt med tanke på alla djur. Märkligt att det fortfarande säljs raketer egentligen men det är ju skönt när folk sköter sig och inte smäller i flera dagar innan/efter.
 
 
Agnes var uppe till kl 01! Helt sjukt. Hon satt i våra sängar de sista timmarna och kollade på film på sin surfplatta. Dagen efter sov barnen till kl 08.45. Emil var uppe så länge så han till slut stammade av trötthet! Han stammade lite idag också och jag blir helt orolig. Han har inte gjort det innan så vad har hänt liksom? Vi vuxna satt upp väldigt länge på nyårsnatten och skrattade. Som vanligt ett väldigt trevlig nyår!
 
Nu har jag åkt på världens förkylning och känner mig helt däckad idag. Magnus har jobbat natt och sover nu. Sedan är det min tur att kasta mig i säng. Idag ska vi äntligen få hämta vår bil och lämna tillbaka Moppans bil. I morgon börjar jag jobba igen. Just det, idag började mitt nya liv med fokus på vad jag stoppar i mig. Skönt efter allt ätande i julhelgen!!!

RSS 2.0