Permission från sjukstugan.

Tre trötta barn här hemma. Zache feberfri i dag och skall till skolan i morgon. Agnes har sovit hela dagen. Emilgnällgubben fick komma ut och bli rastad en stund men orkade inte så länge utan ville bli buren. Vi hann i alla fall skära till fem tomatpinnar som han så stolt bar hem. Nu på kvällen försvann plötsligt Agnes höga feber och hon är pigg som en mört, lagom till vi andra skall sova.

Feberdags

 
Helgen passerade i feberns tecken och i natt blev det Agnes tur. Hon vaknade och var orolig och kunde inte somna och jag berättade att hon höll på att bli sjuk och att det var ingen fara. Till slut somnade hon och i morse vaknade hon helt febrig och hostig. Emil är bättre idag men fortfarande lite medtagen. Agnes somnade precis i våra sängar och nu hade hon över 39 grader. 
 
Jag lyckades i alla fall ta mig till dagis idag för att ha utvecklingssamtal med Agnes dagisfröken. Vi hade samma bild av Agnes. En glad tjej, tjejig, det är viktigt med håret och kläderna, mycket vilja, bra kompis, hjälpsam både till fröknar och kompisar. Nyhet för mig var att hon hade brottats med en kille i lekhallen. Varken hon eller han ville berättade vad det handlade om men fröknarna lyckades få fram att det inte var på skoj och de var väldigt överens om att de inte var överens :). Okej, hon tar för sig i alla fall.... 

Sjukstuga

 
Kan det var det här som är orsaken till Emils feber? Lillkillen var krasslig igår och fick vara hemma med Magnus. Jag var i Kalmar och jobbade. Lille mjuke. Han sitter nu i soffan och äter gårdagens kvarglömda vingummin. Sjukt nöjd... Emil lämnar ofta kvar sitt godis på kvällen. Han är nöjd efter några vingummin typ. Även Agnes är förkyld och hostig. Typiskt. Vi skulle till farmor och farfar idag och sova över. Det har vi sett fram emot och barnen kommer bli jättebesvikna. Det får bli en hemmahelg istället.
 
Funderaren. Hon är så nöjd med tillvaron och i torsdags satt jag och pratade med henne utifrån en mall vi fått från dagis. Agnes ska svara på vissa frågor och sedan ska jag och dagisfröken diskutera dem på måndag. Jättekul. Vad härligt det är att se den här tjejen fundera över vad som är kul på dagis, vad hon har lärt sig osv. På frågan vad hon är bra så svarade "jag är INTE bra på att INTE skrika i lekhallen i alla fall....". Jag anar några tillsägelser där :) Tillslut svarade hon att hon var bra på att "hoppa högt på studsmattan, namn". När jag undrade vad hon menade med "bra på namn" så svarade hon "jamen, jag kan t ex Robin Stjernber och Zara Larsson". Livet leker för henne och hennes största bekymmer är killarna på dagis som hon blir jagad av (berättar hon lite fnissigt) och som hon leker med. På frågan vad hon har lärt sig på dagis så svarade hon bl a "vad myror äter, räkna baklänges, rita fint". Helt underbart att sitta och prata med den här lilla varelsen.
 
 
 

Allt innan semestern

 
Det är likadant varje år. Innan semestern så stressas det järnet för ALLT ska fixas innan semestern. Det är mycket som ska fixas på jobb och det är mycket som ska fixas hemma. I tisdags var det familjefest med Agnes dagis. Jag, Natta, Emil och Agnes gick dit. Jättekul. Personalen hade gjort en tipsrunda med barnen och det var frågor i stil med vad har Anton för färg på sin keps, gillar Ebba kyckling osv. Jättekul! Sista frågan var hur många barn snöret räckte till och så låg det en påse med ett långt snöre. Barnen fick lite senare lägga sig som en mask på golvet så fick personalen dra ut snöret längs med barnen. Det ösregnade när vi gick ner och barnen var överlyckliga över att få använda sina paraplyer. Magnus jobbade extra och hade bilen. 
 
När vi kom hem från dagis så informerade jag barnen om att det var bums i säng. Emil tittade trotsigt på mig och sa:
- Mamma, jag tänker inte tvätta händerna. Jag VILL ha mask i magen...
Suck...trots...men lite gulligt...
 
 
Idag hade Agnes en dagiskompis hemma och allt gick jättebra tills kompisen fick en pigg i foten...eller två faktiskt. Hon blev jätteledsen och ville att jag skulle ta bort dem. Jag lyckades få bort den ena men sedan gick det inte. Hade det varit Agnes så hade jag petat bort den men det kändes inte helt ok att rota i ett annat barns fot! Hennes pappa skulle dessutom hämta henne efter en liten stund så det gick bra. Agnes och Emil imponerade när hon blev ledsen. Emil klappade på henne och frågade om hon ville ha hans snuse och Agnes gjorde allt för att hon skulle bli glad. Hon hämtade en köksstol och satte bredvid toastolen (där hon satt och inte ville flytta ifrån) så de kunde spela på Agnes surfplatta tillsammans. Ibland blir man bara så stolt.
 
Bild: Syskonkärlek ♥
 
Nu ska jag in och lägga mig hos de här sötnosarna....

Artiga barn typ

 
För närvarande flyter det på ganska bra i familjen. Det är inte så mycket bråk och barnen sover hyfsat bra. Emil sover lite oroligt men det är inget stort problem. I morse vaknade han vid fyra-tiden och var ledsen. När jag frågade i morse om han drömt något eftersom han var ledsen och jag fick lägga mig hos honom en stund och trösta så berättade han att han drömt om glassbilen. Lille gubben....
 
 
En bild från vår första tur till Göka i lördags. Frukost på bryggan kl 08. Det var bara vi där.....
 
 
Barnen är artiga eller vad man nu ska kalla det. Om de rapar så säger de alltid ursäkta mig och de brukar säga tack för maten. Om de glömmer säga tack när de får presenter eller när vi ätit så är det för de glömmer men jag är ju en sådan jobbig mamma som påminner dem hela tiden. Avskyr otacksamma barn och även om de inte känner för att säga tack eller ens blir pyttelite glada så ska det sitta i ryggraden. Man säger tack helt enkelt. I helgen frågade jag Agnes om hon ville hjälpa mig duka bordet när jag stod och lagade mat. Agnes svarade "Nej tack...". Helt ärligt, vad ska jag svara på det?
 
Igår var vi hos kusinerna i Växjö och Emil hade på sig finkläder som han ärvt efter Robin. Nu börjar han bli blond igen vår lille lurv. Hos Moppan fick vi god rabarberpaj och barnen lekte med tågbana och barbies. Agnes fick en kasse med kläder efter Tyra. Överlycklig tjej. När vi kom hem så vek hon in allt och la i garderoben och konstaterade att hon nog hade mer kläder än Natta nu.... :) Moppans grannar hade en kanin som barnen fick klappa. Agnes klappar djur för att liksom ha det avklarat. Emil klappar och njuter och passar gärna på att pussa djuren också om han får en chans. Så olika. Agnes vill ha fiskar (för att någon kompis har det). Skulle inte tro det.

Sommarglädje

 
Jaha, då var sommaren här enligt barnen. De är helt galna och slängde sig i sjön så fort det fick chansen.
 
 
Först gick vi ner på morgonen och hade frukost på bryggan. Det var lugnt och skönt och barnen älskade det. De åt frukost, drack juice och kastade stenar i vattnet. Agnes har hittat en kompis nere på campingen som hon har jättekul med. Det hade passat Agnes perfekt att åka till campingplatser några somrar framöver. Hon är jättesocial och hittar kompisar överallt. Efter frukosten och lite lek så gick vi hem och kämpade i värmen. Efter lunch blev det en tur ner till Göka igen och då fick de faktiskt bada. Överlyckliga. Det var våra barn som badade typ... 
 
 
Efter badet fick de dela på en pommes och härja lite på lekplatsen innan det blev dags att åka hem och fortsätta svettas i värmen. Magnus rensade ogräs och jag planterade lite i våra nya pallkragar. Vi kollade lite på Sverige-Finland i hockeyn och Agnes konstaterade att hon hejade på Sverige eller Polen.... Vid fem-tiden åkte Magnus ner med dem till sjön igen så de fick bada en sväng och på kvällen åt vi grillad lax, majskolv, halloumi och potatis i uterummet. Vilken underbar dag! Tre turer ner till Göka....

Kvällstankar om död och glassbil

 
En kväll när jag nattade Agnes så sa hon helt plötsligt att hon inte ville dö. Jag var helt oförberedd och försökte först släta över lite med "det dröjer länge till så det behöver du inte tänka på" men hon nöjde sig inte med det utan sa "mamma, jag vill inte dö när jag blir gammal". Hon förklarade att om hon dog så fick hon ju inte träffa sina kompisar och sin mamma så hon ville inte dö. Jag försökte förklara att det är hemskast för de som finns kvar som längtar efter personen som dött men hon köpte inte det riktigt så då fick jag ju dra in religionen i det hela...suck! Jag förklarade att människor tror på olika saker...vissa att man sover för alltid, vissa att man kommer till himlen och träffar alla man tycker om, vissa att man föds igen som en ny bäbis i ett annat land t ex. Agnes valde det sista...det gillade hon...fast även tanken på himlen. Fattas bara att hon snöar in på Gud liksom....
 
En minut efter det att vi hade klarat av döden så hörde jag Emil från sitt rum "mamma, jag vill att du ska ligga hos mig!!!". När jag gick in och la mig i hans säng så tittade han på mig gravallvarligt och sa "mamma, jag vill inte att glassbilen ska komma fler gånger...jag är rädd för den". Högt och lågt. Prat om glassbilen kändes lite enklare.

Svisch.....

 
Ungefär så fort försvann helgen...svisch... Både jag och Magnus jobbade i fredags och eftersom det var en klämdag så slogs dagisen samman och våra barn fick vara på ett annat dagis. Emil med skepsis och Agnes med glädje. Det gick dock bra. På kvällen dök JävlaJenny, Ola, Lillen, Kerstin, Filippa och Robin upp. Vi käkade och sedan drog alla ner till Göka utom jag och JävlaJenny som röjde i köket och satte oss med ett glas rosé på altanen. Trevligt att träffa alla och vi hade riktigt roligt! De får gärna dyka upp fler gånger. Lille Emil var verkligen inte blyg utan både sjöng och svor i vanlig ordning. Dagen efter käkade vi frukost och sedan for de iväg mot Kolmården. 
 
Lördagen blev en ny upplevelse för mig och Magnus. Natta passade barnen så jag och Magnus kunde gå ut och promenera/springa intervaller tillsammans. Jättekul! Sedan åkte jag och Natta in till stan SJÄLVA och hade det hur mysigt som helst. Det måste vi göra om! På kvällen satt vi bänkade framför TV:n (streamades på någon sida) eftersom Zackes band var i riksfinal i Musik Direkt. När de läste upp motiveringen för tredje priset så tittade jag och Magnus på varandra och sa "nämen...det är nog fasiken Void...det måste vara Void" och det var det! Grabbarna ska få åka till en festival i Norge och spela. Fatta vilken häftig grej och de är verkligen värda det. Musiken är inget för mina öron men de är sjukt häftiga på scen och lägger ner många timmar på sitt band.
 
I söndags var vi på Göka, men först sprang jag MILEN (för fjärde gången) och förbättrade min tid med två minuter. Enda fördelen med att springa sjukt sakta och att vara sjukt otränad är att det går att förbättra tiden pyttelite varje gång :) Nere på Göka tyckte Magnus att barnen kunde få doppa fötterna och händerna vilket gjorde att Emil skrek YEEEAAAHHH och sprang ut på bryggan och hoppade i (inte ute på det djupa), med kläderna på. Sedan kom Agnes "varför får Emil bada och inte jag?". Det slutade med att båda barnen var hyfsat lättklädda och hyfsat blöta. Mamma Hanna och Alma kom ner till Göka och sedan promenerade vi hem till oss och fikade lite och lät barnen leka av sig. En skön söndag...

Bokstäver och ord.



Igår när vi åt kvällsmat sa Agnes att hon nu kunde skriva. Jaha, sa vi förvånat och frågade om hon kunde bokstavera lampa. -L A M P A, sa Agnes.
Märkliga unge. Hon skulle skriva ett brev till mormor och satt igång med att försöka skriva fjäril...liiite svårt (mamma fick ge lite stöttning) och sedan skrev hon blomma. Agnes frågade mig sedan hur man skriver höstlov och jag svarade:
-Men Agnes, kan du inte börja med lite lättare ord?
-Ubåt?
Var får hon allt ifrån?



Igår hjälpte lillprinsen pappa fixa till sandlådan. Han är så rädd för alla kryp. Ibland när barnen är på studsmattan så hörs ett illvrål från Emil.
-Agnes!!! En myra!
-Okej Emil. Det fixar jag. Hämta en spade.
Sedan ser man Emil ta sig ner från studsmattan och rusa bort till sandlådan, hämta en spade, och rusa tillbaka till Agnes. Sedan föser Agnes upp myran på spaden och kastar iväg den. Studsmattan kan användas av Emil igen....

Badgossen

 
Jaha...då var det klart med dagiset. Alla barn födda -10 ska flyttas upp från småbarnsavdelningarna. En avdelning ska användas bara för barn födda -10 och övriga barn födda -10 ska placeras ut på de "stora" avdelningarna. Med tanke på att barnen nu är tre år så måste det verkligen kommit som en överraskning för kommunen att det var många barn födda -10. Jag ville först ha Emil uppflyttad till Agnes avdelning men pratade med hans dagispersonal igår och de hade en helt annan uppfattning. Jag litar till 100 % på dem så nu hoppas jag att han inte kommer på hennes avdelning! Det bästa för honom är nog om han hamnar med sina gamla fröknar på en ny avdelning. 
 
 
 
Igår morse hörde jag följande diskussion:
Agnes: JAG BLIR GAAAAALEN PÅ MITT HÅÅÅR!!! DET GÅR INTE ATT BORSTA UT....
Emil (lugnt och tyst): Mamma, hämta saxen...
Agnes (om möjligt ännu argare och ännu högre): DET SKA VI VERKLIGEN INTE GÖRA!!!!!!!
Emil (fortfarande lugn): Agnes, du behöver inte skrika så....
Agnes: JAG SKRIIIIIIIKER INTE ALLS!!!
Emil: Din gamla dieselråtta....
 
Jag fick gå därifrån och skratta.....
 
Idag cyklar Agnes på sin nya stora, svarta cykel! Sjukt stolt... 
 
 
 
När man har badat får man mysa med sin mamma...
 

Agnes löser problemet med för få armar....

 
 
Den här hjälpredan är helt underbar. Vilken klurig liten tjej vi har. Lite skräp på garageuppfarten...det löser hon på sitt sätt....  ♥

Snipp snapp snut så var helgen slut

 
Helgen blev lugn. Jag har känt mig halvkrasslig. Det blev lite rensning av ogräs och plantering av blommor. Lugnt och skönt. Barnen har blivit rosiga på kinderna.
 
Agnes älskar blommor och kan ägna lång tid åt att plocka dem. De här plockade hon till sin kusin Amanda. 
 
Hon är för go' vår lilla tjej. En kväll var hon på väg in i våra sängar och gick sakta med sin snuse, kudde och pricken. Jag stod i köket och hickade till när hon gick förbi mig. Hon bara fortsatte gå, stannade till, vände sig om, log och sa "mamma, jag tänker på dig". Vi brukar alltid säga att när hon hickar så tänker någon på henne.
 
I fredags fick de följa med till affären och välja godis. De skulle få välja 15 godisar ur plockgodiset. Hysteriskt. Emil ville ju ha allt. Agnes valde med omsorg och räknade. Efter ett tag hade hon nog tappat räkningen för hennes påse hade drygt 20 godisar och Emil hade 15. Jag tittade i hennes påse och hon sa "ojdå". När vi senare på kvällen plockade fram påsarna så kastade de sig över godiset och Emil tyckte efter ett tag att han valt tråkigt godis och blev väldigt nyfiken på Agnes påse. Då hör jag Agnes säga "Emil, välj du två godisar i min påse för jag tog ändå för många...". Det hade jag aldrig sagt till min lillebror... Agnes är snäll och påminner väldigt mycket om sin storasyster Natta. 
 
 

En marsdag i Skåne

 
Hittade lite gamla bilder från när vi var i Skåne och promenerade vid havet. Fy vad kallt det var! Skönt att slippa overallerna. Igår hade barnen till och med shorts på sig en stund. Barnen längtar efter sommaren. Igår var vi nere på Göka och barnen käkade pommes med korv. De var bara tvungna att känna lite på vattnet men konstaterade ganska snabbt att det var kallt. Den här dagen är helt oplanerad men det finns som vanligt en massa borde. På tal om borde så har vi nu äntligen bokat en städfirma. Vi ska testa nu innan sommaren och se om det funkar. Det känns skönt att veta att huset blir ordentligt städat i alla fall två gånger/månad och det innebär förhoppningsvis mindre tjat, gnat, ångest och sura miner. Vi behöver avlastning i vardagen och detta är ett sätt. 

Valborg i bilder

 
Vilken trevlig valborg det blev! Vi hämtade Magnus på jobbet och sedan for vi iväg till Diö. Först stannade vi till hos farmor och farfar och slängde av all packning. Då hade vi tur och träffade Magnus moster och hennes man där! Sedan gick vi till Magnus bror med familj och firade Valborg. Barnen hade jättekul tillsammans och vi också. På kvällen kom Magnus syster med familj också dit. En härlig syskonträff! Vi träffas alldeles för sällan. Barnen var uppe jättelänge och somnade inte förrän vid tolv när vi kom hem till farmor och farfar igen. Dagen efter väntade kosläpp, griniga och tjatiga barn, en massa god mat, promenader, lekplatsbesök och en trött mamma. Två härliga dagar.
 
Idag har jag semester, bara sådär. Jag har en massa semesterdagar som jag inte får spara och har bestämt mig för att ta lite dagar då och då. Mysigt. Nu ska vi baka scones. 

RSS 2.0