Gott Nytt År!

Eller så säger vi Gott Nytt Dag som Agnes sa till Natta och Zacke igår när vi kramades hejdå. Blåbärspajen är redo (vanlig smulpaj faktiskt men tillpiffad med lite mandelmassa), ölen, snapsen och bubbel står på kylning, gästerna är här om drygt en timme, Agnes bäddar sin säng och hjälpte mig bädda min säng innan, 2,5 kg Bullens korv är inhandlat som lunch till korvälskande Ola, sängkläder till övernattningsgästerna är framplockat, det eldas i kakelugnen, Emil sover och nu kan det bli ett nytt år precis när som helst. Fast jag hade gärna stannat klockan lite. 2012 bjuder på en ny upplevelse för mig. Heltidsjobb med båda barnen på dagis. Våra fina, fina barn ska vara långa dagar på dagis och det skär i mig. Jag är ju så van vid att ha dem hos mig och följa varje millimeters utveckling. Emil blir två år och Agnes fyra år. Så mycket liv i dessa små knoddar. Igår tittade jag i kalendern för att se när nästa ledighet är. Eftersom jag fyller 40 i år så får jag 35 semesterdagar och jag ska försöka använda dagarna så jag kan vara hemma så mycket som det bara går med barnen. 2012 ska bli ett bra år och vi ska förhoppningsvis äga bara ett hus innan 2013! Gott Nytt År från oss alla!

Sålt smöret?

Sötaste Emil på väg till Alma, Astrid och Hanna. Det tog sin lilla tid för Emil ville gå nästan hela vägen. Trött mamma idag. Vaknade 22.30, 01, 03.30 och sedan vaknade Emil 05 och tyckte det var morgon. Precis när han började somna om så kom Agnes tassandes in i vårt sovrum. Magnus ska få sova hur länga han vill och orkar idag. Han jobbade och var inte hemma förrän halv ett i natt. Stackare. Fast idag får vi rolig besök och ska äta en massa god mat. Härligt!

Telefonprat

Idag var vi och fikade hos Alma. Mysigt! Det var precis som vanligt, barnen lekte i 2 h (stackars Alma hade suttit och väntat i 20 minuter på oss!) och Emil bråkade och styrde och ställde vid fikan. Lilla Astrid kryper runt och reser sig numera upp mot stolar och allt. Usch, vad tiden rusar iväg. Här sitter Agnes och pratar med Alma i telefon på juldagen. Hon var ju tvungen att berätta för henne om att hon slutat med napp. De pratade på och berättade för varandra om julklappar och tomten. Fina barn! Ikväll har jag och barnen dansat, myst och kollat på filmsnuttar från SvtPlay. Emil vill egentligen bara titta på Teletubbies och Babblarna men det funkar lite med I drömmarnas trädgård också. Agnes tittar på allt utom Emils tre favoriter men helst väljer hon Charlie och Lola. Nu ska jag kasta mig i soffan en stund innan det blir dags att sova. Magnus kommer hem vid midnatt. I morgon är det nyår och då blir det trerätters och en massa chips till kvällen som vi inte brukar orka äta upp. Just det, ostbricka ska också hinnas med...och en massa korv...hmmm... Tur att de ska sova över så att vi hinner äta allt!

Charm i all oändlighet

Emil är en riktig charmör...när han vill...och oftast vill han bara charma sina föräldar och oftast vill han bara charma dem när han gjort något mindre bra. Just nu är toaborsten och toastolen väldigt intressant här hemma. Två gånger har han slabbat/druckit vatten från toaborsten (jag kräks nästan när jag tänker på det) och hemma hos farmor och farfar drack han vatten från toastolen. Han får vatten i både mugg och glas här hemma men det är inte lika kul. Än så länge har han inte hittat vattnet i julgransfoten... Däremot älskar han julgranskulorna och de slår han gärna ner. Fast när vi skäller på honom så tittar han med bus i blicken, fnissar!, fortsätter....då skäller vi ordentligt och går mot honom. I samma sekund sträcker han ut armarna och springer mot den som skällde värst på honom och kastar sig runt låret och säger aaaaaaa....så kelig så.... Han är tokig i Teletubbies och nu sjunger han deras sång. Än så länge säger han "Lala....Poh" i sången.

På efterkälken

Jag har hamnat efter med det mesta. Julen med alla förberedelser samt alla trevliga besök gör att jag inte hinner med foton eller blogg. Agnes var inte rädd för tomten trots att han såg ganska gammal och skröplig ut.
Innan tomten kom och fick napparna så gällde det att njuta in i det sista. Lite mys med storebror i soffan.
Fundersam Emil hos mormor. Så fin i sin nya skjorta!
Berget. Jag skulle gissa på ca 140 julklappar....väldigt trevlig julafton och jag har skrivit upp allt barnen fick. Kul att spara! Ibland är jag en liten hamster när det gäller minnen...
Mormor och morfar sov över här. Mysigt! Annandagen åkte vi till farmor och farfar. Jag tror vi var där i nästan 8 timmar! Väldigt trevligt och kul att träffa klanen Pelz. Agnes var nöjd när hon fick hänga med de stora tjejerna (Tyra och Amanda) och Emil var nyfiken på Jonathan. Den 27:e körde Pia och Mira hit (och de kom hit till slut efter flera timmars körning...). De stannade tills idag och det har varit väldigt lugnt och trevligt med shopping, god mat och vin. I morgon jobbar Magnus hela eftermiddag/kväll och i övermorgon kommer JävlaJenny, Ola och Ebba hit för nyårsfirande. Det brukar alltid bli väldigt mycket mat och chips, hyfsat tidigt sänggående, lite snaps och mycket skratt.
Magnus är bäst helt enkelt. Igår var jag, Pia, Mira och Natta i stan och shoppade. Magnus var hemma med minstingarna och gick till Gökaskratt med dem. På vägen dit gick han en liten omväg och hämtade upp Alma. Så enkelt och okomplicerat....som man gjorde förr. Ringde på dörren och frågade om någon ville "leka" och svaret blev ja eller nej. Jag måste bli bättre på att inte alltid planera allt i hundra år innan! Agnes var glad och Alma blev glad och de hade en lekstund med kurragömma och bus på Gökaskratt.

Hejdå napparna

Det var dags att säga hejdå till napparna. På julafton gjorde vi en liten korg till alla napparna och sedan fick Agnes hänga upp dem i granen.
Var ska de hänga någonstans?
Där blir nog bra!
Fundering...vad håller jag på med? Lämna napparna till tomten?
Jag är inte helt säker på det här....det här har du bestämt mamma...
Hur gick det då? Jodå, när tomten kom så tog hon asken med napparna och lämnade dem till tomten omedelbart men sedan har det varit lite ynkligt två kvällar/nätter i rad nu. Det är inte helt lätt. Julaftonskvällen somnade hon nog inte förrän kl 22 och hon drack tre flaskor välling. På morgonen när hon vaknade så kom hon överlycklig och berättade att hon sovit utan napp!!! Sedan sa hon "du hade rätt, mamma, jag klarade det". Hon fick ringa till Alma och berätta om att hon slutat med napp. De pratade jättelänge. Ursöta! I natt skrek hon efter välling men det fick hon inte. Lilla duktiga gumman. Jag tycker så synd om dig.

God Jul!

Äntligen är det dopparedagen/julafton/storejul. Förväntansfull Agnes längtar och längtar efter mormor och morfar och tomten. I morse fick de öppna en julklapp och Agnes fick ett par silvriga dansskor som hon nu vägrar ta av sig. Emil fick en skjorta och var mindre nöjd... :) Här kommer vara över 100 julklappar som ska delas ut ikväll. Ååååh, vad jag längtar. Julen ska vara full av överflöd och tacksamhet över att vi kan ge och att vi alla mår bra och är tillsammans. De stora barnen är hemma hos oss i år! Mysigt. Agnes är som ett plåster på Natta.

Lillejul!

Idag gick jag och Agnes på Samarkand medan Magnus och Emil var och fixade sista julklapparna. När vi satt i bilen på väg till Samarkand sa Agnes att hon var "kissenödig och ätanödig"...hihihi... Vad mysigt det är och vad stor hon börjar bli lilla humplan. Ena sekunden pratar hon om regnbågar, skolan och att hon ska bli mamma när hon blir stor och i nästa sekund så gömmer hon sig bland kläderna på Lindex. Underbart.
I morse låg vi och pratade om napparna. De ska lämnas till tomten. Jag sa att det börjar närma sig nu och att visst är det bra att hon nu ska lämna dem. Agnes var lite ledsen och sa att hon vill inte lämna dem till tomten. Jag menade att vi har ju faktiskt bestämt det. Agnes sa då "nej mamma, du har bestämt det"....usch...lite dåligt samvete.
När vi var på Samarkand så berättade jag om "dan före dopparedagen" och att det idag var lillejul. Agnes konstaterade då snabbt att "imorgon är det storejul".

Sötaste gosigaste Emil. I morgon försökte han säga gröt. Han älskar sin gröt och allra godast blir den när pappa gör den. Han vill så gärna vara med på allt vi gör och försöker härma alla lekar. Det är inte lätt alltid.... En dag såg jag hur han tiggde dricka från Agnes. Jag hörde henne säga "Emil! Du ska säga snääääälla Agnes får jag smaka. DÅ får du smaka min dricka". Han sa bara "e e e e " och fick smaka ändå. Hon har ett stort hjärta vår gumma. Emil bråkar och lägger sen kinden mot våra axlar, ben eller bröst och då smälter vi. Gosunge!

Mys!!!!

Nu sover lillebror och vi andra sitter och myser framför TV:n. De stora barnen har kommit hem och vi sitter alla i sofforna och käkar godis nu. Agnes är överlycklig och vill sitta med storebror och storasyster. Vad mysigt vi har och vad skönt att alla är hemma. Nu blir det en bra jul.....

Granen är på plats

Igår slog vi in ca 50 paket och idag är granen på plats. MYSIGT!!! Farmor och farfar har varit här och skämt bort oss med god mat och bus med barnen. Emil njöt av farmors uppmärksamhet. Agnes städade rummet när farmor och farfar kom och farmor fick absolut inte hjälpa henne bädda sängen. Hon kan själv! :) Natta var också här och Agnes var ledsen när hon åkte men i morgon kommer barnen igen.
Agnes sa igår morse att hon ville att Bibbi skulle komma hit. Sedan sa hon " Bibbi är en söt handlarunge". Jag trodde jag hörde fel och hon fick säga om det ett par gånger och när jag frågade vad hon menade så sa hon "Bibbi är en som handlar en massa till små barn....".
En dag försökte jag hota med att tomten såg henne när hon hittade på något bus på sitt rum och då fick jag snabbt ett svar från Agnes "Nähä, för jag har nerrullat (rullgardinen) så han ser inte mig".
Förresten så måste jag säga det igen. Agnes dagis är underbart. Jag fick med mig hennes pärm hem idag och de har verkligen lagt ner tid på all dokumentation med bilder och berättelser. Helt fantastiskt att läsa och ett härligt minne för henne längre fram.

Syskonbråk

Oftast är de snälla mot varandra men ibland ser det ut så här... Oftast är det Emil som knuffar Agnes eller drar henne i håret fast Agnes kan knuffas hon också..
Idag var jag och Emil med en stund på Agnes underbara dagis Smultronet. Hennes sista dag där och hon lämnade små paket med julgodis till sina fröknar. Det känns så sorgligt att hon ska sluta där. Hon älskar dagiset och fröknarna är helt underbara. Som tur är så ska ju Emil börja där snart! Det kommer gå bra. Han gick rakt in och började åka rutschkana och sedan undersökte han alla leksakerna. Agnes sprang och lekte med Emil. Pojkarna brottades. Vilken ljudnivå där är! Efter 10 minuter kände jag för att gå och låsa in mig på toan. Sedan åt alla fruktsallad (Agnes åt nog 4 portioner...). Jag och Emil fick gå efter en liten stund för han var helt odräglig. Skrek och slog mot både mig och Agnes. Han brydde sig inte det minsta om att där satt 10 tysta barn och åt fruktsallad och tittade på honom för han var arg för att jag inte petade upp alla apelsin ur fruktsalladen och gav till honom....skulle inte tro det....

Brev från tomten!

Den här tjejen fick ett brev från tomten idag. Det var stora ögon när jag läste upp det. Han frågade om hon varit snäll hela året...tja...vem är det egentligen :) men vi kom fram till att det hade hon och sedan berättade han att han snart kommer hit!!! Oj, oj, oj...  Agnes har redan underrättat oss alla om att det är inte säkert att hon kommer krama tomten. Vi är inte riktigt överens om det här med att lämna napparna till honom heller... Enligt henne själv så kommer hon kalla "MAAAAMMA!" hela natten om hon inte har någon napp.
I morse när barnen åt frukost skulle jag skoja till det och satte på hög musik och började sjunga och studsa runt i köket. Agnes försökte säga något och det lät som lååång. Tillslut hörde jag... "mamma, tyyyst, jag vill ha lugn och ro". Det var sista gången jag discodansade för mina barn...i köket i alla fall!
Nöjd Emil. Pappa gullade till honom igår och i morse. Emil äter bättre och är gladare när vi alla är hemma. I morse gick jag in och hämtade honom och la honom i våra sängar. Där låg vi och gosade i en kvart innan Magnus klocka ringde. Då rullade Emil över till Magnus, la sin kind på hans bröst och sa "paaaappa". Vilken underbar start på en helt vanlig tisdag. Mysigt.
Färdigbakat. Jag tänker inte göra mer julgodis nu. Fullt i vår trasiga frys. Det blev knäck, bananskumsfudge, chokladkola, turkiskpepparkola, twix, snickers, marknadsnougat, drömmar, saffransskorpor, kardemummaskorpor, pepparkakor, sega mjuka pepparkakor och lussebullar. Just det, innan gjorde jag dessutom vegetarisk julskinka och vegetarisk korv. Hade en tanke på att jag skulle testa göra egen senap och mandelmusslor men det får bli ett helt annat år. Mandelkvarn och formar måste inhandlas! Kanske det hinns med lite vegetarisk senapssill nu när jag tänker efter...

Tröga mamman....

Vissa dagar är jag trögare än andra och detta har varit en knasdag. Det började med att jag gick till dagis med barnen. När vi kom dit såg jag att fröknarna hade tomteluvor och då kom jag på att det var "julfest" idag. Stackars Agnes hade vanliga dagiskläder (i alla fall helt och rent som min mormor skulle sagt) och hade jag haft hjärnan med mig i morse så hade jag tagit på henne tomteklänning eller någon annan klänning så hon kunde känt sig lite fin. Håret var uppslängt i två tofsar och hon hade med all säkerhet lite mjölkmustasch men hon var ändå vackraste tjejen i hela världen i mina ögon.
Hela vägen till dagis så pratade Agnes om att "när jag var liten, mamma, så gick jag på ett annat dagis, Blåbäret". Det är samma dagis som hon går på idag men en annan avdelning och jag förklarade att hon alltid gått på Smultronet. Hon fortsatte tjata om att "när jag var liten...som Emil...DÅ gick jag på Blåbäret". Jag försökte förklara att när hon var liten så åt hon från mammas boppar och då gick hon inte på dagis och jag var hemma med bara henne osv men jag såg på henne att hon tyckte jag var helt trög. Ikväll när vi satt och åt kvällsmat så började hon berätta hela historien för Magnus och jag avbröt och förklarade att vi hade ju redan pratat om det och att hon hade ju bara gått på Smultronet. Magnus sa då "men Agnes gick du inte på Blåbäret en gång när de slog ihop dagiset..." och då kom jag också ihåg...så var det ju... Agnes slog ut med armarna teaterlikt och sa "JAG SAAAAA JU DET!!!!!"

Emil matar Agnes

De här två har riktigt kul ihop ibland. Agnes hon är så fin mot sin lillebror. Visst händer det att hon knuffar till honom men med tanke på vad han gör mot henne så tycker jag hon har ett enormt tålamod (det har hon inte ärvt efter mig!). Emil matar Agnes här och det tyckte hon var jättekul!

Ketchupbarn! Båda två är tokiga i ketchup. Suck. Fast när jag var liten så åt jag macka med kokt medvurst och ketchup så... I natt sov båda barnen bra. Efterlängtat!! I morse innan Magnus åkte till jobbet så var Emil en svamp efter honom. Usch, vad mycket han har varit borta. Emil längtar massor och igår sprang han ut till tvättstugan flera gånger och ropade pappa. Torktumlaren var igång och Emil trodde att det var Magnus som kom hem när den bankade till. Igår hjälpte Agnes mig att lasta in ved i garaget. Under tiden satt Emil i en vattenpöl och plaskade. När han började "dippa" nappen i vattenpölen kände jag att det fick räcka...

Tysta leken...

När vi leker tysta leken här hemma så brukar vi säga "tysta leken börjar NU" samtidigt som vi sätter pekfingret mot våra läppar. Emil tittar på oss och försöker hänga med i leken. Det blir oftast tokigt. Ibland blir det så här...
Och ibland blir det så här....
Men vad gör väl det när vi har två busiga friska barn här hemma, snön ligger vit på marken, jag har precis tryckt i mig resterna från gårdagens smörgåstårta, det eldas i kakelugnen och om några timmar kommer Magnus hem. Emil har börjat gå ner för trappan själv nu. Innan har han varit så försiktig så och velat bli buren men nu backar han ner helt själv. Agnes är för tillfället väldigt rädd och vågar inte gå på toa själv om jag är allt för långt borta. Stackars lilla. Ikväll när vi dansade där uppe så skulle hon klä sig fin och tog på en rosa tyllkjol, vitt sommarlinne, armband, lila fleecejacka (som hon envisades med att det var en KOFTA), grön/vit mössa...discoklar...

Lördagsmys

Idag är Magnus äntligen hemma men han är fullt sysselsatt med att fixa en massa. Först var det min crosstrainer som gnisslade och han höll på ett par timmar innan han hittade var det kom ifrån men nu är den tyst igen. I morse när vi åt frukost så sa Agnes att pappa fick ju inget mys (läs godis!) igår så han fick ju äta idag i stället. Fast jag tror nog att Agnes räknar med lite godis idag också...
Det har varit en stökig dag än så länge. Gnälliga barn och trött mamma. Agnes är duktig på att sysselsätta sig själv med alla låtsaslekar men resultatet är varierande. Just nu ser hennes rum ut som om en virvelvind svept förbi... Emil vägrar äta och jag fasar för att han håller på och bli sjuk. INTE NU!!! Jag vet inte hur vi ska hinna med julgransköp och allt fixande inför julen. Mamma fixar i och för sig det mesta i matväg men det ska ändå handlas, städas, handlas julklappar, slås in hysteriskt många julklappar, försöka få hit en reperatör till frysen, få hit några ton ved som ska bäras in i garaget, pyntas julgran, julbakas osv. I morgon jobbar Magnus hela dagen. Det är mycket nu.... Jag som trodde att jag skulle hinna till Kalmar nästa vecka och hälsa på gamla jobbet.
Förresten...vad Agnes håller på med bokstäver. Hon är som en svamp nu. Den senaste bokstaven är V. En dag kom hon med bokstavsmagneten V och sa "V som i Viktor".

Jag klarade det!

Barnen är badade....nu är det dags för fredagsmys....små, små skålar med godis till barnen och ett stort glas rött vin till mig (det var tre veckor sedan sist så jag har nog glömt hur det smakar...). Så olika de är våra barn. Emil kastar i sig sitt godis och kastar sig sedan över Agnes godis. Agnes sparar och kan till och med tröttna efter ett tag...det kommer varken från mig eller Magnus :)  Förresten lägg märke till Agnes coola tatuering på armen. Hon nästan sprang upp från sängen idag för att hinna rycka fram en kortärmad tröja att ha på sig. Hon ville ju visa tatueringen för alla på dagis....
Just nu har jag Skånelängtan men vet inte hur jag ska få ihop det. Full rulle några veckor framöver. På onsdag är det avslutning på Agnes dagis vilket hon inte får missa för det är hennes sista dag på riktigt. Sedan börjar hon ju på ny avdelning, Päronet. Sedan är det ju julafton. Sedan kommer Pia och Mira hit och nyår kommer JävlaJenny och Ola. Sedan är det nästan dags för inskolning! Undrar om jag också kan få inskolas på jobbet....hur ska jag få igång hjärnan igen?

Pyssel med mormor

Det var ett tag sedan vi var i stugan. När vi var där så hjälpte barnen mormor att julpynta. Agnes har lite konstigheter för sig ibland. Här skulle hon absolut ha ryggsäcken på sig när det pyntades! Tingelinglinnet börjar bli för litet men hon använder det ändå och säger att det är en baddräkt eller en bakini (bikini).

Även lillebror vill hjälpa till! Jag har varit mycket trött och mycket arg och får väldigt dåligt samvete. I morse skällde jag på Agnes så det nog hördes in till Växjö. Blir helt fel ibland. Igår skällde jag på de båda (Emil kastade ut allt ris på golvet) och de åkte in på Agnes rum båda två. När jag städade upp all röra hörde jag Emil ropa "maaammmma" och sen hörde jag Agnes viska "du måste vara tyst nu Emil"...usch, då fick jag också dåligt samvete. Arga mamman...är det så de ska minnas mig?
Idag ska vi ha fredagsmys för oss själva. Magnus jobbar. I morgon ska vi ha en familjedag har jag bestämt. Barnen längtar efter honom. Först måste Magnus fixa allt som inte jag klarar av. Märks när han är borta mycket :) Idag blev det skumbanansfudge och om en stund ska jag nog testa göra Snickers. Terapi för mig att stå och röra lite i grytorna. Vi (läs JAG) behöver ett badkar....nu helst...

Lillstädaren

Även vår lille gosse är duktig på att städa. Han ääääälskar våra dammsugare. Om jag behöver lugn och ro i några minuter eller behöver få något fixat och Emil är lite gnällig så brukar jag ta fram dammsugaren. Då blir han nöjd.
Det roliga med den dammsugaren är ju att där är lampor längst ner som måste undersökas. Ibland när jag dammsuger blir jag nästan rädd för alla stora dammtussar och smulor. Lamporna gör att de syns alltför tydligt....och jag dammsuger ändå över nedanvåningen nästan varje dag! Var kommer allt ifrån?!?
Igår kunde jag inte somna. Låg och tänkte på våra två hus. Inte så smart när man ska sova... Sedan började Magnus snarka och då la jag mig i soffan. Sedan ropade Agnes och då la jag mig i hennes säng. Sedan fick Emil ett bryt och jag hörde hur Magnus gick in till honom. Sedan återvände jag till soffan. Sedan vaknade Emil igen men för övrigt så har jag sovit.... Nu jobbar Magnus till tolv i natt och likadant i morgon. Jobbigt och tomt.
Agnes är rädd för spöken, troll och skuggor. Jag tror att Emil är mörkrädd. Vi har satt in en liten nattlampa i ena kontakten men jag ska testa låta dörren vara öppen i natt och se om det hjälper.

UNICEF

Barn-och-notkram

Den här bloggposten innehåller nötkräm


”Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.

Den här bloggposten är mitt sätt bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.

Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.

Ps. Vill du köpa fältprodukterna som räddar barns liv, besök UNICEFs gåvoshop. Du kan välja ett snyggt gåvobevis designat av bland annat Tove Styrke eller Elsa Billgren att ge bort i julklapp.


Städdag

Idag har vi haft städdag. Skönt när det är klart. Agnes städades sitt eget rum (jättefint, bäddar sängen och allt), vårt sovrum (bäddade lite extra eftersom det faktiskt redan var bäddat och pyntade vårt fönster med julsaker hon gjort på dagis :) ) och sedan tyckte hon det var dags att ta itu med Emils rum. När hon gick in på Emils rum, med Emil i släptåg, så hörde jag henne säga "men OJ VAD HÄR SER UT!!!"....klockren efterapning från mig... Sedan städade hon även hans rum och med städar så menar jag att hon plockar undan alla saker från golvet och lägger det nästan på rätt plats.

Emil älskar att torka sig med papper och att snyta sig. Han går ofta med ett finger i näsan. Jag tror han tycker det är skönt och så har han väl precis hittat sin näsborre och det råkar passa perfekt för hans pekfinger. Han peter inte i näsan utan mer vilar fingret i näsborren =) Emil och Agnes har precis busat med Zacke på ovanvåningen och jag hörde hur Emil tjöt av förtjusning. Underbart att höra dem busa. Både Natta och Zacke är ju lite idoler för de små barnen.
I morgon jobbar Magnus från kl 07-24. Blir en låååång dag för oss alla men sedan är det snart helg. Mysigt!

Agnes längtar efter sommaren

Igår när vi gick till Alma så ösregnade det. Agnes sa då att hon längtar efter sommaren. Jag förstår henne fast både hon och jag längtar efter snön också. Vi hade en diskussion igår om det var snö eller regn när det regnade. Till slut sa Agnes "mamma, om det regnar mycket så blir det översvämning...". Var får hon allt ifrån? På morgonen satt hon och kollade på vädret på TV:n. Efter en stund kom hon och berättade att det skulle bli regn. På kvällen när jag berättade för Magnus att Agnes börjat kolla väderkartan och berättat för mig att det skulle regna så flikade Agnes in "jag saaaa ju att det skulle komma regn och då komde det regn...". Vår lilla sierska... 
Det var trevligt hos Alma igår och de leker i flera timmar utan att vi ser röken av dem. Agnes blev ledsen när vi skulle hem och Emil var en huligan där. Hade han sovit på natten så kanske han hade varit lite gladare... I natt höll han bara på en timme drygt. Kampen fortsätter....
Fina pyjamasen som JävlaJenny köpte. Den lyser i mörkret. Vi har testat. Emil har fortfarande 0-3 månaders napp. Han vägrar andra nappar så jag får köpa de pyttesmå napparna och det är väl ok. Emil har många egenheter, vissa charmiga och vissa mindre charmiga, och vi har vant oss vid dem och accepterat för de är ju en del av vår gosse. Nu ska han börja på dagis och jag tänker bara "herregud". Där kommer vi med bäbisnapp till vår 1,5 åring och tänk om han går fram till personalen med en mugg och säger "minniminniminni"....de kan väl ändå inte förstå att han får c-vitamin här hemma...ibland...av sin pappa!

Pinnsamling

Agnes är en samlare. Hon samlar på löv, pinnar, blommor, teckningar men inte på stenar som tur är. Tydligen samlade jag på stenar när jag var liten så mamma fick kämpa med vagnen hem från stranden eftersom den alltid var fullpackad med alla stenar jag skulle ha hem. :)
Idag ska vi hem till Alma och fika. Härligt. Agnes har längtat sedan hon fick reda på det igår. Nu målar hon teckningar till Alma, rymdraketer, månen och solen. I natt har Emil härjat. Han har hållt på med välling på nätterna ett tag. Det börjar ju så enkelt med välling när de är sjuka och sedan har han fortsatt. Nu är det slut med det och han skrek och grät och ropade "välling" "mamma" "pappa" till och från mellan kl 23.30 och kl 03. När han precis hade somnat så vaknade Agnes och ropade på mig. Det hände två gånger och båda gånger väckte hon Emil. Till slut blev jag arg och hotade med att ta nappen om hon ropade igen och sa att det var bättre att hon kom in till oss så det gjorde hon. Det hela slutade med att Agnes sov i vår säng och jag gick in och la mig i hennes säng. Agnes har kommit in i en räddperiod och är lite rädd för troll, spöken, skuggor m m. Magnus läser Alfons Åberg "Vem spökar" men det verkar inte hjälpa.

Ord, ord, ord...

Han försöker vår lille gosse.... Emil förstår det mesta och nu, äntligen, börjar han vilja prata med oss. Han tycker det är roligt att härma och nu har han börjat säga tack också. Det är ju så gulligt. Orden han försöker säga nu är mamma, pappa, natta, tarzan, varm, vatten, bort, där, nej, ja, kall, stark, mormor, morfar, farmor, farfar, e (emil), hej, (miniminimini) c-vitamin, mer, välling, napp. Idag har han velat krama Agnes jättemycket (sträcka ut armarna och gå mot henne) och hon blev jätteglad. Ikväll hjälpte han pappa och laga mat och brände sig rejält på stekjärnet.

Busiga, fina Agnes har så mycket i sin hjärna nu. I morse när vi skulle gå till dagis så skulle hon cykla och skulle få ner cykeln några trappsteg så vi kom ut på cykelvägen. Jag såg hur hon slet i cykeln och helt plötsligt hörde jag henne säga till sig själv "DENNA JÄVLA CYKELN".... Den kommentaren kommer definitiv från mig. Usch, jag måste börja vårda mitt språk lite. Sedan cyklade hon några hundra meter och när jag kom ikapp henne sa hon "mamma, visst är jag otrolig" och lyfte upp benen när hon cyklade på sin springcykel. Jo, Du är visst otrolig.. Öronkontroll idag. Det såg bra ut men Agnes var helt tvär och hade inte sovit middag (jobbigt hur det än blir numera för sover hon middag så somnar hon jättesent på kvällen och sover hon inte middag kan humöret bli hiskeligt). Slutade med att jag fick hålla hennes armar och en sköterska hennes huvud. Vi var tidigt på sjukhuset och jag föreslog att vi kanske skulle ta en fika medan vi väntade varpå Agnes svarade "Jaaa! Jag är jättefikanödig!". Det blir många skratt här hemma....

Teckning och kärleksförklaring till Emil

Igår när vi satt och åt berättade Agnes att hon tycker Emil är gullig....eller så här lät det "Emil han är gulligast när han är tyst och har sin napp och snuse...". Vi andra vid matbordet skrattade så tårarna rann men hon förstod inte alls vad som var kul. Det var mysigt igår. Vi lekte tysta leken vid middagsbordet men det var ingen av oss som var tyst en längre stund. Morfar har lärt Anges leken men han glömde lära henne att vara tyst... Sedan ritade Agnes den här fina teckningen. Det är Natta med hår och allt. Kluddet vid ögonen är Nattas "ögonsvansar". Sedan namnade hon teckningen med typ 100 stycken A.
Förresten, idag när Emil låg tyst på golvet med sin napp och snuse så sa Agnes "titta så gullig han är....". Hahaha...

Badabada

Än får ni plats i den lilla plastbacken. En i taget kan bada. Ni tycker det är så roligt båda två. Fullt med badleksaker och skum. Tur att det finns dörrar på duchkabinen annars hade hela huset blivit nedstängt för det går inte lugnt till precis.

Emil mysunge

Emil måste vara den keligaste gossen i världshistorien men det ska vara på hans villkor. Nu längtar han efter sin pappa. Emil går ofta och kallar pappa och hör han något vid dörren så säger han "pappa?". Magnus fick precis extra jobb och kommer inte hem förrän tolv i natt men i morgon ska han få vara mycket med sina barn. De saknar honom. Just nu längtar jag tills bajshuset är sålt så vi kan leva ett normalt familjeliv. Tycker synd om Magnus som jobbar väldigt mycket extra.

Den här lille lurven sover oroligt och vill ha välling hela tiden. Vad är detta liksom? Jag har inte koll på om jag varit uppe och om han fått välling längre för allting är helt snurrigt på nätterna. Trött är jag!!! I natt eller morse (vet inte vilket faktiskt) sa jag till Magnus att Emil inte skulle ha välling för han hade redan fått. Tydligen hade Emil, vår tysta icke pratande gosse, sagt "välling" och då kunde inte Magnus låta bli att gå och göra en flaska till honom så klart :) Emil förstår det mesta och kan nog prata om han vill. Han är så busig. Jag har skällt på honom tusen gånger vad gäller datorn, fjärrkontroller, telefoner, TV:n, tvättmaskin, diskmaskin och spis men han kan inte låta bli helt enkelt. Allt är spännande. Han rör dock inte kakelugnen och det är ju tur det!

Lycklig Agnes idag

Finn ett fel!
Idag ska Alma komma hit. Agnes är överlycklig och längtar snart ihjäl sig. Just nu är hon inne på sitt rum och lyssnar på barnskivor och sjunger och dansar. Agnes är väldigt duktig på att sysselsätta sig själv. Vi har hunnit med att baka knäck (misslyckade), chokladbollsmuffins (goda, men får ätas med sked...), kardemummaskorpor (sådär...lite halvtråkiga faktiskt) och snart ska ett bröd in men där har jag bytt ut lite ingredienser så det finns risk för att det kommer bli misslyckat även det :)
I morse blev jag irriterad för att Agnes inte rotade fram kläder och tog på sig dem och sa "men Agnes, du är tre år nu och då kan du väl ändå ta på dig kläderna själv". Agnes svarade "men mamma, medan du tar fram kläder så städar jag". Vilken deal! Fina Agnes.
Emil och Astrid är också intresserade av varandra! Så söta!!!
Gänget! Vi får väl se vad det blir för intressanta lekar idag :)
Nu kom Agnes precis tuggandes och jag frågade vad hon tuggade på? Hon svarade "muffins", varpå jag sa att de fick hon inte äta nu!! Agnes förklarade att "de luktade så gott, så gott så hon var tvungen att smaka dem...och de smakade gott".

Snöänglar

Lycka är att ligga i snön med kompisen och göra snöänglar...
På barnprogrammet på morgonen får olika barn berätta vad som är lycka för dem, t ex lycka är att leka kurragömma med mamma. En morgon frågade jag Agnes vad som var lycka för henne. Hon svarade Lycka är att leka med Nathalie! Som hon längtar....men i morgon kommer barnen hem igen. Veckorna rusar iväg nu.
Det har varit julfika på dagis. Helt underbart. Emil fann sig till rätta och lekte hela kvällen. Känns skönt med tanke på att han ska börja där om en månad.
För en månad sedan såg det ut så här. Agnes ritar solar på gatan och Emil tycker det är äckligt att få smuts på fingrarna :) Agnes har många roliga uttryck. En dag frågade jag om vi skulle elda och då sa hon "nej, mamma. Det är varmt så det snurrar!" (jag säger det ofta men det känns märkligt att höra en treåring säga det). Igår dammsög hon först borta vid brasan och sedan hämtade hon disktrasor och började damma i TV-rummet. Efter hon stund hörde jag henne säga "SLIT OCH SLÄP....". Haaahaaahaa....fast hon städade på eget initiativ och hon är duktig på det!

Luciatåg i kyrkan

Att få de här två att titta in i kameran samtidigt är inte lätt. Det blir inga julkort i år... Idag var vi i kyrkan och barnen gick luciatåg. De är ju så söta!!! Efter sångstunden så blev det lek och lussefika. Sista gången för i år och sedan börjar jag ju jobba så det var verkligen sista gången för vår del. Tråkigt.
Agnes, Alma och Emil (som redan slängt av sig tomteluvan). Gullungar!
Oj, vad Agnes behöver klippas. Hon var inte så rufsig när vi gick hemifrån :) Det har snöat en del i natt så Agnes gjorde minst fem snöänglar på vägen till kyrkan. Jag vet inte hur många gånger hon sagt "jag ÄLSKAR snön!". Ikväll ska vi till Agnes dagis för julfika. Då ska Agnes vara tomte. Jag filmade barnen när de sjöng idag. Ursöta. Emil satt i mitt knä och vägrade sitta med de andra barnen och sjunga. Han vet vad han vill. Agnes vet också vad hon vill men hon är ganska lätt att påverka och få glad på annat sätt. Hon kan bli jätteglad över att solen skiner. Nu är det dags att väcka de små söta liven och försöka få i dem lite mat.

Önskelista och dagisplacering

Den här långa önskelistan satt vi och skrev en kväll. Det är hennes egna ord och vissa saker vet jag inte ens om de finns. Den har dock fyllts på efter vår lekdag hos Viktor. Numera står det även lyftkran och sängram med lådor. Ficklampa finns också med. Mormor och morfar har redan köpt det mesta men vissa saker får hon bara inte. Hon har en svart gitarr men vill ha en blå eftersom en viss Alma har en blå :) Jag har köpt en saxofon...hur tänkte jag efter katastrofljudnivån med munspelet? Med tanke på hur Agnes varit hela eftermiddagen så är det dock tveksamt om tomten hittar hit överhuvudtaget! Hon fick ett utbrott på dagis när vi skulle hem som jag aldrig varit med om. Skrik, gråt och kastande av kläder. Agnes ville inte ha overallen och skrek dumma mamma. Det slutade med att jag kastade på henne en regnjacka och slängde ut henne från dagis. Mössan åkte efter och då tog hon på sig den. Nu kommer hon antagligen bli sjuk också. Jag var vansinnig. För en stund sedan när Magnus kom hem så såg jag väldigt, väldgit trött ut och Magnus tyckte jag skulle gå och lägga mig 5 min. Efter 30 sekunder kom Agnes och Emil in och Agnes frågade vad jag gjorde... Stirrar i taket, svarade jag. Det vill jag oxå göra, svarade Agnes och sedan la hon sig bredvid mig. Det var ganska mysigt ändå att ligga tysta där i nästan en hel minut :)
Agnes börjar på Päronet (tillsammans med Alma...yippeee) i januari och Emil ska skolas in på Smultronet. Jag blev jätteglad och samtidigt lite ledsen. Lilla Emil ska börja på dagis! Agnes ska flyttas upp på avdelningen för stora barn. Stopp, stanna tiden!! Usch, vad mycket jag kommer missa när de går på dagis mån-fredag kl 07-16. Det gör ont.

Sovande barn

Finns det något vackrare än sovande barn? Idag har vi bakat drömmar. Agnes och Emil hjälpte också till...den sistnämnda var endast med några minuter för han förstörde mest :)
Igår var vi hos farmor och farfar och blev bortskämda med en massa god mat. Agnes, Emil och farmor dansade och sjöng medan farfar spelade munspel. Barnen älskar det.
I fredags när vi åt tacos så drack Agnes mjölk. Jag har tidigare berättat för henne att om man druckit ett glas med mjölk och sedan häller vatten i glaset så blir det lite grumligt och då kallas det spökmjölk. Efter ett tag så frågade hon om hon kunde få lite saft. Magnus hällde i saft i hennes glas och då blev det grumligt (såg jätteäckligt ut och jag kunde knappt titta på det!) och då konstaterade hon glatt "nu dricker jag spöksaft". Morgonen har bl a ägnats åt kalas. Agnes docka Astrid fyllde tydligen år idag så det var mycket stohej kring detta....

Affäragnes

Alla dessa låtsaslekar..... Hon har nya projekt på gång hela tiden. Tyvärr är det inte lika roligt att städa upp efter dem. Fast när Alma skulle komma på besök så städade hon först sitt eget rum och sedan Emils! Hon är dessutom väldigt duktig på att städa. Agnes har fått bacillskräck. Var kommer detta ifrån?!? Helt plötsligt torkade hon av sin mugg med sugrör hysteriskt för att Emil hade druckit ur den. Igår ville hon ha en banan och tyckte det var jätteäckligt när jag tog en tugga först. Jag var tvungen att bryta av en bit för att hon skulle kunna fortsätta äta. Märkligt! Igår fick de små liven lite vingummi. Emils var uppätet efter två minuter och sedan attackerade han Agnes godis. Hon är snäll och bjuder på honom! De är fina våra barn. I morse hade vi mys i sängen när pappa vaknade. Barnen älskar det och Emil är en riktig kelgris. Agnes kelar mest för att Emil gör det. Hon vill hellre kittlas och busa!

Sprutor mot mässling, röda hund och påssjuka.

Idag var det dags för Emils sprutor. Usch och fy. Med Agnes var det enklare. Emil vill inte vara nära när han slår sig utan blir mer arg och går bärsäkragång. Han är inte ett dugg intresserad av att vi ska blåsa eller liknande. Magnus kom till BVC efter jobbet så Emil satt faktiskt i hans knä när det var dags för läkarundersökning och spruta. Agnes var förväntansfull och frågade mig innan (med lyckliga ögon) om det skulle komma mycket blod när Emil skulle få sprutan....suck... Det gick bra. Han skrek när doktorn kände på honom, han skrek när han fick sprutan, han skrek när han mättes och var glad när vi gick hem. Emil blir 1,5 år i morgon!!! Idag var han 84 cm lång och vägde 11 485 gram. Han hade magrat av lite men det visste jag redan.
Ikväll hade vi tacomys. Emil fick några bryt och åkte ifrån bordet men gjorde ett nytt försök lite senare. Innan idag drog han upp en hyacint ur min juldekoration. DÅ blev jag arg! Hans små fingrar är överallt och alla lampar tänds och släcks hysteriskt så jag är snart nära ett epilepsianfall. Agnes rev ost idag. Kul när barnen vill vara med och hjälpa till. Emil stod också på en stol vid vasken och tittade.

Bus och lek och en liten domherre

En av tråkigheterna med att börja jobba är att jag kommer missa kyrkans öppna förskola på tisdagar. Det är kul och barnen älskar det. Emil föredrar rutschkanan. Nu glömde jag nästan mina saffransskorpor i ugnen!!!
Nu har jag redan ätit fem skorpkanter...varför hålla igen liksom...suck...

Efter ett tag är det jobbigt att klättar upp för den lilla rutschkanan. Varför bry sig om att fler vill åka?
Agnes och Alma hänger ihop varje sekund. En gång var inte Alma där och då blev Agnes nästan lite blyg (jepp, svårt att tro med tanke på hur rapp i munnen hon är). Igår åt vi pulvermos och falukorv...yiihaaa...ungarna älskar det... Magnus hade kryddat mosen med bl a lite svartpeppar och då utspelade sig följande scenario:
Agnes: Jag vill inte ha någon mos med kryddor i!!!
Mamma: Där är inga kryddor!
Agnes: Joho. Kolla prickarna. Där!!!
Mamma: Det är inga kryddor. Det är "tänka, tänka, tänka" från stekjärnet :)
Agnes: Vad steker ni moset för?!?
Mamma: "tänka hysteriskt" Vi steker inte moset men vi använde samma sked i stekjärnet som till moset... VITA LÖGNER  är ok ibland!
Nöjd Agnes åt tre portioner mos och fem skivor falukorv.
Att hoppa i sängar och soffor är alltid kul. Hemma är det inte lika kul!
Okej. Bloggen är till barnen men ser ni...en domherre!! Fågelmaten är framplockad. Med tanke på att det alltid är +5 grader här så verkar inga fåglar vara särskilt intresserade...
Idag är det fredag. Äntligen!! I morse blev det tända ljus och pepparkakor när vi tittade på julkalendern. Mysigt.

Djurvännen Emil

Emil och Tarzan är fortfarande kompisar. Alla djur verkar dras till Emil och Emil älskar alla djur. När vi är ute och går så kommer det ofta katter från ingenstans och springer fram till Emil som genast börjar klappa dem. Emil vill gärna klappa alla hundar också.
Emil säger inte många ord. Det är de vanliga hej, mamma, pappa, mormor, morfar, aa (ja), nej, dä, ta (tarzan), napp osv. Idag dök det upp två oväntade ord MINNIMINNI och BÅÅÅ. Det första ordet betyder c-vitamin (han ville dricka c-vitamin...don't ask...) och det andra ordet sa han samtidigt som han knuffade Magnus. Han menade bort. Han är onekligen annorlunda vår Emil och allt speciellt med honom gör honom helt oemotståndlig. Emil får många kramar och pussar av oss....minstingen!

Björnen sover

Ibland leker vi björnen sover på kvällarna. Barnen älskar det. Emil har även börjat förstå när han ska resa sig och bli björn. Jag brukar bli en jättefarlig björn och nästan äta upp dem. De älskar det.

Det är kul med sådana här lekar som vi kan leka överallt. Här leker vi björnen sover hos mormor och morfar.

Idag hade vi förmiddagsbesök. Hanna, Alma och Astrid var här. Väldigt trevligt! Astrid sov mest men när hon till slut vaknade så höll jag henne en liten stund....tills hon började se rädd ut. Emil tittade bort så fort Hanna råkade titta på honom. Om han hade kunnat så hade han vridit huvudet ur led :) Fast när de skulle åka så tittade Emil med stora ögon på Alma och Agnes som kramades och pussades. Sedan böjde han sig fram och attackerade lilla Astrid med öppen mun...det var ett pussförsök. Alma och Agnes lekte bra idag också. Det är sällan de blir osams. Ibland får jag stoppa Agnes lite i alla lekar som hon vill att hon och Alma ska leka så jag brukar fråga om hon har frågat Alma om hon vill leka "åka båt", "skola", "åka till Göka", "födelsedag" osv och då frågar hon alltid om hon vill leka dessa lekar. Vill hon inte så hittar Agnes på en ny lek. Vilken idéspruta hon är!!

RSS 2.0