Den kärleken den kärleken....

 
 

Igår berättade Agnes att hon är kär i Edvin (det växlar hela tiden mellan Simon och Edvin). Hon hade gett honom en teckning igår.

- Jag skrev Agnes och Edvin (med grön penna för han gillar grönt) och sedan ritade jag en stjärna och ett hjärta….och jag skrev jag älskar dig.

- Jaha, eh, vad sa Edvin då när han fick teckningen?

- Ingenting. Han kan inte läsa....

Den kärleken....

I helgen ska Magnus jobba mycket. Stora barnen kommer idag. I morgon blir det kalas för Agnes del och på söndag har Emil gympa. Swisch så kommer det vara måndag.

 

 

Sötaste sovande Emil

 
 
Jag tröttar aldrig på det här ansiktet. Det är det lilla som förgyller tillvaron och för min del så är det att upptäcka att den här lille lurven har smugit sig in i våra sängar och lagt sig. Det är mysigt att krypa ner i sängen och titta på den här sovande lurven och jag somnar nog med ett leende. Emil är inte jobbig att ha i sängen för han ligger helt stilla hela natten. Det jobbiga är att det är så svårt att sluta pussa på hans kinder....
 
Igår var barnen i simhallen med Magnus. De älskar simhallen! Jag var på föräldramöte på Emils dagis. Jag tycker att personalen är duktig och att de har ett inte helt enkelt jobb. 12-13 blivande fyraåringar, tråkiga lokaler, inga pengar till att köpa nya leksaker, personalomsättning, krävande föräldrar osv. Det kändes som om personalen nästan bad om ursäkt för att de ville ha tydliga regler (vissa aktiviteter vissa dagar, inte bråka och slåss, inte säga "jag är inte din kompis", plocka undan glas och tallrik efter maten, tvätta händer före och efter maten, säga tack för maten). Är inte detta helt vanligt hyfs? Det är väl klart att det ska finnas regler! Barn mår bra av regler och ibland blir det inte rättvist och barn (föräldrar?) känner sig kränkta. Jag säger som jag säger till mina barn...livet är inte alltid rättvist. Jag tycker det är märkligt att barnen får lämna bordet när de har ätit upp maten. Gör man verkligen så? Vi vuxna gör ju inte så men våra barn ska bara få rusa iväg....sedan förstår jag ju också att man måste välja sina strider.
 
Agnes var taskig till en kompis på dagis. Kompisen satte sig bredvid henne och Agnes flyttade sig och satte sig bredvid andra kompisar. En fröken såg det och tog tag i det bums. Agnes fick sätta sig ensam på en stol medan kompisen fick sätta sig på en stol vid de andra kompisarna. Skitbra! Nu var detta ett tag sedan och det är inte personalen som berättat det utan Agnes själv...hon skämdes. Jag tycker det är bra att personalen inte berättade det för oss. Vi kan inte alltid kräva att personalen ska informera oss om allt som händer på dagis. Om man känner så....då kanske man ska vara hemma med sina barn istället för att lämna dem på dagis. Jag tycker att vi föräldrar ibland har helt orimliga krav på dagispersonalen.  
 
 

Vad gör han?

 
 Vår underhållare....men vad gör han?
 
 
Helt naturligt att peta upp gurkbitar i näsan, eller?
 
Igår när jag läste saga för barnen så knackade det på dörren. Där stod en mamma och lämnade en kalasinbjudan till Agnes. På lördag är det kalas i pulkabacken vid Strömbergshyttan. Vilken rolig grej. Agnes blev jätteglad. Fem minuter senare skickade jag barnen i säng och när jag skulle pussa Emil godnatt så bröt han ihop. Han var så ledsen och helt otröstlig. Emil ville också gå på kalas! Stackars. Vi pratade och jag berättade att när han ska på kalas så blir det utan mamma och pappa. Det ville han inte. Sedan fortsatte han gråta och berätta om en pojke som knuffat honom på dagis och att han försökte berätta för en annan pojke men han lyssnade inte. Däremot så pussade den andre pojken honom. Det var väl ett gulligt sätt att trösta! Emil försökte berätta om en annan händelse och jag förstod inget men han avrundade med att:
- Mamma, jag ä i all fall duktig på att pjata. Nu sovej vi.
Visst är han duktig på att pjata (prata). Älskade unge.
 
Idag ska barnen till simhallen med pappa och jag har redan ont i magen. Jag är hysteriskt rädd för att barnen ska drunkna. Jättejobbigt.
 

Att överleva

 
Den här dagen handlar det bara om att överleva. I fredags var jag ledig och vi hade det supermysigt. Idag hämtade jag barnen kl 13 och fyra timmar senare önskar jag att det var fredag så jag kunde hälla i mig ett stort glas vin utan att skämmas. Vilken j-vla dag och begreppet j-vla kan enbart härledas till A G N E S. Vi tar det från början.
Kl 13 Dagis, Överlycklig Emil. Förvånad personal...kommer du? Ja, jag vet att jag aldrig är där... Agnes nästa. Suck, pust, stön, REDAN? Hon hade ingen brådska utan skulle rita färdigt m m. Jag informerade henne om att Emil höll på att dö av värmeslag i sin overall och vi gick ut så länge. En kvart senare hade hon fortfarande inte kommit. In på dagis igen och då skulle hon inte ha mössa eller vantar. Hotade med att det inte blir någon simhall...efter att hon kastat sina vantar på MIG.
Promenad hem. Agnes surade och skrek för att hon skulle ha vantar. Jag sa att hon inte fick åka pulka eftersom hon varit så jäkla otrevlig. Bryt. Agnes slängde iväg pulkan så långt hon kunde. Emil åkte pulka. Agnes slog på Emil och drog av honom mössan. Jag och Emil gick hem. Agnes skrek en massa mindre fina saker om sin mamma.
Kl 14. Hemma. Agnes och jag kramades och sa förlåt (hon kom hem så småningom och jag berättade att jag varit jätterädd att hon skulle bli överkörd när hon gick över vägen själv (jag hade dock lite koll) även om jag sagt att jag inte orkade bry mig längre (moget) och hon sa att hon hade tittat jättenoga så det inte kom någon bil).
Kl 14.30 Mellanmål. Hyfsat lugnt. Emil ville bara ha ett päron.
Kl 15. Dammsugning, bära in ved, elda i brasan, bråkandes barn, Agnes är på Emil trots att han går in på sitt rum och inte vill. Slänga in en maskin tvätt. Röja här hemma. 
Kl 15.30 TV-tittande tillsammans. Lugnt i tio minuter.
Kl 16.00 Börjar med kvällsmat. Torsk och potatis. Gör samtidigt 4 portioner vegetarisk färssås som jag ska frysa in. Emil hjälper mig att duka. 
Kl 16.30 Bråk. Torkat bajs fyra gånger (och det är inte mitt eget). Agnes har tagit i sönder mina "höstlövsblommor" som jag gjorde i höstas. Arg mamma. Agnes möblerar om på sitt rum. Suck. Emil häller ut en jäkla massa vatten på badrumsgolvet. De hoppar i sängen. Plockar upp kuddar från golvet..igen...
Kl 17 Kvällsmat. Barnen fryner på näsan. Smakar. Agnes gillar det. Emil är inte hungrig och informeras om att det inte blir mer mat idag. Agnes spiller ut en hel skål med ärtor på golvet. Bägge barnen lägger sina tröjor i tallriken. Fram med rena kläder. Övriga i smutsen. Just det, Emil kissade ner sig någon gång under eftermiddagen också. 
Kl 17.30 Röja undan efter kvällsmat, starta diskmaskin. Torka bord och golv. Hänga tvätt. Ofantligt mycket tvätt. Upptäcker att det saknas en massa köksstolar. Ingen ledig golvyta på Agnes rum. De har kul i alla fall. De leker mamma, pappa, barn, bygger julgran, åker tåg, bygger koja och bråkar. 
Kl 17.40 Jag tittar på klockan. Om en timme släcker jag ner huset. 
 
 
Hösten är otroligt vacker. Jag älskar hösten. Fast egentligen gillar jag nog alla årstider. Jobbiga med vintern är blåsten och kylan när det inte finns någon snö. Nu har vi äntligen fått lite snö och då känns det genast bättre. Jag behöver nog en tjejresa någonstans....snart.
 

Konstnär

Jag är imponerad av Agnes. I söndags ritade hon en panda till farmor och visst ser vi att det är en panda. Hon fick en gosepanda av Danne en gång och det var den hon ritade av i söndags.
Hon skrev även Agnes, Famo, Ja Elskar Dejj.
 
Så här uppfattar Agnes sig själv. Långt brunt hår och en rosa klänning. Bredvid henne står en blå hund med rosa öron, rosetter och en rosa svans. Jag undrar om det var Lilly som var inspirationskällan?
 
Idag slutar jag tidigt och ska hämta barnen redan vid ett-tiden. Lyx! En hel eftermiddag med mina barn. Det stora problemet blir att få hem Agnes från dagis så tidigt. Hon vill hellre hänga med kompisarna.

Första gången

 
Pappas stora intresse när han var liten introducerades i lördags. Han har inte lyckats få något av sina barn intresserat på allvar av hockey. Den hårda isen har kanske presenterats för tidigt för: Victor, Zacharias och Nathalie? 
 
Hur skulle det gå för Agnes och Emil?
 
 
Inte dåligt.
 
Vi stod och gapade. De kunde åka och första gången?
 
 
Det blr fler tillfällen i vinter!
 
 
 
 
 
 

Skridskopremiär

 
I lördags bestämde vi oss för att snöra på skridskorna och låta barnen leka Bambi ett tag. Agnes tyckte det var jättekul och bara skrattade medan Emil bröt ihop och ville inte alls åka skridskor.
 
 
 
Om jag höll Emil i handen så kändes det lite bättre men han tyckte det var roligt först när hans kompis Noel kom och när han fick springa på isen utan skridskor....
 
 
 
Agnes testade snurra och gjorde allt möjligt annat som man kan göra och inte kan göra efter 20 minuter med skridskor.
 
Emil lärde sig inte att resa sig upp när han väl trillat utan kasade fram med hjälmen på isen i stället. Han är för rolig.
Till slut så tog han sig fram till målet och då gick det lite lättare...men det var INTE "joligt".
 
 
Agnes skrattade mest hela tiden och kan skratta åt sig själv också när hon trillar. Hon ville inte åka hem. Jag och Magnus frös i det blåsiga tråkiga vädret.
Vi måste verkligen köpa nya hjälmar till barnen....
 
 
 
 
Igår firade vi farmor. Vi var 14 personer och en hund i deras trea. Superkul! Det är imponerande hur många som får plats i deras bostad och det känns ändå inte trångt. Trevligt och god mat som vanligt. Kusinerna lekte i flera timmar. Agnes var med Amanda och tycker det är sååå spännande att få hänga med sin stora kusin och Emil busade med Jonathan. Vilken skön avslutning på helgen!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hemmadag

 
Idag har jag varit ledig och vi har haft en pyjamasdag. Jag tror att barnen borstade tänderna först vid lunch och det har varit väldigt kravlöst idag. Igår köpte jag lite nya pärlor så vi startade dagen med att pärla armband och halsband vid köksbordet. Sedan lekte de lite innan det blev dags för bakning. Våra barn är lite märkliga för de är inte speciellt förtjusta i kakor. Agnes ville att vi skulle göra kladdkakemuffins och Emil ville göra lussebullar. Det blev lussebullar eftersom vi hade jäst som behövde användas. När allt var framme så fortsatte jag göra bullar med vaniljkräm....
 
Vi tittade lite på svtplay. De har ett helt underbart "öppet arkiv" med gamla godingar. Idag kollade vi på kroppen från 1975. Agnes tycker det är jättespännande. Vi brukar ju säga att Agnes var i pappas stortå och gjorde småspik innan hon kom in i min mage och hon tror på det. Idag pratade de på TV:n om hur ett barn blir till och de visade hur spermierna simmade iväg. Agnes tittade storögt och ropade efter ett tag:
- Mamma, kolla!!!! Det är pappas spärvar nere i pappas stortå. 
Jag sa inget....
 
Idag berättade hon för mig att "hjärtat sitter här (pekade på rätt ställe) och hjärtat pumpar runt blod i hela kroppen. Om hjärtat stannar så slutar blodet pumpa runt och då dör man!". Jag bara gapade och undrade varför hon visste allt detta. '
- Karin. (dagisfröken). 
Jag blir helt imponerad av vad dessa ungar lär sig på dagis. 
 
Emil lär sig också en massa men det lär han sig nog här hemma. Idag slog han sig och jag hörde bara:
- FY FAKISEN!!! 
Urgulligt....
 
Ikväll fick barnen bestämma kvällsmat och det blev potatisbullar! När jag hade varit och handlat så hade jag en del plock att fixa och jag frågade barnen om de trodde att de kunde göra kvällsmat. Agnes trodde inte sina öron men blev sjukt stolt! Hon stekte potatisbullar och längtade till dagis så hon kunde berätta för dem att hon själv gjort kvällsmat. De åt vars FEM potatisbullar. Aptiten är det inget fel på. 
 
 
Nu har vi fredagsmys. Agnes har lagt sig framför brasan och Emil har fått på sig sidenpyjamasen. En dag att vara oerhört tacksam över.
 
Agnes har så mycket funderingar nu och jag glömmer det mesta men idag frågade hon t ex mig:
- Mamma, är det roligt att vara vuxen egentligen?
Tja, vad svarar man på det. Jag sa att det var kul men att ibland är det jobbigt att hela tiden behöva bestämma allting. 
Hon funderar även på det här med pengar och jobb.
- Mamma, varför kör du och handlar när pappa precis har varit iväg med bilen. Vill han spara sina pengar? 
- Eh, nä. Jag har oftast koll på vad vi behöver handla här hemma och sedan tjänar jag mer än pappa så därför handlar jag mer.
- Varför tjänar du mer? Är det för att du har ett viktigare och svårare jobb? (var kommer det här ifrån?!?)
- Nä, verkligen inte. Jag tjänar mer för att någon har bestämt det och för att världen inte är rättvis....
 
 
 
 
 

Viktigast

 
Jag vet vad som är viktigast i mitt liv. De här två.

Ändå så är det så svårt att prioritera just de här två. Hur kunde det bli så här? Agnes slutar på dagis snart. Stora tjejen. Jag har alltså nu ca 100 föräldradagar att ta ut, 70 semesterdagar, 45 h på flexen men när ska jag ta ut dessa? Jag vill vara med barnen och är ledig varannan fredag men ska jag sluta tidigare och komma hem halv fem i stället för halv sex när Magnus ändå är hemma? Helt plötsligt blir jag sjuk eller så blir det VAB eller så blir det röda dagar och då längtar jag efter att jobba. Jag är bara så rädd att jag ska ångra mig. Varför jobbade jag inte mindre och var mer med mina hjärtan? Jag vet ju att om jag är hemma mer så mår hela familjen bättre och stressar mindre på helgerna. Men, ska jag vara hemma för att städa, tvätta, laga mat och plocka? Jag har ju så svårt att låta bli allt det där om jag är hemma.

 

Mina mål för 2014 är att jag ska få alla i familjen att stänga sina telefoner och datorer mer. Vi ska umgås mer och jag ska jobba mindre. Jag ska bli bättre på att ta ledigt från jobbet.

 

Sommarlängtan

 
Nu längtar jag till sommaren. Det här vädret klarar vi oss utan!!! Det får gärna vara kallt men då vill jag glädjas åt snön som vi inte har haft så mycket av. Barnen älskar snön och jag fick en teckning av Agnes som visade bryggan med mig, Magnus och Natta på och sedan badade hon och Emil i sjön. En stor sol på himlen och vattnet var vackert blått.
 
På bilderna är vi i skogen och barnen trycker i sig blåbär. Emil är lite höjdrädd men klättrade upp på en stor sten....och fick panik.
 
Igår när Magnus skulle hämta Agnes på dagis så ville hon ta med sig en kompis hem, Alma. Det fick hon. Då visade det sig att det bara fanns en tjej kvar på dagis så då ville Agnes ta hem henne också "för annars blir det synd om henne". Kloka lilla fina unga. Klart att hon också fick följa med och dagis hade extra bilbarnstol att låna ut. Vilket bra dagis! Barnen hade lekt mamma, pappa, barn och fikat på Agnes rum. Emil sprang runt och pangade på tjejerna.
 
I veckan fick jag ett mail från Agnes dagis. De hade hittat lite radioapparater som inte fungerade och lät barnen banka sönder dem viket de tyckte var JÄTTEKUL! Sedan fick barnen i uppdrag att bygga en robot av grejerna. I alla fall så ville personalen bara meddela att det var ok för barnen att ta med hörselskydd till dagis om de ville det eftersom vissa barn tyckte att det bankades väldigt högt. Agnes tog med sig hörselskydd idag. Det är spännande på dagis och personalen lär barnen väldigt mycket. Jag gillar när de låter barnen vara kreativa och inte styr upp leken allt för mycket.
 
Fantasi gör livet så mycket roligare.....
 

Vardagsstress


Så blev det till slut vardag igen med allt vad det innebär. Skönt att börja jobba, tråkigt att inte träffa barnen och tråkigt att inte hinna med allt hemma. Förra helgen var nog lugnaste helgen någonsin. Vi gjorde inget på hela helgen. Jag och Magnus var ute och gick långpromenad både i lördags och söndags. Skönt!
 
I morse när jag skulle gå till jobbet satt Emil i soffan och tittade surt på mig och sedan sa han:
- Mamma, jag kommer längta efter dig.
Aj i hjärtat.
 
Barnen leker tillsammans nästan hela tiden. Det värmer i mammahjärtat. Ibland bråkar de och i helgen fick en grannkompis gå hem eftersom Agnes var taskig till Emil när han var där men oftast är de gulliga mot varandra.
 
Häromdagen satt vi och pratade vid matbordet och kom in på pengar. Vi tjatar ibland om att vi inte har obegränsat med pengar och att man inte bara kan kasta saker osv. Typ att pengarna tar slut! Emil funderade lite och sa:
- Men då får ni köpa pengar!
 
 
 
 
I lördags fixade Agnes frukost på sängen till mig och Magnus. Jag låg och lyssnade och hörde hur hon fixade och donade och tvingade Emil att ta på sig kläder. Efter en låååång stund hörde vi "sankta lucia..." och in kom barnen. Agnes hade tagit på sig en finklänning och hade gjort en cirkel av piprensare som hon hade i håret som glitter. Hon hade en bricka med två glas vatten (mjölkpaketen var oöppnad så hon kunde inte öppna den) och två mackor och två teckningar. När vi tittade på mackorna så såg de lite annorlunda ut.
- Vad har du på mackorna?
- Bearnaisesås!
- Jaaahaa.....men hade vi inget smör hemma?
- Jo, men ni gillar ju bearnaise....
 
Det är tanken som räknas.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Att vara SÄR

Emil var sååå rädd för Ebba nyårsafton men efter ett tag så sa han bara:
-Nu ska jag göra en sak.
Sedan hoppade han ner från sin stol gick bort och klappade Ebba. Han var hysterisk 10 minuter tidigare...
Agnes dyrkade Ebba och lekte med henne i två hela dagar. När Agnes somnade i soffan så gick Ebba upp och la sig bredvid Agnes. Sötnosar.
 
Igår satte Agnes sig i mitt knä och berättade att hon var sär (kär). Jag har vetat ganska länge att hon varit kär i Simon men nu hade hon frågat Edvin om han var kär i henne och det var han så nu var hon lite bekymrad.
- Mamma, vad tycker du, ska han vara busig eller stark?
- Eh....jag vet inte. Han ska väl vara snäll?
- Jaaa men en av dem är lite busig (och så fnissade hon) och en är stark.
Magnus flikade in:
- Jag tycker nog att du väntar tills du hittar någon som är både busig och stark. Och snäll!
 
En dag berättade hon att när var och lekte hemma hos Simon så pussade hon honom på kinden när hon skulle gå hem. Det hade hon berättat för killarna på dagis. Why? Fem år.
 
Mycket funderingar nu och killarna på dagis är väldigt, väldigt spännande. Fem år....
 
 

Lite nyårsbilder

 
Vi firade nyår hos Jävlajenny och Ola. Sussie var också med. Det var lugnt och skönt och vi åt och åt och åt. Barnen fick godispåsar både från Jävlajenny och Ola och Lillen och Kerstin så de åt MYCKET godis. Trevligt och tradition. Nästa år blir det hemma hos oss. Eftersom de bor på landet så var det osäker om vi skulle se några raketer så jag köpte en hel del. Nu visade det sig att vi såg hela Tomelillas fyrverkeri. Vi hann skicka iväg en raket och sedan började Emil gråta och blev rädd. Till nästa år har vi redan raketer....
 
Emil räknade till 29 häromdagen och till fem på engelska. Han kan lillprinsen även om han låtsas att han inte vet något. Han är så charmig och hans behov av kramar och pussar gör det inte svårare att gilla honom :) Emil vill ta hem kompisar (Albin och Linus) men han vill absolut inte följa med dem hem.
 
 
 
 
 
 
 
 

Argbiggan

 
Idag berättade en kollega om sin ena tjej som var 90 % glad och 10 % tokarg och det låter som en bra beskrivning på Agnes. Hon är så himla rolig, fnissig, busig och påhittig men när hon blir arg så tokskriker hon och går inte att lugna ner.
 
För tillfället är det mycket funderingar på döden.
 
- Mamma, varför dör man? Varför dör man när man blir gammal men inte när man är ung....inte är man är sjuk i cancer eller blir påkörd av en bil utan bara vanligt...varför dör man då? Varför dör inte barn?
 
När jag ibland berättar om svält och flyktingbarn så kan Agnes helt plötsligt säga:
- Nej, nu vill jag inte höra mer mamma. Jag blir rädd...
 
Igår kollade vi på ett program som heter superlördag på svtplay. Där fanns en "gåta", nämligen en mening på arabiska som barn skulle försöka översätta. Jag försökte skriva av meningen på ett papper (inte helt lätt) och idag skulle hon ta med det till dagis för att fråga sin persiska vänners föräldrar vad där står. Hon är så nyfiken!
 
Agnes lekte först hos Elis igår och sedan kom Alma hem till oss. Emil hjälpte mig att göra fastlagsbullar. Mums!!!
 
Nu är det vanlig vecka och allt rullar på igen. Skönt även om jag är stressad över alla ledigheter som jag måste ta ut det här året....i-lands problem.
 
 
 

Det här med bokstäver...

 
Igår satt jag, Agnes och Emil på Agnes rum och spelade spel. Egentligen är det ett frågespel för barn men Agnes ville hålla i det och hittade på egna frågor med hjälp av bilder på korten. Jag och Emil turades om att slå med tärningen som innehöll bilder på djur i stället för siffror. När jag slog med tärningen och fick en höna sa jag:
- Jag fick en hönapöna.
Emil tittade på mig och sa:
- Jasså, ja så kan man ju också säga...
 
Agnes är sjukt påhittig och frågade en massa frågor. Helt plötsligt kom en bild med bokstaven A. Då sa Agnes:
- Emil, vad är det här för bokstav?
- Vet inte.
- Jo, tänk nu. Titta på min bokstavstavla (en tavla med alla bokstäverna och en sak för varje bokstav t ex A och en apa).
- Vet inte.
- Det är ju A som i Agnes och om du tittar på min tavla så ser du att där finns en apa också. A som i Agnes och Apa.
- Jasså.
 
Efter en stund dök bokstaven T upp och då frågade Agnes Emil igen vad det var för bokstav men han visste inte. Hon försökte åter få honom att titta på tavlan och visade bilden på en Tiger. T som i tiger.
 
Sedan blev det inte fler bokstäver och när vi var färdiga tänkte jag kolla om han lärt sig något så jag tog upp bilden med bokstaven T på och frågade om han visste vad det var för bokstav. Eftersom vi bara haft två bokstäver så hoppades jag att han lärt sig något i alla fall. Emil tittade på mig, nickade och såg sjuk nöjd ut.
- Jaaa, det är A som i Tiger.
 
Min lilla pusstomat. 
 
Agnes gjorde en teckning till mig och skrev jag älskar dig (på hennes vis). Hon är finurlig vår tjej. Fem år och hon kan redan alla bokstäverna, ljudar och försöker skriva ord, hon berättade att A kan låta på två sätt (A som i apa och A som i Agnes), hon vill lära sig allt om nyckelpigor, hon kan räkna till 49 och hon kan addera. Agnes överraskar ofta med kunskaper om allt som inte vi har lärt henne. Idag berättade hon att det fanns en sida i halsen att andas med och en sida att äta med. Det finns faktiskt bra program både på TV:n och till surfplattorna....och sedan finns det Batman och Spindelmannen till Emil. 

En pyjamasdag

 
Igår hade vi en pyjamasdag. Barnen badade i badkaret vid femtiden och då åkte nattkläderna av men sedan fick de på sig rena nattkläder igen. En riktig slappedag.
 
 
Agnes var på ett hiskeligt humör hela dagen. När hon och Natta tittade på Lasse-Majas detektivbyrå (ny favorit) så passade jag på att duka fint på hennes rum. Jag hittade en vit duk, tog fram kex, pepparkakor och clementiner, tände ljus och dukade med hennes porslin och lite tomteservetter. Sedan satte jag alla dockorna till rätta och inväntade hennes entré. Fröken blev helt överlycklig (mest för den vita duken) och sedan var leken i full gång. Hon fick vatten i en kaffekanna och sedan var det kalas runt runda bordet. Emil älskar dessa lekar. Han var pappa och hade en bäbis och Agnes var mamma och hade en bäbis. Jag och Magnus var farfar och mormor. Agnes kramade mig flera gånger och tackade för den bästa överraskningen....phu, tur att kvällen fick ett bra slut för det var 8 timmars gapande innan. 
 
Idag åkte jag till jobbet, äntligen vardag igen, jobbade i två timmar, åkte till läkaren för att kolla halsen, fick reda på att det var halsfluss IGEN och åkte hem. Skit också. Ingen träning, inget jobb och penicillin igen. 
 

Till slut somnade han igår.

 
Emils hundra anledningar att smyga upp till mamma som satt i soffan och ville kolla på hockey:
  1. Fel pyjamas (självklart bytte jag pyjamas)
  2. Ont i halsen (okej, då får vi åka till doktorn varpå han bara hade pyttelite ont)
  3. Ont i magen (gå och bajsa!)
  4. Bajsig
  5. Ont i huvudet
  6. Ont i benet (fick blåsa lite)
  7. Törstig
  8. Tror du verkligen att pappa kommer pussa mig när han kommer hem och jag ligger och sover?
Till slut somnade han i min säng. Det lilla dockansiketet kan jag inte titta mig mätt på. 
 

Kompisarna

 
Idag ska de här två träffas och leka hemma hos Alma. De har tydligen en cirkus att planera. Alma ska gå på lina och Agnes ska vara clown. Sist de lekte här hemma så var det allvarlig planering och det skrevs bl a lappar om cirkusen. 
 
Igår kom de hem allihopa. De stora barnen. Magnus och de små barnen (de sov hos farmor och farfar). Ordningen är återställd. Jag och Magnus ägnade kvällen åt att sätta ihop en IKEA-garderob. Jag köpte först en garderob på Jysk till Agnes rum. Köp aldrig något från Jysk. Skitgarderob. Allting gick sönder efter ett tag. Nu har hon en gigantisk ordentlig garderob och jag avslutade med att ändra om lite också så nu får hon plats med ett runt bord och lite stolar också. Det är mycket rollspelslekar för tillfället och då sitter hon gärna och fikar. 
 
Barnen var uppe till elva igår eftersom vi inte orkade lägga dem. I morse väckte jag dem vid åtta så vi får väl se om de lyckas komma in i rätt tid tills dagis kör igång igen. När jag visade Agnes rum för Emil så sa han bara:
-Skitfult.
 
Igår ritade Agnes och Emil när vi höll på med garderoben. De delade ut en massa fina teckningar och de hade mest ritat dödskallar och monster. Agnes hade skrivit "AGNESÅEMIL" och "JA ELSKA DEJ". Sötfia. 
 
Idag ska Magnus jobba. Jag? Försöka få barnen i säng och kolla på Sverige i JVM-finalen! Heja Sverige!!! Igår skrattade Natta nästan ihjäl sig när jag stod och hoppade framför TV de sista minuterna....viktiga grejer!
 

Släktkalas

 
Julen innebär att man umgås tillsammans och allra helst så träffar man sin släkt. Jag har alltid gillat släkkalas och ångrar än idag att jag missade mormors 80-års kalas. Familjen är viktig. 
 
Annandagen var vi hemma hos farmor och farfar och kusinerna härjade runt hela dagen. Många människor, några låg med mobiler, några drack vin, några låg på soffan och några sprang runt...precis som det ska vara. Avslappnat och väldigt trevligt. 
 
 
Sedan drog vi ner till Skåne några dagar och bilder håller fortfarande på att fixas. Det blev en heldag i Ystad med hejande på Danne när han spelade innebandy och besök hos Bibbi och Kent. Jag älskar min släkt. Jenny kom också dit och vi hade några roliga timmar tillsammans. När Danne spelade innebandy tog Anders fram tutan som användes flitigt när de hejade på honom för ca tio år sedan. Den hördes i hela hallen och Emil höll för öronen. Han gillar inte höga ljud. 
 
Agnes är så klok. När vi var i Skåne så berättade hon att det kändes som om när Emil var ledsen så tröstade vi honom och när hon var ledsen så tröstade vi inte henne. Jag skämdes och förstod vad hon menade. När Agnes är ledsen så är det oftast för att Emil t ex sparkat henne i ansiktet och då har jag skällt på honom i stället för att kanske fokusera på henne. Jag lovade bättring och har redan gullat med henne massor när hon är ledsen :) Hon är så himla duktig på att förklara hur hon känner och det uppmuntrar vi!
 
Igår bad Agnes om ursäkt för att hon tidigare (för några veckor sedan) sagt att hon ville att jag skulle dö. Det har nog legat och gnagt det där.....
 
I natt vaknade jag med halsont. Suck. Magnus tog barnen till farmor och farfar och de har varit där hela dagen. Jag har legat nerbäddad men tror nog att jag ska kurera mig med en whisky nu. 
 

RSS 2.0