En lång, skön helg.

 
Fredagen började med att Agnes fick följa med sin kompis Alma hem och äntligen fick träffa deras kattunge. Var hon nöjd eller? Sedan hämtade jag Agnes och Alma. För det nämligen disco för tjejerna på kvällen.
 
 
Isabelle kom också hem till oss. Först käkade vi pommes och chicken nuggets tillsammans och sedan målade jag deras naglar och de fixade sig. De verkade mest vilja spela minecraft men det förbjöd jag. Musik ska det vara! De vet inte om det än men tjejerna hade ju förfest...med hallonsoda i champagneglasen. Det är väldigt goa tjejer och himla kul att ha dem hemma. Fnissiga, spralliga och glada och väldigt fundersamma på det här med killarna och dansen. Det skulle nämligen vara KRAMDANS. Det hela hade gått bra men killarna hade inte velat dansa och när en kille väl hade frågat Agnes om de skulle dansa så tystnade musiken. 
 
På lördagen åkte Magnus och jobbade och jag drog fram lite färg och tavlor. Det målades. Agnes körde på abstrakt konst. Jag hade tänkt en dag i pyjamas men övertalades till bio.
 
Vi åkte in och såg Hotell Transylvania 2. Riktigt rolig. På kvällen hade vi mys och båda barnen somnade i soffan. Jag som trodde att jag också skulle ha mys och ensam hemma kväll somnade i soffan kort efter barnen. Men, jag tycker ju att det är ganska skönt att vakna tidigt så söndagen började med brasa, tända ljus och kaffe. Bästa starten på dagen. Barnen har *trumvirvel* nästan inte bråkat något på hela helgen. Det har varit en lång, skön helg och vi har bara myst. Agnes och Emil har haft en jättekoja på Emils rum hela helgen och i söndags serverade jag frukost till dem där inne. Det är mysigt att få skämma bort dem lite ibland. 
Så blev det då 1:a advent och vi tände första ljuset. Barnen var väl inte helt exalterade över detta utan har nedräkning till när de får öppna chokladkalendern. Jag köpte SVT och SR julkalender till dem och de bara tittade på den och undrade vad det var.
-Det är TV:s kalender!!
-Vad gör man med den?
-Man öppnar den när man ska titta på TV:s julkalender!
-Men...är där inget i den?!?
-Jooo, en massa bilder som handlar om TV-programmet. Jag köpte bara en så ni kan ju turas om att öppna.
-Men...där är ingen choklad eller så?
-Nej.
-Eeeh...okej...
Sedan tittade de ner i surfplattorna igen. Jag antar att det blir jag som får öppna luckorna i den kalendern.
 
Igår gjorde vi pepparkakor. Eller som jag då, åt pepparkaksdeg. Jag lovade pepparkaksbak i stället för att gå på en regnig julskyltning.Vi gjorde minipepparkakshus. Emil åt upp ena väggen innan vi hann sätta ihop den. Nu i efterhand så kanske vi skulle gått på julskyltningen i stället. 
 

Om det nu ändå inte ska vara någon snö...

Då kan vi väl lika bra ha det så här. 
 
 
Jag älskar alla årstider men har lite svårt för november och februari. Jag skulle inte vilja bo i värmen alltid eftersom jag vill se den vackra hösten, uppskatta första snön och känna hopp om ljusare tider när de första snödropparna dyker upp. Vår värld är helt magisk och i dessa tider gäller det att vara tacksam över allt som vi alltid har tagit för självklart. Jag slutar inte förundras över människors egoism. Häromdagen hörde jag på radion hur en man i Gävle beklagade sig över att gympasalen i skolan skulle användas för de asylsökande att sova i och han var sååå upprörd för var skulle nu barnen ha gympa?!? Eh, vänta nu här. Vi lägger barnens gympa i ena vågskålen och människors nödbehov. Det var ju inte så att de asysökande skulle ha gympasalen till att leka i. Det skulle bo där. Vi och dem. Det finns inget som skrämmer mig så som denna indelning av människor. Vi har byggt upp Sverige. Då får inte andra människor komma hit och rasera det. Om det var flyktingar från Finland eller Norge. Hade det fortfarande varit vi och dem eller är det för att de som kommer hit idag inte är precis som vi och det skrämmer? Jag vet inte men när Agnes och Emil frågar om det kan bli krig i Sverige (efter allt prat på nyheterna) svara jag att det hoppas jag inte men det kan hända överallt... 
 
Badbilderna är från vår tur till Legoland i somras. Vi bodde på en camping som hade pool och det uppskattades av barnen så klart. Vi hade flyt med vädret eftersom det var lite mulet när vi åkte till Legoland och strålande sol när vi var på campingen och badade. När vi var och badade så skojade vi till det lite med mamma. Lillebror hävdar att han är allergisk mot både äpple och mandel men han har inga problem med att äta marsipan. När vi låg vid poolen och drack varsin öl så skickade jag till mamma:
-Här kan jag åka fler gånger. Kan det vara mandel i slush? Danne tyckte det började sticka lite på läpparna.
Jag fick omedelbart svar från mamma:
- Vad är slush?
- Isdricka. Jag bara skojade...
- Skrämmer hicka på mig!!!!
 
Vi tyckte det var lite kul men det var inte så snällt skämt. Tur att inte mamma såg när han startade vattenrutschkanan med en skruvmejsel eftersom knappen gått sönder...
 
Idag är det fredag och Agnes ska på disco. Alma kommer hem till oss innan discot. Sötnosar.

Ystadbesök

 
 
 
Jag släpar lite efter med bloggen men sista helgen i oktober kom min kompis Pia och mitt gudbarn Mira på besök. Mira är ett år yngre än Natta så de hade kul ihop. Pia hade köpt pysselgrejer till Agnes och ett spel, Yatzi, till Emil. Eller som Emil säger, jetski. Ska vi spela jetski? 
 
Jag och Pia for runt på loppisar. Jättekul!! Tur att inte tonåringarna var med på det, de hade nog gått under av tristess. Det hela avslutades med en marknad i Bergdala och vi fick se när de blåste glas. Det kanske var på tiden att jag fick se det eftersom jag nu har bott i glasriket i åtta år....
 
Det var jättekul att ha Pia på besök och jag känner att Skåne lockar mer och mer. Hela min tjocka släkt finns där och vi skulle ha samma avstånd till de flesta i  Magnus familj. Jag tror att jag skulle kunna få flytta min arbetsplats till Kristianstad och kanske jobba några dagar i Malmö. När jag frågar barnen är det ett tydligt NEJ! Vilka barn vill flytta egentligen? Igår när jag nattade Agnes låg vi och pratade jättelänge och hon sa bl a (jag har inte pratat om Skåne på jättelänge) tänk så många bra saker det finns med att flytta till Skåne ändå mamma, jag har ju min släkt där nere, jag skulle kunna leka med Tyra och Oliver typ varje dag, jag kan träffa katterna ofta, jag kanske skulle få större rum och vi skulle ha jättenära till havet... Är det mina ord, eller? :) Men, jag älskar vårt hus, Hovmantorp är lugnt och tryggt för barn (och illtråkigt för vuxna), det är mer avslappnat här uppe...i Skåne känns det som att yta och fasad är väldigt viktigt och allting ska vara på ett visst vis. Gräsmattan ska alltid vara nyklippt och häcken på ett sätt. Ordning och reda. Annorlunda är negativt. I Småland är det mer blandat och folk orkar inte bry sig på samma sätt. Vissa klipper gräset med nagelsax och andra slår det med lie.  
 
 

Halloween och kalas för Agnes

Vi firade Agnes den 31 oktober och då passade barnen på att gå ut och tigga godis. Det var Agnes, Emil, Tyra, Oliver, Isabelle och Elis. Massa barn och en massa fniss.
 
Hallen blev ett utklädningsrum. 
 
Isabelle såg jätteotäck ut.
Vi satt i uterummet och vi fick plats allihopa. Vilken tur att vi har vårt stora uterum.
 
Magnus hade gjort porterstek. Det gick hem. Vi får nog höja köttberäkningen till 350 g/person nästa gång. Alla utom jag och Emil är helt tokiga i kött. Emil föredrar mina vegetariska produkter. Efterrätt blev fruktsallad och glass. Det älskar Agnes.   
 
Jag hade bakat lite gravstenar och fingrar.
 
Kladdkakemuffins.
 
Spökmaränger.
 
 
Kusinerna har så roligt och leker så fint tillsammans.....suck.
 
 
Danne och Maria. De sov över och vi tog det ganska lugnt. De var lite snoriga och jag började känna mig dålig på kvällen. Det bröt ut sedan på söndagen och därefter var jag ju då sjuk i TVÅ veckor.
Farmor och Moppan.
Mormor och morfar.
 
 
Magnus och farfar.
 
Agnes älskar att stå i centrum och valde att öppna alla paketen efter maten. Många fina paket blev det. Kläder, smink, lampor, halloweengrejer, pengar och en massa annat.
 
Tyra hjälper till.
En nöjd tjej som börjar bli så himla stor. Barnen har helt snöat in på Minecraft och det är det som de spelar hela tiden. Det är i och för sig ett trevligt spel. 
 
Agnes kör mycket med "det är bara jag som inte har/får" nu. Alla andra har hål i öronen (det skulle hon fått i födelsedagspresent men hon var så jäkla otrevlig så vi flyttade fram det till efter jul. Alla andra har djur. Vi hade gärna haft katt men det funkar inte p g a allergier. Igår började hon tjata om topp (typ bh-topp)! En tjej i ettan hade retat henne för att hon inte hade det. Men ärligt. Varför köper föräldrar bh-toppar till sina sjuåringar?!? Ska de ha stringtrosor också eller? Varför så bråttom med allt? Kan de inte bara få vara barn och slåss med pinnar? De ska börja gå till skolan i förskoleklassen, ha bh i ettan och börja dricka sprit när de är tio år, eller? 
 
 

Fem år idag...hipphipphurra!

Idag firar den här bloggen fem år. För mig som har ett uruselt minne är det en guldgruva och bloggen används ofta. Vad gjorde vi påsk det året, vad fick Agnes i födelsedags present då, när slutade Emil med napp osv. Det är inte alltid enkelt och det är inte alltid kul och jag är många gånger stressad över att jag måste skriva något på bloggen osv men nu i efterhand så känner jag att det är värt det. Dessutom är jag lite mer avslappnad till bloggen idag och ibland kommer det inlägg varje dag och ibland dröjer det några veckor. Så är det. Det har i alla fall blivit 1 040 inlägg och sedan finns ju även tillminagnes.blogg.se och sistochminst.blogg.se kvar även om de inte uppdateras längre. Så...hur såg det ut för fem år sedan då?
 
Emil krånglade. Han vägrade välling och flaska och ville bara ha mammas bröst.
 
Agnes var sjuk.
 
Agnes älskade att ligga i Emils säng och de busade tillsammans och hon var så försiktig med sin lillebror.
 
Redan då pratade och sjöng Agnes all vaken tid och hon var inte sen att tillrättavisa sin mamma. En dag satt hon och lekte med Emil och sjöng Imse vimse spindel för honom. Jag frågade då henne om hon ville ge Emil nappen varpå hon svarade:
- Nä, Emil är pigg och vaken...han är glad.
Ja, hon hade så rätt så. Varför skulle Emil ha nappen när han inte skrek? Hon kommer bli en bra mamma.
 
 
Åren gick och de växte och växte och till slut släppte Emil sin mammas bröst. De blir bara finare och finare men tiden går för fort och det finns inget gosigare än en liten bäbis. Fast de är ganska gosiga fortfarande. 
 
 
 

100% Agnes

Agnes är nu 7 år och det händer mycket i hennes lilla kropp. För tillfället är hon arg, arg, arg. Som jag tidigare skrev så fungerar Agnes jättebra i alla sammanhang och då är hon ofta omtänksam och gullig på alla sätt och vis men så fort hon kommer hem eller gästerna har åkt så exploderar hon. Det fungerar likadant om hon har varit i skolan och sedan följt med en kompis hem och lekt. Ofta hinner vi inte mer än komma hem förrän hon drar igång sina utbrott. Det verkar som om hon anstränger sig så och håller igen när hon är med andra så när hon väl har blivit själv med oss så går säkringarna. Det är riktigt jobbigt och jag tror att vi snart har testat det mesta. Konsekvenser, schemakonsekvenser, uppmuntringsschema, kärlek med massa kramar, bus, ledsen mamma, arg mamma, lugn mamma, gå in på rummet och var arg, prata när allt har lugnat ner sig, hur tycker du det fungerar-samtal. Två dagar i rad har jag kommit hem nu och bara blivit utskälld i samma sekund som jag kommit hem. Igår hade jag köpt skosulor med hålfotsinlägg eftersom hon trampar snett och då var jag helt dum i huvudet och hon vägrade prova (om man inte räknar sticka ner ena foten i skon tre sekunder som prova). Dagen innan blev jag utskälld för att jag hade gjort av med hennes telefon. Jag hade inte rört den och den låg i fönstret men allt var mitt fel och jag skulle be om ursäkt enligt argbiggan. Tröttsamt. Hon kommer och säger förlåt efter en stund men sedan skriker hon i nästa sekund igen att vi är helt dumma i huvudet. Jag vet att det inte är lätt för henne men det är inte lätt för någon anna i hela familjen heller. För tillfället så påverkar hon alla i familjen. 
 
När vi var i stugan så skulle vi gå ner till havet på söndagen och lufta oss och barnen. Agnes vägrade följa med så när vi hade gått en bit så ringde jag till mamma och meddelade att vi var på väg ner till havet men att Agnes var kvar hemma i stugan. Mamma ringde efter en stund och berättade att hon inte var där. Jaha, då började Magnus gå tillbaka och sa att han såg henne ganska långt bakom oss och att hon smög på oss. Vi fortsatte gå ner mot havet och tänkte att hon kommer väl. När vi var nästan nere vid havet så klättrade vi upp på en kulle och då såg vi inte henne. Jag ringde hem till mamma igen och sa att hon nog vänt och var på väg mot stugan trots allt. Mamma ringde upp och berättade att hon fortfarande inte var i stugan. Jaha, hjärtat började slå lite extra och vi skyndade oss mot stugan. Ingen Agnes på vägen tillbaka och ingen Agnes vid stugan. Paniken började komma och vi tog fram cyklar för att börja dela upp oss och cykla runt och leta. Då kommer hon helt plötsligt panikutspringande från skogen! Vilken tur att hon inte gick vilse!!! Hon var ganska rädd och vi pratade med henne men hon skulle gena ner till havet osv. Typiskt Agnesgrej. Slutet gott.
 
Efter den incidenten frågade jag henne om inte bara hon och jag kunde gå ner till havet så det gjorde vi. Det var jättemysigt. Hon och jag och ett helt hav. 
 
Med Agnes är livet ofta upp och ner.
 
 
Det är tur att vi har våra fina stunder också för det har vi. Men just nu är jag alldeles för trött för att orka bråka hela tiden. Arg, arg, arg. Jag är ledig i morgon och tänkte först fråga Agnes fröken om hon inte kunde få ledigt och vara hemma med mig och Emil men eftersom det råder en Palestinakonflikt där hemma så väntar vi med det.....
 
Det blir bättre.... 
 

Astrid Lindgrens värld

 
På höstlovet överraskade vi barnen med Astrid Lindgrens värld. Det var mest en överraskning/födelsedagspresent till Agnes. På kvällen innan gjorde jag en massa mackor, fixade dricka, kex och frukt. På morgonen hade Agnes ett bryt och var sjukt otrevlig. Hon skulle ha tights och ingen vinterjacka på sig... Bestämde först att jag skulle åka själv med barnen och Magnus skulle stanna hemma med Agnes. Sedan tyckte jag att det var så jäkla tråkigt eftersom Magnus hade tagit ledigt för att åka med till ALV så vi åkte allihopa och har bestämt att det blir något straff som vi ska bestämma framöver. Det skulle gjorts för länge sedan men sedan blev jag sjuk och orken har inte varit där. Agnes är helt svajig i humöret och oftast får hon utbrott när vi har haft gäster och de har åkt hem, vi har varit iväg och kommer hem, hon har varit hos en kompis och kommer hem. Jag tror att hon håller igen och anstränger sig så när hon är med andra så när hon väl blir med bara oss så pyser det ut eller snarare exploderar ut. Då är hon riktigt jobbig. 
 
 
 
 
Oj vad vi slet med den där kärran :)
 
 
 
 
 
 
Astrid Lindgrens värld på höstlovet var en riktig höjdare. Det var bara Emil och Pippi och Rasmus på Luffen som uppträdde men som dagsutflykt var det helt lagom. Alla lekplatser och annat var öppet och barnen hade fullt upp.
 
 
 
 
 
 
 
Min absoluta favorit var prussiluskan. Emil var fortfarande lite rädd när vi kollade på Emil i Lönneberga. Han höll för öronen när han trodde att Emils pappa skulle börja skrika. Hit kan jag absolut tänka mig att åka nästa höstlov också. På kvällen körde vi hem till Kent och Gillan och fikade. Farmor och farfar var också där. Sedan körde vi hem genom den mörka skogen och kom hem trötta och nöjda. 
 
 

Ibland händer det

 
Ibland händer det att våra barn kommer överens. Det är nästan alltid när de tror att vi sover eller att vi inte hör dem eller när vi är ute i skogen eller liknande då det inte finns något att göra förutom att leka något tillsammans. 
 
Ikväll skulle jag natta Emil, vilket alltid slutar med att när Magnus har nattat Agnes så får han lägga sig hos Emil som då somnar på två minuter. Jag och Emil kittlade varandra, läste saga, ritade sagor på våra ryggar och låg och pratade. När jag sedan sa att nu sover vi så vände han sitt ansikte mot mig, pussade mig på kinden och sa
-Jag älskar dig, mamman, och då dog jag lite och sa
-Jag älskar dig mest i hela världen Emil.
Ett leende från öra till öra på honom och sedan kom
-Älskar du mig mer än Agnes mamma?
-Jag älskar dig mest och Agnes mest, svarade jag och leendet trillade ner igen.
Varför är det så viktigt att älskas mest, eller i alla fall mer än sina syskon? Emil förklarade då att han älskade mig och pappa så mycket så mycket och visade med händerna som om han skulle beskriva den största fisken han fångat typ. Sedan gjorde han en ring med tummen och pekfingret och förklarade att så mycket älskade han Agnes.
-Vad bra sa jag, då älskar du din storasyster i alla fall.
-Mamma, den lilla bollen som jag älskar Agnes är så liten så man knappt kan se den...
-Men du älskar henne.....
 

Ledig/sjuk, roliga sms och en himla massa skryt.

 
Jaha, den här ledigheten blev ju inte riktigt som jag tänkt. I söndags blev jag sjuk. Eftersom jag hade tagit föräldraledigt så hade jag Emil hemma måndag-onsdag och hämtade Agnes efter skolan. Jag hade så mycket planer på allt vi skulle göra men det blev mycket soffhäng. Igår fick jag tid hos läkare och jag lyckades nästan få penicillin till mina öron men när han hörde att jag inte tålde Kåvepenin så ångrade han sig?!? Om jag inte är bra på måndag så får jag åka dit igen och DÅ får jag penicillin...jo, men då har jag varit borta från mitt jobb i nästan två veckor och jag vill inte tänka på min inkorg i mailen....
 
Igår när barnen skulle till dagis/skolan så kom lille goe Emil in till mig och gav mig gosedjuret Bosse.
-Du kan få låna honom idag mamma, eftersom du är sjuk.
 
Agnes brukar aldrig vara jättekramig (tyvärr) men igår när jag bäddat ner mig i soffan och hon skulle sova så kom hon ut i soffan och storgrät. Hon var helt förstörd och fick knappt fram varför hon var ledsen. Tillslut sa hon:
- Jag vill inte att du och pappa ska dö. Jag vill inte tänka på det men kan inte sluta tänka på det och jag vill inte att ni ska dö..
Jag kramade henne hårt hårt hårt. Lilla gumman, om jag dör så kommer jag alltid finnas med dig ändå. 
Magnus jobbade i natt och jag hade förmånen att få ha båda barnen i sängen. Jag tröttnar aldrig på det. De kommer få sova där tills de flyttar hemifrån om de vill. Emil vaknade fem och låg sedan och klappade på mig. Agnes letade upp min hand och sedan låg vi där tills klockan blev halv sex och jag insåg att varken de eller jag skulle somna om.
 
Både barnen fick mobiltelefoner av mormor och morfar och de används flitigt. De har fått Kik och kan skicka sms så länge det finns wifi. Bra övning på att skriva och framför allt att INTE skriva elaka saker. LAV betyder love.
 
 
Emil är finurlig. En dag här hemma så behövde vi tejp och han kom då på att han skulle skicka det till Magnus så han skrev "köptejp". Magnus svarade ok. Efter ett tag sken han upp som en sol och tog telefonen igen och då skrev han "köpskaladös" vilket betyder köp Skylander. Haaahaaaa. Han sparar till Skylander (ett spel till Wii) och vi ska köpa det till honom i julklapp. Vi köper ett begagnat på Blocket och har hittat två spel, två plattor och 10 gubbar för 600 kr! Blocket är bra. Nu letar jag efter ett smalt bord som kan bli jättelångt till uterummet. Förra veckan köptes två skinnsoffor och en kristallkrona.
 
I alla fall, här på bilden har Emil försökt få fram Kan vi köpa Skylander och när jag svarade julklapp så fick han ett brustet hjärta och sedan skickade han även ett förlåt för säkerhets skull och att han älskar mig. Både han och Agnes sprider mycket kärlek via sms :)
 
Emils favoritmat, favoritdryck och favoritgodis.
 
 
 
 Agnes fick en mina vänner bok i födelsedagspresent och fyllde i den själv först. Lite kul att hennes favoritplats är mormors stuga. Våra barn har ingen brist på fantasi...hon skulle vilja trolla fram en tidsportal. Var kommer detta ifrån?
 
Nu när jag ändå håller på och skryter om mina barn så kan jag lika väl fortsätta. Emil leker ett skepp kommer lastat med oss. 
- Ett skepp kommer lastat-
- Med vaddå?
- Simon.
Sedan ska nästa hitta på ett namn som börjar på N (sista stavelsen i Simon) och Emil fixar att klura ut sista bokstaven och börja ett ord med det. 
Emil är klurig på att räkna också. Vi räknade pengarna i spargrisen och då räknade han först enkronor, 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 och sedan la han till en guldtia och sa 20 och sedan fortsatte han med enkronor 21-22-23 osv.
Jag blev i alla fall impad.
 

Vi letar efter skatten

 
Idag är jag ledig med Emil. Jag är lite halvkrasslig och orkar inte hitta på så mycket så det blev pyssel vid köksbordet. Jag ritade en skattkarta och Emil fick färglägga. Sedan ville han ut och leta efter skatten och det orkade jag verkligen inte. Det blev en fantasivärld här hemma. Jag älskar när mina barn använder fantasin till att skapa alt möjligt och idag byggde vi broar och såg eldsprutande drakar :)
 
Med lykta, skattkarta och svärd gav vi oss ut på skattjakt. Först tog vi oss över havet med hajar.
 
Där mötte vi en eldsprutande drake som klarade väldigt många svärdhugg.
 
Vi närmar oss skatten..
 
Men först ett otäckt, livsfarligt, piggigt djur som vi måste döda innan vi kommer vidare,.
 
Vid regnbågens slut såg vi den plötsligt....skattkistan.
 
Fylld med guld. 
 
Nu bäddar vi ner oss i soffan och kollar på film tror jag. Igår såg vi Kalle och chokladfabriken. Vilken bra film!
 
 
 
 

RSS 2.0