Han gör utfall....

 
Emil gillar knivar och hugger gärna mot oss. Än så länge har han bara fått tag i våra vanliga matknivar. Om bloggen inte uppdateras på en vecka så kan ni kanske kolla så vi lever. Till sist kommer han knäcka gåtan med barnlåset på knivlådan....
 
men han är ju så söt....

Sång, paket och våfflor

 
Så kom den till slut....födelsedagen! För en gångs skull så sov hon när jag gick upp så vi lyckades verkligen överraska henne när vi traskade in och sjöng. Både Natta och Zacke var hemma så det var en toppenmorgon för fröken! En massa paket med diadem, klänningar, strumpbyxor, kjol, my little pony, pärlor, pärlplatta, mönstersaxar, hårspännen med hello kitty, armband, ring, glitterstjärnor, böcker, borste... Hon var så glad!
 
 
Många paket blir det....
 
 
Eftersom Agnes fyller år så fick hon bestämma kvällsmaten och hon valde våfflor med grädde och sylt. Det gillar vi! Vi ska försöka få in lite kalas framöver så hon får firas av släkten med. Nu ska vi fortsätta fira vår lilla Agnes!

Första isen.

 
 
 
Så härligt att komma till badplatsen och känna att sanden är hård, det glittrar i gräset och det ligger kallt tunnt glas på vattnet. Vantarna skulle varit på för det blev riktigt kallt om de små händerna.
 

Längtar...

Sitter på konferens och LÄÄÄNGTAR efter mina två små fisungar.


Höstpromenad

 
Vad hösten är vacker! De stora barnen är i Spanien och har förhoppningsvis varmt väder så de kan sola och bada. Vi här hemma får nöja oss med höstvädret. Jag älskar hösten med alla vackra färger, mörkret och möjligheten att stänga in sig med tänd brasa och tända ljus. Fast den här hösten är fullbokad och idag är det bara TVÅ MÅNADER kvar till julafton! Idag bär det av till Stockholm. Fyra nätter utan familjen. Konstig känsla. Det blev många kramar och pussar i morse...
  
 
Vad mysigt det är att storasyster Nathalie fortfarande följer med på promenader och familjegrejer. Vilken bra förebild hon är för barnen. De dyrkar henne. Snart fyller Agnes fyra år. Magnus hade en lååång diskussion med henne i morse om hur man är en riktig kompis och att man ska vara kompis med ALLA. Hon säger att hon är kompis med den och den men inte den. Det är inte ok. Någon kompis hade sagt att hon inte fick vara kompis med en annan flicka. Jag funderar på att bjuda hem de barn som hon inte är kompis med. Dessa små tjejer...fasiken vad de håller på och kategoriserar. Har vi inte kommit längre?

Vilken helg!

 
Söndag igen och dags för en ny vecka. I natt jobbar Magnus och sedan åker jag till Stockholm på onsdag och kommer hem på söndag. Huset och allt/alla i det är under kontroll. Tvättberget har åtgärdats, Magnus dammsög idag, mat i kylskåpet, nöjda barn, studsmattan är undanplockad och vi har varit ute en hel del under helgen och fått i oss en massa frisk luft. Emil älskar att vara ute och hjälpa till men hans humör är hiskeligt. Han lär sig av storasyster så hans nya favorituttryck är "du är jätteelak mamma!!!" och sedan spottar han. Tur han är så söt :) Idag försökte jag strategin krama honom när han blev tokarg men det funkade inte. Däremot så kom han som en svans efter mig sedan och ville bara vara nära och kramas. 
 
Det var gympa idag och Agnes har lääääängtat. Emil bröt ihop precis innan men följde med ändå till slut. Idag var det rekordmånga barn, ca 20 st, och Emil blir osäker när det är för många människor. Han hade koll på mig hela tiden. När de andra skulle sjunga "apelsin, apelsin, kiwi, kiwi, kiwi, kiwi, apelsin...." så stod han bara och tittade och backade längre och längre bort från cirkeln med barn som sjöng. När han badade ikväll hörde jag honom stå upp i badkaret och sjunga hela låten och göra rörelserna. Lille gossen. Han vill definitivt inte ha någon uppmärksamhet...

Dubbla känslor

 
De börjar bli stora nu. Jag vet de är bara drygt två och snart fyra år men de börjar bli mer självgående och vi kan göra saker tillsammans HELA familjen. De senaste fyra åren har det ju hela tiden varit någon som ska ammas, nattas, matas, bytas blöja på osv och nu känns det mer som att det flyter på. De klarar av att vara uppe lite längre utan att bli alltför trötta dagen efter, vi såg nästan hela filmen Bernard och Bianca igår tillsammans med de stora barnen och åt godis och chips till utan att det blev slagsmål eller att någon satte i halsen. Det är skönt och trevligt men samtidigt lite sorgligt. Det är ju mysigt med den här lilla varelsen som är så liten och ändå lyckas styra stora delar av familjen :)
 
Igår var Agnes på kalas hos Inez. Så roligt de hade barnen. En massa tjejer som bråkade om leksaker och busade tillsammans. Roligast av allt var nog när piraten kom med en skattkarta och ledde barnen till skatten som var en massa godispåsar. Jag såg på Agnes att hon älskade det! 
 
 
Jag berättade precis för Agnes att pappa ska jobba i natt. Vet vad hon sa?
-Vad skönt att inte höra honom snarka så mycket i natt!
 
 
Hahahaha....hon har koll hon!
 

Svar på allt

 
Snart blir hon fyra år, vår lilla kloka tjej. Hon är så rapp i munnen så vi hinner inte med alltid och hon har ALLTID svar på tal. Nu har vi haft två trevliga kvällar här hemma och det är skönt. Jag har börjat planera matveckan och vill försöka börja göra lite bättre mat på kvällarna med hjälp av lite planering. Maten har uppskattats av alla utom Agnes som tycker allt nytt är jätte, jätte, jätte, jätte, jätteäckligt. Igår orkade jag inte bråka så trots att jag hade en färdig gratäng i kyskåpet med skivad ugnsbakad potatis, färs, riven ost, svamp och vit sås så ställde jag mig och stekte äckelfiskpinnar och pulvermos samt micrade lite fryst broccoli till. Vi åt tillsammans och det var inget tjafs. Magnus sa:
-Agnes, titta så trevligt vi har det nu när vi sitter tillsammans och äter och pratar och det inte är en massa bråk. Visst är det mycket trevligare så här än som det var igår när du bara bråkade och skrek?
-Ja, men idag är maten inte jätteäcklig...
 
Pulvermos gör henne nöjd...med några brända fiskpinnar till...och ett berg av ketchup.

Så söta när de sover men.....

Tysta, lugna, mjuka och kramiga när de sover men när de slår upp ögonlocken blir de som två små monster. Emil är inne i en spottaperiod och spottar mot oss så fort han blir arg (vilket han är mest hela tiden). Agnes skäller och tror att hon bestämmer allt. Hon är riktigt otrevlig och en dag när vi bråkade sa hon "mamma, nu är du inte snäll. Om du säger så mera så får du gå ut i en taggbuske..". Igår hörde jag barnen äta frukost.

Agnes: det är hamburgare i de här flingorna.
Natta: nej det är det inte.
Agnes: joooo...
Natta: nej.
Agnes: joooo...
Natta: jag kan läsa vad flingorna innehåller (läser upp innehållsförteckningen för Agnes).
Agnes: det ÄR hamburgare i flingorna.
Natta: pappa, är det hamburgare i flingorna?
Magnus: nej.
Natta: där hör du.
Agnes: jag VET att det är hamburgare i flingorna....
Emil: dumma Natta!

Addera sedan en övertrött pappa som inte går och lägger sig på kvällarna och krydda med en PMS-mamma så får ni en bild av vår familj för tillfället. Det kan bli en spännande helg :)


Gympabarn

 
Det var länge sedan vi var på gympan. Det känns som om vi för tillfället har sjuka barn alla söndagar och måndagar när det är gympaträning. Idag fick Agnes ett megabryt här hemma. Det började bra när jag berättade att Alma kanske kunde följa med oss hem efter dagis i morgon. Agnes blev helt överlycklig. Sedan brakade det loss när vi skulle äta. Hon vägrade äta, skreks, slog till både Natta och Zacke med ett trollspö och skrek en massa dumma saker till oss allihopa. Hon åkte i badet och jag informerade henne om att det inte blev något Alma om hon inte åt lite av maten (köttfärs i en limpa med lite riven ost ovanpå). Då var jag JÄTTEELAK. Hennes favorituttryck är "Vad du är elak din dumming". Till slut så gick jag hon upp ur badet (skrikandes) och satte sig vid bordet och åt en liten tallrik mat under väldigt mycket protest. Hon till och med "satte i halsen" och spottade ut på tallriken....mycket drama. Vid nattningen lugnade hon ner sig och jag försökte prata med vårt trotsande tjej. Hon fick veta att jag älskar henne även om hon skriker dumma saker osv men att jag blir ledsen. Hon sa att hon älskar mig även om jag är dum...hahahaha...tjurig fina unge! Vad hon kivar här hemma!
 
 
 
Lille gympakillen. Han blir så glad när jag kommer hem och rusar till dörren för att kramas. När vi hade ätit så ville han sitta i mitt knä och bara kramas. Det "lönar" sig att vara hemma och pyssla om den lille sjuklingen. Fast idag var han på dagis. Snorig men feberfri!
 
 
Snart är det helg igen! Måndag, fredag, måndag, fredag...veckorna går i 190! Agnes ska på kalas och vi ska köra en massa saker till tippen, för övrigt har vi INGA planer. Det lär väl inte ringa på dörren igen och stå en massa trädgårdsarbetare utanför :)
 

Emil kan!

 
 
...
 
 
I morgon blir det dagis för honom. Nu äter han för fullt igen och orkar bråka och skrika "dumma" till alla som inte gör som han säger.
 
Jag och Emil har stått vid spisen hela dagen idag. Vi har gjort kvällsmat för två kvällar framöver, fyra rätter totalt eftersom det fick bli två vegetariska alternativ till mig. Skönt att ha maten klar när vi kommer hem med trötta, hungriga barn efter dagis. Efter all matlagning så blev det dags för att inviga vårt nya bakbord. KANELBULLAR. Jag och Emil gjorde degen och sedan hämtade vi Agnes på dagis. Båda barnen fick en degbit var som de pysslade med. De älskade allt utrymme och behövde inte bråka av den anledningen. Det blev lite vanliga kanelbullar och lite med riven mandelmassa i. Supergott. När bullarna var klara var det dags att förbereda dagens kvällsmat. Sååå, en hel del matlagning i dag! Emil fick duka bordet. Stor gosse här hemma nu! Han ska göra allt själv och blir sur om vi ska hjälpa. 
 
Agnes tjatar om att ta hem kompisar efter dagis. Vi måste skaffa en extra bilbarnstol!
 
 

Överraskning och sjukstuga

 
I lördags fick jag uppleva en överraskning som heter duga! Vi skulle åka till svärföräldrarna och äta middag och hela klanen Pelz skulle komma dit. Jag for runt på förmiddagen och packade lite, röjde lite, tog fram kläder osv. Magnus gick runt i mysbyxor och såg inte alltför stressad ut. Helt plötsligt började han damma lite! Jag kommenterade inte det hela utan fortsatte klä på barnen. Damma, när vi ska åka liksom... Mitt i allt så ringer det på dörren och jag gick och öppnade. Där stod Iris, Bengt, Moppan, Johan och Tyra...i regnkläder och sjöng "ja må hon leva". Det tog ett tag innan pengen trillade ner och jag hann bara säga att jag inte hade fixat någon mat...sen hivades det in kastruller fulla med mat och efterrätt som svärföräldrarna gjort. Jag fick blommor, presentkort och det bästa..flera timmars trädgårdsarbete! Det grävdes och flyttades buskar, planterades och sattes lökar och rensades ogräs. Det regnade precis hela tiden men det gjorde inget. I trevligt sällskap kan det vara vilket väder som helst. När vi var sådär lagom genomfrusna så gick vi in och åt en massa god mat och drack lite vin till. Magnus eldade i brasan och det var en helt underbar lördag!
 
 
På söndagen åkte jag till IKEA i Kalmar och handlade köksbord, skåp (till hallen) och garderob till Agnes rum. Hon har haft alla kläder i sina sänglådor och det funkade inte. Jag och Magnus höll på till tolv på natten. Emil blev sjuk under eftermiddagen. Idag har han och jag varit hemma och han har verkligen inte varit pigg. Han sov middag i nästan tre timmar och lille matglade gossen åt inte ens resterna av farmors goda mat så då kan han inte vara frisk, Agnes var på dagis för hon ville ABSOLUT inte vara hemma med mig. När Magnus kom hem vid halv fyra så frågade jag efter någon minut var Agnes var och han svarade "hon är väl här någonstans...jag har inte sett henne" och då förstod jag...HAN HADE GLÖMT HENNE PÅ DAGIS! Hahahaha...han glömde hämta henne! Tur vi kom på det :) Magnus for iväg i alla fall och tjugo minuter senare var hon hemma och styrde och ställde i vanlig ordning. Hon är för tillfället riktigt trotsig och bråkig. Emil blir arg och drar henne i håret. Syskonkärlek....

När Alma var här....

Då målade tjejerna....och Emil. Jag är lite imponerad av att de låter Emil vara med i deras lekar. Härligt. Det var ett tag sedan vi hade Alma här. Dagarna bara rusar iväg. På lördag blir det en heldag i Älmhult, på söndag blir det däckbyte, såga bordsskiva, städa, tvätta, storhandla, packa in studsmattan, fixa sista i hallen. Nästa vecka går vi om varandra och när bara en är hemma på kvällen så blir det inte så mycket gjort! Nästa helg blir det hyra släp, köra tippen (garaget är sjukt fullt med saker som ska lämnas nu), köra till IKEA i Kalmar (IKEA i Älmhult är helt värdelöst för tillfället eftersom de har inte något hemma nu när de ska flytta till nya lokaler). Helgen därpå är jag i Stockholm osv... Hur blev det så här? Schemaläggning pågår!
 
 
Crosstrainern används flitigt...den är helt perfekt när man bygger koja. I kojan ska man käka glass!
 
 
Agnes vill jämt krama Emil och det vill inte han. Agnes är tillbaka i våra sängar. Ganska mysigt faktiskt... Jag vaknar inte längre när hon kommer in till oss på natten. Däremot har Emil tappat sin napp några nätter nu. Han är ju för rolig. I natt hörde jag hur han ropade "tappat nappen" och sedan när jag gick dit så hörde jag "hittade den!!!". Emil blir så glad när man kommer hem efter jobbet och springer alltid och möter och kramas. Helt underbart. Det är sagoläsning för fullt här hemma. En läser för Emil (Max, Emma och lillebror, Ella på pottan, Bockarna Bruse) och en läser för Agnes (Askungen, Törnrosa, Snövit...allt som innehåller en "prinsessa"). Idag satt vi där uppe och tittade på gamla foton/filmer på bloggarna. Först var det ju http://tillminagnes.blogg.se/ och sedan kom http://sistochminst.blogg.se/ men eftersom jag inte orkade sköta två bloggar så blev det den här. Vad roligt det är att sitta och minnas tillbaka. Barnen älskar att titta på filmer och foton från när de var mindre. Fast Emil blir lite sur för han tycker att alla foton på bäbisar är han men där finns ju en hel del på när Agnes var bäbis. Vad fort man glömmer allt de gjort och hur jobbiga nätter vi hade ibland. Jag tror att det är så det ska vara helt enkelt. Vi ska glömma det jobbiga för annars hade det aldrig blivit några barn. Efter en del diskussioner på jobbet märkte vi som var småbarnsföräldrar idag att på 60-70-talet så sov alla barn hela nätterna och vaknade ALDRIG, de åt allting, de skrek aldrig, de hade aldrig några problem med magen, nappflaska, napp, mammighet, tidiga morgnar (båda mina har ju vaknat kl 05 första året), sjukdomar, barn som ville sova i föräldrarnas säng...tiderna har förändrats eller så minns vi alla bara de bästa sakerna.

Vår stora tjej!

 
Agnes tycker att bokstäver och böcker är intressant och ligger gärna själv och tittar i sina böcker. Hon gillar även att "läsa" för Emil. 
 
Agnes var sjuk i måndags och Magnus var hemma med henne. I söndags när jag skulle natta Agnes så sa jag att jag inte ville lägga mig hos henne eftersom hon var sjuk (dålig i magen) och jag ville inte bli smittad. På natten var Agnes uppe och hämtade Magnus som fick gå med henne in på hennes rum och stoppa om henne. Hon brukar alltid lägga sig i våra sängar på natten så jag tyckte det var lite märkligt. Morgonen efter så gick jag in och la mig i hennes säng och frågade varför hon inte låg i våra sängar. Hon ryggade undan från mig och ville absolut inte att jag skulle ligga i hennes säng "JAG VILL INTE SMITTA DIG".... Lilla stumpan. Hon vaknade på natten, var rädd, gick och hämtade Magnus som stoppade om henne i stället för att lägga sig i våra sängar bara för att inte smitta oss!!
 
 
 
I morse när jag vaknade så var där ingen Agnes. När vi körde till dagis så frågade jag henne om hon blivit en stor tjej nu eftersom hon sovit TVÅ hela nätter i sin säng. Agnes förklarade "jag vet nu att det finns inga tjoll (troll) i skogen här i Sveje (Sverige) så jag behöver inte vaja jädd längje...". 
 
Emil är en liten filur och skuttar runt och sjunger och dansar här hemma. Det är alltid lika roligt att hämta honom på dagis för han blir verkligen helt överlycklig!!!!
 
Vi har en massa projekt här hemma nu. Bokhyllor uppe i stället för nere (sjukt tungt att bära böckerna...), garderob samt skåp i groventren, "köksö" med en massa förvaring och viktigast av allt - en bänksskiva så vi kan baka tillsammans här hemma. Nästa projekt blir en sänggavel, köksbord, mattor, ändring av möbler i vardagsrummet...

Höstäventyr

 
Idag har vi varit ute i det härliga höstvädret. Barnen älskar det! Agnes samlade löv som vi skulle pyssla med här hemma men vi glömde bort det!
 
 
Emi är busig...och charmig. Igår charmade han faster. Vi var på kalas eftersom kusin Tyra hade fyllt år och Emil hängde mest med Moppan :) Agnes var sjukt stolt över att få vara med stora kusinen Tyra och hennes killkompisar! Agnes berättade i bilen hem att hon "pjatade lite med killarna...". Efter att vi hade ätit all god mat så satt vi i soffan och slappade och då började Agnes hälla upp saft till sig själv i ett glas som stod på "barnbordet". Jag bad henne hälla upp lite saft till Emil också och jag hörde henne säga till Emil "Emil, nu blir det fest igen!". Var får hon allt ifrån?
 
 
Vacker skog och vacker liten tjej! 
 
Agnes får ont i magen när hon äter. Det började igår kväll och har fortsatt idag. Stackars liten. Hoppas hon är bra tills i morgon... 

Snart är det sommar igen...

 
Vardagssnurren är igång. Jobba, sova, äta och pussa lite på barnen mellan varven. Vart tog vår sköna husvagnssemester vägen? Det känns som en evighet sedan och det var en sådan enorm skillnad mot vårt vardagsliv. Jag älskade känslan av att öppna dörren och släppa ut barnen till en värld av kompisar, lekplatser, studsmattor osv. Helt underbart. Inte så mycket planering och förberedande utan vi bara var där. 
 
I morse ville Emil inte att jag skulle jobba. Han vill vara hemma med sin mamma! Det värmer i mammahjärtat. Agnes har antagligen stor sorg eftersom det är inget dagis i morgon. Det är mycket prat här hemma nu om hur man är en bra kompis och att man kan ha MÅNGA bästa kompisar. Vissa saker förändras aldrig...
 
Helg. Ljuvligt. Magnus hämtar tapas från Markmanns nu. Lite lyx i vardagen :)

Höga klackar...

Vår Emil. Agnes prinsesskor. Höga klackar. Han älskar det...
 
 
Och, han är ganska duktig på att gå i dem också...
 
 
Lite konster....i höga klackar..det gör vi väl alla ibland...
 
 
Att springa i höga klackar är inte att rekommendera....
 
 
Han börjar bli frisk nu och det är fullt ös här hemma. Vi har gjort en gigantisk gryta med rotmos som vi ska ha till kvällsmat och sedan blir det bananpaj till efterrätt. Igår satt Emil i våra sängar med mig och Magnus. Helt plötslig så la han en hand på mig och en hand på Magnus och sa "älskar oss, älskar er allihopa". Vi dog nästan. Han är så mjuk och är nöjd när han får sitta nära. Idag satt vi på köksgolvet och gjorde ingenting. Han satt i mitt knä och jag klappade honom på magen och armarna och i håret och han bara njöt. 
 
Emil gör som sin storasyster nu. Utan att vi har bett honom så sätter han sin tallrik på vasken och rusar till toan för att tvätta händerna. Han ska göra det själv. Vi får inte "wowa" (tvätta munnen) honom längre. Suck. Det går alldeles för fort....

Vi är lite efter...

 
Spik i foten? Näää...sand under foten...
 
Fotografering hinns inte med men som tur är så har vi några hundra foton från i somras som jag kan använda :) Idag blev det VAB med febrig Emil. Jag frågade Agnes i morse om hon ville stanna hemma med mig idag men hon vill absolut till dagis och träffa kompisarna...ja, ja...nu fick jag lite ensamtid med Emil. 
 
 
 
 
 
Idag hämtade Natta sin lillasyster på dagis och det hade gått jättebra. Agnes var överlycklig när hon kom hem och sedan pratade hon på om dagis. Idag var hon kär i Edvin. Hon och Alma är kära i Edvin. De ska kanske gifta sig men nu är hon för liten men när de blir stora så ska de kanske gifta sig....jag tror inte att Edvin är med på hennes planer. Det är för roligt att lyssna på henne. Lilla hjärtat. Så mycket funderingar.
 
Igår kunde inte Agnes somna eftersom hon sov i bilen när vi körde hem från Skåne. Hon låg först i sin säng och sedan vandrade hon in i våra sängar. När hon inte somnade där så blev Magnus arg på henne till slut och hon fick gå in i sin säng igen. När Magnus inte såg så smög hon tillbaka och till slut så somnade hon. Sedan gick jag och la mig i min säng (och trängdes med henne). Efter någon timme gick jag in och la mig i hennes säng. I morse kom hon in och la sig hos mig i hennes säng. När jag hörde att Emil var vaken så gick jag mot hans rum men då låg han och Magnus i våra sängar så då kröp jag ner och gosade med Emil. Då vaknade Agnes och kom efter mig. Jag gick upp och satte mig på toa. Efter kom Agnes och tårarna rann. Jag frågade varför hon var ledsen och hon svarade:
-Jag är trött, mamma. Jag har bara gått fram och tillbaka hela natten. Jag ville inte sova med pappa utan med dig och jag har gått fram och tillbaka....
Jodå...jag vet hur det känns. Fast jag flyr inte Magnus :)

RSS 2.0