Arg arg arg

Den här sötnosen har nog fastnat i sexårstrotsen för hon är hiskeligt arg nu igen. Det har varit lugnt i en månad kanske och sedan drog hon igång igen. I skola och alla andra sammanhang fungerar hon utmärkt men hemma är hon mest arg och gapig! Vi är ganska maktlösa för tillfället. Nu har vi kört ett lugnt halvår där vi inte gapar och skriker tillbaka utan försöker prata och förklara att vi blir ledsna när hon skriker "ni är så jävla dumma" osv. Det funkar varken bättre eller sämre. Iförrgår fick jag ett jätteutbrott. Det funkar inte hellre bra. Det är bara så tröttsamt att börja dagen med att försöka få en bra start och och ändå få skit. Iförrgår gick Magnus in till henne på morgonen och sa snällt "dags att stiga upp gumman. Nu ska jag hjälpa dig att borsta håret" och Agnes skriker "UUUUUT!!". Efter mitt utbrott igår så tog jag på mig hörlurarna och ville bara gå ut. Då kom hon springandes och sa "Du ska natta mig!" och jag svarade moget "Aldrig i livet efter allt elakt du sagt till mig". Sedan gick jag och smällde igen dörren. Omoget. Jepp. Jag är bara så trött på konflikterna hela tiden. Hon pratar till oss på ett sätt som verkligen inte är ok och Emil börjar ta efter. Ena sekunden plockar hon blommor och vi skrattar och har jätteroligt. Nästa sekund är hon tokarg och säger väldigt, väldigt elaka saker. Agnes har väldigt många fina sidor och jag försöker fokusera på dem men det tar så mycket energi att försöka få ha en lugn stund tillsammans utan bråk. Agnes gapar på alla och Emil är elak mot Agnes. Det funkar verkligen inte hemma för tillfället. Vi har försökt att vara lugna, vara arga, kittla henne, få henne att skratta, låta henne vara, krama henne men hon blir bara argare och argare. Hon verkar ha en helt egen uppfattning över situationen. Vi är elaka som säger till henne (t ex att hon ska duscha efter träningen). Vi ber henne göra läxan hela veckan och sedan gör hon aldrig det. När det sedan är fredagsmorgon och hon ska till skolan så har hon fortfarande inte gjort läxan och då är det vårt fel. Allt är vårt fel.

Natta pratade med henne en kväll och igår funkade det bra hemma. Hon lyssnar ibland på sin storasyster som är så klok. Agnes vill att hon och jag ska göra något och det är klart att vi kan men livet måste fungera även när vi inte gör roliga saker. Jag jobbar för mycket. Bajs.
 
Hon är modig i alla fall vår älskade Agnes. I helgen var hon på badhuset med Magnus och Natta. Hon hoppade två gånger från femmans trampolin! Inte ens jag vågar det. 
 

Stockholmshelg med Mini

Ja, då bar det iväg till slut. Jag och Emil tog tåget till Stockholm och äntligen fick jag träffa Sussie. Det känns som en evighet sedan vi träffades. Emil var full av förväntan och var nöjd med att åka tåg i några timmar. Han missade hela vackra Sverige och valde att fokusera på sin surfplatta i stället.... Sussie mötte oss på stationen och sedan tog vi tunnelbana och buss hem till henne vid vackra Liljeholmen. När Sussie öppnade dörren till sin två (som är stor med Stockholmsmått) utbrast Emil "oj, vad liten". Han gick och öppnade alla dörrar till förråd och klädkammare och förväntade sig nog fler rum. Men, när vi åkte hem från Stockholm sa han "mamma, jag älskade Sussies lägenhet". Visst är där fint och sedan tror jag att han tyckte det var lite mysigt att sitta tillsammans hela tiden och att sova i vardagsrummet på luftmadrass med mamma.
 
På lördagen åkte vi till Sussies jobb och hämtade Siri som är lika gammal som Emil. De hittade varandra omedelbart och hade jättekul på Tekniska museet. Här mäter de sin puls!
Här målar Emils med ögonen. Tekniska var verkligen superroligt och vi hade kunnat vara där i många fler timmar. Vi hann inte med alla utställningarna. Där var roliga saker för barnen att testa på. 
Byggarbetarna. 
Vi var nere och tittade på en utställning om gruvor. När vi kom upp så stod han där, Bumblebee. Emil blev hyfsat imponerad. 
 
Emil testar att köra flygplan.
 
Vi käkade pannkakor och kollade 4d bio där stolarna gungade och det blåste kall luft på oss. Barnen satt och försökte fånga figurerna som fanns i luften.
 
 
Klart man ska hänga på Plattan när man är fem år. 
Emil sjöng hela helgen "för vi ska bada nakna på Sergels torg..." men det får han vänta lite med.
 
 
På lördagskvällen gick vi och käkade på Koh Phangan. Superhäftigt med en massa tuktuk och lampor och små broar. I golvet går det små "bäckar" där det simmar fiskar (vilket barnen älskar) och sedan blir det plötsligt mörkt och då kommer det en åskskur. Emil åt....ris. Han är sjukt tråkig med maten för tillfället. Enligt Emil ska jag prata med mattanten på hans dagis så jag lär mig göra maten som henne.....hepp. Det gäller att inte ta det personligt.
 
Har jag nämnt att Emil har börjat visa humör? 
 
 
På söndagen åkte vi ut till ett Akvarium och tittade på fiskar. Lugnt och skönt.
 
På måndagen åkte vi tåget hem. Swisch så var helgen förbi. Alltid lite sorgligt att åka ifrån sina kompisar och jag tycker att det är skittråkigt att vi är så utspridda (Stockholm, Hovmantorp, Ibiza och Ystad). 
 
Emil tyckte att det roligaste var tunnelbanan, bussen, tåget, hissen och alla rulltrappor. Varför anstränga sig?
 
 
 
 

Påskkärringarna och Stockholm

 Det var ett helt gäng tjejer som gick runt och tiggde på Skärtorsdagen och kul hade de...
 
Igår besökte Agnes mig på jobbet. Hon kollade på mig ett tag och sa sen:
-Nä, men jag skulle kanske bli jurist.
-Jaha...jaja, du får bli vad du vill. 
-Det verkar vara riktigt tråkigt att vara jurist men man tjänar bra i alla fall..
Det där med lönen kan ju diskuteras men var får hon allt ifrån?
 
Idag åker jag och Emil till Stockholm. Emil for upp i morse och sa:
-Idag smäller det mamma!
 
Igår var hela familjen på Ica i Växjö. När vi passerade blommorna ville Emil att vi skulle köpa en bukett till Sussie. De håller ju inte hela vägen men han tänker rätt min gosse.

Naturlig lek

En lördag drog vi ut till stället och tog med oss Kerstin, Albin och Moa. Det grillades korv och dracks kaffe och var allmänt trevligt. Barnen hade sina projekt med is, kottar, pinnar, kikare m m. Några timmar ute i den kalla, friska vårluften gör gott. Efter uteleken följde Albin med oss hem men barnen var så fruktansvärt trötta så de orkade knappt leka :) 
När jag tyckte att barnen skulle ut och leka efter en stunds innesittande så sa lille Albin:
- Nej, jag vill inte leka ute för när jag kommer hem kommer min mamma säga att jag ska leka ut.
Hahahaha...skönt med fler som föräldrar som tvingar ut sina barn!
 
 
Så roligt att fina Natta följer med på grillningarna. 
 
 
 
I morgon bär det av. Då reser jag och Emil till Stockholm för att hälsa på Sussie. Emil har äntligen börjat se fram emot vår resa och det kan bero på att jag har utlovat både läsk och fika på tåget. I morse kom han upp i sin flanellpyjamas och blinkade med ögonen och var så trött så trött. Sedan muttrade han lite surt över att jag var i badrummet:
-Måste du alltid vara här?!?
Eh, ja. Det tillhör min morgonrutin. 
Jag skämmer bort barnen den lilla stunden jag träffar dem på morgonen. Hämtar kläder, servar och fixar. Agnes har precis varit inne i en period där hon tycker att vi har för mycket krav på henne. Vi tycker att hon ska packa sin gympapåse och lägga ner frukt. Häromdagen tittade hon på mig och sa.
-Mamma, där sitter de andra barnen och säger "undrar vad min mamma har packat ner för mellanmål" och jag tittar i min väskar och jag har glömt frukt och min mamma har inte packat ner något. HUR TROR DU DET KÄNNS?!?!
Igår bröt hon ihop för att hon alltid glömmer packa ner sina skolböcker och att det bara är hon som glömmer dem hemma så nu har jag och Magnus bestämt oss för att backa några steg och fixa hennes skolväska. Agnes är alldeles för disträ för tillfället. 
 
Emil har länge tjatat om att vi ska se filmen "pojken med det tickande hjärtat" igen men Agnes vill inte se den fler gånger. En dag när Agnes var ute och lekte i kojan så började jag och Emil se den. När Agnes kom in så såg hon att vi kollade och då bara bröt hon ihop. Tårarna sprutade.
-Den är så hemsk! Varför vill ni titta på den här hemska familjen. Den slutat inte lyckligt!!! Alla bara dör.
Tårarna sprutade och hon var helt förstörd. Hon berättade att förra gången vi såg den så drömde hon mardrömmar om att jag dog efteråt. 
Det är i alla fall en väldigt bra film.....
 
Emils förskoleklasser är klara. Han hamnade i grupp 1 och hamnde med Oliver på vår gata och några andra barn från dagis. Det märkliga är att de verkar ha delat på alla som leker med varandra. Emil är nöjd eftersom han hamnade med Oliver men jag kan tänka mig att det är ett hiskeligt ringande till rektorn för tillfället....
 

Helsingborg med stora barn

Våra barn börjar bli stora. Det märks inte minst när vi går på restaurang eller helt enkelt bara när vi sitter hemma och äter. Agnes har skön humor och kan prata i all evighet. Det är roligt att sitta tillsammans och skratta åt samma skämt. Vi har kommit in i en ny fas.
 
I fredags käkade vi taco. Agnes åt tre hårda skal och två stora mjuka skal! Jepp, hon gillar taco. Agnes berättade att hon och Magnus varit på Ica och att Magnus frågat en i personalen om de inte hade Icas egna schampo och balsam. Hon muttrade lite om att "det hade de inte och de kunde inte ta hem och de kan ju inte ha alla sorter osv". Magnus hade då påpekat att han ville köpa deras eget märke och att det var mycket billigare och att det går så himla mycket schampo och balsam hemma. Men kvinnan fortsatte påpeka att de inte kunde ta hem alla märken... Nä, nä, sa Magnus och tyckte att då får jag väl köpa schampona på Ica i Växjö då. Sedan gick han och fortsatte handla. Agnes berättade att hon stod kvar och kvinnan bara malde och muttrade om schampona och att hon aldrig slutade. Till slut hade Agnes tittat på henne och sagt:
-Eh, jag tror att han har fattat nu.
Jag och Magnus bröt ihop av skratt när Agnes berättade det. Det är vår tjej det. :)
 
I Helsingborg blev det bubbelpool på hotellet på kvällen. Lycka för barnen.
 
Den här filuren skrek från toan igår:
-Maaaamma!!! Kom och kolla. Jag har bajsat en robot utan armar!!!
Eh, nej tack.
 
 
I Helsingör sprang barnen och busade och vi tog det allmänt lugnt. Barnen var helt fascinerade över att danskarna är lite mindre smarta än oss svenskar och därför inte har lärt sig göra prickar så därför har de inte Å, Ä och Ö. Korkade danskar. Agnes fick lära sig hur danskt ö såg ut och hon tyckte att de var lite märkliga (danskarna alltså...). 
 
 
I lördags överraskade Agnes sina föräldrar med kaffe på sängen och fruktsallad. Hon hade själv letat upp frukt, skärbräda och supervassa kniven och gjort en supergod fruktsallad till mig och Magnus. Agnes tänker mer på alla andra än sig själv och det är ju inget bra dag. Empati är bra men hon borde bli bättre på att inte vara duktig flicka hela tiden. Finaste, finaste Agnes som gör mig helt varm i hjärtat. Förresten när hon kom in med kaffet på sängen så smäller hon alltid till lampknappen så lampan i taket väcker oss. Då såg hon att Magnus sov naken.
-Men kolla mamma. Pappa sover NAKEN!!! Fy vad äckligt.
-Mmmm, sa jag och försökte skyla mig själv....
Sedan såg hon att jag var naken.
-Men mamma!!!
Jag fick fram:
-Men vaddå? Sover aldrig du naken?
-Eeeh, NEJ!
-Men det är ju jättebra att lufta nopplan ibland....
Tadatadata....
 
På båten på väg mot exotiska Danmark. Emil var sjukt skeptisk till korven och höll på att spy när han fick lite dansk senap.
 
Barnen har en koja i skogen nedanför oss. En pappa till en pojke på gatan har byggt en riktig koja i skogen och nu ser vi inte barnen mer. De är ute och leker i timmar. Vilken superbra idé! Det drömde man om när man var liten, en riktig koja. 
 
Förresten, en dag så frågade Agnes mig något om trianglar och kvadrater och jag förstod inte riktigt. Efter ett tag sa hon:
-Men mamma, det heter geometriska objekt.
Jag kan knappt uttala det....
Ikväll när jag nattade henne så frågade hon om jag kunde säga geometriska objekt och jag råkade snubbla lite på orden och hon skrattade högt. Sedan klappade hon mig lite på huvudet och sa:
- Såja, du lär dig när du blir mindre...
 
 
 
 

Hej och hå vad tiden går

Påsken passerade snabbt och det blev inget Lalandia. Det blev vietnamesiska vårrullar i Diö, en tur till Helsingborg, besök av Åhuskusinerna, besök av Jävlajenny och Ebba och en massa utflykter och +2 kg på vågen :)
 
 
Vi gjorde ett besök på lekplatsen bakom Allhallen. Först köpte vi glass och sedan satte vi oss där och njöt av vårsolen. Barnen hade fullt upp. Agnes är verkligen en omtänksam storasyster. Hon är bara 1,5 år äldre än Emil men agerar som om hon är ca 5 år äldre och han är inte sen att agera som lille lillebror. 
 
Emil vill verkligen ha Ebba. Jävlajenny har lovat att Emil ska få Ebba när hon blir gammal och gaggig. Ebba älskar Emil. Båda barnen är duktiga och går ut och rastar Ebba som antagligen sov i ett dygn när hon kom hem till Övrabyborg. När de ska åka till oss så brukar Jävlajenny alltid duscha av henne för att få bort allt katthår. I lördags när hon duschade av Ebba så sprang hon till dörren efteråt för då förstod hon att det var dags att åka till Småland. När vi var ute på promenad hörde jag Emil säga: 
-Ebba. Titta på mig Ebba. Ebba, titta på mig med dina fina ögon...
Det är kärlek.
 
Gossen var även och testade fotboll i lördags. Han är inte mycket för stora grupper och ville hem men jag tvingade honom att vara kvar. Emil är så orolig för att jag ska försvinna trots att jag sitter och tittar på honom exakt varje minut. Så kul att se alla dessa småttingar sparka boll. Emil fick på sig både benskydd, fotbollsstrumpor och fotbollsskor. Han har, precis som sin mamma, en vass vänsterfot. 
 
Magnus har gjort en trollstav till Emil och beställt runda glasögon. Nu tror han att han är Harry Potter. Fast jag tror inte att Harry Potter svär lika mycket som Emil gör. Det kommer väldigt många ord ur hans mun nu:
-För helvete, fy fasiken, fy fan, jävla, pungråtta osv.
I lördags låg han i soffan och försökte somna och jag hade under dagen försökt övertala honom att låta Jävlajenny klippa honom men han totalvägrade. Jag kunde inte låta bli att retas och sa:
-Åh, vad bra att du somnar här så kan Jävlajenny ta fram saxen och klippa dig när du somnat...
Emil tittade på mig med avsky.
-Fy fan mamma. Så jävla elakt.
Ord och inga visor.....
Ibland är jag dock viktig för den här lurven. Vi var på Strandbjörket och lekte och då skrev han i sanden "Jag elskar dej". Tid tillsammans är viktigt för Emil. Han har varit väldigt mammig sista tiden och vi har spenderat mycket tid tillsammans. Han är lite skeptisk till att vi ska åka till Stockholm nästa helg, bara han och jag. Varför ska inte pappa med? Jag försöker förklara att det är min och Emils helg men han är mycket skeptisk...
 
Älskade energiknippe. Hon och jag var ute på en cykeltur en kväll. Hon cyklade och jag sprang. Jättemysigt. Hon pratade och pratade och pratade. Jag behövde inte svara, vilket i och för sig var tur eftersom jag var så himla andfådd. 
Agnes har fått cykla hem till sin kompis Lova själv för första gången. Jag tycker att det är jobbigt att inte ha kontroll men hon är "redig" och jag tror att hon löser det mesta. Samtidigt så är hon väldigt påhittig och hittar alltid nya infallsvinklar.
 
Äntligen helg!
 

RSS 2.0