Sköna underbara jul

 
Vilken julafton vi hade! Den var lugn, lång och det kom en snäll tomte. De stora barnen var hemma och vi började med mysfrukost med julmust. Sedan kom mormor och morfar hit med ett berg med julklappar. Till lunch åt vi allt det "kalla". Jag tycker det är häftigt att Natta och Zacke gillar löksill. Hur många barn gör det liksom? Jag har precis lärt mig att gilla janssons frestelse. 
 
Efter lunchen blev det en promenad. Skönt att komma ut lite. Vi var så mätta så det blev ändring i schemat. Tomten kom redan vid fem-tiden. Typiskt att Magnus var ute och letade efter tomten på Jungfruns gränd. Fast det var nog tur att Magnus var iväg för tomten nöp mig i rumpan :) Agnes passade på att fråga honom hur han kunde få sina renar att flyga och tomten svarade "trolleri" och det svaret nöjde hon sig verkligen med! Tomten passade på att tacka för alla nappar till tomtenissarna men Emil var lite försiktig. Varje gång Emil fick en paket sa han "tack så mycket gärna!". Helt uppspelta!
 
 
När vi började öppna paket så var barnen helt uppstirrade. Emil la sina paket i en lååång rad och räknade och räknade men han kan inte räkna så långt. Agnes for iväg helt plötsligt och när hon kom tillbaka frågade jag vad hon höll på med.
- Jag är så glad så jag var tvungen att gå in på mitt rum och skrika!!!!
Nästa sekund for hon upp och slängde sig runt mormors hals. 
Barnen fick bl a pulka, lavalampor, spel, pengar, kläder, baddockor, bilbana, cd-spelare, batman-dräkt, barbie, pangare, dvd-film, cd-skivor, ljuslyktor, spindelmannenbadlakan, barbiepåslakan, sängöverkast, frisördocka och en massa, massa annat. 
 
 
Det var nog en av de bästa jularna faktiskt. Jag saknade dock min lillebror. Agnes frågade idag hur alla kunde veta vad hon önskat sig och vem som köpt vad. När jag berättade vad alla köpt osv så frågade hon till slut vem som köpt huvudet som man sminkar och fixar frisyrer på (en av alla favoritjulklappar)? När jag berättade att det var från mamma och pappa så sa hon:
- Mamma, det behövde ni inte köpa!!
- Vad menar du?
- Jag vill inte att era pengar ska ta slut och jag vet att det är jättedyrt.
 
Lilla gumman. Jag lovade att våra pengar inte är slut. Hmmm...när barnen förstört något och säger att det bara är att köpa nytt så brukar jag säga "nej, det kan vi inte. Det är inte bara att köpa och köpa. Jag har inte hur mycket pengar som helst. De tar slut...". 
Dessa fina barn. 
 
Julhelgen har varit så mysig. De stora barnen blev också nöjda och de har varit med oss på kvällarna båda två. Skönt när familjen är samlad och inte alla sitter i olika rum. Jag uppskattar det jättemycket. Det märks även att de små börjar bli större och orkar vara uppe längre. 
 
Jag och Magnus gav varandra jättefina julklappar och ingen anade vad den andra fixat. I februari åker vi till mitt "hemland" Polen och bor i Gdansk fem hela nätter tillsammans med Jävlajenny och Ola. Någon gång längre fram åker vi till Magnus "hemland" och besöker Prag!!! Dit har jag alltid velat åka. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besök och STORSHOPPING

Idag har farmor och farfar varit här. Jag ägnade ca 5 timmar åt att handla all mat som vi ska ha på julafton. Det var fler än jag som handlade mat idag.... 
 
I år har vi valt att handla ungefär samma grejer som vi brukar men inte så mycket. Tar det slut så tar det slut och det är bara bra så slipper vi äta t ex prinskorvar i en vecka sen. 
 
  
Magnus var med barnen på biblioteket förra veckan. De gillar att vara där och vi är där alldeles för sällan. Alla borde utnyttja bibblan ofta så kommunen inte får för sig att lägga ned bibblan. I morgon blir det till att fixa revben, köttbullar, koka och griljera skinka. Röja. På måndag ska jag göra gubbröra och 2 sorters vegetarisk sill. Jag tror att läget är under kontroll nu. Iiiih vad mysigt. Snart är det julafton och barnen är hemma.
 
Agnes har mycket funderingar på tomten. Igår berättade hon att när tomten kommer så ska hon fråga honom var han har sina renar och hon ska ta på sig sina skor och följa med honom ut så hon får träffa renarna....okej. Sedan frågade hon idag om Emil verkligen kan få så många paket av tomten eftersom Emi inte är så snäll och tomten brukar ju fråga "finns här några snälla barn?". Vad kommer det bli av den här lilla Agnes? Vilka funderingar!
  
 
 
Måste bara lägga in lite recept så jag inte glömmer dem. Dessa måste jag göra även nästa jul!!!
 
Mars Krispis
 
4 Mars bars
90 g smör
50 g rice krispies

Smält ihop smör och mars på svag värme till en jämn smet. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner rice krispies. Fördela ca 25 st klickar på ett bakplåtspapper och låt dem stelna.

 

Klenor

250 gr smör
3 dl socker
5 ägg

1 dl vispgrädde
1 tsk bakpulver
15 dl vetemjöl
Rivet skal av 2 citroner

2-3 paket kokosfett till fritering
2 dl vetemjöl till kavlingen, dag 2

Gör så här

1. Ta rumstempererat smör i kuber och 3 dl socker, röres (vispa med elvisp) till det är ljust och poröst.
2. Blanda därefter ner ett ägg i taget under omrörning.
3. Ta grädden, 10 dl av vetemjöl och bakpulvert samt citronskalet och blanda ner i smeten.
4. Fortsätt arbeta in de sista 5 dl vetemjöl i smeten.
5. Täck över degen och låt den stå i kylskåpet cirka ett dygn.

6. Ta lagom del av degen och kavla ut den tunt, ca 2-3 mm.
7. Sporra (skär med kniv om du inte har sporre) ut 3 cm breda och 10 cm långa bitar, gör en skåra i miten ca 2-3 cm lång på varje bit.
8. Trä in den ena snibben genom skåran så att degen blir vriden. Gör klart alla före nästa moment!

9.  Värm kokosfettet i stadig kastrull med lock till (om olyckan skulle vara framme).
10. Lägg ner några klenäter åt gången.
11. Fritera cirka 1 minut på varje sida. Ta upp och låt dem rinna av på galler. Rulla i socker.

 

 

 
 

För ett år sedan

 
Hittade ett foto på Agnes från julen förra året när vi var nere i Skåne. Alltid lika glad och full med liv. Nu pyntar hon huset varje dag. Igår låg där ett paket till Zacke (Sake som Agnes skrev) under granen. Jag vet inte vad det är hon lägger i alla sina paket men jag antar att det är teckningar och saker som hon hittar på sitt rum som hon inte längre vill ha. Emil försökte slå in vår fjärrkontroll till TV:n en dag men det lyckades jag förhindra!
 
Om 20 minuter släcker jag ner jobbdatorn. 17 dagars ledighet. Helt sjukt. När jag kommer tillbaka så har det dessutom trillat in 35 nya semesterdagar på kontot som jag måste ta ut det här året eftersom sparkontot vad gäller semesterdagar redan är fullt. 2014 kommer förhoppningsvis bli ett år med mycket ledigt och jag ska vara en halvdag på barnens dagis. Jag kommer dessutom vara föräldraledig varannan fredag hela våren. Undrar när jag ska hinna jobba?
 
Igår pratade jag med barnen om julafton och vad vi ska äta och göra. Jag avslutade med att prata om att vi ska kramas och vara tacksamma för allt vi har i våra liv och skänka en tanke på de som inte har familj/mat/hus osv. Agnes tittade storögt på mig och föreslog att vi skulle skicka lite av vår mat....jag tror att vår familj är redo för att skaffa ett fadderbarn och jag tror att jag har en försenad 40-års kris. :)
 
 
 
 

Lite från pyntningen av vår.....gran.

 
Jag missade ju allt det här men som tur var så fotograferade Magnus och det ser ju mysigt ut. Förutom då att Agnes fick ett bryt och växlade mellan att vara arg/ledsen på sitt rum och att vara med och hänga pynt i granen. Vilka krokodiltårar hon får fram!
 
 
 
Idag har jag slagit in mina första julklappar. Agnes och Emil har fullt med egna paketprojekt här hemma så tejpen står framme i köket hela tiden. Idag hade de haft gubbakören på dagis som var där och sjöng julsånger. Barnen älskade det. Emil hade suttit helt tyst under alla sångerna och varit väldigt koncentrerad och när Magnus kom och hämtade honom sa han "pappa, jag kunde ALLA sångerna!" (men han sjöng inte med i dem...).
 
Idag pratade jag med moster Bibbi i telefonen. Jag saknar min släkt och mina vänner i Skåne. Jättemycket. 
 
Två dagar kvar. 
 
 

Lugnet

Det börjar kännas som att vi varvar ner nu. Alla är trötta och snart väntar en lång julledighet tillsammans. Julen firas hemma och sedan blir det en tur till Skåne. Lite snö nu hade inte varit helt fel....
 
Vad gäller förra blogginlägget så har jag tagit bort ett foto från Emils julfirande och jag vill bara be så hemskt mycket om ursäkt. Trodde att jag hade lyckats sudda övriga barn men det hade jag inte. Det kommer inte att upprepas! Känner även att det är dags för lösenord på bloggen nu så ni som vill fortsätta titta på bloggen får höra av er via mail [email protected] eller på FB för att få lösenord till bloggen. 
 

En vecka kvar!!!

 
Hej hopp vad fort det går nu! Om en vecka kommer tomten. Det har varit lite kaotiskt här ett tag och Magnus har fått dra ett stort lass här hemma. Här kommer lite bilder från Emils julfest på dagis. Sötfisen.
 
 
I lördags vaknade jag med halsont och fick en tid i Växjö. Magnus och barnen åkte och köpte gran...eller gran och gran :) I Växjö visade det sig att jag hade halsfluss, fick penicillin, tog en tablett, stod på Willys och fick en allergireaktion och tänkte "jag ska bara handla färdigt" samtidigt som läpparna och munnen domnade. Handlade, packade in i bilen, ringde Magnus (som blev jätteorolig eftersom jag pratade lite konstigt) och fick vägbeskrivning till akuten. Väl där så tog de bra hand om mig och tryckte i mig en massa tabletter. Sedan låg jag kvar och stirrade i taket i många timmar och när jag väl kom hem så sov barnen och jag möttes av en pyntad julgran! Det jobbiga med allt det här är att nu är jag en människa som kan reagera på olika saker och ska ha tabletter med mig osv. Det behövde jag inte tänka på innan. Drygt! Dessutom behöver jag nog läsglasögonen...känner mig som 80+...
 
I söndags var jag ganska däckad faktiskt och tog det lugnt. Julpyntet är på plats, matlistan till julbordet är skriven, julklapparna är snart färdighandlade, nyårsfirandet börjar planeras och nu saknas bara en rejäl tomte. Agnes frågade mig "mamma, finns verkligen tomten på riktigt eller har han bara en mask..." Jävla skit, tänkte jag och ljög för kung och fosterland. Klart att tomten finns! 
 
Nu går både jag och Magnus på pencillin, barnen snorar och hostar och det går springmask på dagis. Jag dör snart. 
 
GOD JUL NATA ÖNSKAR AGNES
 
Hon är ju för go' vår lilla argbigga. Den här låg under granen ikväll. Agnes har gjort ett paket till sin storasyster på dagis. Gullunge. Hon gillar att ge bort saker och det är en fin egenskap som jag vill uppmuntra. Emil är inte lika ivriga....men det kommer kanske :)
 
 
 
 

En lång, lång fredag blev det.

 
I morse var det samling kl 06.30 på Agnes dagis. Luciadags! Jag missade det eftersom jag har blivit sjuk. I förrgår hade jag över 40 grader. Helt slut. Igår missade jag Emil julfest. Magnus har videofilmat båda gångerna så vi får titta på det i helgen. Det var en uppspelt Agnes i morse som såg fram emot att få vara lucia! När de kom hem från morgonens firande så hade jag tryckt i mig febernedsättande och tänt ljus i hela huset. Vi satte oss i köket och tittade på SVT:s lucia och fikade på pepparkakor och lussebullar.
 
Agnes har börjat leka med sina dockor igen (som jag hade plockat undan eftersom hon ALDRIG lekte med dem). Dessutom har vi skänkt bort dockvagnar och en massa andra saker. Jag sorterade lite på hennes rum och försökte få ordning på alla hennes böcker. Hon skulle snart behöva ett eget hus....
 
Emil har också fått sorterat lite i sina lådor idag och jag plockade fram tågbanan som legat undangömd. Han blev jätteglad!!! När vi väl byggt ihop det så lekte han med det jättelänge. 
 
Igår var Emil tomte men när han fick se Agnes som lucia idag så ville han också vara lucia. Jag har lovat honom att han ska få vara lucia nästa år. Varför inte?
 
Efter ännu mer febernedsättande så gjorde jag en vegetarisk julskinka på seitan.
 
Sedan blev det sega pepparkakor som Emil ääälskar. 
 
Nu håller vi tummar och tår för att alla är friska till jul. Magnus jobbar länge på fredagar. När han kommer hem ska jag tillåta mig att bli sjuk igen. 

Fotsatt VAB och en bokläsare

 
Idag är jag hemma med barnen. Agnes har ont i både hals och öron men jag tror inte att hon har feber. Jag börjar också känna mig krasslig och Magnus har antagligen borrelia. 
 
Igår var jag och Magnus och kollade på Växjö-HV71. Jättekul och väldigt fin arena men ibland kändes det som om vi satt på en kanal 5 show för det var mer fokus på reklamen än på matchen. Sorgligt. Presentationen av Växjö lakers var igångsättning av publiken, klapp, klapp, reklam, reklam och åter reklam, klapp, klapp, klapp, ljusshow som också kändes som reklam, uppehåll med klappandet eftersom vi hade klappat fram laget i fem minuter, pyroteknik och sedan körde spelarna in på isen och sedan var det slut. Den egentliga presentationen varade i 30 sekunder och reklamen i fem....men matchen var bra!
 
Idag har jag bakat. Det blev två sorters knäckebröd, saffransskorpor, rocky-road-fudge (förödande god) och mandelmusslor. Jag skulle behöva jogga lite men hoppar det eftersom jag tror jag håller på att bli sjuk.
 
Agnes läser. Jag vet inte hur det hela gick till men av någon anledning så har hon även lärt sig små bokstäver. Häftigt. Hon tycker det är kul och ljudar fram de enklaste orden. Och är ett svårt ord :)
 
 

Hej sjukstuga

Ikväll när jag kom hem låg den här lilla Tullan nerbäddad i soffan. Magnus eldade i kakelugnen och det var riktigt varmt och skönt men Agnes hon frös och hade ont i halsen. Kl 18 låg hon nerbäddad i våra sängar och sov! Då är Tullan inte frisk. I morgon får nog Magnus stanna hemma med henne. Stackars liten. Hon skulle bli ledsen om hon missar att få gå lucia på fredag! Fast hon sa "mamma, allra syndast är det faktiskt om Alma om hon blir sjuk för hon missade lucia förra året". Denna lilla arga, envisa, tjafsiga tjej har ett stort vackert hjärta. 
 
Sist vi var i Skåne köpte jag varsin tomte till Agnes och Emil (endast 20 kr styck som tur var..) och förra veckan såg jag hur Agnes stod och försökte tvätta tomtarna med disktrasorna. Jag såg då att båda tomtarna hade fått en massa mindre smickrande tuschpennestreck i sina ansikten. Irriterat skällde jag lite och frågade Agnes om hon hade ritat OCH FÖRSTÖRT tomtarna. 
- Hmmm...jag vet inte mamma. Kanske jag har gjort det. Jag minns inte.
- Du måste väl veta om du har ritat eller inte ritat!!!!
- Nej, jag vet inte det faktiskt.
Då slog det mig.
- EEEEEEMIL.
Han kom rusandes in på Agnes rum.
- Har du ritat på tomtarna?
- Jaa.
- Men varför gör du så? Nu är de ju förstörda!!!
- Vet inte.
Då flikade Agnes in.
- Mamma, skäll inte på honom.
Helt ärligt. Agnes tog på sig skulden för något den lille busen hade gjort. Han skulle aldrig göra så för henne. Hon är nästan för snäll till sin lillebror ibland. Finaste, finaste Agnes. 
 
 
Den här lille nattsurfaren ser fram emot att slippa dagis i morgon om Magnus är hemma med dem. Idag har han åkt pulka på dagis. Jag tror att han gillar sitt dagis ganska bra ändå men i fredags när jag gick och hämtade honom så stod han och tittade ut genom fönstret när jag kom och oj vad han sken upp och skickade iväg slängpussar. 

Lugnet efter stormen eller är det före?

 

Det är ju lugnet efter stormen fast eftersom det är söndag och ännu en fullbokad vecka väntar så känns det som lugnet före stormen..... Barnen sover gott i sina egna sängar men jag hoppas att minst ett av dem tassar in till mig eftersom Magnus jobbar hela natten. Ikväll åkte vi pulka hela familjen. Jättekul. Magnus och Zacke lyckades åka tillsammans på en pulka, vilken syn :)
 
Äntligen börjar Emil uppskatta även den vita årstiden. Förra året var det mest gnäll och han gillade inte att åka pulka. Nu far han ner för backen som en galning och drar glatt upp sin pulka igen. 
 
 
 
Helgen har varit lugn och det har blivit en massa julbak. Igår gjorde jag pepparkakskolor, turkiskpepparkolor, vaniljknäck, klenor (helt misslyckade) och idag blev det smaksatta maränger. Nästa helg blir det nog saffransskorpor, nytt försök med klenor, någon fudge och något med mandelmassa....
 
Emil är bästa hjälpredan och när vi gick på Ekohallen förra helgen så passerade vi först alla leksakerna och det var lite smått hysteriskt där ett tag och sedan när vi gick vidare så kom vi till köksgrejerna. Emil sken upp som en sol, hämtade en stor fin kastrull och visade för oss "en så'n önskar jag mig av tomten!!!". Nu har vi ju inte kvar leksaksspisen längre men han är väldigt intresserad av matlagning.
 
 
Lycka för Agnes är att vara med kompisar. I lördags var Alma här och de var ute och härjade i snödrivorna hur länge som helst. Idag har hon varit inne hos Elis och lekt. När hon kom hem efter ca 2 h lek så satte hon igång och började leka mamma, pappa, barn med Emil med det samma. Jag är imponerad av våra barn. De bråkar nästan aldrig utan har väldigt kul tillsammans, än så länge (fast idag slog faktiskt Emil till Agnes med en pinne, rakt i ögat). Ikväll berättade jag för barnen att det var söndag och att de skulle i säng tidigt eftersom det är dagis i morgon. Agnes utbrast "YES!!" och jag kunde lugnt konstatera att hon var trött på helgen. I morgon får hon äntligen träffa sina dagiskompisar igen.
 
 
 
 

Gympauppvisning

 
Igår var det dags för julhoppet igen. Agnes är med i Bamsegympan och hade uppvisning med sin grupp. Nästa år är Emil med i Bamsegympan. De är ju för söta de små när de trippar in i sina gympakläder och vinkar till sina föräldrar. Emil klättrade lite, gosade lite och rullade runt lite på golvet. Det är inte lätt för en treåring att sitta stilla i 1,5 timme! 
 
Idag när jag nattade Emil så berättade jag att vi nog skulle baka lite godis i helgen. Emil älskar ju allt som händer i köket och var genast med på noterna.
-Vad ska vi baka, mamma?
-Jag vet inte...lite julgodis kanske?
-Julpepparkakor!
-Men ni bakade ju pepparkakor hos mormor och morfar.
-Inte julpepparkakor.
-Okej, vad är det då?
-Man tar lite brun deg. Sedan rullar man, kavlar och sedan rullar man den i socker förstår du. Då blir det julpepparkakor.
-Aha....
 
Vi gör nog lite knäck i stället.
 
 

Förra gången

Förra gången vi var i stugan gick vi ner till stranden och härjade i höstvädret. Den här helgen var det inte lika lockande eftersom det blåste och var riktigt ruskigt väder. Barnen är jättesnoriga och hostiga och vi försöker ta det lugnt när vi är hemma. 
 
Idag var jag hemma redan vid tre-tiden och möttes av glada barn. Det behövdes efter mardrömsmorgonen. Jesus, vilket liv det var här hemma. Barnen avlöste varandra i trots! Riktiga små monster. I eftermiddag/kväll har de lekt tillsammans i flera timmar och det har varit ett mindre gräl. De har byggt med lego, lekt fiskdamm, fikat, gått luciatåg, sjungit och dansat.
 
De tittar mycket på något som heter Winx club. När jag frågade Emil en dag vad han ville ge Agnes i julklapp så svarade han:
-Winx club kläder till Agnes.
-Eh, jaha...vad är det?
-Sådana kläder som de har i Winx club fast till Agnes.
-Okej, var köper man sådana kläder då?
-I en Winx club affär
 
Han är för go. 
 
Agnes slog in paket till Emil i söndags som hon la på hans rum. Gissa om han blev glad i måndags när han vaknade och hittade en massa paket på sitt rum! 
 
Det är allt lite omtänksamma om varandra våra barn....
 
 
 
 

Pepparkakshus

 
I helgen blev det pepparkaksbak för barnen med mormor och morfar. Jag och Magnus passade på att åka in till Kristianstad och handla julklappar. Jättemysigt att bara strosa runt utan barnen. Barnen kämpade på med pepparkakshuset men till slut var det bara mormor och morfar som byggde :)
 
Emil har blivit jättehostig och snorig så vi väntar med spänning på att få se vem av oss som drabbas först... Jag åkte tåg/buss ner med barnen i torsdags och sedan körde Magnus ner i fredags kväll. I fredags vaknade Emil tidigt och började omedelbart tjata om frukost. Två rostade mackor senare så var han hyfsat nöjd. Kl 09 när vi andra åt frukost så började han tjata igen. Då åt han två rostade mackor igen! Vid tiotiden åkte jag in till Växjö och då började han tjata på mormor om pannkakor. Vid halv tolv var mamma så trött på hans tjat så hon började göra pannkakor. Då åt han tre stycken stora pannkakor med grädde och sylt. Agnes åt fyra stycken! Det är inget fel på aptiten i alla fall...
 
 
 
Det funkade inte helt enkelt med övernattningarna i Skåne. Agnes och jag sov i ett rum i två enkelsängar. Emil sov i ett rum bredvid i en liten resespjälsäng (som han älskar). Problemet uppstod när han vaknade på natten och ville dela säng med mig. Det var inte bekvämt att ligga i en 80 säng med honom. Jag försökte lägga honom hos Agnes men det gick han inte med på.
 
 
 
Vilket hus det blev och det höll hela vägen hem till Småland!
 
 
 
 
Vad vore väl livet utan surfplattor. Tre timmars resande med barn till Skåne. Surfplattor gör det lite enklare.... Hörlurarna gör det lite behagligare.... det blir lite jobbigt bara när de ska prata med varandra och skriker så det hörs i hela tågvagnen.

RSS 2.0