Resa till mormor och morfar

På onsdag är det dags. Då åker vi till mormor och morfar. Torsdag åker jag och Magnus till Gdansk och vi kommer hem först på måndag. Det ska bli sååå skönt att komma iväg bara vi och vi gillar Gdansk båda två. Barnen ser fram emot att få träffa kusinerna, mormor och morfar och katterna. När vi hämtar dem på måndag har de med all säkerhet lagt på sig några kilon. De behandlas som om det är restaurang i stugan och de får bara mat som de gillar. Hemma hos oss får de bara mat de inte gillar för de gillar nästan inget vi gör. 
 
 
 
Nu är hösten på ingång. Jag älskar hösten med alla härliga färger och den kalla friska luften. Hade jag varit lite hurtig så kunde jag dragit igång joggingen igen men just nu är promenader ganska skönt. 
 
Den här soffan och bordet står hemma hos oss nu. Mamma och Anders har köpt ny soffa och då har vi fått deras "gamla" som inte alls är gammal. Vi försöker sälja vår gamla soffa (som också är Mamma och Anders gamla soffa) men det går sådär så nu har vi två stora soffor på ovanvåningen. Phu... 
 
Fredag. Jag älskar fredag. I morse kom Emil upp i sin rosa sidenpyjamas med ugglor på. Den börjar bli alldeles för liten men det gör inget. Vi kramades länge och ibland känns det som om jag inte vill släppa honom. Om jag stannar kvar i stunden så stannar tiden lite i alla fall. Till slut fick jag släppa honom så han fick visa vad han lärt sig på badet i skolan. Äntligen kommer han lära sig simma ordentligt även om han tar sig fram alldeles utmärkt idag. Nästa gång vi åker till Thailand så simmar alla barnen. Skönt. 
 
Vi måste börja filma barnen. Det glöms bort. Agnes filmar sig själv mycket. Hon sjunger och dansar och agerar som en vuxen popstjärna....herregud. Just nu har vi dock ett lugn hemma och framför allt Agnes har lugnat ner sig. Det är tjafsigt på skolan med kompisarna och hon är lite ledsen ibland men hennes humör börjar lugna sig. Igår hade det varit en massa tjafs och Agnes, som har svårt för att släppa saker, var både ledsen och upprörd. När hon skulle gå hem hade hennes fina kompis Alma sagt:
-Agnes, när du kommer hem så är det bara att lägga det här bakom sig.
Kloka Alma. Jag fnissade inom mig. Dessa underbara tjejer alltså.

Kompislek och även mammor gör dumt ibland

Det kändes som om det inte var en solig sommar men nu när jag tittar på bilderna från sommaren 2016 så är det ändå väldigt mycket sol och bad. Å andra sidan så krävs det inte så mycket sol för att våra barn tycker att vi ska åka och bada. Vilka vattenodjur vi har. Idag har Emil bad för första gången i skolan och han har längtat väldigt mycket. Enligt honom fick man ha med sig simglasögon....jag undrar det...men, men, då får simläraren säga till honom. 
 
Agnes och Emil bråkade exakt HELA dagen igår och när Magnus kom hem satt de tillsammans och gjorde något och var helt överens. Magnus:
-Har de varit så här hela dagen?
-Eh nej. De har inte ens kunnat titta på varandra utan att säga något elakt.... 
 
Emil lekte med Elis och Agnes lekte med Alma. Det är så kul att se Agnes och Alma tillsammans. De är väldigt trygga i sin vänskap och känner varandra väl vid det här laget. Igår var de ute och spelade tennis med varandra och sedan var det lite lek med vattenpistoler. Emil bröt ihop för att han fick städa sitt rum och borsta tänderna. Jag tvättade, bakade och rensade bland mina smycken. Ikväll blir det föräldramöte. 
 
 
Den här gossen är sjukt uppspelt över sitt StarWars kalas på lördag. 15 barn. Jag lär behöva ett glas vin efteråt.... Vi har köpt långa skohorn som barnen ska få fäktas med om de vill. När jag visade Emil dem så blev han jätteglad och sa "ska alla få ett eget på kalaset? Coooooolt."
Agnes tittade på "svärden". Agnes tittade på mig. Agnes tittade på svärden. Agnes tittade på mig.
"Men mamma, du vet väl att det inte är svä.."
"Tyst!"
"Men mamma, det är ju skoh..."
"Tyst!"
Hon var helt brydd över att vi kallade skohornen för svärd. Det ÄR ju inte svärd!
Ordpolisen Agnes....
 
 
I tisdags var det fotbollsträning och vi tränade tillsammans med tjejerna som är ett år äldre. När de stod uppställda och en tränare försökte prata med dem såg jag att Agnes var helt bort i tankarna och att hon petade sig i munnen med hela handen. Jag sa (lite för högt) "AGNES!" och alla tittade på mig och då sa jag något i stil med att hon skulle ta ut handen från munnen. I samma sekund som jag sagt det så kände jag att det var så jäkla onödigt. På kvällen när jag nattade henne så tog hon upp det och förklarade att hon tyckte det var jättepinsamt. Jag bad om ursäkt och höll med att det var helt onödigt att påpeka det inför alla och att jag kände mig jättedum. Lite senare kände jag att vår tjej börjar bli stor. För ett år sedan hade hon gapat tillbaka men nu pratade vi om det i lugn och ro senare. Hon är så fin och klok.
 
 
 

Solnedgång och sambons logik

I somras var vi och campade på Öland med klanen Pelz. Jag som älskar solnedgångar och soluppgångar tvingade ner alla en kväll till stranden. Där satt vi och njöt av alla vackra färgerna och ölen smakade lite bättre. Magiskt.
 
 
Kusin Amanda.
 
Kusin Jonathan.
Hör och häpna men jag älskar numera tältlivet. Sol och värme är dock en förutsättning.....och en gigantisk luftmadrass. I september rullar livet på och igår var det fotbollsträning. Idag är skolan stängd så jag är hemma med barnen. Hela förra helgen var jag i Ystad hos Pia och var på så himla gott humör när jag kom hem. Vänner är viktiga. Efter åtta års kaos med småbarnsliv så känner jag att jag äntligen börjar få tid över. Jobbet känns mindre och mindre viktigt och för tillfället är det mest kaos så jag har inte mycket arbetslust kvar. Nu ser jag fram emot att ta föräldraledigt hela nästa sommarlov och att sedan spendera en månad i Thailand med familjen nästa jul. Nästa helg åker jag och Magnus till Gdansk i fyra nätter! Först ska vi dock överleva helgens kalas för Emil. 15 barn kommer hit på lördag för Star Wars kalas. Jag frågade Magnus om han funderat något på lördagens kalas och det hade han. Han tänkte korv i bröd. Tystnad. Det var vad han tänkte. Jag tänker godispåsar, korv i bröd, lekar, dukning och att jag måste komma ihåg att få alla föräldrars telefonnummer osv. Jag har beställt lite Star Wars muggar, Star Wars servetter och Star Wars klistermärken. Jag har även köpt en massa långa skohorn så barnen ska kunna fäktas. Han är för rolig min sambo. Jag vet dock att han hade löst hela kalaset själv. För han kan. Det hade inte blivit på mitt sätt men på hans sätt.
 
I måndagsmorse hörde jag följande konversation mellan Natta och Magnus.
-Pappa, vi har inga flingor, ingen yoghurt och inget bröd.
-Joooodå.
Sedan börjar Magnus gräva i brödlådan.
-Här har du.
Han har hittat ett korvbröd.
-Jag vill inte ha ett korvbröd....
-Nähä....
Magnus fortsätter gräva.
-Här har du ett tacobröd.
Natta granskar det. Luktar.
-Är inte det mögel? 
Natta pekar på en fläck på brödet.
-Nääädå.
Jag lägger mig i och tänker tyst att det är ju själve f-n att bara för att jag är borta en helg så finns det ingen frukost hemma.
-Men Magnus. Natta måste ju ha frukost förstår du väl!
-Jaaaa!!! Men det är hennes ansvar att titta kvällen innan om där är någon frukost och om där inte är någon frukost så ska hon väcka mig när jag har somnat i Emils säng när jag nattar honom.
Den logiken.....
 

Sista doppet nu då?!?

Idag hämtade jag barnen vid halv fyra. Vi körde direkt hem och hämtade badkläder och sedan var vi på Gökaskratt till kl 17. Det var helt underbart skönt. Vattnet var varmt, luften var varm och det var lite folk. Nu måste det väl ändå vara sista doppet för i år? Vattnet var nog 21-22 grader för det var bara att promenera i. 
 
 
Nu håller barnen på och försöker somna. Det är inte helt enkelt. Den hemska mamman mutade dem med chips när vi kom hem från sjön. 
"Om ni äter mackor nu, tar på er sovkläder, lägger fram kläder inför morgondagen och kommer överens om en film som ni båda giillar så får ni lite chips..."
Det gick smidigt men det känns lite som fusk. Skönt när barnen fortfarande är mutbara.
Nu hör jag hur de viskar och har sig. Det smids planer och jag vet inte vad det handlar om men helt plötsligt är de överens. Märkligt. 
Packning pågår. Ystad väntar. Jag och Pia. En hel helg. Det gör inte ont någonstans när jag tänker på det. Det ska bli kräftor, vin och sovmorgon. Med sovmorgon menar jag sova till efter kl 07. Sedan ska det även bli kattmys. 
 
 
 
Oj vilken massa fula ord som kom ur den här munnen idag. Inte ur mammans mun utan ur gossens. Vilket ordförråd han har. Han är sex år och det är jobbigt för honom men det låter inte trevligt. Igår valde han istället att skrika APELSINSKAL när han blev arg och det låter ju lite bättre. Vi pratade precis om det där...att även mammor kan bli ledsna (även om det inte kommer tårar) och att det är bättre att han skriker apelsinskal. Då vet jag att han tycker att jag är dum i huvudet även om han inte säger det. 
 
Det här med att barn inte förstår ironi....jag vet inte...mina barn har i alla fall humor. I tisdags gick vi på kyrkogården i Växjö och jagade pokemon. På kyrkogården finns ett gigantiskt klocktorn och Emil frågade vad det var.
-En klocka.
-Men vad händer om man ringer i den klockan då?
-Då väcker man alla de döda.
Okej, det var kanske inte det mest pedagogiska att säga och han fick världens största ögon men såg han min min och började skratta. Jag förtydligade dock att jag skojade....
Fantasi är bra. Livet blir så mycket roligare när man i hjärnan tänker ute mycket roligare händelser när vardagen ibland är lite lätt grå. Agnes har definitivt väldigt mycket fantasi och ibland vid nattningen spårar vi ut helt men roligt har vi. 
På tal om nattning. En kväll när jag nattade Emil sa han:
-Jag älskar dig till månen, tillbaka, till solen, tillbaka och några varv runt solen, tillbaka.
Jag, som då måste syna, svarade:
-Jag älskar dig till månen, tillbaka, till solen, tillbaka, några varv runt solen, tillbaka, till tandfen och in till Elis, Oliver, Charlie och Ville (grannbarnen) och tillbaka.
-TANDFEN?!? Du vet inte var tandfen bor, mamma!
-Nä men det är väldigt, väldigt långt bort i alla fall.
Emil synade.
-Jag älskar dig till månen, tillbaka, till solen, tillbaka, några varv runt solen, tillbaka, till tandfen och in till Elis, Oliver, Charlie och Ville, tillbaka och till PÅSKHAREN och tillbaka.
Touché....
 

Linslus och morgonlugn.

I somras var vi på Kiviks marknad och gissa vilka som hamnade på stor bild i tidningen. Jepp, Agnes och mormor och morfar. Magnus jobbar en massa extra och jag är själv med barnen. Det är mysigt att få rå om dem själv ibland och att låta dem sova i våra sängar. Jag älskar att vakna på natten och bara krypa nära en liten varm gosse (kryper jag nära Agnes så ålar hon iväg i sömnen). I morse vaknade jag tidigt och hann lägga fram kläder och packa väskorna innan de vaknade. Skönt när morgonen inte blir stressig. Agnes fick värsta brytet i morse och gallskrek när hon tagit på sig kläderna jag lagt fram. Jag borde ju förstått att hon inte kunde ha jeansshorts när det var iskallt ute (vilket det faktiskt inte var). Om jag själv inte är stressad är chansen större att jag orkar hålla mig lugn när hon får bryt och då lugnar det sig ganska snabbt. Trots hennes gallskrik och arga, elaka ord så gullade jag till henne och efter fem minuter kom hon och bad om ursäkt. Tänk om jag alltid hade tålamodet....vilket jag verkligen inte har.
 
 
Vi njuter av solen dessa härliga septemberdagar. I kväll tar vi kanske sista kvällsdoppet om vi orkar. Vilket märkligt väder det är nu i september, värsta sommarvärmen. Jag har i alla fall lovat barnen att vi ska mysa ikväll...utan godis. 
 

Fisketur med pappa

De här två var i somras iväg och fiskade med pappa. Inte en fisk men helnöjda barn ändå. Agnes tappade ett drag när hon fiskade och Magnus suckade lite och surnade till. En stund senare fiskade hon upp ett annat drag...hahahaha....nöjd Agnes.
 
 
Ekorrhjulet snurrar på och vi har nu ganska fast rutiner för vardagen. Måndagar är det läxläsning, tisdagar har jag och Agnes gympa, onsdag har Emil fotboll och Agnes gympa, torsdagar är det barnkör och röjning hemma. I helgen ska jag till Ystad för att hänga med Pia och det ska bli sååå roligt. Nästa helg ska Emil ha ett Star Wars kalas och igår var han och Magnus iväg och delade ut alla inbjudningskorten. Emil är ibland jättemodig. Igår ringde han på allas dörrar och lämnade inbjudningskortet personligen. Även till alla killarna i nya klassen som han inte känner så bra. Jag hade mammamiddag igår. Magnus hade fixat och gjort fint på altanen. Han kan min Magnus. Jag tror att vi ska försöka komma iväg varje höst. Det är så skönt och välbehövligt att komma iväg själva några dagar mitt i ekorrhjulet. Om två veckor blir det 4 nätter i Gdansk. 
 
 
Den här söte trotsar mycket nu. En morgonen bad jag honom borsta tänderna och det ville han inte. Jag hotade med att stänga av playstation och gick mot spelet. I ren panik skrek Emil:
-Din jävlafuckyoumammajävel.
Tystnad.
Agnes tittade på mig. Agnes tittade på honom och sedan sa hon:
-Näääää Emil. Så säger man verkligen inte till sin mamma. Mamma, det här måste få konsekvenser. Jag tycker nog att hon kan få vara utan sitt playstation i en vecka eller nå't....
 
 
 
 
Hon är så klok vår tjej och så pratglad. Munnen går i ett på henne och på riktigt så förstår jag inte hur hon hinner andas. Men, hon har ett gott hjärta och det är viktigt. 
 
 
Barnens senaste roliga kommentarer:
 
Vid lunchen en dag så diskuterade vi begreppet vegetarian och barnen tittade skeptiskt på min sojakorv. 
-Det finns olika sorters vegetarianer, sa mamman. Vissa äter inte fisk. Vissa äter inte ägg. Vissa dricker inte mjölk eftersom mjölken kommer från kossorna. Det finns inga regler liksom..
-Då vill jag bli pizzavegetarian, sa gossen som hatar pizza.
 
Nattning med 8-åringen.
-Vad vet du egentligen om hur en bäbis blir till?
-Jag vet allt, mamma.
-Vaddå allt?
-Ja, det där med ägget och s och s.
-S och S?!?
-Men mamma! Snippan och snoppen. Det heter inte nopplan som ni har lärt mig. Ingen säger nopplan.
-Hur har du lärt dig det där då?
-Pappa berättade allt när vi käkade middag. Jag gick i ettan då.
-Jaha. Allt?
-Ja, du vet hur han är. Jag försökte få tyst på honom men när han väl börjat så går det inte att få stopp på honom....
HAAAHAHHHAAAHAAA.
-Så du tror inte längre på det där att du gjorde småspik i pappas stortå innan du kom in i min mage?
-Nej. Och du mamma, det heter inte kisse. Det finns inget som heter kissen.
-Kissen? Menar du nopplan eller förlåt snippan nu?
-Eh, nej. Kissen som i katt. Ni brukar säga kissen till katter. Det heter inte så.
-Jo, det heter så. I Skåne. Ibland heter snippan kissen oxå. Tokigt det blir när man säger klappa kissen....
GEMENSAMT ASGARV. 
Min dotter har verkligen min humor...

Kvälldopp!!!

 
Söndagen den 11 september. En dag att minnas. Inte bara för tornen som rasade utan för att då cyklade familjen Olsson/Pelz ner och tog ett kvällsdopp. Till och med Mr Pelz kom i till slut. Det var faktiskt varmt i vattnet och jag skulle gissa på ca 20 grader. Helt otroligt!
 
Jag gick med barnen ut på bryggan och när det var 10 meter kvar så bara rusade jag ut hoppade och skrek "JAG VANN!!!". Supermoget...
 

RSS 2.0