En prins

 
Den här lille gossen har mycket funderingar och mycket trots för tillfället. I morse vaknade han vid fem! När jag väl gick upp vid 05.45 så bäddade han ner sig i soffan och ville titta på film vilket var helt ok eftersom jag skulle in i duschen. Sedan började han tjata om frukost och han krävde macka vid TV:n. Eh...skulle inte tro det! Dessutom var jag superstressad och bad honom vänta tills Magnus kom upp. När Magnus gick upp tjatade han om macka och Magnus bredde en macka med smör till honom. Emil kom ut i köket, kollade på mackan och sa:
-Jag vill ha puffar och mjölk.
-Nej, du har ju fått en macka eftersom du sa att du ville ha en macka.
Han tjatade, hängde med läppen, drog i lådorna och gick in i TV-rummet igen. Jag och Magnus satt i köket och drack kaffe och då hörde vi den lille gubben muttra om puffar och mjölk och sedan sa han för sig själv:
-Jag förstår inte......
Magnus och jag tittade på varandra. Det lät så gulligt. Han förstod verkligen inte varför han inte fick mjölk och puffar. Magnus hämtade mjölken och puffarna och sedan åt han både det och mackan. Han vill bara bestämma helt enkelt...
 
 
Igår var vi hos Alma och Astrid. Barnen var överlyckliga och Agnes cyklade nästan hela vägen dit. Hon är så stolt över att hon numera kan cykla utan stödhjulen. Barnen är för söta när de leker tillsammans. Först springer Agnes och Alma och sedan kommer Emil och Astrid efter...de hinner inte riktigt med :) De städade lekstugan och skakade mattor, sopade, torkade och fixade. Den var ännu smutsigare när vi åkte därifrån.... Fyra fina barn som har väldigt kul tillsammans. Underbart!

Lördagen i bilder och nya uttryck

 
Det regnade en hel del här igår men det hindrade inte oss att gå på promenad. På med nya vårjackorna och fram med barnens paraply. Lycka. 
 
 
Sedan gjorde Agnes pärlfigurer som hon fått av Sussie och Emil hjälpte mig att steka fiskpinnar. Natta rastade småsyskonen genom att göra en hinderbana i köket. Vilket tålamod hon har!!! Agnes börjar bli väldigt tjurig och lättretad så hon är inte helt enkel att roa. Vi spelade Memory alla fyra och hade det jättemysigt. Vi hann även gå ut en runda på eftermiddagen och spela lite fotboll. Agnes cyklade och cyklade. Hon är helt överlycklig för att hon kan cykla. Magnus jobbade och jobbade men idag är han ledig!
 
Det nya uttrycket? Emil sa "din gamla surråtta!" till mig. Det var något nytt. Var får han allt ifrån?!?

Lördag!

 
Det är morgon och vi tar det lugnt. Agnes tittar på TV. Emil klistrar klistermärken på väggen. En vanlig lördag med andra ord.... Igår kom Natta hem och Agnes älskar sin coola storasyster som flätar hennes hår och väljer häftiga kläder till henne. Söta är de! Jag har fått en massa fina kläder till barnen av min kusin och igår fick jag en massa fina kläder till Agnes av min chef. Vad tacksamt det är! Agnes har dessutom en påse med fina kläder efter kusinen Tyra som väntar. Våren/sommaren och hösten är räddad! 
 
Idag blir det en lugn hemmadag eftersom Magnus ska jobba och tar bilen till jobbet. I morgon ska vi förhoppningsvis träffa Alma, Astrid och Hanna. Emil är för söt. I morse när jag frågade om han ville leka med Astrid i morgon så svarade han "jaa" och sedan frågade jag om han ville leka med någon annan. Emil svarade "nej. Jag vill leka med Astrid. Hon har så fina ögon.". Det har hon men lägger du märke till det lilla gubben... :) 

Sorgligt

 
Emil vill göra det Agnes gör. Fast vantar kommer bara på vid minus 8 grader. Invid bryggan är isen tunn och båda lyfter upp "glasbitar". Bilden är några veckor gammal. Nu är ju äntligen våren här.
 
Sorgligt att mamma och moster Bibbi åkte hem idag. Skönt att ha dem på besök. Barnen har gillat att vara hemma med dem i två dagar och i morse ville de inte till dagis. Det tog inte så lång tid förrän Emil sa både dumma mormor och dumma Bibbi så han känner sig väldigt bekväm i deras sällskap :)
 
De har fått goda pannkakor med grädde och sylt, lax och kokt potatis, godis, glass, köttbullar, stekt falukorv m m. Hyfsat mycket mat har barnen fått i sig. Bibbi gick till affären med barnen och Agnes lurade iväg henne den långa vägen, d v s den vägen vi använder när vi kör bil. Lååång promenad.
 
Igår var det gympauppvisning för både Agnes och Natta. Duktiga tjejer båda två!
 
Ikväll kommer jag nog somna innan nio och i morgon jobbar Magnus hela dagen/kvällen.

Födelsedag och grillning

 
Magnus fyllde år i fredags och Agnes hade den bästa presenten. Jag trodde att hon satt och ritade teckningar till Magnus men istället så hade lilltjejen pillat upp en hundring ur sin spargris och skrev GRATTIS på den. Överlycklig!
 
Igår hade vi Diö-familjen här på besök samt storebror Viktor och Sanna. Det blev grillning och tårta. Jättemysigt! Agnes hängde med Natta och Amanda mest men lekte även med Jonathan. Emil och Jonathan hade också kul tillsammans. Innan gästerna kom så var grannen Elis här en stund. Vad härligt det blir när värmen kommer och vi kan vara ute utan en massa overaller. Studsmattan och sandlådan är bra investeringar! Jag sprang milen för första gången i mitt liv igår! Det blev solstolen resten av dagen... I morse när Emil vaknade så frågade han efter Jonathan och undrade varför de inte sov över och sedan sa han "jag tycker om att ha dem här...". Det gör mamma och pappa med!
 
 
Den här tjejen är i en fas eller något. Nu vill hon ha jeans och hon har äntligen börjat använda sin fina jumpsuit. I morse kammade jag ut hennes hår...herregud...det blir snart en kortklippt Agnes här hemma. Tårarna sprutade och hon gallskrek. Trött mamma.... 
 

Väntan på faster och Tya

 
De väntade och väntade men till slut kom Moppan och "Tya". Det var två små prinsessor som välkomnade dem.
 
Klart att även killar kan ha klänning och tofsar. Han hade lite bekymmer med alla klänningarna som bara kliade och kliade men till slut så hittade Natta en som var mjuk. 
 
 
Järngänget. 
 
Nu är klockan över åtta och Agnes sover sedan en timme tillbaka. Emil sitter i sin säng och sjunger och leker. Märkliga unge som inte lämnar sängen :) Ja, ja, så länge han sitter i sängen så kan han få ligga där och hålla på. Nu sjunger han Sankta Lucia och har sina Teletubbiesfigurer...hjälp, jag trodde att den tiden var förbi (både Teletubbies och julen). Agnes har antagligen tjatat i sönder sin kompis Lova för i morgon ska hon med henne hem efter dagis. Vi försökte få hit Lova men Agnes vill hem till henne och titta på hennes djur :)
 
Igår frågade Agnes mig vilken som var mitt favoritpålägg. Jag funderade lite och svarade macka med ägg, majonnäs och gurka. Då såg hon sådär jättebesviken ut och fick fram ett "men något annat kanske..." och då förstod jag att hon ville fixa frukost till mig. Jag sa att jag gillade ost jättemycket och då sken hon upp. I morse var hon så trött, så trött så hon hade glömt frukosten. Jag längtar efter att min lilla gumma ska fixa en ostmacka till mig :)

Finaste Agnes

 
Hon gör oss tokig ibland men oftast så är hon väldigt, väldigt snäll. Här har hon städat sitt rum. Hon är inte ens fem år och har ändå bäddat sängen (på sitt vis), vikt ihop nattlinnet, röjt på skrivbordet och även dekorerat det med en barbiedocka och diverse ramar. I fönstret hade hon bl a satt en spegel. Helt sin egen stil. Cool.
 
 
Idag berättade Agnes att när Emil säger dumma till henne så säger hon inte dumma tillbaka "för man får inte säga så...". Det är ju jättebra men jag blir ändå lite orolig över att hon är för snäll. Kan man vara för snäll? Det viktigaste är att hon mår bra och hon är väl inte som sin mamma...som ibland mår väldigt bra av att fräsa tillbaka. Enligt henne säger hon inte dumma på dagis heller. Jag undrar det...,.vilja och humör har hon i alla fall. Det ska bli spännande att gå på utvecklingssamtal. Fin är hon i alla fall och väldigt klok. Helt enkelt världens bästa Agnes. 
 
Agnes och Emil har stora storasyskon och de har på riktigt världens bästa storasyskon. Igår kom jag på en sak som jag inte riktigt vet hur jag ska hantera... Natta äter inte godis och slutade med det som ett nyårslöfte. Det är inget Agnes funderat på (liksom hon inte reflekterat över att jag inte äter kött) men igår kom det.."nästa helg ska inte jag äta godis..". Det är ju ganska harmlöst och jag vet att hon aldrig skulle klara stå emot om vi satte fram det :) Däremot så började jag fundera på allt det andra som händer i storasysters ålder nu (vikt-, träning-, utseendefokusering och allt det där som tjejer i den åldern håller på med). Hur påverkar det Agnes? Jag och Magnus har bestämt att vi aldrig pratar vikt här hemma och kommenterar aldrig vikt, utseende eller något liknande när vi kollar på TV t ex men det finns ju överallt ändå. Med storasyster kan vi prata om allt det här och om hur ytligt allt är och vad som är viktigt men Agnes är för liten för detta samtidigt som hon är mitt i det. Jäkla samhälle vi har för tillfället!

Utklädning och kusinbesök

Emil har börjat intressera sig för Agnes utklädningslåda och han är ju så söt....
 
 
Ny version av Rödluvan....
 
 
Igår var Moppan och Tyra här. Agnes har tjatat och tjatat och längtat. Igår la hon beslag på faster i flera timmar. Det ritades och pärlades. Mysigt. Emil var helt slut och gick in och la sig i sängen och somnade innan kl 18. Han missade lördagsgodiset (vilket Agnes snabbt påpekade i morse...). Idag blir en dag i solens tecken och det står promenad på schemat, studsmattan ska utnyttjas och om jag får bestämma så blir det även köp av lite saker på Blocket :) 
 
 
Vi har en tjej här hemma som har öga för detaljer...så här kan det se ut när hon dukar bordet. Hon lägger ner tid på att rita och klippa ut hjärtan till alla tallrikarna. Underbart.

Så söta när de sover....

 
Igår när jag skulle gå och lägga mig så hittade jag de här i våra sängar. En bred säng, 180 cm, och de ligger så här. Jag dog nästan. Klart att jag ville krypa ner och sova då. Magnus tog Agnes säng :)
 
Emil kissar fortfarande inte på dagis. Vi ger upp nu. Blöja på natten igen men han kissar inte i den.
 
Igår när jag nattade Agnes så berättade hon överlycklig att Emil hade satt sig i hennes knä när de ätit färdigt och skulle titta på barnkanalen. Hon var så glad för att han ville sitta hos henne. Emil är inte alltid så gullig mot Agnes. Igår när de badade så slängde han en träkloss i huvudet på henne.
 
Agnes favoritsaga för tillfället är min hittepå-berättelse. Den handlar om lilla Fisa-Lisa som börjar skolan och råkar prutta när det är upprop. Många pruttar blir det men hon får vänner ändå till slut. Sedan träffar hon Prutt-Erik och kärlek uppstår. De gifter sig och i kyrkan pruttar de i stället för att säga "JAAA". Både jag och Agnes tycker att fisar är superkul :)
 

Det tar på krafterna....

 
Det är en utmaning att ha Emil för tillfället. Oj, oj, oj vad han trotsar. Allting är nej, inte alls, dumma, skitstövel, dum är du, vill jag inte, kan jag inte osv... Blöjträningen går sådär. Han var blöjfri i påsk, vägrar göra något på dagis, fortsatte hyfsat hemma, kissade i sängen i natt, bajsade toan när vi kom hem från dagis, kissade ner sig.  Jag gjorde belöningsschema med stjärnor men han har inget intresse av att vara "duktig". 
 
Agnes kom hem från gympan igår, satte sig i mitt knä och sa "mamma, jag vill inte dö". Då var det dags för prat om döden....inte helt enkelt. Vid matbordet frågade hon:
-Mamma och pappa, får en häst plats på vår gräsmatta?
-Jaaa, det gör den väl.
-Då vill jag ha en häst!
-Fast en häst kanske inte skulle må så bra på vår gräsmatta och våra grannar skulle nog inte uppskatta det.
-Då vill jag en kanin, fiskar eller hamster.
-Det kommer inte hända.
-Vad ska jag då ha för husdjur?!?
-Typ inga. 
-Mina kompisar har husdjur!
-Och...? När vi var hemma hos Emil och Edvin så brydde du dig inte om deras akvarium.
-Joho!
-Nej.
-Joho!
-Om vi skaffar husdjur så kan vi inte åka till mormor och morfar och inte åka på semester.
Då vaknade Emil till liv...
-Men jag vill åka till mormor och morfar.
 
Det blir inga husdjur!
 
Bilderna är förresten ifrån när vi hade varit ute på isen. Först slocknade Emil och sen slocknade Agnes.

Humör och vårväder

 
Den här gossen blir en utmaning....
Igår när jag hämtade barnen på dagis så hämtade jag Emil först. När vi skulle gå till Agnes avdelning så skrek han:
-Napp och nuse.
-Sedan när vi kommer till bilen. Först ska vi hämta Agnes.
-Jag vill ha napp och nuse NU!!!!
-Nej.
-NUUUU!!!!
-Nej, sa jag.
Gallskrik samtidigt som jag börjar bli irriterad och traskar på mot Agnes dags.
-Stanna mamma!
-Kom nu. Sluta skrik. Du får napp och snuse när vi kommer till bilen.
-STAAAAAAANNA mamma!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-Varför det?
-Så jag kan spotta på dig.
-Eh?
Sedan kämpade han för att få iväg en spottloska på mig men eftersom jag befann mig en meter fram och han endast kan spotta en dm så gick det inte så bra för honom. Jag skakade bara på huvudet och gick.....
Agnes har cyklat idag. Både på sin rosa cykel och den nya stora svarta cykeln. Hon känner sig tryggare med den lilla rosa och jag har låtit henne trampa runt på den. Agnes har inga stödhjul. Stora tjejen. Även Agnes hade ett bryt igår på dagis men det var vid lämningen. Jag var lite sen och stressad och Natta skulle åka med till skolan så när vi stannade vid dagis fick Natta hjälpa mig att lämna Agnes medan jag tog Emil. Inget konstigt förutom att Agnes bröt ihop och skrek "jag vill att mamma ska lämna mig". Sedan stod hon stilla ut på gården. Jag blev tokig och drog in henne på dagis (i jackan) och slängde in henne. Sedan gick jag. Natta tog sedan och lämnade över Agnes till fröknarna och jag lämnade Emil. Efter Emil var lämnad fick jag dåligt samvete och gick in på Agnes dagis och sa något i stil med att det var ju ingen bra start vi fick på dagen, lite kram och en önskan om att ha en trevlig dag. Nästan glömt drygt sex timmar senare när jag hämtade men när vi gick mot bilen så tittade hon på mig med sina stora fina ögon och sa "mamma, förlåt för i morse". Det värmde i mammahjärtat.
 
 
 
Idag monterade jag ihop studsmattan till barnens stora glädje. Först fick jag rensa gräsmattan från kattbajs. Sjukt äckligt. Magnus hade en dag i stan. Jag och barnen njöt av våren (jag i en solstol och barnen på studsmattan (bråkandes). Ber jag Emil plocka upp något så gör han ALDRIG det. Om jag hotar/mutar/lirkar så gör han det och skriker:
-Då gör jag det VÄL....
Hepp....
 
Nattagumman som har tagit fotona på barnen med sin kamera. Hon är duktig på att ta foton!
 
 

Frågestund

 
Jaha...då kom vi in i "varför då?" fasen.
-Jag vill ha saft.
-Nej det får du inte.
-Varför då?
-För att vi dricker inte saft till frukost.
-Varför då?
-För att då får vi hål i tänderna.
-Varför då?
-För att där är socker i saft som förstör tänderna.
-Varför då?
-För att det ska smaka gott.
-Varför då?
-.....Det bara är så......
 
Igår hade vi en härlig fika och lekdag hemma hos Sofie med Emil och Edvin. Mysigt. På kvällen gjorde Magnus pizza. Supergott. Vi somnade båda två i soffan. Intensiv vecka. Vi hinner inte med allt och funderar på att skaffa städhjälp 2 ggr/månad. Det hade varit så skönt att få ordentligt städat i alla fall två gånger varje månad! I förrgår torkade Magnus golven här hemma och det känns fortfarande rent. 
 
Emil hade inte kissat på dagis på hela dagen igår men kissade när jag kom och hämtade honom. Hemma hos Sofie gick han själv och bajsade på toan! Duktig kille. Vi lät han sova utan blöja i natt och han var torr hela natten. I morse när jag vaknade hade han bäddat ner sig i soffan och vi gick och kissade bums. Framsteg!

Påsken i bilder

 
 
Äntligen har jag hunnit fixa lite bilder. Här kommer lite från påsken med våra familjer.
 
Igår hände det. Emil kissade på toan på dagis en gång. Sedan kom vi hem och han kissade och bajsade ner sig och blev helt förtvivlad. I morse pratade jag med honom igen och han gjorde väldigt tydligt att han tänkte INTE bajsa på dagis....suck....
 
Fredag. Det innebär fredagsmys till barnens stora glädje. Dessutom slutar jag tidigt och vi ska nog hem till Sofie och hennes pojkar Emil och Edvin. Härlig överraskning för barnen som kommer bli jätteglada.
 
Helgen är oplanerad....eller jag har tänkt att studsmattan ska fram...

Syskonshow

 
 
Show efter påskmaten för släkten. Alla barnen bidrog med vad de kunde :)
 
 

Kompisarna

 
På påsklovet var Alma här några timmar och lekte till Agnes stora glädje. Magnus gjorde våfflor till barnen och Agnes och Alma åt vars TRE våfflor med grädde och sylt! Det tar på krafterna att leka prinsessor. Lille Emil får också vara med på prinsesslekarna och han sköter sig bra.
 
 
 
Agnes har en låda full med utklädningskläder och Emil ville vara rödluvan. Emil har nu slutat med blöja dagtid och ibland sker det en olycka men det går ändå förvånansvärt bra. Vi måste påminna honom om att han kanske ska springa och kissa men då gör han det. Idag var första dagen på dagis och jag hade med en massa extrakläder. Han lämnades kl 07.30 och när jag hämtade honom kl 14.10 så hade han blöja (efter vilan) som var torr och jag blev jätteglad. Då berättar de att han vägrat kissa på toan och att han inte har kissat i blöjan heller. Jag gick in med honom på toan och han kissade JÄTTEMYCKET! Varför gör det enkelt liksom....hur ska det här gå? Det kan ju inte vara bra att gå och hålla sig hela dagen. Nya tag i morgon............

April, april....

 
Vi har haft en härlig påsk med våra familjer. Igår åt vi tills vi storknade och idag fortsatte det. Emil älskar pepparkakor och kavring. I morse åt han tre mackor! 
 
 
Den här tjejen lurade sin pappa rejält i morse. Hon kom nerfarandes från ovanvåningen och ropade "pappa, Nattas fönsterruta har gått sönder!!!". Magnus utbrast "NEEEJ!!!" och rusade upp. Efter kom Agnes och fnissade fram "april, april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill". Hihi...
 
 

RSS 2.0