Coolingarna

 
Nu längtar vi efter våren. Igår träffade jag en mamma till en av dagiskompisar som berättade att hon hade lite problem med sin flicka när det gäller kläder. Flickan ville ha linne och inte overall trots att det igår faktiskt var minusgrader igen. Agnes hade berättat på dagis att det numera var låtsasvinter. Jaha, var kommer det ifrån liksom? Hon vill ju att vintern ska vara slut så då konstruerar hon begreppet låtsasvinter.... Sedan hade hon även berättat att "när det är vår, inte låtsasvår, då får man ta fram studsmattan!". Inget fel på fantasin...

TomteEmil

Då var det vardag igen.
Barnen hade det jättebra hos mormor och morfar och var både på bio och Leos lekland. De har ätit pannkakor med grädde och sylt och fått bestämma en hel del...
Jag och Magnus hade fem helt underbara dagar i Gdansk och jag kan verkligen rekommendera ett besök i vackra Gdansk. Våren hade kommit dit och en dag satt vi i solen i t-shirt och drack öl. Februari...ljuvligt.
 
 
Agnes tyckte nog att det var lite kul att komma till dagis och träffa kompisarna och igår följde hon och Lova med Alma hem. Emil var inte jättepigg på dagis utan ville vara hemma med mamma. Jag hade gärna varit hemma med honom men plikten framför allt.... 
 
För tillfället är det mycket legobyggande (eller duplo är det faktiskt). Emil bygger robotar och Agnes bygger hus och träd. Emil kan räkna till tjugotio och Agnes kan nog räkna till fyrtio eller femtio. För tillfället så är hon väldigt inne på engelska och sitter och härmar engelska ord på surfplattan. Vilken kunskapstörst den tjejen har. Emil räknar till åtta på engelska. Igår ritade Agnes en stor skattkarta som familjen fick tolka. Den utgick från hennes rum och skattan fanns i vårt sideboard i TV-rummet. Vilken fantasi!
 
Agnes vill sova hos Moppan. Är vi så tråkiga eller? :) Klart att hon ska få sova hos Moppan... Hon är så himla lik mig. Jag hade också spring i benen och ville alltid sova borta.
 
 
 

Tandläkarbesök

För någon vecka sedan var det dags för Emils andra tandläkarbesök. Första gången han var där så vägrade han öppna munnen. Sedan följde han med när Agnes var hos tandläkaren och fick se hur ett smidigt besök gick till (det största problemet när Agnes var där var väl att hon pratade hela tiden...). Emil var ganska tuff i väntrummet men när de väl kom in till tandläkaren så ville han sitta i pappas knä. Han öppnade munnen i alla fall.
 
Väskorna är packade. Barnen är förväntansfulla. Jag ligger och stirrar i taket på kvällarna och tänker på att planet ska störta eller att barnen ska drunkna (i februarimånad?!?). Helt ologiskt och ändå så har jag sådan ångest över att vi ska försvinna båda två ur barnens liv. Vad händer då med barnen? Var ska de bo? Kommer de tvingas flytta från sina kompisar? Kommer någon annan ta hand om dem och älska dem lika mycket som vi gör? Ångest! Men annars är allt bra.....
 

Stenskogen

Igår skulle vi ut och lufta oss och tänkte ta en promenad till stenskogen. Agnes fick ett bryt så det slutade med att hon och jag blev hemma. Jag blev skitsur. Igår hade Agnes en riktig trotsdag och det tar väldigt mycket energi. Ena sekunden är hon 100 % glad och sedan exploderar hon i 100 % ilska. Det ska bli väldigt skönt att komma iväg lite. Samtidigt så är det lite ångest att inte ha barnen nära så jag undrar hur jag ska klara mig i FEM dygn. 
 
Magnus och Emil gick iväg till stenskogen i alla fall så Emil fick rastas. 
 
Idag är det packning på schemat. Jag jobbar både måndag och tisdag och är dessutom i Kalmar på tisdag så det mesta måste fixas idag. Vi åker tidigt på onsdag. Min rygg börjar kännas bättre och jag längtar efter att kunna börja promenera och jogga igen. Det här året har inte börjat bra med halsfluss och ryggont. Nu räcker det!
 
Barnen tjatar om Skåne nu. De ser fram emot Leklandet och bio som mormor och morfar utlovat. 
 
Igår fick förresten Agnes ett bryt för att hon inte kunde ha en egen låda i badrummet! Ursäkta men hon är fem år, vad kan hon behöva? Det visade sig att hon skulle ha sin spegel, borste, tofsar, klämmor, läppglans, ringar, halsband och armband. Fröken tror verkligen att hon bestämmer och bröt ihop när hon insåg att alla lådorna är fullproppade och att jag inte hade för avsikt att ta bort något igår. Hon har ställt en burk med sina saker i fönstret som jag tänker plocka bort när vi åker till Skåne så är det kanske glömt när vi kommer hem....
 
 
 

Alla hjärtans dag

Det här hjärtat var tokarg i morse. Hon ville överraska mig och Magnus på morgonen men eftersom hon själv sov och sov så gick inte det. När Magnus väckte henne 06.20 så bröt hon ihop och skrek en massa dumma saker. Hon blev ju så besviken...
 
 
 
Den här prinsen hade gjort ett jättefint kort till sin mamma. Åh, vad mysigt det är att få handklippta kort från barnen. Magnus hade köpt jättefina tulpaner och jag hade glömt bort dagen helt. Jag får köpa med mig något till Magnus på vägen hem. Ibland är jag inte så strukturerad.
 
Igår läste Agnes sin första bok. Hon är jätteduktig och läser till och med "små" bokstäver. Agnes pratar mycket om sitt dagis och de verkar ha väldigt kul men hon har lite bekymmer med när de luras. Hon gillar inte när någon säger t ex "jag kan alla språk". Agnes hade då frågat om hon kunde säga något på polska och då hade tjejen hittat på något :) Det gillar inte Agnes för man får ju inte luras.... Jag brukar förklara det med att hon vill väl kunna alla språk och att det är därför hon säger så. Jag tror att Agnes mest har bekymmer med att hon inte kan alla språk och tänk om någon annan kan det...
 
Nu ser vi fram emot att de stora barnen kommer hem idag och sedan har vi förhoppningsvis en lång skön helg framför oss.

Övraby borg

 
När vi firade nyår hos Jävlajenny och Ola så hade de köpt sjukt mycket lera till barnen. De höll sig sysselsatta väldigt länge med leran. Lera är en helt perfekt pysselgrej och båda barnen älskar att bygga, göra bakelser m m. Dessutom fanns det en massa olika färger så möjligheterna var oändliga. 
 
Idag tar vi det lugnt och barnen har fått lite nya spel till sina surfplattor. Agnes hade kunnat gå till dagis idag men ville vara hemma med mig och Emil. 
 
Emil har ett hiskeligt humör och igår klippte han till mig i ansiktet. Det var andra gången. Jag skojade och sa att han fick åka i fängelse om han gjorde så. Agnes såg sin chans och tog telefonen och låtsades ringa till polisen och be dem komma och hämta Emil. Jag hindrade inte Agnes och trodde att Emil förstod att det var på låtsas men helt plötsligt bröt han ihop och var HELT förtvivlad. Han bara grät och grät och jag fick hyfsat dåligt samvete... Förhoppningsvis kommer han vara lika rädd för fängelset när han blir större.
 
Agnes funderade själv ut lösningen med första människan på jorden igår. När vi åt kvällsmat berättade hon att det nog var tomten som tog med sig första människan till jorden och avslutade med att det måste jag fråga tomten nästa gång....stackars tomten vilka frågor han får.
 
 
 
 
 

Skriva skriva skriva

GLENSER MONEN Ä EN TRADEFON
TETA PÅ MÅN
D Ä KUL
 
Översättning:
Glänser månen är en tradition
Titta på månen
Det är kul
 
Helt underbart....vår lilla poet, Agnes. 
 
Idag har vi gjort kort till alla hjärtans dag. Agnes elskar Edvin...
 
Emil ville ge ett till Linus och ett till sin fröken Birthe. Han försökte själv skriva Linus men bröt ihop när det inte blev som han tänkt sig....
 
Duktiga barn!
 
Idag kom den stora frågan från Agnes.
- Men mamma, hur kunde den första människan komma till jorden?
 
Vad kluriga de är barn och vilka funderingar. Jag blir väldigt imponerad över hur mycket de lär sig på dagis. Agnes berättade igår att de hade fått magneter och gå runt och prova på alla sakerna vad som var magnetiskt. Agnes tyckte det var jättekul och berättade för mig att elementet och kylskåpet och en bil var magnetiska. I övriga saker så fanns det ingen magnet. Viktigt att uppmuntra nyfikenheten. Igår berättade hon om hela sin dag och det är helt otroligt vad de hinner med på en dag. Det var magneterna, samling, rita, trolla, vattenlek utomhus, saga och en massa ätande fast hon gillade inte blodkorv eller kroppkaka. 
 
Nu gör Emil ett armband av pärlor till sin mamma och han sitter och lyssnar på musik på sitt rum samtidigt. Agnes sitter på sitt rum vid skrivbordet och gör en vacker pärlplatta. Jag ska vila min rygg...
 
 
 
 

VAB

Idag är det VAB. Barnen är snoriga och hostiga och jag har sjukt ont i ryggen. Jag tror att jag vred till ryggen i lördags när jag var ute och gick och nästan ramlade omkull. Det blir en lugn hemmadag.
Bilderna är tagna när Agnes var på kalas i pulkabacken. Astrid fyllde fem år och barnen hade några riktigt roliga timmar. Vilket perfekt kalas. Det grillades korv och åktes pulka. Vi fick ta med Emil och åka lite pulka med honom för han ville också gå på pulkakalas :) Tjejerna fnissade och härjade och det var härligt att se hur kul de har tillsammans. 
 
Även mamma och pappa passade på att åka pulka. Det är ju så roligt!
 
Alma och Agnes. De här tjejerna har väldigt roligt tillsammans och det blir aldrig något tjafs när vi har Alma hemma på besök. 
 
 
 
Emil fixade mitt hår i helgen. Medan han höll på och kammade så frågade jag:
- Ska du bli frisör när du blir stor?
- Nääää....jag ska nog bli brandman.
- Jaha, eller polis...eller köra ambulans kanske?
- JAAA.
- Eller så kanske du ska köra flygplan eller rymdraket?
- Jag ska köra rymdraket! Ska du hänga med?
 
Han tänker på sin mamma...
 
En annan dag utspelade sig följande konversation:
- Emil! Kom hit och krama till din gamla mamma.
Emil som aldrig tackar nej till lite gos kröp upp i sängen och kramade till mig.
- Emil, tycker du att din mamma är gammal?(sa den ålderskrisande mamman )
Han tittade förvånat på mig.
- Näää mamma. Jag tycker att du är helt.....ny.....
 

Ledig fredag

 
Idag har Emil övat sig på att skriva sitt namn. Agnes fick en griffeltavla av morbror Danne som Emil har ärvt och som han nu använder.  Emil står det....om någon undrar.
 
Agnes är sjukt snorig och har mest legat i soffan och kollat på film. Emil är rastlös så vi bakade muffins. Han är så duktig i köket. Sedan hjälpte han mig att steka korv och att koka makaroner. Det är inte helt enkelt att få i barnen någon mat eftersom jag vägrar göra olika rätter och de gillar helt olika rätter. Agnes vill ha spaghetti, Emil makaroner, Agnes vill ha soppa och det vill inte Emil, Emil vill ha pyttipanna och det vill inte Agnes, Emil vill ha rostad macka och Agnes vill ha fil och flingor, Emil vill ha rostad macka med smör (ibland rostad lök) och om Agnes äter macka ska den inte rostas och ha pålägg som leverpastej, ägg eller skinka. Agnes vill ha tomat och Emil vill ha gurka, ingen vill ha potatismos, Agnes vill ha mjölk och Emil vill ha vatten, Agnes vill ha choklad och Emil vill ha gröna grodor (nya glansiga annars äter han inte dem), Agnes vill ha glass i tallrik och Emil vill ha piggelin, Emil vill har päron och Agnes vill ha äpple, Agnes vill ha kladdkakemuffins och Emil vill ha seg pepparkaka, Agnes vill ha cola och Emil vill ha Fanta. Finns det något som båda gillar då? Ja, pannkakor, pommes, kokt potatis, majs, rå falukorv, fiskpinnar, apelsinjuice, potatisbullar (fast Emil vill ha sylt till och Agnes vill ha lingon till). 
I veckan var Magnus hos frisören med barnen. Agnes pratade och pratade och hade gjort en solfjäder till den manliga frisören. Hon berättade att hon vill bli frisör när hon blir stor och han erbjöd henne en praktikplats....den tjejen kan snacka för sig.... Emil pratar inte lika mycket med de han inte känner men här hemma kan han prata på. 
Han är fortfarande så pass liten så det är enkelt och mysigt att han honom i knät. Gud, vad jag kommer att sakna det, morgonmyset. Han kommer upp i sina kalsonger och kryper upp i min famn och bara kelar. Lille mjuke. 
 
 
Just nu sitter de och målar med vattenfärger. Det regnar ute så vi tar en lugn och skön innedag. Helgen skulle bli lugn men jag ser att det regna in på vår altan...igen... Jag borde verkligen putsa fönsterna men det får först sluta regna...
 
 
 
 
 

RSS 2.0