Frukost på sängen och kycklingj-vel

Idag fyller jag år och vilket firande det blev. Alla barnen var hemma så det blev många barn och paket i sängen. Ljuvligt. Agnes hade dessutom övat innan och gav mig frukost på sängen för drygt en vecka sedan så hon kunde verkligen hela grejen. Magnus hade varit med barnen och handlat och de hade valt jättefina grejer, doftljus till badrummet (de vet att jag badar ofta), ljus som såg ut som en uggla (en liten tjej hade hört mig säga att jag gillade ugglor), små bubblevattensflaskor, micropopcorn, vantar, garmin vivofit (träningsarmband...sjukt roligt), micropopcorn med bl a wasabismak och Emil hade valt ett damsugarmunstycke :) Vi behövde ett nytt så det var bra tänkt. Jag är så tacksam över mina stora fina familj, släkt och vänner. 
 
 
För några helger sedan skulle jag vara duktig och göra beer can chicken. Rå kyckling träs över en nästan full ölburk och sedan ska det stå och gotta till sig i ugnen i några timmar. Kycklingjäveln välte hela tiden och ölen rann ut. Kycklingen blev hal och gick inte att hantera. Det kom en hel del svordomar från mig. Agnes förfärades över kycklingen och undrade om någon hade dödat den för att vi skulle äta den och VAR HADE JAG GJORT AV HUVUDET? Som om inte jag, ickeköttkycklingätaren, redan tyckte att det var ganska äckligt....
 
Efter några timmar i ugnen så åt Magnus lite, Agnes inget och Emil åt bara skinnet. Tur att jag slipper göra det här fler gånger.
 

Vilken helg!

Fredagen inleddes med att vi körde ner till Skåne eftersom Magnus och farfar skulle lägga golv hemma i huset. Sedan skedde en "incident" på fredagen som gjorde att luften gick ur mig. Vi har äntligen bokat resa till Thailand och en person som inte har så mycket med saken att göra la sig i och gjorde bort sig ordentligt. Alltid tråkigt bara när det drabbar barn. Sorgligt. 
 
Jag återhämtade mig och min mamma som är världens bästa gick in och erbjöd sig att lösa det hela. Idag fick jag 10 000 kr i födelsedagspresent av henne och Anders till vår Thailandsresa. Stort tack. Igår hade vi en heldag med lillebror och min kusin Jävlajenny vilket också gjorde det lättare att fokusera på allt positivit.
 
Agnes klättrade jättehögt upp och fick först panik för att där var en groda och sedan för att hon var för högt upp. Tur att vi hade en brandman med som kunde ta henne på ryggen och kana ner.
 
 Vi åkte först till Degerberga och letade kantareller. Tyvärr så hittade vi inte så många men barnen fick en härlig eftermiddag i skogen. 
 
Jävlajenny busade med barnen.
 
Otroligt vackert. Vi körde bort en sväng till Forsakar också. Nästa gång får vi ta oss upp hela vägen men barnen var lite trötta och hungriga efter några timmars busande i skogen.
 
På kvällen åt vi god middag och skrattade massor. Kul att Jävlajenny också stannade på middag. Danne sov över så nu är han och Anders ute och reser ett staket. Barnen badar i bubbelbadkaret. Ikväll kör vi till Småland.
 
Igår kväll hade morfar och Emil en hemlis. Eller hemlis och hemlis....Emil höll tyst i ca 3 minuter sedan visade han hemlisen i mitt öra. När klockan var nästan halv nio så tog de dynor och la sig där ute för att titta på stjärnorna. Emil och Agnes tyckte att det var jättehäftigt. 
 
Jag är så oerhört tacksam för min fina familj. Både min egen med alla underbara släktingar och Magnus. Så många snälla människor med bra värderingar och stora hjärtan. Det är en gåva. 
 
 
 
 
 

Trädgården vid Klosterkyrkan

 
 
I somras när vi var i Ystad så tog vi en tur  i trädgårdarna runt Klosterkyrkan. Otroligt vacker och barnen fick springa runt lite och lukta på blommor och örter.  
 
 
 
Ofta glömmer man bort hur vacker hemstaden är men efter att ha flyttat därifrån så upptäcker man hemstaden igen och ser allt med nya ögon. Ystad har så mycket mer att erbjuda än vackra stränder. Vilka byggnader!
 
 
 
Hoppas att vi får en lika vacker sommar nästa sommar.

Agnes helt enkelt

Den här tjejen är helt underbar. Vi satt och pratade inför nästa veckas utvecklingssamtal och hon har så mycket roliga funderingar. Hon älskar förskoleklassen och fritids och lek. Skönt. Hoppas att hon kommer gilla lek länge till. Igår berättade hon om en händelse och att Agnes hade sagt något till en kompis som blev lite arg och sa att man inte fick säga så. Agnes förstod inte riktigt varför kompisen blev arg. Vi pratade om att samma ord kan betyda olika saker. T ex om Agnes berättar en rolig historia så kan jag säga "det var ju jätteroligt" på två sätt, skratta och tycka det eller himla med ögonen och vara ironisk. Tjejer är för tråkiga med sitt "bästa kompis". Vi pratar mycket här om att man kan ha många "bästa kompis". Hoppas att hon tänker så för då blir det så mycket enklare.  Hon är intensiv men har ett stort hjärta och är alltid bekymrad över om kompisar följer med varandra hem och leker och om där lämnas kvar bara en tjej. Hon har inga problem med att vara kvar själv men tycker det är jobbigt när någon annan blir det. Jag är så stolt över den här tjejen! Vilket hjärta hon har!
Jag var på föräldramöte och stod och tittade på barnens teckningar som var uppsatta på en vägg. Alla barnen hade ritat ett troll och en boll. Ett troll hängde upp och ner i ett träd. Agnes är cool.
 
Vi har både smålego och duplo. Fortfarande så leker barnen gärna med duplo. När Agnes byggde den här fina roboten så bröt Emil ihop och rusade in på sitt rum och grät för han kunde inte bygga en så fin robot tyckte han. Agnes byggde då ihop E M I L av lego och la bredvid roboten. Hon älskar sin lillebror.
 
 

Mopedcooling

 
Den här coolingen är ganska mjuk egentligen. För tillfället älskar han sitt dagis och har en massa kompisar. Det är viktigt med skidglasögon, skinnjacka och motorcykelstövlar (allvädersstövlar kallar jag dem) när man åker moped till skolan....
Emil har vaknar kl 05 hela veckan. Han har haft lite ont i magen. Jag tror att han kan ha fått i sig mjölk från panerade snitzlar...jag tänkte inte på det. Vid halv sex brukar han börja pussa på mig och då går det inte att bli arg eller somna om. 
Emil fick en klocka av mig för en vecka sedan som han har på sig i ur och skur. Han håller på och lär sig och är väldigt intresserad av klockan. Jag har märkt att han är ganska duktig på matte och att räkna också. Häftigt. 
Lillkillen börjar bli lång och är inte lika lätt att slänga upp i famnen längre. 
 

Dags för stugan igen.

 
I morgon åker vi till stugan. Magnus och Bengt ska lägga golv hela helgen så vi flyr fältet. Jag är ganska övertygad om att det går bättre om inte barnen är i vägen hela tiden..
 
Emil är för go'.
En kväll så pussade och pussade han på mig vid nattningen. Till slut sa jag:
-Nu räcker det med pussar Emil.
-Tycker du inte om pussar, mamma?
-Jo, ibland.
-Ibland är nu.
Och sedan så fortsatte han pussa på sin mamma...
 
 
 Hur söt kan en igelkott bli liksom?
Lilla Mys.

Thailand är bokat

 
 
Äntligen är det bokat. TRE veckor i Thailand. Vi åker ner tillsammans, jag, Magnus, Natta, Agnes, Emil, Anders och mamma. Vi stannar i tre veckor och mamma och Anders åker hem efter två. Fy vad det ska bli skönt.
 
Bilderna är från stranden i Ystad. Hoppas att stränderna är lika fina i Thailand :)
 
Jag måste skaffa nya pass till barnen. Tydligen så måste passen vara giltiga i sex månader till vid hemresan och barnens pass är giltiga i fem månader och två veckor typ...
 
Vi landar i Bangkok och sedan väntar ca 2,5 timmes taxiresa till Hua Hin. Vi flyger med Emirates och får ha 30 kg packning var! Oj, vad här ska handlas :) och oj, vad här ska sparas pengar. Det blir lite julklappar till barnen i år (de får så det räcker ändå) och jag och Magnus skippar julklappar till varandra. Vi får den bästa julklappen i mars, tre veckors sol och bad! 
 
 
 

På måndag lägger vi undan surfplattorna

Nu är jag igång igen....en vecka utan surfplattorna till att börja med. En kollega berättade att hennes barn fick två veckors surfplatte och TV förbud och hon upptäckte att familjen började umgås tillsammans. Sista tiden har jag märkt att Agnes förflyttar sig mellan datorn, TV:n och surfplattan om hon inte leker med kompisar och jag känner att hon måste kunna göra något med alla sina andra leksaker. Så nu kör vi.
 
Igår hämtade jag barnen tidigt och vi gick till bibblan och hängde där drygt en timme. Barnen spelade lite fia med knuff och jag parkerade mig i en soffa och sedan kom de med böcker som jag skulle läsa. Vi lånade hem ett berg och fortsatte läsa i sängen. Mysigt.
 
På eftermiddagen hann jag med att göra äppelkaka och våra sega russinkakor som Emil älskar. Stora barnen kom hem och vi satt i uterummet och åt tillsammans HELA familjen. Plötsligt händer det och härligt är det.
 
Idag var storebror Viktor och Sanna här. Emil började morgonen med att leka hos Albin och Agnes och jag pysslade vid köksbordet. Jag la undan alla måsten och fokuserade en stund på min stora tjej.
 
Vi börjar med surfplattestopp...ska vi stänga TV:n också eller bestämma typ endast barnkanalen 30 minuter/dag. Jag är så trött på Agnes jäkla Winxclub. 
 
Thailand är på gång. Vi räknar och funderar. Så länge som möjligt så billigt så möjligt. Vi åker antagligen i februari-mars och kommer vara borta drygt tre veckor. Eventuellt åker Magnus med och eventuellt åker Natta med. Det stora problemet nu verkar vara att hitta billigt boende i Hua Hin eftersom vi blir för många för att bo hos pappa och Sara. Alla säger att det är så himla billigt att bo i Thailand....men jag hittar bara bara boende för typ 700 kr/natten och då är det verkligen ingen lyx men typ en liten pool och eventuellt frukost, ett rum med barnen i våra sängar och en extra säng till Natta. Det blir boende för ca 15 000 kr. Det bästa vore kanske med en lägenhet så vi kan laga mat själva ibland. Mycket att fundera på och brådig börjar det bli för flygen verkar bara bli dyrare och dyrare. Billigast är Aeroflot och vad jag har har förstått så har de ryckt upp sig och har jättefina flygplan. Det stora problemet är kanske att planen består av en massa fulla ryssar....fördomar, eller?  :) 
 

Bröllopsteckning och korsord

I juni var vi på bröllop. Agnes storebror gifte sig med Sanna. Agnes hade gjort en teckning till brudbaret som hon gav dem. "Sana Vikor elska varandra" och sedan en massa hjärtan och kärlekspilar mellan brudparet. Hon fick till och med med Viktors stora skägg :) 
 
I måndags var Magnus på Nattas föräldramöte och jag passade på att sitta med Agnes vid köksbordet och prata. Jag gjorde ett korsord som hon fick testa. Hon tyckte att det var jättekul och hon var riktigt duktig. 
 
 
Fredag. Jag lämnade den här tjejen på skolan i morse och om några timmar hämtar jag barnen igen så vi får hålla lite helg. För tillfället tycker jag att det råder ett lugn där hemma. Vi har harmoni i familjen och trotsen har lagt sig lite (förutom igår då Agnes och Magnus rök ihop). Idag kommer resten av familjen hem och vi skulle firat Natta i morgon men alla har lämnat återbud så vi slår nog ihop Agnes och Nattas födelsedagsfirande i år. På söndag ska Agnes på Mulle och sedan är det kalas hos Alma. Jag ska försöka komma ut i skogen och röra på mig. 
 
Nu jobbar jag heltid. Ibland undrar jag vad jag håller på med eftersom jag åker hemifrån kl 06.30 och kommer hem 18.30. Fredagar hämtar jag barnen strax efter kl 13. Om det blir en resa till Thailand så tänkte jag att jag ska jobba heltid fram tills nästa sommar för att få ihop pengar men till nästa höst går jag nog ner i tid igen. Är det värt att jobba heltid med allt vad det innebär (magkatarr) för några veckors resa till Thailand? 

Magont

Emil har haft väldiga problem med sin mage på sista tiden och det är hemskt att se honom ligga och vrida sig i soffan när han har ont. Nu testar vi att utelsluta laktos och Magnus har även sagt till på dagis. Vår lille lurv är både känslig mot hästar, katter och mjölk kanske. Han har blivit så stor och jag tycker inte att det bara är positivt. Helt plötsligt är det en lång kille som sitter i mitt knä :) Han är inte lika kramig längre och vill inte att jag håller om honom när han ska sova. Den här jävla frigörelsen från föräldrarna...
 

Två fjortisar hemma, eller?

Vi har en "fjortis" hemma, Natta. Världens finaste fjortis faktiskt. Sedan har vi en fin fjortis till. Problemet är bara att hon endast är fem år men tror att hon är fjorton.
 

Sedan Agnes började i förskoleklassen så handlar det bara om pojkar. Hon pratar om pojkar som om hon är fjorton. Det kan låta så här:

-          Åh, mamma. Jag är kär i X. Alma är kär i Y. Lova är kär i Z och de är typ ihop. De går tillsammans på skolgården hela tiden och de är såååååå gulliga tillsammans.

-          Mamma, vet du, idag så var Z tillsammans med andra tjejer på skolgården när Lova inte var där så på gympan ikväll berättade jag det för henne. Det gillade inte Lova för man gör liksom inte så. (Här försökte jag flika in att oavsett om man är ihop eller inte så måste man få leka med vem man vill). Jo, fast då blir kanske Lova liksom lite rädd att Z ska bli kär i någon av de andra tjejerna (då flikade jag in ”och?”). Ja men, det vill ju inte Lova (varpå jag avslutade diskussionen med att om Z blir kär i någon annan så berättar han nog det för Lova..).

Helt ärligt…de är fem år vill vara ihop och kör tjejdrama och PUSSAS. Är det jefla Winxclub och alla prinsessfilmer som är orsaken till det här? Vart tog leka på skolgården och slåss med pinnar vägen? Fast, hon är inte alltid inställd på att pojkar är något som man bara blir kär i utan hon leker väldigt gärna med killar också….men ändå.

 

Premiär för minigolf

Fredagar hämtar jag barnen vid ett-tiden. Lyxigt. I fredags åkte vi till skogen och kollade på svamp. Skogen är verkligen full med svamp.
 
Vi hann även med en tur till Göka. Där blev det glass och minigolf. Minigolf var en ny upplevelse för barnen och jag tackade nej till penna och papper för att skriva i resultatet. Golfklubbor och golfbollar räckte mer än väl. Barnen sprang runt och testade banorna och det fanns inga regler. Emils slagskott var annorlunda...
 
 
Just nu har jag värsta magkatarren. Jag längtar efter hösten och mörkret när det är ok att stänga in sig och elda i brasan. En hel del måsten försvinner då. 
 
I morse satt Emil och gosade i mitt knä. Han fick syn på en klubba och frågade om han fick den.
- Verkligen inte. Det är inte lördag idag.
- Efter frukosten då?
- Nej. Du får ingen klubba alls idag.
- Suger du, eller?
 
 Eh...var har han lärt sig uttrycket "du suger"?

Helgen

Vilken härlig helg vi hade. I fredags testade vi först minigolf på Gökaskratt. Det var golf utan regler. Barnen sprang runt och testade olika banor. Emil körde slagskott och det funkade för honom...
 
Agnes var för rolig. När jag hämtade henne på skolan i fredags så satte hon sig i bilen, lutade sig tillbaka och sa:
-Jag måste bara samla lite kraft.
Jag höll på att skratta ihjäl mig. Hon är underbar. 
 
Sedan körde vi och handlade lite blommor och hann med en tur i skogen med.
 
På kvällen grillade vi och tog det lugnt. Sköööönt!!!
 
 
 
I lördags kom Albin hem och lekte med Emil. Sedan for vi in till Växjö och handlade färg och en massa annat. Magnus målade en massa och jag fixade mat, kålpudding! Fy vad det är gott. Barnen tokvägrade smaka det. På kvällen cyklade jag och barnen till skogen och gick en promenad men det var så in i bomben med mygg!
 
I söndags målade Magnus precis hela dagen. Fy vad han har jobbat i helgen! 
Jag och barnen åkte in till Växjö och var på Skogens dag. De fick spika spik i trädstubbar, klättra upp i skogsmaskiner, åka häst och vagn och busa runt. Emils kompis Albin var där och de bjöd oss på grillad korv. Väldigt trevligt. Emil kunde inte låta bli att klappa en häst och svullnade helt igen i ena ögat. Vi måste gå och kolla upp hans allergier.... 
 
Vi åkte in en sväng på stan och när vi kom hem så kom Alma och Astrid på besök och lekte några timmar. Snipp, snapp snut så var helgen slut.
 
 
 

Fredag och fina syskon!

Jag gillar nog fredagar mer än lördagar. Det är en sådan härlig känsla att komma hem på fredagen och vara helt slut och veta att vi har en hel helg tillsammans, familjen.
 
Den här "gamla" bilden är från Agnes sista dag på dagis i juni. Storasyster hjälpte till att fixa Agnes. Så fina tjejer. 
 
Jag är oerhört tacksam över att få ha Natta och Zacke varannan vecka. De är världens bästa förebilder för småsyskonen och senast i veckan tänkte jag på vilka fina barn de är. Förra helgen glömde Agnes sin väska hos farmor och farfar. Moppan med familj skulle till Diö på söndagen och tog med sig väskan till Växjö. I tisdags kom Magnus på att Zacke var hos sin tjej som bor väldigt nära Moppan och bad honom ta med Agnes tjejryggsäck hem. Utan att tjafsa så gick Zacke till Moppan, hämtade väskan, tog med den på bussen och bar hem den. Hur många 16-åriga killar hade gjort det? Vilka barn! Blir Agnes och Emil hälften så gulliga som Natta och Zacke så är jag tacksam. 
 

Så ledsen.

Igår var Agnes och Emil hos frisören. Agnes hår var ganska slitet och det blev en kort page med lugg. Hon grät hela kvällen och det började redan hos frisören. Agnes vill ha långt hår. Emil grät också hos frisören för han fick hår i ögonen. När de skulle gå därifrån så drog han av en hundring på priset och sa till Magnus att gå och köpa något till barnen för den hundringen :) 
 
Idag är det fotografering för Agnes och hon kände sig inte alls fin för hennes hår var fult....stackarn. Finaste tjejen i världen. Emil ska leka med en kompis, Abbe, idag för första gången. Abbe går på en annan avdelning och är ett år äldre men de leker alltid tillsammans ute på dagis. 
 
Igår hade Agnes bad för första gången med förskoleklassen. Herregud vad jag får kämpa för att inte få panik och ta ledigt från jobbet och vara med när hon badar. Min rädsla för att barnen ska drunkna är inte normal och jag försöker behärska den. Det hade i alla fall gått jättebra och hon hade fått beröm av läraren eftersom hon kunde simma. 
 
 
 

Daftöland

 
När vi var och campade så hade vi även köpt inträde till Daftöland. Det var så himla varmt hela veckan så vi orkade bara gå dit två gånger men barnen älskade det.
 
Det är en fördel med äldre syskon och äldre kusiner som kan busa ordentligt!
 
 
 
Där fanns vatten och piratskepp som barnen kunde klättra i.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sedan var vi ju tvugna att åka deras egna version av Flumride. Skitskoj....fast det tyckte inte Emil. Han åkte bara den en gång och konstaterade sedan att den ville han inte åka igen.
 
 
 
Där var även sagoslott och spökslott. Först satt vi utanför och väntade medan Agnes, Natta och Amanda gick in. Sedan hörde vi gallskrik från alla tre tjejerna. Agnes tyckte att det var jättekul. Helt orädd. Sedan gick jag in med Emil och då hördes det också gallskrik men han tyckte inte att det var kul. Han blev mest ledsen och rädd och jag fick skynda mig ut med honom. Lille mjuke gubben. 
 

Vardagen kom snabbt

 
 
 

Då var det vardag igen. Gympan har kört igång. Emil var själv på gympan för första gången igår och det fixade han galant. Eller, det var inte så länge han var där själv för Magnus tittade först en stund och sedan när jag kom hem från jobbet så gick jag dit och tittade. Vad söta de är alla fyraåringarna. Emil är så lugn och fin och gör som gympafröknarna säger. Det var kul att titta på honom när han inte visste att jag var där och att få se hur han är i sociala sammanhang. 
 
 
 
Agnes är full av energi och ska på gympa på onsdag. Nu kör även badet igång i skolan så på onsdag har de även bad. Det är mycket att hålla reda på med skolväska och frukt varje dag. Skolfotografering på torsdag. Klippning och rena kläder! Igår hade hon fått två ritade hjärtan av två killar på skolan som hon inte kände. Vad ska det bli av den här tjejen.....?
 

Bara jag och min goding

 
Vilken helg. I fredags åkte Magnus med Agnes och Natta till Diö och sov över hos farmor och farfar. De kom inte hem förrän lördagskväll så jag hade ett helt dygn med den här lilla godisbiten. Åh, vad det var mysigt. I fredags bäddade vi ner oss i soffan och tittade på Pettson och Findus och sedan fick han somna i soffan med filt och kudde. I lördags så vaknade jag av att han pussade mig i örat (det kittlar som tusan så jag brukar skratta ihjäl mig och knuffa bort honom och det tycker han är jättekul) och sedan låg vi länge i sängen med böcker och surfplattor. Det var så mysigt att bara få fokusera på honom. Vi satt och pratade i lugn och ro vid matbordet och undvek alla måsten. På eftermiddagen cyklade vi till Albins fyraårs kalas och Emil fick äntligen användning för sin kavaj. Det var en ganska lång cykeltur men han fixade det. 
 
I söndags gjorde jag pulledpork. Pappa, Sara, Patrik och Lars kom förbi efter en hel helg på Öland så vi käkade gott och pratade några timmar. Och sedan var helgen slut.

Två tappade tänder

 
 
Den 18 juli hände det. Agnes tappade sin första tand. Hon var överlycklig och bara skrek rakt ut "JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!". Sedan visade hon Emil sin glugg och han vitnade och konstaterade "det kommer blod...". Agnes brydde sig inte om lite blod i munnen hon var bara sååå glad. Någon vecka senare tappade hon tand nr 2. 
 
Hon hade en rolig fundering om tandfen. 
-Mamma, jag ska lägga min tand under kudden i stället för ett glas. 
-Eh, jaha...(oroad mamma tänkte hur fan ska jag hitta tanden i sänge och var ska jag lägga pengen?).
-Jo, jag tänkte att när tandfen kommer för att hämta min tand så vaknar jag ju om jag lägger den under kudden.
-Eh, men varför vill du vakna?
-Jag ska prata med henne.
-Om vad?!?
-Jag ska fråga henne vad hon ska med alla tänderna till...
 
Okej, det var ju också en fråga. Visst är den sund? Tandfen har ju hållt på i alla år och samlat och samlat på alla barns tänder men vad gör hon med dem?
 

RSS 2.0