Fredagslugn

Idag är vi lediga och bara tar det lugnt. Kl 14 ska vi till Lessebo och kolla på bio. De hade gratis filmvisning idag. Ikväll ska barne gå runt i kvarteret utklädda och de längtar verkligen. 
 
Vad mysigt det är att tassa upp, ta en kopp kaffe och lyssna på barnen när de spelar Kalahar. Agnes är helt underbar och försöker verkligen lära Emil genom att "jag hade nog inte tagit den Emil osv". Hon är en ödmjuk tjej med världens största hjärta. Hennes stora problem nu är att alla har EN bästa kompis och ingen väljer henne som bästa kompis. Vi tjatar om att man ska ha många bästa kompisar och hon tycker det är jobbigt när de andra barnen inte har "lärt sig det" än....hahahaha...jag kan se hur hon försöker förklara och förklara. Det sitter i ryggmärgen det där med att "du är min bästa kompis". Tjejer. Jag försöker få henne att inte fästa så stor vikt vid att inte vara någons bästa kompis eftersom hon har lekkompisar när hon vill ändå. Alla vill följa med henne hem och leka. Nackdelen med att alltid hämta tidigt är att hon nästan aldrig kommer hem till andra kompisar eftersom vi alltid hämtar först. Agnes och Emil har bara långa dagar på torsdagar så oftast blir det att Agnes tar med kompisar hem....när vi orkar. Vardagen bjuder på full rulle ändå!
 
Den här killen har stenkoll på att det är fredag idag. G O D I S. Sockerknarkare. 
 
Vi har en oplanerad helg. Ljuvligt. Ikväll ska vi kolla på film där uppe. Jag köpte Lasse-Majas detektivbyrå och vår dvd-läsare i datorn funkar inte längre så det blir stobildsbio ikväll. Det kommer barnen gilla.
 
I perioder leker de väldigt mycket tillsammans. De ritar ihop, leker mamma, pappa, barn, spelar spel osv. Idag har det varit en sådan dag. Det bråkas ibland men än så länge har det varit trevligt här hemma. Älskade lurvingar. Vad gjorde jag innan de kom till världen? 
 

Släktkalas

 
 
 
Förra fredagen var jag ledig och stod vid spisen från kl 08-17. Nu ljög jag för jag åkte ju faktiskt och hämtade Agnes på skolan vid tolv-tiden och sedan åkte vi till Lessebo för att gå på Systembolaget. Det var ju också en upplevelse... Jag skulle handla två öl för att jag ville överraska Magnus med sorten IPA som vi aldrig testat. Nu glömde vi bort dem i helgen men i alla fall när jag gick in på bolaget utbrast Agnes väldigt högt:
- Amen mamma, här har vi ju varit JÄÄÄÄÄTTTEMÅÅÅÅÅÅÅÅÅNGA gånger!!!!
Jag bara tittade på henne och försökte lite "men det har vi väl inte" och alla tittade på barnen och log lite...
Jag tror Agnes har varit på Systembolaget fyra gånger max i sitt liv så det är inte standardbutiken liksom.
 
 
 
I lördags firade vi Natta och Agnes. De som kom för att fira tjejerna var mamma, Anders, Danne, farmor, farfar, Thanh, Kevin, Jonathan och Moppan. Himla kul. Jag hade bakat källarfranska som de fyllde med pulled chicken, picklad lök, inlagd chili, coleslaw, sallad, och en dressing med lite röksmak. Till efterrätt blev det katastrofal kladdkaka med blåbär och kolakakor. Jag glömde ta fram mina nybakta kanelbullar, Typiskt!
 
 
 
Agnes fick pengar, skatebord, skydd, klänningar, "kläddocka", dödskallelykta, ljus, jacka, trosor, strumpor, bikini och en massa annat. Natta fick pengar. 
 
 
 
Emil och Jonathan lekte och lekte och lekte i fem timmar. De har verkligen kul tillsammans våra gossar. Det är så kul att träffas. Släkten är viktig. 

Hipphipphurra för vår älskade Agnes

Idag blev våran Agnes 6 år. Varje födelsedag skrattar vi och pratar om när hon kom till världen. Hon älskar berättelsen om att jag ligger på förlossningen och mitt i allt kaos säger jag:
- Titta Magnus. Det snöar!!!
Magnus ser helt skärrad och uppjagad ut och svarade:
- Va? Snurrar det?
 
Alla barnen var hemma och sjöng för Agnes i morse och hon fick ett berg av paket. TGR är väldigt bra när det gäller pryttlar. Det blev dagbok med lås, hårklämmor, inneskor, klänningar, en massa tröjor och klänningar med Frostmotiv, väckarklocka, spelet Kalahar, barbie+massa tillbehör (av storasyskonen) och Emil hade gjort teckningar. Igår när jag nattade honom så frågade jag om han inte kunde rita en teckning till Agnes i födelsedagspresent. Han tjurade och berättade att han skulle ge presenter till alla utom Agnes osv. Ibland är han väldigt taskig mot henne. 
 
I morse vaknade Emil kl 5 och ville upp och rita teckningar till Agnes (lite skämdes han väl efter igår). Hon fick bl a den här fina teckningen. Det är Agnes till vänster med den stora munnen. Emil till höger och ovanför honom är det ett snömoln eftersom han vill ha snö nu.
 
Agnes sov när vi traskade in kl 06 i morse och hon blev jätteglad för alla paket. Sedan kom en rosa skelettpyjamas med posten som hon blev skitglad för så hon ville verkligen ringa och tacka Sussie. Ibland blir man bara så stolt. 
I morse drog jag, Natta, Agnes och Emil till Leos lekland och härjade i några timmar. Det var fler än vi där i dag.... Emil blev helt överförtjust i Leo. 
 
Ikväll hängde jag upp lite vimplar och satte fram Agnes flagga på bordet. Det blev taco eftersom det var det som 6-åringen önskade och hon ville inte ha någon tårta. 
 
I morgon tar vi det lugnt. Eller så drar vi till Astrid Lindgrens värld :)
 
 
 
 
 

Stackars lille gossen

 
Igår hade vi fått en tid till vårdcentralen. Äntligen dags att kolla upp Emils magont. Magnus var hemma med barnen så det var han som fick åka (vilket jag är tacksam för). Emil har panik över att gå till doktorn så han berättade inget förrän när de skulle åka. Då bröt Emil ihop och var arg/ledsen/rädd. 
 
Väl hos doktorn så skulle de ta två rör med blod och skicka iväg för att testa både laktos och gluten. Emil skrek, slogs och sparkade så de var tre stycken som fick hålla i honom! Han lyckades sparka iväg sprutan så nålen satte sig i hans hand i stället! Fullt kaos. Efter första röret så insåg han att det inte gjorde så ont så vid andra sticket satt han hyfsat stilla. Det skär i hjärtat. Lille rädde gossen. Han är så fin. 
 

Second hand

 
På lördag ska vi fira Agnes och Natta. Agnes önskar sig klänningar, biobiljett (hon vill se LasseMaja på bio)dagbok, my little pony och en massa annat, typ Barbiehus. Jag tänker inte köpa ett barbiehus för 1700 kr! Däremot så håller jag utkik på nätet efter begagnade. Ni som tänker köpa saker...var inte rädda för att köpa begagnat. Jag uppskattar nästan begagnat mer för då behöver vi inte vara så himla rädda om sakerna och jag får inte så dåligt samvete när sakerna är färdiganvända och skänks till något annat barn. Den här svarta klänningen köpte jag begagnad och hon älskar den. 70 kr och den såg helt oanvänd ut.
 
Jag tar flexledigt i morgon så vi kan baka och laga mat inför lördagen. Åh, vad kul det ska bli att träffa alla. Det var ett tag sedan.
 
I morse låg vi alla i sängen och Agnes hade funderingar om vad hon ska ha för tema på sitt kompiskalas. Magnus föreslog discotema och att någon skulle sätta på musiken och då skulle han glida in i discokläder och skaka loss. Agnes fnissade men såg lite skeptisk ut. Emil konstaterade bara
- Åh, då kan jag vara en gris...
 
Vi skrattade nästan ihjäl oss..

Korröbilder

 I somras stack vi en söndag till Korrö. Första gången jag var där. Väldigt vackert.
 
 
 Helt plötsligt hade vi hyrt en kanot och kämpade för att komma i den utan att trilla..
 
Mest spännande under paddlingen var en orm/snok som kom simmandes. Coolt! 
 
 
 
 Jag tyckte att det var jättemysigt men barnen började gnälla och bli uttråkade efter 10 minuter. De lyckades bråka en hel del i vår lilla kanot med. Trots allt så göra jag gärna om det. Väldigt roligt och avslappnande.
 
Just nu har jag bara en sådan oerhörd längtan hem efter Magnus och barnen. I vanlig ordning känner jag att jag inte träffar dem så mycket. Jobb, jobb, jobb.... Jag funderar till och med på att köpa bil för att få mer tid hemma. Med bil så kan jag vara på jobbet innan halv sju och komma hem tidigare eller hämta på dagis en dag till. Men först ska vi spara pengar till Thailand.
Igår gick jag och drömde om Australien. Om jag sparar 1000 kr/månad i sex år så kan vi åka till Australien om sex år... :)
 
Jag slutar inte imponeras av mina barn. Agnes har sådan koll och berättade bl a om vulkaner och lava häromdagen. Emil har precis lärt sig ett nytt ord "läkt". Huden har läkt ihop igen. Innan sa han att huden hade läckt... :)
 
På kvällarna tittar vi på Superhjältejul. En gammal jättebra julkalender och vi brukar hinna med ca 2 avsnitt/kväll.
 
 

Familjen

Äntligen har vi fått upp lite bilder på väggen. Ett foto på Victor ska också upp men sedan är trädet klart. Min fina familj. Agnes tyckte förresten att mormor också skulle finnas med längst upp till vänster men det går ju inte. Då måste morfar, morfar Kaj, Sara, farmor och farfar också med och varför inte våra syskon och syskonbarn. Det hade varit oerhört roligt i alla fall om vi hade fått plats alla i vårt familjeträd :) Igår möttes jag av en äppledoft (Magnus hade tänt ett ljus i lyktan i hallen), barnen var uppspelta och jätteglada och Magnus hade städat och plockat undan barnens kojor. Vilken tacksamhet att få komma hem en grå, regnig, mörk måndag och mötas av allt det där. Jag kunde vara med barnen i stället för att fara runt och fixa och plocka och jag var så tacksam. Vilken man jag har!
 

Jag har funderat mycket på sista tiden. När Natta var liten sa hon ”jag är faktiskt glad över att mamma och pappa separerade för då fick jag dig och jag fick en lillasyster”. Hon sa det innan Emil kom och sa det kanske för att vara snäll men det var väldigt fint och jag känner likadant med min styvfar. Vilken tur att mamma och pappa skiljde sig så att jag fick bli en del av hans liv också. Han är förebild för mig och jag förstår inte hur han har stått ut men han har alltid stöttat mig och Danne, han har hängt med på föräldramöten, fotbollsmatcher, tragglat läxor, kört oss till träningar, suttit i våra föreningars styrelse osv. Vi har varit odrägliga tonåringar. Min roll som plastmamma är väldigt annorlunda men jag tänker ofta hur Anders hade gjort. I vår familj finns en närvarande mamma och pappa till bonusbarnen vilket inte vi hade under många år. Dessutom finns det mindre barn som suger musten ur oss ibland. Det finns många infallsvinklar och synpunkter på vad som är rätt och fel men det finns ingen handbok som passar för just vår familj. Nu har jag råkat få bonusbarn som är snällare än snällast och vi har inte några större frågeställningar i vår familj. Det finns alltid saker jag kunde gjort annorlunda och bättre men jag tror även på att man inte ska vara för hård mot sig själv. Jag är i alla fall oerhört stolt och tacksam över min familj.

 

Om jag nu ändå ska bubbla av mig så ett tips till mina barn (och eventuellt andra som läser bloggen). Om ni ska skriva ett testamente så gör det och prata med era barn innan ni dör om varför ni gör si eller så. Lämna aldrig kvar era anhöriga med en massa frågor. För mig är det helt otänkbart att jag skulle testamentera mer till ett barn eller barnbarn än något annat men nu har det hänt och jag lider verkligen med den drabbade. Det här testamentet kommer splittra hans familj och jag undrar om det var det som var avsikten? I min värld så är det ren skär ondska och han blir ihågkommen av alla som den hemska människa han var.

 

Helgen i bilder

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det har varit mycket kojbygge i helgen. Emil och Agnes började helgen med att bygga en koja och sedan har Emil sovit i de varje natt. Agnes bröt ihop igår och byggde en egen koja på sitt rum vilket innebar att våra köksstolar försvann så för tillfället äter vi i skift :)
 
Helgen har varit mycket lek för barnen. I fredags följde Molly med oss hem, i lördags var Albin och Lova hos oss och i söndags var Agnes hos Lova och Emil hos Albin och sedan lekte de med Elis på eftermiddagen och kvällen. Agnes och Lova lekte i skogen nedanför oss och de hade stora projekt med kojbygge. Vad härligt det är att se när barnen kan skapa så mycket lek i en skog utan en massa plastiga leksaker. De lekte bl a att de gick vilse.
 
Emil var lite hängig igår och i morgon ska han till doktorn. Jag råkade ju nämna detta i morse och då bröt han ihop. Jag vet inte hur det ska gå hos doktorn för han är sååå rädd. Lille gubben. Vi måste ta reda på alla hans allergier och kolla upp hans mage som krånglar en hel del. 
 
 
 

Fredag fredag fredag

Lite gamla bilder igen....
 
Jag är stolt över Agnes. Hon hade med sig en kompis hem idag, Molly. Kompisen blev ledsen efter en stund och då kom Agnes och berättade det och hon gjorde det jättefint. De fick ligga i våra sängar en stund och titta på surfplattan och sedan gick det över :) 
 
Bibblan hade sagostund idag och då fick man lämna sina gosedjur där för övernattning på bibblan. Agnes var helt fascinerad medan Emil absolut inte ville ta med ett gosedjur. Molly ville inte låna något och jag såg hur Agnes delade med sig av sitt och de lämnade hennes gosehund tillsammans. Hon är en fin tjej Agnes och jag är stolt över henne. Självklart är hon ett barn och tjafsar och bestämmer och har sig på skolan men hon vet i alla fall vad som är rätt och fel. Det är mycket diskussioner nu om att vara "bästa kompis". Vi har alltid låtit barnen här hemma använda sig av att man kan ha många bästa kompisar så de inte snöar in på att ha bara en bästa kompis och även Agnes har köpt det. Nu försöker hon lära kompisarna detta :)
 
Det underlättar att ha världens bästa förebilder här hemma, Natta och Zacke.

Sötaste Agnes

 
Jag saknar aktuella foton så det blir en bild från Daftö i somras. Agnes är för rolig. Igår hängde hon med storasyster och de satt tydligen och tittade på bikinis på nätet inför vår Thailandresa. De hittade en jättebillig på HM. Agnes hämtade telefonen och frågade mig om hon fick ringa mormor och jag som inte fattade något hjälpte henne att slå telefonnumret. Sedan gick hon iväg och efter en lång stund kom hon tillbaka och jag fick låna luren lite. Agnes hade då informerat mormor om att hon önskade sig en bikini och att den kostade bara 40 kr (inte riktigt sant) så mormor gick in och beställde den på nätet omedelbums :). Det gäller att vara om sig och kring sig.
 
Emil ska till doktorn nästa vecka med sin mage. Vi måste kolla om det är laktos han inte tål. Igår natt vaknade han och hade jätteont och bajsade flera gånger. Jag tror att vi slarvade lite med mjölken i helgen... Emils stora problem nu är att de ska ta ett blodprov och han totalvägrar. Hur gör de då? 
 
I söndags sjöng vi för Natta på morgonen. Vi har inte firat henne eftersom hon var hos mamma när hon fyllde år och vi var i Skåne. Sedan beställde Magnus presenter som tog typ 2 månader innan de levererades men i söndags hände det. Agnes hade ritat teckningar och köpt en tidning (för egna pengar) till Natta. Emil ritade en teckning på morgonen. Han är för rolig. Han hittade en brun penna och ritade koncenterat i några minuter medan vi väntade vid trappan och sedan höll han upp en teckning med en massa brunt och konstaterade allvarligt:
- En pepparkaksmaskin.

Agnes rum

 
Till slut blev det färdigt och det blev.....rosa. Hon ville ha dödskallar men jag kände att det blir hon nog trött på snart så det blev vitt med rosa saker (vilket hon redan hade en hel del). Hon får rummet som födelsedagspresent så vi kommer bara köpa småpryttlar till henne på födelsedagen. Nu är det spara pengar till Thailand som gäller!
 
Emil fick vägtejp som han hade roligt med. Tejprulle som är lätt att applicera och lätt att ta bort/flytta. 
 
Helgen gick i 190. I fredags och hela lördagen fixade vi Agnes rum. Magnus jobbade lördagsnatten och på söndagen var det Mulle och lek hos Alma på eftermiddagen. På förmiddagen var Elis och lekte med Emil. Vid lunchen var vi sju personer. Jag älskar det!
 
Nytt golv och ny byrå under trappan till allt lego. Barnen sitter ofta och bygger på mattan.
 
Jag älskar vårt hus.
 
 

Han skriver och läser lite

 
Vad händer här då?
 
Stolt kille.
 
 
 
Emil hängde upp en lapp på dörren till pappa. På lappen skulle han skriva JAG ÄLSKAR PAPPA men det blev JA ELKA PAPA. Han valde medvetet att strunta i bokstaven S för den kan han inte skriva och jag sa att det var helt ok. Lillkillen ljudade själv fram bokstäverna och jag satt mest och gapade. Magnus blev superglad när han kom hem från jobbet i fredags och möttes av en sådan skylt på dörren. 
 
På min födelsedag hade han gjort en lapp till mig där det stod MAMMA. Åh, vad stolt och glad man blir. Även om det bara är jag som kan läsa hans handstil :) Vad fort det går för veckan senare skrev han riktiga A.
 
Vår lille filur kan hur mycket som helst men han skyltar inte med det för han vill absolut inte ha någon uppmärksamhet. I söndags hos farmor och farfar så lästa han KRAV på mjölkpaketen. Han kan vår fyraåring.
 

Första utvecklingssamtalet på skolan

 
 
I måndags hade jag utvecklingssamtal med Agnes fröken. Allt var bra. Hon skriver och läser och kunde alla små bokstäverna förutom q och sedan blandar hon ihop b och d. Siffrorna var lite svårare. Hon kunde räkna till 39. 
 
Agnes är en glad och positiv tjej och leker med alla. Trygg. Ibland drömmer hon och tappar koncentrationen på vad fröken säger (det känner jag igen). 
 
När det är avslappning så lägger hon sig alltid på sin plats och det händer ofta att hon somnar! Hemma känner vi att hon varvar upp hela tiden och har svårt för att varva ner så det känns ju skönt att hon slappnar av i skolan i alla fall. 
 
Agnes tjatar och tjatar om kompisar hela tiden så Magnus har sår i öronen. Nu har vi fullt upp hemma och det är inte läge för att ta hem någon kompis. 
 
Igår rensade jag ut hela hennes rum och kastade oerhört mycket grejer. Sedan hann jag måla en vägg. Fortsättning följer....
 
I helgen när vi satt och åt så ville jag att barnen skulle sitta kvar så vi kunde prata lite. Agnes hämtade en toarulle och sedan lekte vid snurra flaskan/toarulle. Vi pratade om vad som varit det bästa och sämsta med den gångna dagen och vår drömdag såg ut. Det är mysigt att sitta tillsammans och se varandra. Vi är ganska dåliga på det. Vi pratar mycket med våra barn och gör utflykter men just det här att göra något i lugn och ro tillsammans gör vi alldeles för sällan. Bättring.
 
Nu hoppas jag att vi målar klart Agnes rum i veckan och sedan kanske vi kan ta Nattas till helgen. Jag måste in till Växjö med barnen och fylla på vinterskor och vinterkläder. Alltid lika roligt....
 
 

Söta snickaren

 
 
 
Den här gossen har precis varit på fyraårskontroll och det gick alldeles utmärkt. Han följer sin längdkurva och har smalnat av men det visste vi redan. 
 
I söndags var vi på IKEA. Det var dags att fixa Agnes rum. Det blir faktiskt hennes födelsedagspresent. Hon ville ha svart med dödsskallar men jag lyckades få in henne på cerise och vitt. Emil gick runt där och undrade till slut varför inte han fick något. Då kom jag på att han kunde få en verktygslåda. De hade bara en med riktiga verktyg och när han fick syn på den så släppte han inte den. Vilken lycklig kille!!! Han bar den hela vägen inne på IKEA och frågade om han fick öppna den när vi kom till bilen, svar nej, när vi kom till farmor och farfar, svar nej, när vi kom hem då! svar nej för då skulle han sova. Han längtade och längtade och när vi körde hem så somnade han i bilen. Han vaknade när vi bar in honom och då pratade han om verktygen igen så det slutade med att han fick ha dem i sängen. 
 
På morgonen kom en lite go kille med strålande ögon bärandes på verktygen och fick äntligen känna på dem. Han var sååå stolt. Sedan hörde jag honom fråga Magnus om han inte kunde snickra en koja till honom. Magnus svarade att det kunde han nog inte för det var jättesvårt och skulle ta jättelång tid.
- Men jag kan hjälpa dig, pappa!
Magnus förklarade att man först måste göra en ritning så man vet hur man ska snickra. I nästa sekund satt Emil vid skrivbordet och ritade. 
Innan jag rusade till jobbet hörde jag Emil säga:
- Pappa, nu har jag ritat ett hus som vi kan snickra. Jag har till och med ritat ett kylskåp i huset...
 
Lille gubben.
 
När jag kom hem på kvällen så hade de snickrat ett garage till Emils bilar. Stolt gosse.
 
 
 
 

RSS 2.0