Baddagar

19 grader i sjön. Nu har vi varit två dagar och badat i Sandstaden. Det märks. Sand, sand, sand....Barnen börjar bli solbrända och blonda och Agnes har fått sina sommarfräknar. Livet är ganska ljuvligt faktiskt. Ännu bättre om jag kunde bli av med min förkylning och halsont. Det blir ju ofta så...när jag ska vara ledig några dagar och det har varit intensivt så bryter det ut något skit. Det började med halsont och sedan vaknade jag toksnorig. Samtidigt så är det bara att köra på. Jag vill inte och kan inte vara sjuk nu. Två intensiva veckor framför mig och sedan kan jag däcka typ. 
 
 
 
Emil simmar jättebra nu och hoppar på det djupa. Agnes är ett vattendjur och skulle klara sig längre på djupt vatten än mig. Jäklar vilken ork hon har och hon simmade ganska långt i det hyfsat kalla vattnet. Nu håller de på och planerar mors dag i morgon. Magnus är iväg och jobbar så de ska fixa frukost och överraskning till mig. Älskade lortar vad jag är tacksam över er. Igår grillade vi lax och firade lite mors dag. Skönt att känna sig ledig och att ha tid tillsammans. Barnen var uppe länge men det var så mysigt. Det är många roliga diskussioner nu.
 
-Om någon är gammal och sover riktigt hårt så de tror att personen är död och lägger den i en kista och sedan begraver de personen. Vad händer då? undrade Agnes.
-Vad är en kista? undrade Emil.
-Det är en trälåda som man lägger döda människor i när de ska ner i jorden.
-Jaha, men då dör ju personen i kistan för där finns ingen luft.
-Jaaa.
-Kan det hända?
-Nej, det är bara din sjuka fantasi...
-Mamma, ska du ha din stegräknar på dig tills du dör? undrade Emil.
-Jepp, och sedan ska den räkna alla steg upp till himmeln!! Eller ner till det varma sköna stället....
 
 
-Vet ni varför vi är lediga idag? frågade jag på Kristi himmelsfärdsdagen
-Typ Jesus flög till himmeln.
-Ja. Jesus, sa jag med spansk betoning. Eller Kristus som han också kallas. Eller Krister som man också kan kalla honom.
Emil tycker min skånska är svinrolig så nu var det att Krister skulle flyga till himmeln. Krister. Krister.

Promenad till stranden och det intensiva livet i maj.

Sist vi var nere i Skåne så tog vi en promenad till sjön. För mig är det total avslappning att bara sitta nere på stranden, känna doften av hav och vind och bara lyssna på vågorna....och barnens bråk/lek. Just det här oplanerade lilla utflyktandet blir oftast väldigt bra. Det var jag, Magnus, Agnes, Emil, JävlaJenny, mormor, morfar, morfar Kaj och Eva-Lena. 
 
 
Den långa härliga vägen ner till havet. Det är så mysigt när man går mot sjön och helt plötsligt finns den där, öppningen till havet och den enorma sandstranden.
 
 
 
Vilken härlig släkt jag har. Vi är så många och vi har så kul tillsammans. Jag saknar mina släktingar och önskar att jag kunde träffa dem oftare. Som tur är så träffas vi i alla fall en gång varje år när Bibbi och Kent ordnar vår stora släktträff. Det känns som att de tog över stafettpinnen efter mormor. När mormor levde och var frisk så var det ju hemma i hennes hus vi träffades alla. Hon älskade det och vi älskade det. Nu känns det som att tiden rinner iväg och att alla är alltid så fullbokade. Minns jag fel eller var vi inte hos mormor och morfar typ alltid?!? Hur hann alla vuxna med det? Vi hinner knappt träffa varandra, jag och Magnus, känns det som ibland. Igår jobb, jobb, jobb, sen hem, ringa Agnes från bilen och be henne byta om till fotbollskläder, köra hem, byta om till fotbollskläder själv, in med Agnes i bilen, dra in soptunnan, köra tio meter, Emil springandes och skrikandes att han vill följa med, vänta på Emil, ner till idrottsplatsen, träna fotboll, hem, packa upp sakerna, ut och springa en runda själv, hem, prata lite med Sussie och dra upp maskrosor samtidigt, dammsuga, plocka undan, samla ihop tvätt, duscha, prata med Magnus i 10 minuter, stupa i säng, vakna kl 03 med gigantisk huvudvärk och sedan är det ny dag.
 
Samtidigt så även om det är intensiva dagar så är det ju ändå meningsfullt. Jag blir ju helt förslappad när det inte händer något. Däremot så lägger jag ner allt mer tid på att gå runt och var ängslig. Var kom det ifrån? Jag oroar mig för alla möjliga scenarion och lägger ner sååå mycket tid på det. Är det en åldersgrej? Sedan tror jag att jag måste börja tänka om och framför allt inte oroa mig för allt som jag tycker är kul. Jag kan liksom oroa mig och lägga ner timmar på att fundera på vad vi ska äta om bara JävlaJenny kommer upp en helg. Trots att jag vet att hon inte bryr sig det minsta och att Ica har öppet till kl 22 så måste jag ändå fundera på mat, sysslelsättning, sovplats m m. Helt sjukt. Nu funderar jag på Emils födelsedag trots att han redan har bestämt att vi ska ha tacos. Ska vi ha någon speciell sås till, jag undrar hur mycket majs det går åt, finns det inget roligt man kan ha i taco eller vi kanske även ska ha pulled pork? Emil äter ju inte glass och inte tårta så hur ska vi då göra? Present till Emil måste fixas osv. Häromdagen funderade jag på Nattas student...som är om två år. 
 

Middag i stugan

För någon helg sedan var vi i stugan och då morfars mamma, syster m fl på besök och vi käkade god mat och jag fick äran att bära på Charlie! 
Det var väldigt länge sedan nästkusinerna träffades men de fann varandra efter några minuter och sedan var det fullt ös!
Morbror Danne var och busade med barnen i skogen.
 
Agnes, Liam och Oliver.
Morfars mamma Mia.
Mormor och Charlie
Sötaste rultetulten Charlie.
 
Det går så fort. Helt plötsligt är han inte den där lille nykläckte bäbisen utan en gosse som tittar och lyssnar och räcker ut tungan och försöker prata. Barn är livet. Underbart. 
 
Idag ska vi nog grilla, ta en god öl i solen och njuta av en kväll tillsammans. Agnes ska sova hos kompis men det blir förhoppningsvis Natta, Emil, jag och Magnus. I morgon ska Magnus fira Iris och de ska iväg på äventyr. Jag och barnen lär hänga nere på Gökaskratt eftersom de lovar underbart väder i helgen. Igår hämtade jag barnen och när vi kom hem så fick Agnes en stegräknare som Magnus köpt till henne. Blev hon glad eller?!? Denna lilla aktiva tjej tar säkerligen mellan 20-30 000 steg/dag. Ska bli kul att se hur många det blir. Vi stack ut och sprang/gick lite medan Emil gick till en kompis. Sedan åkte vi ner till Ica och barnen fick glass. De var ute hela kvällen och åkte sparkcykel och lekte. Underbart. På kvällen la vi oss alla tre (Magnus var på Liseberg) och lyssnade på sagor från Sveriges radio. Jättemysigt. 
 
Våren är som alltid intensiv. På måndag ska jag vara med Agnes i skolan och på fredag har jag tagit ledigt. Jag jobbar ganska intensivt med Sweden Rock nu och det ska bli skönt med drygt två månaders semester sen! 29 maj åker jag till Tyskland, 30-31 maj är det Ystads saltsjöbad och veckan efter är det Sweden Rock. Just det, vi har ju en gosse som fyller 7 år snart också....Hepp. 
 

Belöning

Efter klippning av häcken, fixande av studsmatta, tidig morgon med fotbollsmatch för Agnes så blev det en timme i solen med en Mojito. Lyxigt värre. 
 
Barnen lekte med kompisar. Emil hade fullt krig med kompisarna på gatan och Agnes och Alice planterade i våra lådor. 
 
Jag bokade bord på Vickys och vi klädde upp oss lite inför besöket. Emil i fina vita byxor (inte så vita längre) och Agnes i paljettkavaj....herregud....
 
Innan vi cyklade ner tillsammans så satte vi oss på altanen, skålade i champagneglas, åt salta pinnar och vindruvor och spelade musik. Barnen dansar gärna. Magnus och jag med. Det är inte så ofta vi käkar ute och det är kul att göra det som en extra grej och lyxa till det. Jag och Magnus drack lite bubbel och bara njöt av en skön avslutning på en intensiv dag. 
 
Vi cyklar inte så ofta och att hålla ihop familjen i en cykeltur är en utmaning. Agnes vill cykla först och allt är en tävling. Emil har inte så mycket trafikkoll och cyklar om på höger sida ibland. 
 
På Vickys blev det pizza för mig, Magnus och Agnes medan Emil åt pommes med ketchup....jätteroligt att äta ute med honom liksom... Agnes åt upp hans rester också. Efter den goda maten cyklade vi till Ica och handlade lördagsgodis. Väl hemma så blev det lite nattning och sedan somnade jag i min fåtölj och Magnus i soffan. Vaknade av att Natta kom hem och sedan kollade vi någon timme på Eurovision. Det var lika dåligt som vanligt...
 
Idag ska vi bara slappa. Barnen bygger Lego, Magnus är ute och promenerar och jag letar efter boende på Koh Samui. Det känns helt overkligt att vi ska vara i Thailand en hel månad. Halva nöjet är nästan när vi sitter och pratar och längtar. Senast i morse började Natta prata om vår kommande resa och barnen funderade på om de ska ha en eller två massage i veckan. Emil är mest bekymrad över att han bara ska äta ris i en månad. Han tänker inte äta vårrullar eller någon thailänds mat alls. Vi får väl se....
 

Barnvagnspromenad och tankar om Agnes

Det här var ett tag sedan när Charlie bara var två veckor. Då gick vi en promenad ner till stranden och Agnes ville gå med vagnen så klart. Det skötte hon alldeles utmärkt.
 
Igår hade Emil fotbollsträning. Jag och Agnes sprang och gick i slingan. Mysigt. På vägen hem stannade vi till utanför affären eftersom jag bara skulle in och handla mjölk. När jag kom ut i bilen storgrät Agnes och det var ett himla liv. De hade bråkat i vanlig ordning.... Emil hade sparkat Agnes på benet med sina fotbollsskor, Agnes hade spottat på Emil, Emil hade sagt att han önskade att hon var död och att han inte ville ha henne som stora syster. Jag tror att det var det sista som gjorde henne mest ledsen.
 
Agnes är mycket. Hon är intensiv, pratglad, skrikig, retig och alldeles underbar. Jag känner ingen människa som är så omtänksam om alla som hon. I tisdags frågade jag henne om hon ville att jag skulle följa med henne till skolan på fredag och vara där hela dagen. Det ville hon och blev jublande glad. Jag berättade att jag är med henne på fredag och Emil nästa fredag. Då fick hon sin bekymrade blick och sa:
-Men mamma, var du med Emil i skolan på fredag för annars blir han så ledsen. Jag kan vänta....
 
Igår hade hon och två andra tjejer ordnat överraskningsfest för klassen (med frökens godkännande). Agnes köpte ballonger och Magnus fixade saft. De andra två tjejerna gjorde chokladbollar. 
 
Hon hjälper ofta lillebror att städa hans rum men hans ansträngningar för att hjälpa henne är klart begränsade.
 
Hon är speciell vår Agnes och jag är lite rädd för att hon ska glömma bort sig själv i sina ansträngningar att göra alla glada. Vi pratade om det igår när vi gick/sprang och då sa hon att det faktiskt hade hänt att hon någon gång hade sagt att hon bara hade en frukt med sig när någon kompis frågat och då hade hon haft två ändå.
-Nu när jag berättar det för dig mamma så känner jag mig elak...
 
Nej, hon är verkligen inte elak och hade alla varit som henne så hade vi inte haft några krik i världen. Det ska bli kul att se vad hon gör om 20 år. 
 
  
 
Fina stranden i Furuboda. 
 
Fina lillebror.
 
 
 
 
Åh vilken fin jacka Emil har. Synd att han har slarvat bort den.....
 
 
Foto på Magnus som Emil har tagit. De går ibland en egen promenad till stranden. 
 
Just nu är det mycket som det alltid är på våren. Jag är uppstirrad och sover dåligt och vaknar kl 5. Å andra sidan så somnar jag innan kl 22 (igår kl  21:30!) alla kvällar så jag känner mig utvilad ändå. Det är mycket fotboll nu på vardagar och helger och vårt hem ser oftast mer eller mindre ofräscht ut eftersom vi har sagt upp städerskan. I helgen hoppas jag att vi kan hjälpas åt och klippa häcken som spretar åt alla håll. Agnes har fotbollsmatch redan kl 10 i Sandsbro på lördag så det blir en tidig morgon för hela familjen!
 
 
 

Utvecklingssamtal med Emil

Som han har längtat! Igår var det äntligen dags. Utvecklingssamtal och mamma skulle med. Vi hade fyllt i en lapp innan där jag intervjuade Emil. Jättekul. Enligt honom så tycker han det är lite jobbigt när fröken lämnar klassrummet för då blir det stimmigt. Emil hade sagt till i klassen en gång "ni behöver inte börja härja bara för Mona går ut från klassrummet" men ingen lyssnade. Jag blir bara så förvånad. Jag var en av de som härjade i klassrummet när jag gick i skolan... Lille gubben.
 
Han leker mycket och har kompisar. Går aldrig sysslolös på rasten. Han arbetar på bra i klassrummet och hade fått alla rätt på något fonologisk test, han räknar och läser. Hemma har vi märkt att han kan både pluss och minus och att han den senaste tiden även läser små bokstäver i böcker. Det är det där med att få honom intresserad för böcker som kanske inte är helt enkelt. Där har han en storasyster som är precis likadan. Hon läser verkligen jättebra men är inte intresserad av att läsa en bok. Emil läser ibland om vi läser varannan sida och jag märker ju att övning lönar sig. 
 
Just nu är Emil väldigt mycket tvärtemot och jag undrar om inte en del av det kan kopplas till surfplattan. Barnen har surfplatteförbud vardagar så jag ska försöka kolla om han är lugnare nu än på helgen. Det är många svordomar och mycket fulfinger. 
 
Varje morgon går han upp tidigt, tar på sig alla kläderna och bäddar ner sig i soffan framför TV:n. Han lägger ner sin frukt och har koll på när det är bad/gympa. Vilken koll han har vår gosse. Jag tror att han tycker det är pinsamt att inte ha med sig grejer och då tar han gärna lite extra ansvar medan Agnes inte bryr sig om frukt och gympakläder så då kommer hon aldrig ihåg det. Så olika.
 
Fotbollsfotografering i söndags. De är ju för söta alla barnen när de ska få på sig matchkläder och försöka stå still. Inte helt lätt...
 
I lördags badade barnen. Inte jag. Enligt barnen var det "jättevarmt". Eller hur...
 

Snart är det sommar, eller?

I helgen kändes det som att sommaren var på väg. Hela lördagen hängde vi på Gökaskratt och barnen badade i det iskalla vattnet. Jag satt i en solstol och njöt av värmen och var helt illröd i skinnet på kvällen. Varför lär jag mig aldrig liksom? Sommaren är helt oplanerad. Jag ska dock vara ledig i drygt två månadet och det känns helt underbart. Det blir fattigt men mysigt. Om det blir som jag vill i sommar så gör vi allt tråkigt nu i maj (typ fixar häcken, rensar och målar insidan på dörrarna) sedan campar vi någonstans (Öland eller västkusten kanske), vi åker ner till Ronneby brunn en dag och badar, vi grillar mycket, kanske tar vi en tur till Astrid Lindgrens värld, vi har en massa besök, typ Sussie, Pia, Angie, kusin Jenny, kusin Lina med familj, farmor och farfar, morfar Kaj och Sara, mormor och morfar, Danne med familj. Det hade varit kul att även hinna med Tosselilla och besök hos Jenny. Hotellnatt i Malmö är aldrig fel eller Danmark eller bara vara hemma :)
 
 
Bilder från när vi campade på Öland förra året. Jag älskar havet!
 
 
 
 Lite gamla Turkietbilder
 
Det blir ingen restresa i sommar även om det skulle dyka upp en svinbillig restresa. Vi åker ju en månad till Thailand längre fram så vi får nog sol och bad så det räcker. Sista långresan för familjen eftersom sedan tar ju föräldrardagarna slut. Några år framöver får vi nog rikta in oss på vanlig charter och det är ju inte helt fel det heller. Jag älskar all inclusive och känslan av att inte behöva ta några beslut. Svåraste besluten blir typ vilken drink jag ska välja. Barnen älskade Turkiet förra året och det var ett helt fantastiskt ställe vi hamnade på. Så mycket fin frukt och grönsaker och vilket rosévin! Det var nästan helt omöjligt att göra av med pengar på resan eftersom allt ingick i deras all inclusive. Det lär inte bli Turkiet fler gånger med tanke på hur utvecklingen ser ut i det landet...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Påsken i bilder

Just det. Vi hade påsken hemma i år. Det är så roligt när "gamlingarna" kommer till Hovmantorp och sover över. Vi käkade redan vid ett-tiden och det var en massa god mat. För att komma ihåg det till nästa gång så skriver jag ner allt här:
Stekt inlagd sill, löksill, senapssill, vegetarisk senapssill, gubbröra, gravad lax, kallrökt lax, varmrökt lax, kycklingspett, leverkorv, ål, jansson, prinskorvar, köttbullar, snittar med tonfiskröra och med ishavssallad, silltårta, kokt potatis, rödbetssallad, rostbiff, onsalakorv, brieost och en flaska skåne. Jag älskar verkligen snaps.
 
 
 Morfar i fin påskskjorta.
 
 Mormor.
Farfar.
 
Farmor i fin påsktröja.
 
Agnes bara älskar när det är folk hemma hos oss och allra roligast är det så klart när de sover över. Just nu tjatar hon om att mormor ska följa med en dag i skolan! 
Den här veckan har jag varit hemma med henne två dagar. Hon har hostat och haft ont i halsen. Igår körde hon skola hemma kan man väl säga. Först räknade hon matte på datorn, något matteprogram där man får belöningar, sedan läste hon för mig och därefter skrev hon några kapitel i sin bok. Agnes och Alice skrev förra veckan en jätteläskigt berättelse och de bestämde med fröken att de skulle få läsa upp berättelsen varje fredag. Eftersom Agnes varit sjuk så var hon lite orolig för hur det skulle bli den här fredagen så hon satte sig och skrev tre kapitel till som Magnus skrev ut sen. Fantasin är det inget fel på.....
 
 
 
Emil vid havet. Den fina jackan som fortfarande saknas.....

RSS 2.0