Skåneresa

 
Nu är vi tillbaka i Småland igen. Det har varit fem härliga dagar i Skåne. Agnes har firats av mormor och morfar, Danne och Bibbi. 
 
Emil fick en massa paket av bara farten...
 
 
Fyraåringen fick bl a alfabetsspel, barbiedockor, halsband, kläder och en SURFPLATTA! Hon har den till att kolla på film när vi åker bil och spela spel/rita när vi är hemma. 
 
I Skåne har det regnat hela tiden så vi har knappt varit ute! Det blev en heldag i Kristianstad på Andys lekland som avslutades på McDonalds. Morbror Danne dök också upp och busade med barnen. Han åkte den svarta rutschkanan som är ett stup i 90 grader. Jag kommer aldrig åka den och barnen vågade inte heller. En dag var vi hos Bibbi. Barnen känner sig som hemma där och Emil började med att fråga efter lådan med leksaker :) 
 
Jag har handlat en massa julklapppar redan. Skönt! 
 
Igår åkte ljusstakarna upp. Äntligen!!!!

barnor

 
Var ju bara tvungen att ta bilder utan blixt inne bara för att se hur det blev. Det blev ju bara fina barnor.
 

Rädslor och drömmar

 
Det är mycket funderingar hos vår fyraåring. För tillfället pratar hon mycket om sina drömmar. En natt hade hon drömt att storasyster hämtade Emil på dagis och hon såg hur de cyklade iväg utanför staketet och hon var kvar! Den drömmen kan jag härleda till hennes besvikelse över när jag hämtade Emil på dagis för att åka till tandläkaren och lämnade henne kvar. Jag trodde att jag varit tydlig men jag såg på henne att hon blev besviken även om hon inte sa något och spelade med. Nu i efterhand ångrar jag att jag inte tog med henne också till tandläkaren..... 
 
Igår kväll berättade jag för Agnes att hennes kompis Alma hade petat upp en pärla i näsan och att hennes mamma och pappa försökte få ut den men det gick inte och då fick de åka till doktorn som drog ut pärlan. Detta har oroat Agnes mycket. Hur kom pärlan dit liksom? Två kvällar i rad har hon sagt att hon inte kan somna för hon är rädd för att få något i näsan :) Det hjälper inte att jag förklarar att saker inte flyger upp i näsan av sig själv (kanske en liten nyckelpiga i och för sig) utan att man får hjälpa dem på travan....hon har "pärla-i-näsan-skräck".

Lycka

Lycka är att ha en kompis.... Vi cyklade förbi Alma idag. Agnes ringde på och frågade om Alma ville följa med till Göka och det ville hon. Alma är en klok tjej och tog på sig både regnbyxor och mössa. Snart ska vi cykla hem för Agnes tog INTE på sig regnbyxor och mössa....


Tjejkalas......och Emil

 
I söndags hade Agnes tjejkalas. Den sista timmen innan kompisarna kom var nog den längsta timmen i hennes liv. Hon väntade och väntade och väntade.....men till slut trillade de in en efter en!
 
 
Alma kom hit.
 
Först fick alla tjejerna vars ett armband som var självlysande. De rusade in på Agnes rum och Agnes släckte ner, drog ner rullgardinen och startade discolampan! Tjejerna tyckte nog det var lite häftigt med armbanden....tills de kom på att det var olika färg på armbanden och alla ville ha rosa...,.suck...hur tänkte jag?!? Det vara bara att styra in dem att göra cupcakes!
 
 
Att få dekorera sina egna cupcakes gillade tjejerna. Vi hade prinsesströssel överallt. Det räknade vi med så vi städade inte innan kalaset :)
 
 
De som ville fick äta dem och de som inte ville slapp. Det var mer en pysselgrej och de är faktiskt inte så goda men de är ROSA!
 
 
Presentöppning. Så många fina paket! Agnes var helnöjd. Det busades, åt glass med strössel och chokladsås, dansades disco och slutligen så fick de leta upp sina godispåsar. Vi hade tagit foton på olika ställen på nedanvåningen (TV-bänken, Agnes bokhylla, stereobänken osv) och barnen fick vars ett foto där de skulle försöka se vad det föreställde och sedan gå dit och leta efter sin godispåse. De var lite för små men nästa år kommer de nog tycka det är lite lättare...
 
 
 
Efter halva kalaset vaknade Emil och fick busa med tjejerna. Han gillar inte glass. Hur kan barn inte gilla glass?!? Jag trodde inte att det fanns sådana men vi har en här hemma :)

Vår lille lurv

 
Alla i familjen har sovit sedan kl åtta!!! Emil kunde inte somna så Magnus lyfte in honom i våra sängar och sedan somnade de båda där. Nu ska jag äntligen krypa ner och pussa på lillfisen. Han sover aldrig i våra sängar så det gäller att passa på. Jag undrar bara hur det ska sluta när Agnes också kommer in i natt....

Fyraårskalas och "TV-kalas"

 
Så blev det då äntligen dags att fira Agnes och Zacke. Agnes hade fyllt fyra år och Zacke blir snart femton år. Farmor och farfar och Växjöfamiljen var här. Agnes fick en bland annat en massa fina bokmärken, pussel (som hon älskar att pussla med!) och en discolampa. Snurrar discolampan på kvällarna här hemma, eller?!? 
 
Även Emil fick en present! Agnes envisades med att ha prinsesskrona på sig. Är man en prinsessa så är man :)
 
 
Till barnens glädje så serverades det grillad hamburgare, pommes och coleslaw. Efterrätten bestod av kladdkaka och glass. 
 
Agnes älskar att vara i centrum och fick verkligen vara det hela lördagen. Både Moppan och farmor satt med Agnes på rummet och ritade. Sedan härjade Moppan med båda barnen (fast då blir Agnes lite avundsjuk...inte för mycket fokus på Emil liksom). 
 
 
Den här lille charmkillen gjorde sin mamma mindre glad i fredags (pappa blev jätteglad). Telefonen ringde kl 16 när jag var på jobbet och då berättade Magnus att Emil bankat in en brandbil i TV.n så den pajat!!! Kul nu innan jul liksom. Vi hade tidigare en gammal tjockTV på ovanvåningen som vi aldrig använde som vi kastade för en månad sedan. Typiskt. Det blev ett besök till Mediamarkt för inköp av en ny gigantisk TV och sedan åkte jag och storhandlade inför helgens båda kalas. Jag var hemma 20.30 i fredags och då blev det ett glas vin, bakning av kladdkaka och fixande av coleslaw. Jag räknade ut att om Emil i framtiden skulle få 50 kr i månadspeng så dröjer det 9,67 år innan har betalt av vår nya TV. Jag undrar vid vilken ålder jag ska delge honom den informationen, när är han mogen för det liksom...... "jaha så dina kompisar får månadspeng nu.......då tar vi den diskussionen om 9,67 år när det gäller dig Emil!!!!!". 

Mycket nu!

Bilden är från BVC i fredags. Treårskontroll. Det gick jättebra. Agnes gick balansgång, pärlade, pratade färger, kollade synen, ritade och pratade bilder. Agnes la till en massa extrainformation som att hon kan allt om svampar och sedan kom en utläggning om hur flugsvampar, karl-johan och champinjoner ser ut. Agnes sa bokstäverna när hon tittade på tavlan (synkoll) och skrev sitt namn. Hon är väldigt enkel att ha med på saker eftersom hon sällan krånglar. Lille Emil ville inte ens öppna munnen hos tandläkaren...

Det har hänt en massa i helgen, ny TV och två kalas men mer om det när bilderna är fixade.


Emil och katterna

 
Emil är en djurvän och djuren verkar dras till honom. Här ligger han och gosar med Smulan hos mormor och morfar. Om vi är ute och går så kommer ganska ofta katter fram till Emil och stryker sig. När han var mindre så fick han en gång ett katthår i maten och då sa mormor "usch, ett Zimba-hår. Det tar vi bort." Zimba är en av deras katter. Senast idag använde han uttrycket här hemma när han fick ett hårstrå på sin gröt i morse "ZIMBA-HÅR! Örk.". Det är så gulligt så jag vill inte rätta honom än....tids nog så kopplar han att vi inte har Zimba här hemma.
 
Han har några favoritmantra som han kör med nu. Det är:
  • Emil är stor gosse nu. Emil köra trampebil på gatan. Emil önskar sig trampebil.
  • Emil är stor gosse nu. Emil köra brandbilen med Danne.
  • Emil är stor gosse nu. Emil rida Marias Calliara (hennes häst).
 
 
Idag ringde jag hem från jobbet och pratade med Emil. Det är så underbart att höra barnen och jag längtar bara hem. Emil har blivit riktigt duktig på att prata. De har visarvecka på dagis och Emil valde att ta med en stor dinosaurie som han fått av Danne. Jag skrev lite på en lapp om den och lämnade till dagis. Hans underbara fröken Mia berättade att han var förlägen när han skulle visa den och ville absolut inte berätta något om den men när hon påpekade att den hade VÄLDIGT lång hals så höll han upp den och visade halsen och sedan påpekade hon att den hade VÄLDIGT lång svans och då visade han svansen med... De är duktiga på Smultronet!

Ingen sömn

Magnus drog precis iväg för att jobba natt. Jag bäddade ner mig i sängen med en bok. Då kom Agnes tassandes... Hon brukar komma in till oss men inte så här tidigt. Nu ligger jag här och tittar på henne. Lilla Agnes i Emils gröna pyjamas som är för liten men som hon tvunget skulle ha i kväll för hon ville vara en liten bäbis. Klart hon får vara vår bäbis. Emils pyjamas hade Agnes när hon var så liten och jag kan se henne rusa runt i den när hon fortfarande hade blöja. Idag har varit en bra dag. Barnen har varit lugna och det har inte bråkats. Jag fick mycket tid med Agnes idag och upptäckte att hon var jätteduktig på att klippa med saxen. Sedan fick jag mysig tid med Emil när jag läste godnattsaga. I morgon ska vi gå till dagis och Agnes tycker att det ska bli jättekul. Godnatt.


Rapunzel

Idag var Emil hos tandläkaren. Han öppnade inte munnen....inte så förvånande. Hon tyckte att han skulle sluta med napp snart! Det var jag inte beredd på....olika bud från olika tandläkare. Inga överraskningar i övrigt...undvik läsk, saft, juice, socker och för mycket frukt. Borsta tänderna morgon och kväll och ät max fem gånger/dag.

Agnes ritade Rapunzel och börjar skriva allt fler bokstäver. Dessutom klargjorde hon att det bara är jag, mamma, som får kalla henne Agnestullan. Ingen annan :)


Man blir ju helt mörkrädd...

 
Tänk er själv att mötas av den här liksom!!! Naken....
 
Det är bara att konstatera att vi har kreativa barn.
 
 
I morse sjöng vi för Magnus och han fick frukost på sängen. Natta och Agnes hade ritat teckningar och jag hade köpt lite presenter från barnen. När börjar barn köpa något till sina föräldrar själva? Tror i och för sig att det kan vara olika i olika familjer. Jag minns när min mamma och Anders skällde på min lillebror för att han inte köpt födelsedagspresent till mig och han fick cykla iväg till affären själv och kom hem med en Kalle Anka tidning. Då var han sju år :) Som vi har skrattat åt det minnet. Jag fyllde tretton år och var inte jätteintresserad av Kalle Anka men det var min lillebror...hahhaha...fast han har alltid köpt presenter till sin familj sedan den dagen. Vi är lite överhysteriska i min familj och köper för väldigt mycket till varandra men å andra sidan så har vi inte varit så många och det är ju faktiskt minst lika kul att ge som att få!
 
Idag har det blivit en eftermiddag hos farmor och farfar. Andreas, Kevin, Amanda och Jonathan var också där. Himla trevligt. Emil och Jonathan lekte och busade och det värmde i hjärtat att se de små kusinerna. Agnes lekte med snälla Amanda och är så nöjd när hon får vara med större tjejer. En härlig dag! 
 
 
 
 
 

Lördagsmys typ

Emil är nybadad och somnar snart i soffan! Han vägrade sova middag idag. Emil sover inget eller två timmar...oftast det sistnämnda. Agnes ligger i badet och jag är badvakt medan Magnus röjer efter kvällsmaten. Idag har Emil varit min hjälpreda i matlagning och bakning. Han älskar att hjälpa till. Agnes har haft fullt upp med Natta som äntligen är hemma igen. Emil bröt ihop vid kvällsmaten eftersom ketchupen sved på hans tunga. Han torkade med papper och fräste. Han vägrade dricka. Jag och Magnus tyckte han var så gullig när han höll på och log lite vilket gjorde Emil ännu argare "DET ÄR INTE ROLIGT. DUMMA. LÅT MIG VA'!!!!!". Har vi fått en tonåring, eller? Han är ju så söt :)


Vad gör de nu då?!?

 
 
 
Jaha...de sitter vid Agnes skrivbord och ritar. 
 
Magnus jobbade förra natten så i morse gick jag och barnen i mörkret till dagis. De älskade det! Vi gick extra tidigt eftersom jag skulle vara i Kalmar redan kl 07.45. Vad duktiga de är och så söta med sina små ryggsäckar. Emil rusade i förväg och skrek "jag vann!!". Naturligtvis kunde inte Agnes låta det hända så hon var ju tvungen att springa förbi och vinna hon också...
 
Klädgräl i morse dock. Hur orkar jag? Fast ibland blir jag bara så ledsen när jag ser alla fina kläder i garderoben som jag och alla andra köpt som aldrig kommer användas. Hon vägrar alla byxor. Tights och strumpbyxor. Suck.
 
Innan vi åkte till Düsseldorf så var jag på utvecklingssamtal för Emil. Jag blev lite orolig. Han hade verkat lite dämpad sista veckorna och även lite arg (dumma till alla, spottar). En dag gick han för sig själv på gården vid dagis och då hade fröken frågat honom vad han gjorde "längtar pappa". Lille gossen grät inte men han längtade efter sin pappa. Jag har fått för mig att han är ljudkänslig för han reagerar ofta på ljud här hemma och vill att vi ska stänga av (elvisp, stavmixer osv). Dagisfröken önskade att de kunde göra en liten hörna för de barn (Emil!) som behöver lite lung och ro men hon visste inte om lokalen gjorde det möjligt. Jag får ont i magen när jag tänker på honom på dagis....han säger ofta "kul på dagis" men det känns mer som ett mantra för att övertyga oss. Han är inget dagisbarn och har inget större behov av de andra barnen. De söker sig till honom och ibland vill han leka med dem och ibland inte. Om han är ljudkänslig så är det inte konstigt om han är trött och vill gå undan. Tänk att vara i det oljudet hela dagen! Emil älskar att sjunga och kan många sånger, han vill gärna hjälpa till, gillar att rita och måla, är artig och äter fint på dagis. Det kändes oroväckande och samtidigt lugnande när jag pratade med hans fröken. Hon hade samma tankar som jag om Emil och berättade att hon själv hade en son i nioårsåldern som var likadan när han var liten. Han hade hittat musiken som intresse och det stärkte honom. Jag måste gå ner i tid för Emils skull...

Lycka är...

 
  • att vara iväg några dagar med sambon, promenera runt, äta god mat, läsa böcker, ta en öl, testa drinkar, sitta på ett café och bara vara.
  • att veta att barnen har det jättebra hos farmor och farfar och blir sååå ompysslade.
  • att komma hem och känna att borta är bra men hemma bäst.
  • att få bamsekramar av barnen.
  • att lyssna på de små barnen när de försöker berätta om sina dagar med Jonathan, Moppan, farmor och farfar osv.
  • att gå och lägga sig med Emil i vår stora säng och försöka sova. Efter några minuters tystnad hör jag honom "mamma....JAG ÄLSKAR DIG!". 
Jag dog nästan....jag var i alla fall tvungen att krypa bort till honom och pussa honom.
 
 
 
 
Envisa humplan ville inte ha köttbullar till kvällsmat för det hade hon ätit hos farmor och farfar. Efter en hel tallrik med spagetti och ketchup svepte hon fyra köttbullar på två minuter...hon glömde nog att hon skulle vara lite trotsig :)
 
Emil åt också spagetti och började helt plötsligt snurra gaffeln så att spagettin snurrades runt gaffeln. Jag och Magnus tittade på honom (sjukt imponerade) och frågade vem som lärt honom det...-Mia! (hans dagisfröken). Tänk vad han lär sig!
 
Jag visade foton från resan för Agnes och Emil. När vi var uppe i luften så tog jag foton på molnen. När jag förklarade för barnen att det var när vi satt i flygplanet och att vi var så långt uppe i himlen så vi var OVANFÖR molnen så tittade Agnes på mig och frågade
-Var ni lika långt uppe som Armstrong?
 
Fyra år. Jag blir imponerad av hennes sätt att klura ibland.... Riktigt så långt åkte vi inte dock :)

Längtan

Vi har det bra i Düsseldorf men jag längtar efter barnen. Jag har läst en hemsk bok här där barn far illa vilket gör att jag längtar ännu mer. Vill bara hålla om dem och pussa dem lite. Idag pratade vi med dem i telefon. De har det jättebra hos farmor och farfar så klart. Emil somnade i farfars famn i fredags! Agnes grät inte men sa att hon var ledsen. Jag frågade henne varför hon var ledsen men det visste hon inte. Jag tror hon längtar lite efter oss även om hon har hur kul som helst... Det har varit riktigt skönt att komma iväg. Vi har promenerat, ätit, druckit, läst böcker och vilat upp oss. Helt underbart. Vi borde försöka komma ut en helg varje år och rå om varandra.


The show must go on....

 
En låååång film på vår showare där hemma. Hon hittar på egna sånger och studsar framför spegeln. Jag tror att hon är lite inspirerad av sin storasyster. Igår var Magnus med barnen i simhallet i Tingsryd. De älskade det! Jag är helt nojig när det gäller bad med barnen och är helt övertygad om att de ska drunkna men det gick ju bra...den här gången.
 
I morgon bär det av till Düsseldorf! Jag och Magnus ska flyga dit i morgon och kommer hem på måndag. Vilken underbar 40-års present!!! Han kan när han vill :) Barnen ska vara hos farmor och farfar och de kommer ha det så mysigt och få äta farmors goda mat i flera dagar.

RSS 2.0