Kusinerna

Så här såg det ut när kusinen Jonathan var här och firade Din födelsedag. Det var så kul för Du såg inte att jag filmade och studerade Dig. Precis innan jag startade kameran så knuffade lille Jonathan till Dig så Du ramlade och i början av filmen så ser man att Du funderar på om Du ska skvallra eller inte men till slut så måste Du ju bara berätta för mamma att Jonathan knuffade Dig och Du RAMLADE :) Gullungar!!!
Idag är det kallt (-10) och väldigt mycket snö så det blir till att skotta idag igen. Du är på dagis och härjar med Dina kompisar och i morse fick jag både kram och vinkningar.

Lite gammalt från dopet!

Jag har ju glömt lägga ut foton från Ditt dop den 19 september så här kommer lite på vår Per Emil Helge....

Fadder Maria hjälpte till med klädombytet....
Fader Harri Holdar Rouhianen. Bästa prästen någonsin!!!
Fadder J-vlaJenny.
Så liten Du var jämfört med nu. Just nu sitter Du bredvid mig i soffan (uppbullad med en massa kuddar) och undersöker alla leksakerna. En ny värld har öppnat sig och Du vänder och vrider på allt. I morse lyckades jag trycka i Dig lite gröt men mammas bröst är fortfarande favoriten. Jag har provat ersättning (med och utan socker...jepp...hemska mamman här men jag var tvungen att prova!), välling (alla sorter...med och utan socker) och Du bara totalvägrar. Igår var Du sanslöst mammig och ville inte ens gå till pappa när vi hade gäster här! Så fort de hade åkt så gick det bra med pappa igen som tur var. Jag blir lite handikappad när jag måste gå och bära på Dig hela tiden. Det var ju bara faster med familj som var här så Du behövde verkligen inte vara så rädder. Du äter fortfarande på natten. Bröstet vid 19 och sedan somnar Du och sedan ger jag Dig en skvätt vid 22 när jag lägger mig och sedan vaknar Du ändå runt tre-fyra för att äta igen. Är jag trött på detta eller? Fast jag tänker också....när jag har slutat amma så kommer jag sakna att ha min lilla gosiga gosse intill mig och känna hans små varma händer i min hand. Det är ju så mysigt och jag är så tacksam för att amningen funkar. Ger jag Dig gröt/burk på kvällen så blir Du hungrig ännu tidigare på natten. Fattar verkligen ingenting. Tji fick jag som trodde att gröt mättade bättre än bröstet..
Du är så söt så jag dör ibland. I morse hörde jag hur Du skrattade jättemycket och jättehögt så jag smög ut i TV-rummet för att se vad som var så kul. Det roliga var tydligen att storasyster Agnes kastade sina porslinskoppar högt upp i luften och försökte träffa Din gåstol som stod på mattan. Som tur var så satt Du i babysittern på ett hyfsat tryggt avstånd. Det såg säkert jättekul ut men jag var inte så nöjd med storasysters nya lek....otroligt nog så gick inte hennes servis i sönder!

Julbak och födelsedag

I helgen har det bakats lussebullar och kladdkakor och Du har varit min lilla hjälpreda. Du bakade en egen "bajskorv" (=lussebulle) och gillade degen sisådär. Däremot gillade Du lussebullarna när de var färdiga!
Det är inte lätt det här med bakning....fast de blev faktiskt väldigt goda!!
Knåda, knåda, rulla, smaka, skära och banka...
Din första lussebulle!
Hur god var inte kladdkakesmeten?!?
Den bakades kl 07.30 i lördags till Din stora glädje. Vad kan man annars göra en lördags morgon....förutom sova? Storebror Zacke fyllde ju 13 år i söndags så då blev det kalas!
Mmmmm....
Efter allt stök i köket fick Du städa ugnen. Du kan allt faktiskt!!!
I morse satt Du vid köksbordet och tryckte på Din leksakstelefon. Sedan satte Du den till örat och sa "Hej mormor...jaaa, jaaaa...mormor komma hit", sedan ringde Du till pappa, Moppan, morfar (sa då "komma hämta Agnes"), Tomten (mammas förslag....ringde och sa att Du ville ha många julklappar och en boll). Sedan har vi varit ute och härjat i snön. Mamma har skottat och Du har rullat runt. Igår var Moppan med familj här och Du fick äntligen hit Din lekkamrat. Hon hade med sig ett pussel med Teletubbies. Det har varit populärt idag! Igår var Du och Natta ute och åkte pulka och då såg ni tre rådjur! Söta Natta som vill vara ute och dra runt Dig i pulkan!

Systrarna

Nu är Natta hemma igen (och Zacke) och då blir Du så glad så glad. Du har längtat! Fast i morse sa Du helt plötsligt "Agnes älskar Moppan". Visst smälter man? Klart att Du älskar faster. Hon busar ju med Dig när Du träffar henne och nu har vi ju berättat att hon ska komma hit på söndag!
I kväll satt vi och åt kvällsmat och då trillade Du ner från stolen och skrapade Dig lite på ryggen (Du fick en lätt rodnad). Du blev jätteledsen och mamma skulle trösta. Du var helt otröstlig och vi kramades och helt plötsligt tittade Du på mig och sa helt förtvivlat "det kommer blod". Jag sa att det inte kom något blod men att jag kunde fortsätta blåsa men Du stod på Dig "DET KOMMER BLOOOOD". Det kom inget blod och Du fick inget plåster men Du har aldrig slagit Dig så det kommer blod så jag undrar var detta uttryck kom ifrån?!? Gullig är Du i alla fall...
Idag har vi varit och storhandlat. Det blev två dammsugare. Varför nöja sig med en liksom....en tyst vanlig och en "handdammsugare" till snabbstädningen under barnens stolar till exempel. Nu börjar vårt nya rena liv :) eller i alla fall vårt nya lite mindre smutsiga liv....

Äntligen snö!!!

På med alla kläderna och ut och busa för nu är snön här!!! Du älskar att vara ute. Fast Du blev inte så glad idag när jag välte med pulkan. Du stöp i snön med ansiktet ner och blev ganska ledsen. Sen kom en svart katt förbi och då blev Du glad igen.
Varmt och skönt i vagnen!
Lite sugen på att kasta snö på mamma kanske?
När Du tröttnade på att åka vagnen så drog Du själv pulkan. Lillebror sov gott i vagnen medan vi var ute och gick. Bra träning för snoriga mamma att köra en vagn och dra en pulka samtidigt...phu!

Äpplepaj

Jag gillar Ditt dagis skarpt. En dag kom Du hem med en liten äppelpaj. Förstå att de är tre vuxna på nästan 15 barn i tvåårsåldern och de hinner baka, gå ut i skogen, gå till Biblioteket m m. Du älskar det....
Jag tog fram lite glass till Dig som Du kunde ha till Din skapelse.
Var den god eller inte? Mamma fick smaka och gillade verkligen den...
Nu har vi MYCKET snö så idag åker pulkan fram men först ska Du till dagis. Det är en väldigt snorig mamma här hemma.
Jag funderade på en sak....varför säger Du tack så mycket till allt här hemma (om Du får lite dricka, hjälp med något, mat osv) men när vi var och fikade igår så sa Du inte tack en gång. Jag undrar om Du säger det på dagis? Var Du lite tagen av stunden och alla nya människor så Du bara satt tyst och funderade? Fina Du....

Mys i sängen

Ni älskar att ligga i sängen och busa tillsammans. Agnes vill ofta att jag lägger ner Emil i hennes säng och hon är så försiktig.
Agnes kramas och Emil ligger och pratar.
Idag har vi varit och fikat hos Sara och Viktor. Väldigt trevligt! Vad kul det är att se hur barn "leker med varandra" och hur ens barn sköter sig när de är borta! Agnes var helt plötsligt en liten ängel och fick inga utbrott...de kom så fort vi steg in innanför dörren här hemma.  Emil krånglar fortfarande med maten och vägrar flaska och ersättning. Agnes är väldigt rolig här hemma och hon sjunger och pratar all vaken tid. Idag satt Agnes på golvet och sjöng imse vimse för Emil. När Agnes satt där så frågade jag henne om ville ge Emil nappen varpå hon svarade....nä, Emil är pigg och vaken......han är glad. Hon hade ju så rätt. Varför skulle Emil ha nappen när han inte skrek :)

Hängande kinder....

Så söt med Dina hängande kinder... Igår var vi på 6 månaders kontroll. Med drygt en vecka kvar till Din 6 månaders dag så var Du 68,5 cm lång och vägde 8 035 g. Agnes vägde drygt ett kilo mer och var 71 cm lång! Jag frågade BVC om det här med Din vällingvägran och Ditt krånglande med mat. Vissa barn är så och vissa barn gillar aldrig välling. Sedan tycker de ju att det är såååå bra att barn helammas länge och han mår ju uppenbarligen bra....jovisst, men min sömn mår inte bra. Igår fick jag i Dig riktig havregrynsgröt på kvällen och sedan vaknade Du och var hungrig hela natten var fjärde timme...trött! Fast Du är så mysig...
Nu ser Du hemsk ut på kinderna igen och läkaren skrev en remiss till barn. Jag vill att de ska kolla eventuella allergier även om de inte visar helt rätt alltid men jag fick stå på mig... Fast jag gillar barnläkaren som vi har här. Du gillade inte honom. Du är så mammig och blev ledsen när han tog på Dig fast Du satt i mitt knä. Sedan kollade Du hela tiden på mig för att kolla så jag verkligen var kvar....
Igår var Du och jag på "mammamiddag". Vi mammor från Agnes föräldragrupp träffas och käkar middag var 8:e vecka. Väldigt trevligt!

Fröken hjälpreda

Vilken liten hjälpreda vi har här hemma. Du sätter gärna in i diskmaskinen och hjälper gärna till i tvättstugan. Fast det mesta är en förhandling....om Du städar Ditt rum så läser vi saga sen, lägg undan Dina böcker så går vi till dagis sen osv.

Nu kom Du precis rusandes och skrek "klockan är em (fem)". Då är det ju dags för napp och snuse!
Magnus har ett eget ord för det som jag kallar "kissen"... Igår kom Du och sa att Du hade ont och gick konstigt. Jag tog in Dig på skötbordet och frågade om Du hade ont i gumpen.... "nää, svarade Du, nopplan"....ganska gulligt.
En natt hördes ett svagt "paaappaaa". Pappa gick in och frågade vad det var....Du ville ha en till napp. Varför nöja sig med en liksom....

Till slut....

så blev det ohållbart med två bloggar. Nu slår vi ihop dem!
Emil krånglar med maten....HELA TIDEN!!
Ibland funkar burkmat. Min hemmalagade sätter han i halsen, hostar, kräks osv. Så äcklig är den faktiskt inte...
Välling funkar inte. Flaska funkar inte. Bröstet funkar. Jag blir tokig!!!! Igår tog Du inte ens flaska med bröstmjölk. Lite vatten gick dock bra idag. Kampen fortsätter. Du SKA äta välling. Mamma behöver sova en natt nu....
Så här stackars var Agnes när hon var sjuk... Sov i soffan. Det brukar hon ALDRIG göra. Tydligt tecken på att hon inte mådde bra. Rören trillade ut men det kom ingen öroninflammation. Hostan hänger kvar och hon är lite snorig precis som Emil och jag.
Idag sa Agnes själv till att hon ville sova middag. Märkliga underbara unge!

RSS 2.0