Halloween

 
Så kom hon då till slut, mormor. Hon hade väskan full med presenter till barnen. Morfar hade bl a köpt halloweendräkter till barnen. Gulliga storasyster fixade barnen och sedan gav de sig iväg och knackade dörr. Barnen tyckte att det var jääääättekul och hade med sig en överfull påse med godis hem. Natta äter inte ens godis. Kan man bli snällare storasyster?
 
 
Barnen vaknar vid fem-tiden nästan varje morgon. Helt ärligt.... Jag är väldigt trött och det är en hel del förberedelser inför helgens kalas. På lördag ska vi få plats 21 personer här hemma och på söndag ska 11 barn härja runt. På söndag kväll kommer jag nog ta en väldigt stor whisky. Nu börjar jag längta efter promenader. Det var ett tag sedan. 
 
Förresten, vilken natt vi hade! Alla somnade i sina sängar igår men efter någon timme kom Emil in och la sig mellan oss. När jag precis hade somnat så kom Agnes in och la sig bredvid mig. Jag låg helt plötsligt på plasten i våra sängar (ifall Emil kissar så har vi plast i mitten av våra sängar) och svettades mellan varma Agnes och varma Emil. Magnus gick in och la sig i Emils säng. När barnen somnat gick jag in i Agnes säng. Somnade. Vaknade av att Emil skrek att han tappat sin napp och snuse (första gången han pratade om sin napp) men när jag kom in i vårt sovrum så ville han bara att jag skulle ligga hos honom. Så låg vi där igen, jag, Emil och Agnes i våra sängar. Det var kaos med kuddfördelningen och Agnes hade en stor j-vla goseget i sängen (skitäcklig). Somnade till slut. Vaknade av att Emil klappade mig på armen och pussade mig kl 05. "Mamma....är det morgon nu?".
 
 

Hipphipphurra

Plötsligt kom då dagen...hennes efterlängtade födelsedag. Nu är våran lilla Agnes FEM år. Syskonen var hemma idag så vi sjöng på morgonen och hon fick massor med presenter och frukost på sängen. Agnes sov när vi traskade in i morse och blev verkligen överraskad. Det var en massa paket att öppna och även Emil fick ett litet svärd. Han gav storasyster blommor, för det hade han bestämt. På dagis har hon fått stå i centrum och de sjöng för henne och hon fick fina presenter. Agnes bjöd på chokladbollar.
 
 
Ikväll har hon fått blåsa ut ljusen på tårtan och sedan har vi mumsat på en god blåbärstårta. Vi pratade om när Agnes kom till världen och det känns helt overkligt att hon blir fem år! Jag blir alltid lite ledsen när barnen fyller år. Ännu ett år har passerat och jag vill stanna tiden lite. De är små så himla kort tid!!! I morgon kommer mormor och hjälper till med barnpassning. På lördag är det tjocka släktens tur och på söndag blir det elva barn på kalas här hemma. Full rulle. Magkatarren kommer krypande.....
 
 
 

Besök från Y-town

 
I fredags kom min guddotter Mira och hennes mamma Pia på besök. Det var alldeles för länge sedan vi sågs och det har varit riktigt roligt att ha dem här. Barnen fick fina kritor som de redan har använt flitigt. Mira och Natta är jämngamla och har hängt hela helgen. Jag och Pia ägnade lördagen åt att åka runt på loppisar och avslutade på Kosta outlet. Emil var först lite blyg men efter ett tag mjuknade han upp. Han ville till och med att Pia skulle läsa saga för honom och igår när hon läst två sagor och skulle gå där ifrån så sa Emil:
-Jag hatar dig...
Pia trodde hon hörde fel och frågade vad han sa och då sa han det igen. Det måste ju vara lite kärlek ändå :)
Mira har varit helt chockad över ljudnivån och de tidiga morgnarna här hemma och är nu lite nöjd över att inte ha några småsyskon....
Idag var Agnes på Mulle för första gången och det gillade hon verkligen. Igår lekte hon med Victor. Vad mysigt det är när barnen börja ha kompisar hemma. Emil vill mest vara ute och cykla hela tiden.
Nu är det inte många dagar kvar tills vi har en femåring här hemma. Hon längtar.....
 
 

Lekens dag

Så här kul hade vi det på Lekens dag för två månader sedan. Nästa år blir vi förhoppningsvis fler som traskar dit om nästkusinerna kan komma. Väldigt bra anordnat! 
 
Idag började inte dagen bra. Magnus jobbade i Lessebo. För att jag ska hinna med bussen så måste han komma hem senast sju och ta barnen. Han ringde strax efter sju. Strul. Jag hann inte med bussen. 
 
På lunchen jagade jag födelsedagspresenter till Agnes. Hittade en rolig barbie och lite annat smått och gott men än så länge är det inte färdigt. 
 
På eftermiddagen ringde Magnus. Löss igen. Storasyster hade fått löss igen. Hon är hos mamma nu men kan ha haft det ett tag så jag åkte och köpte lusmedel. Börjar kunna det här nu. Vi köper ett medel som ska sitta i 15 minuter och det krävs endast en behandling. Det kväver lössen och det är inget som de kan bli resistenta mot så vi körde en familjeavlusning.....igen. Kvällen ägnades åt byte av sängkläder och tvättmaskinen går varm.
 
Agnes har fått två nya kompisar. Tjejerna från Iran. Igår hade hon tagit mod till sig och sagt "ska vi leka med Barbie" på persiska. Den iranska tjejen blev jätteglad och tog Agnes i handen. Sedan sprang de och lekte med Barbie. Tänk vad lite som behövs... Nu vill hon lära sig säga "ska vi gå till skogen och leka cirkus" på persiska. Okej. Det fixar vi.
 
Emil och Agnes var jättefina igår. Dagisfotografering. När Magnus hämtade dem så visade det sig att Emil hade suttat på sin fina skjorta så de hade gett honom en annan tröja när han fotades. Idag visade det sig att Emil hade bara fotograferats med Agnes och på gruppfotot. När fotografen skulle fotografera ensamfoton på honom så höll han för ansiktet med händerna så det gick inte. Unge!!! Jag kan inte låta bli att skratta åt eländet ändå. Det är vår Emil det 
 

Härliga Agnes

 
Den här tjejen var sjukt stolt idag. Hon fick stå i centrum på dagis och det var inte hennes födelsedag! Flickorna från Iran var inte där idag men Agnes hade berättat för de andra på dagis att hon hade lärt sig "hej" och "ska vi leka?" på persiska och då hade personalen låtit Agnes lära alla barnen dessa uttryck idag. Agnes berättade "först fick jag säga det på persiska och sedan fick alla barnen säga efter...och vet du, även FRÖKNARNA fick säga efter mig". Fniss... Agnes har då inga problem med att stå i centrum. Emil hade hellre spolat ner sig själv i toan.... 
 
Idag var det Agnes gympa. Måndagar är stressiga. Magnus är hemma vid fem med barnen och sedan ska de ha mat. Jag kommer hem halv sex och sedan börjar gympan vid sex. När Agnes var på gympan så ville Emil att jag skulle berätta ritsagor så det gjorde jag. Jag gillar att rita och hitta på så mina sagor börjar ta lite egna svängar :)
 

Måndag, fredag, måndag, fredag....

 
Då var det måndag igen. Veckorna rusar iväg och snart är det jul. Om två månader pågår sista julhysterin. Igår var Agnes på kalas hos Alice. Hon älskar att göra sig fin och att få träffa en massa kompisar. Snart är det Agnes tur för kalas. Emil var med Magnus på familjegympan och på kvällen var jag på mammamiddag. En skön avslutning på helgen.
 
På Agnes dagis har börjat två flickor från Iran som inte kan ett ord svenska eller engelska. Agnes tycker de är söta och vill gärna leka med dem. I helgen har vi övat på lite persiska ord så nu kan Agnes säga "hej" och "ska vi leka" på persiska.
 
Emil är fortfarande utan napp och det går jättebra. Igår såg jag att tummen åkte in en sväng men jag fick honom att börja rita lite och då åkte tummen ut igen. Jag har lånat en bok på bibblan om "ritsagor" och barnen tycker det är kul. Det kommer bli ännu roligar om jag lär mig sagorna utantill.
 
Emil kommer in i våra sängar varje natt. Vanligtvis tycker jag att det är mysigt men i natt har Emil varit ett plåster på mig. Agnes kommer nästan aldrig in till oss längre men i perioder är hon lite mörkrädd. När Magnus jobbar natt brukar jag ta tillfället i akt och ha båda barnen i våra sängar. Det är lite lyxigt.
 

Vad fel vi hade.

 
Vi tror att vi känner våra barn, och det gör vi oftast men uppenbarligen inte alltid. I torsdags ändrade vi schemat för Emils nappar och jag hittade på en historia om tomten och napparna och allt skulle ske på lördagen. Emil har legat och suttat på nappen när han sover och har helst haft napp i munnen all vaken tid förutom när han äter. Vi har plockat undan napparna men det känns som att han alltid hittat en napp någonstans och kommit en stund senare med napp i munnen igen. Nu pekade hans tänder nästan rakt ut och impulsiva jag bestämde att vi inte skulle ta bråket på julaftonsnatten utan allt skulle ske på lördagen. I fredags fick han inte ha napparna på hela dagen men fick dem på kvällen när han skulle sova. På lördagen tog jag fram en glasslåda och sedan la vi i alla napparna och barnens önskelista. Emil fick bestämma var vi skulle ställa lådan och han valde att sätta den under ett bord på altanen (trodde han att tomten inte skulle hitta lådan där?). Sedan for vi till Växjö och en tur till IKEA. Båda barnen var inne i lekrummet en timme och jag och Magnus försökte njuta av en timmes egentid. Efter IKEA körde vi hem till farmor och farfar och fikade. Emil tjatade inte om napp på hela dagen! En gång sa han lite tyst....jag vill ha napp och jag svarade, jag vet. När vi körde hem så somnade barnen ca 10 minuter från Hovmantorp och vi bar in dem i sängarna. Emil vaknade till när jag klädde av honom och sa att han ville ha napp. Jag vet, svarade jag och klappade på honom och sedan somnade han om. Jag tog lådan på altanen med napparna och la i två röda innebandybollar, ett kort från tomten (om hur glad han blivit för napparna och att nu skulle hans små tomtenissar äntligen kunna sova så tomten kunde göra alla julklapparna) och tre julpysselgrejer. Emil sov och sov och sov. Jag och Magnus fattade ingenting. Han brukar vakna när han inte har nappen i munnen och leta upp den i sängen. Vid tolv hörde vi hur han tassade fram till vårt sovrum, kollade så vi var där och sedan gick han på toa. Jag gick upp och torkade honom och sedan kom han in i våra sängar och somnade om. Inte ett ljud om napp. Han sov hela natten. I morse vaknade jag av ett prassel. Jag och Magnus gick upp och då satt Emil i soffan och åt godis :) Vi berömde honom så han blev generad och sedan fick han gå ut och se om tomten varit här. Han blev jätteglad när han hittade lådan och Magnus läste upp tomtens hälsning. Så mycket oro för något som inte blev något problem. Vår lille kille har slutat med napp. Varje milstolp gör ont i mammahjärtat. Stanna tiden lite.
 

Hej Tomten.

 
Här kommer barnens önskelistor.
 
Agnes: hund som trollar, riktigt trollspö, discokläder, riktig rosa telefon, blå laddare till den rosa telefonen, strumpor, tatueringar, örhängen, rosa gitarr, surfplatta, racerbilar (blå, lila, rosa, svart), block, pennor, balettskor, fjäril med trådar (marionett), tavlor med barbie, tapet med hjärtan, jättelång pulka så man kan åka många, glasboll med snö, hårfärg.
 
Emil: riktig blå telefon, riktiga pepparkakor, gula och blåa pennor, gul färg, discokläder, tatueringar, cd-spelara, pippi-skiva med sjörövarfabbe, bilar, innebandybollar, gul trumpet (när han sa det påpekade Agnes att då kommer hon behöva hålla för öronen jättemycket), glasboll med snö, burk till de riktiga pepparkakorna, en riktig tomte som är här jättelänge. 
 
Intressanta önskningar. Emil önskan om en tomte vet jag inte riktigt hur han kom fram till. Däremot så vet jag ju att han älskar pepparkakor och färgen gult. För att ytterligar piffa till önskelistan så har Emil även ritat en stålmannen-sol på önskelistan. 
 
 
 

Önskningsdjur

 
 
Jag: Idag tänkte jag så här...vi ska skriva önskelistor till tomten. I morgon ska vi lägga ut napparna på altanen och så kommer tomten och hämtar dem till de små små nissarna. De har ju inga nappar i Tomtelandet och tomten behöver napparna redan nu för tomtenissarna är så ledsna. 
Emil ser sjukt missnöjd ut.
Jag: Om Tomten inte får tyst på nissarna så kan han ju inte fixa med alla julklapparna till alla barnen.... I alla fall så tänkte jag att när han ändå svänger förbi så skickar vi med era önskelistor! Bra, va?
Emil ser misstänksam ut och har inga planer på att lämna sina nappar.
Agnes: Jag vet vad jag önskar mig. En hund som man liksom önskar sig saker av och då trollar den fram det.
Jag: Men Agnes, det finns ingen sådan hund.
Agnes: Jooooodå. Tomten kan fixa allt!
Emil sitter fortfarande och funderar på det här med napparna.
Jag: Jo men tänk det funkar ju inte för då skulle du få allt du önskade dig hela tiden och ditt rum skulle bli helt fullt med saker och hur skulle vi då göra?
Agnes: Då får väl hunden trolla bort dem igen.
 
Hepp...fröken-svar-på-tal. Nu vet vi vad hon önskar sig i alla fall :)
 
 
När Natta är hemma så blir det mycket sång och dans till barnens stora glädje. Vem kan moststå den här lille gossen?

Älskade höst

 
Nu närmar sig hösten sitt slut. Bladen blåser av träden och snart blir det den jobbiga tiden. Fuktigt, kallt och väldigt mörkt. Vilken höst det har varit! Den vackraste dagen hade vi nog för någon vecka sedan när vi var och åt frukost på Grimsnäs herrgård med farmor och farfar. 
 
I morgon är jag ledig igen. Härligt! Vi har inga planer och den här helgen ska bli lugn...det tror jag alltid men jag brukar ju bli rastlös efter ett tag. På söndag ska Agnes på kalas och sedan är det gympa för Emil och på kvällen ska jag på mammamiddag. Det blir en bra avslutning på en förhoppningsvis skön helg. 
 
Idag cyklade jag runt och delade ut en del inbjudningskort till Agnes kalas. Hon blir snart fem år vår lilla tjej! Hur gick det där till liksom? Idag när jag läste godnattsaga för henne så skrattade hon till och då kände jag att hon börjar bli stor. Det var något roligt i boken som hon inte hade förstått för några månader sedan men nu skrattade hon åt det. Igår läste jag Adjö, herr Muffin. Den var sååå sorglig så mina tårar rann men den sagan förstod inte Agnes riktigt och det var ju tur. 
 
På lördag smäller det. Då ryker Emils nappar. Hans tänder spretar och jag tror att han snart inte kan bita i en macka med framtänderna. Jag är övertygad om att det kommer bli några nätters kamp. Magnus tycker det är jättejobbigt och tycker att "Emil är ju hans lille minsting....". Vår lille minsting med väldigt märkliga tänder och ett hiskeligt humör. Fy vad han testar gränser här hemma!
 

Scenen är barnens

 
Att vi har två barn som älskar att klä ut sig och att uppträda är ingen överraskning. För tillfället rusar livet på i 190. Snart fyller Agnes 5 år och det ska ordnas barnkalas. Livspusslet är inte helt enkelt och jag är för tillfället väldigt trött. Jag somnar senast kl 21.30 alla kvällar....
 
Emil är för tillfället väldigt arg och testar gränser hela tiden. Jag hade bestämt att han skulle lämna napparna till tomten men känner att det är lika bra att ta striden nu. Varför har en jobbig julaftonsnatt? Emil är helt beroende av sina nappar och det kommer bli en tuff strid.
 
 
Agnes är helt underbar. Hon trivs igen på dagis och verkar leka med olika barn varje dag och hon tar hem kompisar varje vecka. Det är Magnus som drar det tyngsta lasset den här terminen eftersom han hämtar och lämnar barnen alla dagar och är den som alltid lagar kvällsmat m m. Jag vet hur jobbigt det är men jag ser också vinsten av det hela. Agnes går ofta till Magnus och det är inte BARA mamma hela tiden. Varannan fredag är det min och barnens dag och det känns lyxigt att vara hemma helt själv med dem.

Helg!!!



Jag tog ledigt i morgon. Bara så där. Det känns lyxigt. Imorgon överraskar jag nog barnen med en tur till Leos lekland. Om vi åker dit när de öppnar så är där förhoppningsvis inte så många barn. Igår åkte Magnus in med barnen till Växjö. Det var dags för stora klippardagen. När de hämtade mig på jobbet var det tre nyfrissade personer i bilen. Agnes klipptes riktigt kort i nacken. Jättefint. Det funkar nog bra på dagis igen. Jag tror att hon söker sig till killarna och andra tjejer i gruppen. Antagligen så har hon väl hittat nya grupper där hon får bestämma.... :) Skönt om hon lyckas lösa det men det är viktigt att alla pratar med sina barn om att låta alla vara med osv. Sedan kan vi aldrig garantera att barnen gör som vi säger men då får dagispersonalen ha koll och styra upp det hela. Dagisbarn ska inte behöva bli retade eller känna sig utanför. Tids nog för det i skolan när det inte finns utrymme för samma koll....men det är lika hemskt och aldrig okej.

Emil trivs bättre på dagis. Han har fått en kompis och jag tror att de hänger hela tiden. Idag hade kompisen åkt hem tidigare och det gillade inte Emil. Plötsligt händer det! Emil bajsade på dagis! Personalen fick absolut inte torka honom. Han kunde själv. Säkert....

Sömntutor



Det är inte helt lätt att lämna sängen när de här två gullfisarna ligger där... Agnes var så rädd igår när hon skulle gå och lägga sig så hon grät. Hon har aldrig varit mörkrädd innan men nu var hon rädd för häxor. Emil satt och kissade, lyssnade på Agnes skrikande, tittade på mig och konstaterade lugnt "mamma, det finns inga häxor". In med Emil i sängen och sedan snabbt in till lilla hysterikan. Kramar, pussar och tända lampor botade rädslan och till slut somnade hon. Vid tolv kom hon in i våra sängar och en timme senare ropade Emil FÄÄÄÄÄÄRDIG. Han går och kissar varje natt innan han tassar in i våra sängar. Den här natten flyttade Magnus in i Agnes rum. Det är mysigt att ha de små liven i sängen. Fy vad jag kommer sakna det om några år.

Aj i mammas hjärta

 
Igår när jag körde Agnes hem från gympan så berättade hon om dagis.

Hon tycker det är jobbigt för tillfället. Några hade skrattat åt hennes mössa. En mössa som Sara stickat med ögon och öron på och visst den är kanske egentligen till mindre barn men när jag frågade Agnes vad hon tyckte så svarade hon att hon tyckte den var söt. Det är grupperingar bland tjejerna och Agnes känner att hon får bara vara med om ledarbarnen får bestämma. Ibland undrar jag om vi har gjort fel när vi har tjatat om att alla ska vara med, alla ska få bestämma, man måste turas om, man ska alltid vara snäll osv. Det kan ju också vara så att Agnes vill bestämma hela tiden och när hon inte får det så uppfattar hon det som om hon aldrig får bestämma. :)  När jag tjatar att hon ska vara med de coola tjejerna i stället som inte håller på och tramsar eller vara med killarna så säger hon att hon vill ju leka affär eller cirkus som de andra leker. På rasterna gungar hon de mindre barnen eftersom de andra gungar två och två och när det blir Agnes tur så lockar ledaren med de andra barnen. De mindre barnen gillar nog Agnes. Hon är gullig till alla småsyskon. Det gör ont i mig när hon far illa och jag låg vaken till kl 01 i natt och tänkte på lilla Agnes. Hon är inte ens fem år! Vi har tjatat och gnatat om hur man ska vara en bra kompis och jag hoppas att föräldrar berättar för mig om hon är taskig mot deras barn eller har en tråkig attityd mot vuxna. Samtidigt så kan vi inte göra en stor grej av allt heller utan vi försöker bara släta över inför henne och pusha henne till att undvika ledarbarnen och att säga ifrån. I morse när hon kom upp och satte sig i mitt knä så sa hon bara "mamma, idag vill jag inte till dagis" och hade jag inte bokat in min resa till Kalmar så hade jag nog stannat hemma och bara pysslat om henne. Fast vi vill ju inte "ömka" henne för då kommer hon verkligen tycka synd om sig själv. Det är bara att bita ihop. Men det gör ont.

 

Nästkusinerna

 
Vilken helg vi har haft! Fullbokad och helt underbar. Fredagen började med avlusning av hela familjen. Vilket fredagsmys... :) Sedan åkte Magnus och jobbade hela natten. Lördagen började med röjning utomhus. Sedan blev det kalas för Agnes hos Ebba. Jag tvättade håret SJU gånger i lördags för att få bort avlusningsmedlet men det är fortfarande kvar. Klockan fem var det dags för nästa kalas. Tyra fyllde år och barnen fick träffa sina kusiner. Emil och Jonathan är värsta busungarna tillsammans och det är sååå söta. De brottas, kramas, delar dricksglas och har jättekul tillsammans. Agnes får inte riktigt vara med men är överlycklig när hon får hänga med sin äldre kusin Amanda. Farmor och farfar åkte till Hovmantrop och sov över. Söndagsmorgon överraskade Magnus med att bjuda alla på frukost på Grimsnäs Herrgård. Frukosten var sisådär men omgivningen helt underbar. Barnen hade spring i benen och blev överlyckliga när de fick härja runt på området. Vi promenerade i det vackra höstvädret. Träden är helt otroligt vackra nu! Sedan åkte vi till en loppis i Kosta och stannade även till på loppisen i Lessebo. En härlig dag som avslutades med att jag och Magnus körde gokart. FY vad kul. Det kommer vi göra fler gånger.
 
Det är viktigt att träffa släkten. Jag har själv vuxit upp med många av mina kusiner och man har ett speciellt band till dem. Vi har känt varandra sedan födseln och vi vet alla turer i familjerna. Jag vill att mina barn ska ha dessa band. På bilderna leker de med sina nästkusiner. Hur kul är inte det? Agnes tjatar fortfarande om Edith. Klart vi måste träffas! 
 

Blåbär och ledig dag

 
Den här sommaren har vi varit väldigt lite i skogen. Blåbärsplockandet har varit sparsamt och det som har plockats har ätits upp omedelbart. Nu när hösten och kylan är här så hade det varit mysigt att slänga ihop en blåbärspaj men det går ju lika bra med äpplen :) Det var nog för varmt i sommar. Det blev sol och bad istället för skog och bär.
 
 
 
Idag är jag hemma med barnen och det känns som en utmaning. Jag vaknade jätteförkyld och Emil har vaknat på helt fel sida. Han är sååå arg. Det smälls i dörrar, skriks, sparkas och tungan är mer ute än inne i munnen. En dag skrek han "jag hatar mamma och pappa!!!". Med andra ord...han är en normal treåring. 
 
 
Agnes fick en massa kläder som min chefs flickor hade växt ur och där fanns en massa paljettprydda plagg som föll Agnes i smaken. Glitter och glamour. Just nu sitter hon inne på sitt rum med stängd dörr och målar. Stora, fina Agnes blir snart fem år. Helt otroligt. När jag träffade Magnus var Natta sju och Zacke tio. Tiden går alldeles för fort. 
 
 
I morgon blir det in och handla i Växjö på morgonen, kalas för Agnes kl 13 och på kvällen ska vi till Växjö och fira kusinen. På söndag ska jag och Magnus åka gokart och äta lunch. Superbra födelsedagspresent. Jag och sambon själva utan barn!
 
 

RSS 2.0