Livet före och livet efter....nu är han hemma!!!!

 
Julafton. Den bästa julen med mina föräldrar och svärföräldrarna och Natta och Zacke hemma. Vi åt och hade det himla trevligt. Tomten hittade hit. Agnes skrek av glädje när hon öppnade sina paket. Emil var helt uppspelt över sitt efterlängtade Skylander. Vi gick och la oss och Magnus sov i soffan så vi alla skulle få plats.
 
Juldag. Magnus kände sig dålig och har varit snorig och hostig ett tag. Han tyckte att han kände sig konstig i kroppen och jag suckade väl lite....mansförkylning...som tur var så körde hans pappa in honom till akuten. Det var ingen mansförkylning utan han hade fått en hjärtattack. Allt slutade bra men det var ingen rolig upplevelse för någon. På vägen in till sjukhuset kände Magnus sig sämre och ringde 112 som tyckte att det gick fortare om de själv fortsatte köra än att skicka en ambulans. På akutmottagningen stod de och väntade. EKG och sedan ambulans till Karlskrona. Stackars Magnus pappa! Bengt ringde hem och berättade vad som hänt. Jag  tog inte in det utan började plocka undan frukosten och bädda sängen. Helt ologiskt och helt chockad. Samtidigt sa jag till Natta att det inte var någon fara för att inte oroa henne. När Bengt kom hem fick jag telefonnummer till sjukhuset och började ringa och kopplas runt. Till slut fick jag redan på att han skulle hamna på en avdelning 55. In i bilen och ner till Karlskrona. I bilen kom alla tankar och jag med mitt katastroftänk föreställde mig att en sjukhuspräst väntade. I bilen kom jag på att jag inte berättat något för Zacke, ringa hem och be dem gå upp och prata med honom, ringa barnens mamma och förklara allt. Magnus föräldrar ringde Viktor och Magnus syskon. In på sjukhuset och där låg han, min Magnus. Blek och uppkopplad med slangar överallt. Vilken lättnad ändå att få se honom. Han hade redan varit på röntgen och de hade gått in via ljumsken och "sprängt" i något kärl. Allt var under kontroll. Pussa på Magnus och ringa runt till alla och berätta att allt var okej. Magnus föräldrar stannade kvar och tog hand om Agnes och Emil som var fullt sysselsatta med alla julklappar de fått. Jag stannade kvar till fem på sjukhuset och kände mig ganska lugn när jag körde därifrån men jag har tusen frågor. Kan det hända igen? Varför? Vad händer nu? Stress? Mat? Motion? Jag somnade som en stock med båda barnen i sängen. Emil grät efter Magnus och Agnes försökte trösta. Jag försökte förklara vad som hänt men jag vet egentligen inte så mycket. Däremot så vet jag att vårt liv ska förändras. Det här vill vi inte uppleva igen. Jag förklarade för barnen att nu får vi alla ändra våra liv och hjälpa pappa här hemma. Vi kan alla göra något så han slipper göra allt. Jag sa att det finns tvätt, dukning, diskmaskin, matlagning, sopor, undanplock, hämta/lämna barn, handla...det finns massor som vi andra kan göra. Agnes erbjöd sig att gå ut med soporna och sedan ska hon göra lista på vad vi andra i familjen ska börja göra :)
 
Äntligen orkade han kolla facebook.... :) Fina, fina Magnus.
 
Igår flyttades Magnus till Växjö och vi åkte in och hälsade på honom. När doktorn kom in och berättade att han skulle stanna kvar minst en natt i Växjö blev Emil ledsen. Han hade sett fram emot att få hem sin pappa. Idag fick vi hämta hem honom. Jag förstår dock inte hur han ska kunna ta det lugnt här hemma. Full rulle. Vi kommer nog behöva en vuxenweekend så småningom. 
 
 

Lite jul och tankar

För någon vecka sedan firade vi jul hemma hos farmor och farfar. Det var dopp i grytan till lunch och en massa julmat på kvällen. Andreas med familj firar jul i Vietnam så därför hade vi lite jul innan. Åh, så kul vi har tillsammans.
 
 
Farmor Iris i tomteluva.
 
Farfar Bengt.
 
Kusinerna Amanda och Natta.
 
Skäggig Viktor.
 
Kevin.
 
 
I morgon smäller det....JULAFTON. Ännu en jul med mycket mat och många paket. Ganska osmakligt egentligen i dessa tider men men. Jag älskar julen och försöker föra över hysterin på mina barn. Det finns inget "less is more" eller lagom när det gäller jul. I år har vi barnen hemma, Natta och Zacke och mormor och morfar och farmor och farfar kommer. Ljuvligt! Lillebror och Maria jobbar julafton och har inte barnen den här julen. Just nu känns livet ganska enkelt och okomplicerat. Det flyter på och vi mår alla bra. Förra veckan var det så många glada besked och bl a fick Zacke körkort! Den här julen njuter vi och uppskattar våra stora fina familjer och tänker på de som inte har någon familj. Vid jul blir familjen extra viktig och jag älskar och är så stolt över våra fina familjer. 
 
 

Julgranen är på plats

 
 
Lördagen den 12 december fick Emil sin allerigreaktion och när han och Magnus till slut kom hem från sjukhuset passade vi på att klä granen. För första gången har vi granen i uterummet och det blev jättebra. Gud vad skönt att slippa all barr inomhus! Vi har inga regler när det gäller granen. Alla saker får hängas upp och de får hängas var som helst. Inget matchar. Helt underbart.
 
Idag är det simhallen som gäller. Magnus, Agnes, Emil och Zacke (så kul att han också följer med!) ska bada i Tingsryd. Uppspelta barn.
 
Snart är det jul!!!!!!

När tant fyllde 43

I höstas någon gång så fyllde tant 43 och det firades med Skånefamiljen. Danne och Maria hade med sig lilla Stella som var en riktig liten prinsessa. Det är så mysigt med barn! 
 
 
 Emil älskar att busa med morfar när han tar sin powernap. Det är lite otäckt men ändå roligt att kittla honom :)
 
Igår nattade jag Emil. Jag älskar att hitta på godnattsagor. Emil fick höra sagan om flickan FisaLisa och pojken Rajsabajsa som blev retade för sina konstiga namn men som fann varandra och blev bästa kompisar. De hade en tandemcykel och cyklade till sjön och badade (men de simmade absolut INTE under bryggan), fiskade och busade. När de blev äldre flyttade de till olika städer och pluggade men ringde varandra och träffades ibland. Till slut köpte de ett stort hus tillsammans men där kände de sig så ensamma så de skaffade en katt Kissemisse (Emils namnval) och en hund ToreSnore....osv. Emil är lite snorig så jag sa godnatt ToreSnore. Nu sover du! Voff, svarade Emil. Han har humor han...
 
En morgon vaknade jag av att Emil kröp in till mig och viskade:
- Mamma... Mamma!
- Mmmmm....
- Du och jag, mamma...
 
Goa unge. Igår hade jag en "nu tankar jag mina barn med uppmärksamhet"-dag. När Emil åkte iväg på kalas var jag och Agnes ute och gick i över en timme. Vi tävlade och körde intervaller. Jäklar vad snabb hon är....eller vänta...jäklar vad långsam jag är :) Det är mysigt att bara gå och prata och fnissa och prutta och rapa. Vi har samma humor. Sedan vid sju-tiden var jag och Emil ute och gick. Vi gick dit näsan pekar. Det tyckte Emil var jättekul.
 
Emil och Agnes använder Kik på mobiltelefonerna. De brukar skicka till mormor och till JävlaJenny. Agnes brukar spela in videomeddelanden och skicka. Enligt JävlaJenny hade hon spelat in något meddelande till henne när hon satt på toa. Hon är sin mamma upp i da'n :)
 

Alla dessa luciatåg....

Denna lilla fnittriga 7-åring var så nöjd när alla ettorna hade sitt luciatåg. Agnes fick läsa andra versen i gympahallen och hon är så modig! Där var en hel del föräldrar och tittade men hon verkade inte speciellt nervös.
 
Bulle i håret och mycket glitter. Nöjd Agnes!
 
Agnes kompis Alma var lucia och jag tror att Agnes var minst lika uppspelt över detta som Alma. En dag hade hon frågat Almas mamma "hur känns det nu att Alma ska vara lucia? Nu är du stolt väl!". Lilla fina goa Agnes. Att kunna känna uppriktig glädje för andra människor och inte känna avundsjuka är en jättefin egenskap.
 
Magnus har tittat på sju luciatåg.
Torsdag: Nattas
Fredag: hans egen klass
Söndag: Zacke på TV:n på morgonen, Agnes i kyrkan på eftermiddagen, Zacke i kyrkan i Växjö
Måndag: Emils förskola
Tisdag: Agnes klass. 
 
Natta i Lessebo.
 
Zacke i domkyrkan.
 
 
Lilla söta gumman. Att sjunga i kyrkan var stort. Det största var ändå att farmor och farfar var där och tittade. Alla andra har sina släktingar vid olika uppträden och när jag sa att farmor och farfar skulle komma på söndagen så undrade hon om de skulle titta på henne i kyrkan. 
- Hoppas de kan stanna och titta så jag kan få känna mig lite speciell...
Du är jättespeciell gumman men det var snällt av dem att komma och titta och det var väldigt vackert luciatåg i kyrkan.
 
Emil var tomte och han var så fin. De hade luciatåg utomhus och han har verkligen övat där hemma på alla julsångerna. Efter förskolans luciatåg blev det glögg och pepparkakor. 

Jordnötsallergi och julklappsinslagning

Vi lever. Vi har bara lite mycket nu så bloggen är inte prioriterad. Så småningom kommer det dyka upp ca 3000 bilder från alla luciatåg vi sett. Magnus har då tvingats se sju luciatåg i år :) Så är det om man jobbar i skolan och har många barn. I lördags gjorde jag julgodis, bl a rockyroad och Emil fick smaka. Han spottade ut den efter ett tag eftersom han varken är förtjust i choklad eller jordnötter (tydligen). Tre minuter senare svullande hans läppar upp till det tredubbla och jag började nästan hyperventilera. Magnus är lugnet själv, vilket är tur. Jag hittade mina Betapred, Magnus ringde sjukvårdsupplysningen och sedan åkte de in till sjukhuset. De stannade kvar en timme drygt och nu fick vi äntligen tid för allergiutredning. På måndag ska han ta prover men det vet han inte om. När Magnus hade kört iväg med Emil så försökte jag sysselsätta mig där hemma. Det gick sådär. Efter en kvart ringde jag och då svarade han inte. Då la jag mig ner på golvet och försökte andas lugnt och tänka på att Agnes inte skulle se mig bryta ihop. Jag var naturligtvis helt övertygad om att han hade svullnat upp i halsen och att Magnus höll på med hjärt och lungräddning vid vägkanten. 
 
Igår drack jag och Magnus förra årets glögg, lavendelsmak, och slog in 78 paket. Det börjar närma sig....
 
 

Julklappsförstöraren

 

Ibland är han ju bara för söt vår gosse. Han önskar sig Skylander i julklapp. Det finns inget som han önskar sig mer än Skylander (ett spel till Wii med gubbar och en plattform). Vi har köpt Skylander på Blocket och fick två olika versioner med olika gubbar. Vi slog in det ena och bestämde att han skulle få bara det i julklapp och att han kan få det andra vid ett senare tillfälle. Det andra, som inte är inslaget, la jag i min garderob, högt upp.

 

I förrgår kom jag in i sovrummet och upptäckte att Magnus nattduksbord (en barstol faktiskt) stod bredvid sängen, ganska nära min garderob och jag frågade Emil varför den stod där.

-Eeeeh, jag har bara suttit på den lite.

Han såg väldigt skyldig ut och jag misstänkte genast att han hade haft den som trampolin eller något för att hoppa i våra sängar men jag sa inget utan ställde tillbaka den. Sedan kröp vi ner i våra sängar och Emil låg och vände och vred på sig. Sedan kom det.

- Maaaamma.

- Ja?

- Tror du att jag får Skylander i julklapp?

Emil såg sjukt nöjd ut och då förstod jag. Han hade använt barstolen till att nå upp till garderoben!!

-Nej, jag tror verkligen inte att du får ett Skylander i julklapp. Det är ju jättedyrt.

- Men Tomten kan fixa allt!!! Han kan ju magi…

- Ja, kanske det kanske men jag tror faktiskt inte att det blir ett Skylander.

Tystnad.

-Men mamma, om jag får ett Skylander i julklapp, får jag spela på det med det samma då?

- Nej, inte på julafton väl.

- Joooo, snälla.

- Men du får ju inget.

Tystnad.

 

 

Jag är ganska imponerad över Emils oskyldiga min och hans förmåga att hålla tyst ändå. Tills igår. När jag kom hem från jobbet så sprang två barn och mötte mig och det blev kramkalas. Sedan sa Agnes:

- Mamma, Emil har hittat Skylander i din garderob.

- Men du lovade, Agnes!! Sa Emil.

- Oj, jag glömde visst, sa Agnes.

Jag fann mig snabbt och sa:

- Ni får inte leta upp Oliver och Tyras julklappar!!! Varför rotar ni fram dem i min garderob?

- Emil (helt knäckt)

- Ska Oliver och Tyra få Skylander i julklapp???

- Jag kan inte berätta det för er för ni klarar inte av att hålla det hemligt…

Vita lögner, vita lögner, vita lögner…jävla unge…vita lögner, vita lögner, vita lögner.

 
 
Emil charmar sin mamma och gör en massa julklappar hela tiden. Han vet precis hur han ska göra.....
 
 

Ordning och reda i julkrubban

Jag köpte ju en massa figurer till en julkrubba men hade ingen julkrubba. Smurfhuset blev jättebra. När jag ändå var igång så moderniserade jag historien lite. Två barbapapafigurer (en mörk mamma som kan få representera den lilla andel invandrare vi har i vårt land), lite smurfar med olika sysslor och de vanliga figurerna. Just det, jag hittade en av Agnes änglar som fick vara.....ängel.
Smurfett, en smurf och Gargamel fick vara de tre vise "männen".
 
Jesus fick två pappor. Mer troligt med två pappor än "Guds son"....om jag får bestämma och det får jag ju.
 
Smurfhuset i all ära men det blev lite för många personer inblandade i den nya historien och barnen ändrade om figurerna varje dag så det blev mer en lekstuga. Min snälla svärfar gjorde ett ordentligt stall till mig så nu ska jag bara hitta lite halm till det.
Ordning och reda. Historien är återställd. Vad duktig han är Bengt. Otroligt fint stall! Stort tack.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Herregud vilken kväll!

 
 
Igår hade vi nog en av de värsta kvällarna hemma. I samma sekund som vi kom innanför dörren så drog Agnes igång. Hon var bara arg, arg, arg och det gick inte att kommunicera med henne. Det skulle göras läxor, läggas in tvätt, borstas hår, ätas, ta fram kläder till gympauppvisningen idag, prova göra en bulle i håret till uppvisningen osv. Det var bara kaos hela tiden. Agnes slängde ut alla kläderna som jag lagt ihopvikta på hennes rum, hon drog omkull stolar, låg på golvet och när Magnus försökte kamma hennes hår skrek hon hjälp, revs och slogs. Jag som är helt opedagogisk tog fram saxen.... Hon var helt skogstokig och jag trodde att hon höll på att bli sjuk alternativ att vi skulle behöva ett avlastningshem i framtiden.... Hon skulle inte ha någon mat och när hon en timme senare kom ut och skrek efter mat sa vi nej. Det funkar inte så. Efter tre timmar lyckades Magnus prata med henne och då kom det fram att hon bara ätit knäckemackor till lunch och mellanmål eftersom hon inte gillat maten. Snacka om blodsockerfall!!! Magnus pratade med henne om vad som händer om man inte äter och fick sedan i henne mat. Tio minuter senare var hon vår vanliga Agnes. Hon bad om ursäkt och jag bad om ursäkt och sedan sa hon:
-Nej mamma. Idag var det bara mitt fel.
Lilla gumman. Sedan gjorde hon sin läxa och somnade bums. Vi var ganska slut allihopa efter den här dusten.
 
 
Den här gossen slapp det mesta av grälet eftersom han drog till Oliver när vi kom hem. Sedan käkade han kvällsmat där. Så skönt att han leker med kompisar. Han tycker att Agnes är jobbig när hon retas och skriker och jag tror att det är därför som han gärna drar iväg. Samtidigt är det bra att han äntligen vågar gå hem till andra människor eftersom han var så rädd innan och aldrig lämnade hemmet.
 
I morse hade vi en lugn och skön morgon och de åt frukost i soffan samtidigt som vi kollade på julkalendern. Ikväll blir det gympauppvisning.
 

RSS 2.0