Ommöblerat och fika

Vi har lånat mammas fina kamera men fick inte med sladden till att föra över bilderna men NU så... Den här godisbiten har ett hiskeligt humör. En dag när han blev arg gick han loss på dörrar och leksaker. Han försökte smälla igen sin dörr men det gick inte så bra så då försökte han igen och när inte det funkade så kastade han leksaker i golvet. Om jag har Emil i famnen och han blir arg så klipper han till mig och skrattar! Idag var vi och fikade hos familjen Blanck-Eriksson och då fingrade han på ALLT. Tvättmaskin, diskmaskin, spis, lampor och han smet uppför trappan, kom bärandes med en flaska glögg och gapade när vi fikade...men vad söt han är när han pinnar runt här hemma och vill att vi ska jaga honom!
I morse kl 06 började jag möblera om TV-rummet. Vid kl 08 var jag i stort sett klar! Nu blev det bra! Agnes älskar "melektiner" (clementiner)...det är så gulligt med dessa felsägningar och jag hoppas att de hänger med ett tag till men oftast pratar hon väldigt bra och väldigt långa meningar. När jag var iväg så pratade jag med barnen i telefon. Agnes sa en dag "mamma, nu vill jag att du kommer hem för jag längtar jättemycket efter dig". Åååh, vad det värmde i mammahjärtat. Emil var en liten papegoja och sa "mamma" varannan minut :)
Förresten en rolig sak hände igår på öppna förskolan. Vi satt och sjöng en massa barnsånger och efter ett tag så frågade "fröken" om barnen hade någon speciell sång de ville sjunga. Agnes önskade bä, bä vita lamm. Sen önskade hon imse, vimse. Sedan sa hon "jag vill sjunga blinka lilla stjärna " och då sa vi "men den har vi ju sjungit" varpå Agnes svarade "jag vill sjunga blinka lilla stjärna på engelska". Tre år gammal. Var får hon allt ifrån? Jag kan inte den på engelska. Vi gjorde lite halvtappra försök men la ner projektet. Agnes kunde inte den på engelska men uppenbarligen så vill hon lära sig det. Underbara unge!

Lussekatter

Fina och goda blev lussebullarna du bakade med mamma och Natta.

Pyttelite regn

Klart man ska ha gummistövlar när det har kommit pyttelite regn... Det blir lite gamla foton nu eftersom jag har lånat mammas kamera men glömde få med sladden till att föra över bilderna.
Igår bakade jag först sega kola/pepparkakskakor och sedan kom Natta hit och bakade lussebullar med mig och Agnes. Mysigt! Alla ljusstakar/stjärnor var tända, jag eldade i kakelugnen och spelade Carolas julskiva på stereon. Agnes lussebullar blev mer långa maskar så hon har dem i en egen påse...bajskorvarna...
I förmiddags när jag pratade med försäkringskassan (alltid lika spännande) så satt Agnes och smulade i sönder en lussebulle i miljarder smulor på bordet och golvet. Hon fick gå in på sitt rum och jag hotade med att vi inte skulle hem till Alma idag. Efter tio minuter kom hon ut och sa "mamma, jag har något viktigt att säga.." och sedan tittade hon på mig med sina stora vackra ögon "förlåt". Åh, vad jag smälter. Vi kramades och jag berömde henne för att hon bad om ursäkt.

Igår lärde Agnes Emil att säga napp. Hon lockade honom med nappen och sa "säg napp" och helt plötsligt sa han det och då applåderade vi. Nästa gång han sa det så applåderade han själv. Emil är överallt nu och om han får bestämma så klättrar han allra helst upp på toastolen och försöker få igång kranen. I morse spelade de en av våra danslåtar på radion "Mr Saxobeat" och då for båda barnen ut i köket och började dansa. Lite Pavlovs hundar över det hela faktiskt...
På söndag kan jag tända alla stjärnor och ljusstakar utan att skämmas. Första advent får alltid mig att tänka på Agnes första advent. Min kompis Sofia var här och vi gick på julskyltningen i Hovmantorp med lilla, lilla Agnes. Oj, vad stolt jag var!

Hinderbana

Agnes är väldigt duktig på att sysselsätta sig själv. Livet blir ALDRIG tråkigt för henne. En dag gjorde hon en egen hinderbana i köket, igår låtsades hon att hon skulle träna fotboll och tog på sig låtsasbenskydd, idag skulle hon till skolan och packade läxböcker m m och hon har en så'n inlevelse "åh nej, nu kommer jag för sent till skolan...jag får åka till en annan skola" (var det mitt tjat i morse om att vi skulle komma för sent till kyrkans förskola som påverkade?). För en stund sedan skulle hon på vattengympa. Det är mycket åka och bada och då tar hon på sig ett litet tingelinglinne och tar av sig byxorna och låtsas att hon har en baddräkt eller tikini som hon säger.
I morse ville hon sova i våra sängar men jag gick in och la mig i hennes säng. Där somnade vi om och sov till strax innan sju. Mysigt.
Nu är alla ljusstakar och stjärnor på plats...åh, vad jag längtar till julafton!!!

Två personligheter...schizofren?

Emil är två personer. En här hemma med familjen (söt, charmig, glad, busig, gosig, nöjd) och en när vi kommer ner till stugan (mammig, ledsen, mammig, gnällig, mammig, missnöjd). Han är som en blindtarm på mitt lår och det är jobbigt för jag kan inte vara med Agnes en sekund och han får till och med följa med mig in på toan (fast då sitter han inte fastlimmad på mitt lår som tur är). Sedan hände det. Han skulle vara med mormor och morfar en hel kväll, natt och morgon. Det gick jättebra. Emil blev killen som han är här hemma och busade med mormor och morfar. Inte ett ljud från honom. När jag kom tillbaka till stugan så tog mormor upp honom och sedan visade hon mig med ett TIIIITTITTT varpå Emil klippte till henne, började gallskrika och slängde sin snuse i vasken! Det blev dock bättre....
När barnen var i stugan själva med mormor och morfar så pratade jag med Agnes i telefon på kvällen. Hon sa "mamma, lyssna här....kras, kras.......jag äter sips (chips)". Nöjd Agnes! När jag kom tillbaka till stugan så var vi ute en runda på eftermiddagen och då sa Agnes "jag blev jätteglad när du kom mamma...jag har längtat". Då smälter man bara och undrar varför jag längtar efter mitt jobb. Jag börjar bli trött på hemmalivet och behöver jobba lite men vill ha båda världarna. De är så fina barnen och det blir många gratisskratt om dagarna. I stugan skrek Agnes "mamma kom, skynda mamma, nu, KOM MAMMA!!!" Jag rusade till henne och det visade sig att hon satt på toan. "Kolla mamma, jag bajsade en val, kolla, och den flyyyyter". Jodå, visst kunde även min fantasi få hennes bajskorv till att bli en val men....
Emil älskar att sjunga och framför allt alla rörelserna till sångerna (blinka lilla stjärna, i ett hus vid skogens slut, nyss så träffa jag en krokodil osv). Hans senaste upptäckt är tuschpennor. Emil ritar på ett papper och säger AAA (Agnes skriver bokstäver nu och han härmar...hon skrev bokstäverna A, D, E, F, I, L, O, T, Ö...jag blev förvånad och imponerad!). I Skåne fick Emil prata med pappa i telefonen och sken upp som en sol och sa "pappa". Han älskar sin pappa.
Ikväll har jag varit på handelsträdgården och planterat jularrangemang. Helt underbart!

Tjejsnack och vin

Jag vet! Den här bloggen handlar om Agnes och Emil men jag är helt överlycklig eftersom jag ska till Skåne och träffa vänner dricka vin och snacka skit. Det händer inte för ofta! Barnen ska sova hos mormor och morfar och jag ska sova hos min kusin. Det ska bli sååå kul!
Agnes badade igår och Emil var med pappa uppe och skulle dansa. Helt plötsligt började de spela Zackes bands låtar. Det går inte att beskriva men det låter....tja...som om några tyskar står och skriker och det trummas och bankas. Ingen "sång" mest skrik och vrål. Agnes lyssnade och konstaterade "det är Zackes musik....den låter...den låter.....ELAK.." Hon är så smart vår tjej. Helt perfekt beskrivning av musiken :)

Välling. Emil har kommit in i en period där han vill ha välling på morgontimmarna och han är envis. Just nu orkar jag inte ta striden för det slutar med att jag sover minst av alla i familjen. I morse försökte jag och gav honom nappen ett antal gånger i stället men det resulterade bara i en massa förtvivlat skrik. Kl 5 fick han välling och sedan somnade han om. Emil försöker forma ord nu. Det är så gulligt. Oftast så svarar han bara "hrm" och skakar på huvudet till det mesta men han är ändå charmigast i hela världen. Vår lille prins.

Mästerfotografen

Den här tjejen har fantasi så det räcker till för oss alla. Henne leksakstelefon är allt utom en telefon. Ibland är den en kamera och då springer hon och "kotoferar" oss. Särskilt när vi tokdansar på kvällarna. Sedan ska vi titta på låtsasbilderna på telefonen...eller förlåt, kameran. Ibland låtsar hon att leksakstelefonen är en mp3-typ. Hon letar fram låtar i den och sedan spelar hon dem och sjunger med typ "empty room". Hennes kassaapparat förvandlas ofta till en dator och då kollar hon på film på den. Hur kul kan det vara liksom? Fina, fina Agnes.
Jag tror att jag har glömt berätta om dagen då hon själv skulle få välja kläder. Jag minns inte exakt vad hon tog men det var nog en klänning. Hon matchade ihop klänning och tights och sedan tog hon en helt annan färg på strumporna, lila minns jag. I alla fall så försökte jag förklara att hon hade ju andra färger på de andra kläderna och där var inget lila på dem så hon kanske skulle ta strumpor i samma färg som kläderna. Då svarade Agnes "nä, just det mamma. Jag har inget lila på mina kläder så därför måste jag ha det på mina strumpor!!!". Det var helt glasklart och väldigt logiskt. Precis som att en brud ska ha något nytt, något gammalt och något blått så måste Agnes alltid ha något lila :)

Ankmatning

Förra veckan stod det ankmatning på schemat. Alma, Astrid och mamma Hanna följde också med. Emil älskar alla djur men Agnes är lite mer avvaktande. Snart är det dags att lägga ut mat till småfåglarna. Jag älskar hösten. Nu är det så vackert. Sidensvansarna är här...mina favoritfåglar!
Idag var det kyrkan som gällde. Skönt att komma iväg lite. Igår när vi gick till dagis så räckte Agnes tunga till mig och jag sa "vilken tur att det inte flög förbi en fågel nu och bajsade på din tunga. De äääälskar att bajsa på tungor." Agnes svarade rappt "och på brevlådor..". Det tog några sekunder innan jag kopplade men vi har ju fågelbajs på vår brevlåda :) Så sant så sant...
Snart är det dags för lillfis att börja på dagis. Jag håller tummarna för att det blir Smultronet där Agnes går. Han känner redan till stället och personalen eftersom vi är där tre gånger/vecka och lämnar/hämtar Agnes.
På torsdag åker vi till Skåne. Jag ska hålla en tremånadersbäbis...tjooohooo!

Kletig gröt

Båda våra barn har varit tokiga i gröt. Jag avskyr gröt. Det fastnar överallt. Igår sa Agnes en rolig sak när vi satt och åt kvällsmat. Först blev Agnes färdig och satt och väntade på sina storasyskon. Sedan blev det lite spring i benen och då sa jag att det blir inget TV-tittande om hon inte väntar tills alla är färdiga. Suck och stön, men hon satte sig på stolen...lite på tvären demonstrativt men ändå. Sedan började barnen blev färdiga och DÅ skulle hon ha mer yoghurt. När barnen reste sig så sa hon "ni får inte gå från bordet för jag är inte fääääädig". De förvånade storasyskonen satte sig och väntade....unge! Man ska vänta tills alla har ätit upp och jag avskyr allt spring men det är ju bra om alla äter samtidigt då och vissa inte pausar för att sedan återuppta ätandet :) Emil får gå från bordet när han vill. Tids nog så ska vi lära honom lite hyfs också...

Farsdag och sömnbrist

Vi är ute en hel del. Båda barnen älskar det. Okej, jag går väl inte ut om regnet vräker ner men oftast är det uppehåll en liten stund även de värsta dagarna. Barnen mår bra av frisk luft och jag med. Ibland när jag sitter i hallen och kämpar med alla jäkla kläder, Agnes trotsar, Emil går in med skorna och vi hittar inga vantar så undrar jag hur jag kunde tycka att det var en så himla bra idé 10 minuter tidigare men när vi väl är ute så är allt bra igen. Jäklar vad jag har gapat på barnen i groventrén. Det är nog där färgen kommer flagna av först.... Jag blir bättre dock. Numera lägger jag fram alla kläder och skor innan jag nämner att vi ska gå ut. Förberedelse är A och O.
Agnes har precis trillat med sin cykel här och visar sina smutsiga händer....stackars :)
Idag har barnen varit med pappa hos farmor och farfar. Jag skulle egentligen varit hemma med Agnes så vi kunde gå på gympan men av någon märklig anledning så låg jag och stirrade i taket till kl 03 och 06 vaknade Emil. Magnus fick kaffe på sängen, fina teckningar, kort, lotter och choklad. Agnes lånade även ut sin blomma till pappa. Gullunge. Jag vill att våra barn ska lära sig glädjen i att ge saker och att det inte alltid är självklart att man bara ska få av alla andra. Vi får väl se om jag lyckas med det. Magnus tog i alla fall med Agnes till farmor och farfar så jag fick en eftermiddag för mig själv. Jag duschade, åt, sov, plockade, fixade med foton, promenerade och längtade efter min familj. De hade det jättemysigt hos farmor och farfar och åt älgstek. Diökusinerna var också där. Mysigt för familjen att komma iväg lite och slippa sin trötta mamma :)

Stora skogen

Idag var det riktigt fint höstväder...äntligen! Först var barnen med pappa nere på Göka och härjade medan jag var i stan och fixade presenter. Jag förklarade för Agnes i morse att det är farsdag i morgon och att vi ska vara extrasnälla mot pappa. Sedan berättade jag att alla barn ger sin pappa något och jag undrade vad hon skulle ge sin pappa... "en teckning och se'n kan han få låna min blomma". Underbara Agnes!
Sängen har blivit en "båt" och jag kallar den numera Noaks Ark eftersom den är alltid fullastad med alla gosedjur och dockor.
Det är lite gnälligt nu igen och Emil är fortfarande mammig. Han testar gränser hela tiden och är envisare än en åsna. UNGE! I nästa sekund vill han kramas. Båda barnen älskar att vara ute och de mår bra av det. Vi går ofta i lilla skogen nedanför oss. För dem känns det nog som en jättestor skog :) Emil har många projekt nu. För tillfället plockar han ut godisbitarna ur karamellasken och sedan lägger han i dem igen.

En låååång dag

Den här killen vaknade kl 05.15 så klockan 07 hade jag duschat, utfodrat honom, hängt tvätt, druckit en liter kaffe och tittat på äckelteletubbies. Sedan bara fortsatte det med alla lekar, affär, dans, prinsessa, playdolera, trolldeg-in-i-ung och sedan måla, mellanmål, lunch, mellanmål, kvällsmat, tur till lekplatsen (först med vagn och sparkcykel men efter 200 m kom Agnes på att hon inte ville ha sparkcykel...tillbaka och lämna den osv), dammsugning, plocka, plocka, plocka...
Bevismaterial 1. Vi försöker göra saker av trolldeg...Agnes i sin senaste prinsessklänning.
Bevismaterial 2. Det artar sig. Ugnen väntar.
Ikväll fick Magnus ett ryck och helt plötsligt åkte Agnes säng in på Emils rum och hon fick en vuxensäng. När hon kom in på sitt rum och såg nya sängen blev hon överlycklig och hoppade och sjöng att hon var jättelycklig för hon hade fått en ny säng. Nu hör jag henne säga till Magnus "Jag är jätteglad för den nya sängen jag fick av dig...tack så mycket". Gullunge!

Vem har kidnappat Agnes?

Den här tjejen kom precis upp från sin säng och ville inte sova på sitt rum. Det har ALDRIG hänt. Vid något enstaka tillfälle har hon kommit in i vårt sovrum på natten men oftast har jag burit henne där om hon varit sjuk. Hon älskar sin säng...tills ikväll. Kvart i nio står hon framför TV:n och säger jag vill sova i din säng, mamma. Hon vägrar gå till sitt rum...är det sagan jag läste ikväll..Bernard och Bianca? Är det verkligen vår Agnes eller har någon bytt ut henne. Hon la sig dessutom ovanpå mig i soffan och kramades och det hör inte heller till vanligheterna. Nu ligger hon i soffan och Tarzan har lagt sig på hennes ben.
Emil är en riktig liten Emil i Lönneberga...full med bus! Han har dessutom ett humör som heter duga. Saker kastas i golvet och han klipper till både mig och Agnes. När jag skäller på honom så kommer han och kramas och då blir det ju genast mycket svårare att vara arg. Jag är svag för kramar. På bilden visar han sitt senaste danssteg... När vi spelar musik och Agnes tar av sig alla kläderna och "skakar rumpan" (var får hon allt ifrån?) så brukar vi skoja och fråga Emil om inte han ska skaka rumpan och då gör han så här, sträcker ut ena benet, ställer det på tå och vänder upp rumpan lite. Nu har Emil lärt sig peka med pekfingret och säga AJ, AJ, AJ när vi frågar vad mamma säger.
Igår var jag på mammamiddag. Helt underbart. Trevligt sällskap, oförskämt god mat och minst lika gott vin. Det är lyx att få sätta sig ner vid ett dukat bord.
Nu sover Magnus och Emil. Mina ögon trillar snart ihop och Agnes sitter och tittar på House. Finn ett fel...

Tänker på våren...

Istället för att tänka på den hiskeliga treåringen här hemma som skriker "DUMMA MAMMA" ca 10 gånger/dag. Just nu, i skrivande stund, skriker hon dumma mamma för att jag har valt fel kläder till henne idag. Hon tror att hon bestämmer vilka kläder hon ska ha vilket hon verkligen inte gör. Tröttsamt...
Emil är nog på gång att börja prata lite mer. Han "pratar" sitt språk hela tiden nu och skäller tillbaka när Agnes skriker på honom. Urgulligt. Orden han säger nu är mamma, pappa, ta (Tarzan), mommo, moffa, mmm (emil), vaaa (varmt), hej, dä, aj samt en massa djurläten.
Kampen om kläderna fortsätter här hemma. Jag försöker få henne att gilla mitt förslag...hon ska få bestämma kläder en dag/vecka (torsdag eller lördag) men hon vill bestämma NU.

Samsovning

Bästa med Ica är att man kan åka bilen där... Agnes är så fin i kläderna hon fick av Bibbi! I natt vaknade Emil vid 02 och ville sova i min säng. Jag sa till honom att han fick sova där om han var tyst och låg stilla (tidigare har han legat och sparkat i väggen och "pratat"). Han låg helt stilla och sa inte ett ljud. Lillkillen förstår allt man säger till honom snart. Mysigt i alla fall! Vi sov till klockan 06.45. Med tanke på att jag somnade innan kl 21 igår så får jag väl anses utsövd idag.

Vilken födelsedag det blev!

Utan att överdriva så tror jag att hon fick ca 40 presenter min lilla tjej. En av dem var den här fina tingelingdräkten. Den åkte med ner till Skåne så den springer hon runt i VARJE dag. Jag frågade henne idag vad hon längtade mest efter av alla sina paket och det var sparkcykeln och den nya kassaapparaten. Tack alla som förgyllde hennes dag med kort, paket och sång. Hon äääälskade sin födelsedag!
Natta fixade Emils frisyr...
Nu när vi är i Skåne så har han varit helt odräglig. Han bara gnäller och är som ett plåster på mig. I samma sekund som jag försvinner så funkar det med andra. Han har trillat två gånger här och slagit i tänderna så det har kommit en del blod...suck. Nu är både han och jag snoriga igen. Orkar inte mer snart...
Mormors fina tårtor gick hem!
I stugan har det varit en hel del besök vilket Agnes älskar. Danne och Maria var här i måndags och då fick de vara med i hennes lekar och de beordrades att ligga på golvet så vi alla kunde sjunga "ja må de leva" och sen fick de sitta och ha picknick med henne. Bibbi var här och sov över och tvingades också delta i hennes lekar. Idag var mamma med Agnes på Andys lekland i Kristianstad. Hon var helt överlycklig. Första gången. Fullt ös och hon härjade i två timmar. Fina, fina Agnes. I morse tummade vi på att vi ska sluta skrika mot varandra. Jag har hållt mitt löfte än... :)
Emil säger nu både mormor och morfar. Det betyder inte att han vill sitta hos dem hela tiden dock. Han säger det på riktig skånska. Underbart.

RSS 2.0