Fotbollsbarn

Förra veckan spelade vi match mot Kosta. Tre tjejer i vårt lag fick spela med Kosta eftersom de var så lite folk. Hur modiga tjejer har inte vi som vågar spela i ett helt annat lag?!? Vi förlorade med 9-7 tror jag och Agnes säger att hon gjorde fyra mål. Jag vet inte. Jag vet inte vad matchen slutade. Vem räknar liksom? Jag var precis likadan när jag själv spelade. Jag visste inte alltid vem som vann matchen och ganska ofta visste jag inte var vi var och spelade match men jäklar vad kul jag tycket det var att spela fotboll! För Agnes är resultatet viktigt. Hon har sin mammas bollsinne.
 
Emil har sin mammas lathet. Varje träning avslutas med att de får spela. Då går Emil och ställer sig i mål. Allt för att slippa springa. Just det, han är vänsterfotad precis som jag. 
 
 

Vilken helg...

Vår enda lugna helg under våren blev allt annat än lugn. Det blev byggställning så Magnus har målat hela helgen och jag har skött markservice. I fredags var bokklubben ute och käkade och drack vin och i lördags blev det Växjö med barnen och ett hysteriskt shoppingrace. Vi var i Växjö kl 13 och kl 14 skulle Emil vara på kalas! Jag ringde hem och bad Magnus spola upp badvatten så Emil kunde slänga sig i badkaret när vi kom hem 13.40 medan jag packade in matvaror. På med skorta och iväg på kalas.
Glada fina gossen vattenkammade själv håret. Nöjd med kalas. Emil och fyra tjejer.
 
När han kom hem dammade han av den radiostyrda bilen. När Emil var på kalas så passade jag på och springa en runda och Agnes cyklade bredvid. Inte alls mysigt eftersom jag ville springa och Agnes var trött och trillade med cykeln. Phu.
 
Huset börjar bli vitt. Jäklar vad Magnus har målat i helgen. Ser ni mossbeklädda stenarna till höger i bild. De har inte så mycket mossa längre. Mitt jobb. Blåsa i handen. Vi har ingen högtryckstvätt och ingen kantklippare heller förresten. 
 
 
Idag cyklade Agnes till sin kompis Lova och lekte där hela dagen. Jag och Emil gick ner till Göka och lurven passade på att bada. Det såg inte alls varmt ut men det brulkar inte hindra mina barn....
Emil har fått bannor på dagis. BRA!!! Han och hans kompis Albin hade sagt till Eva (som kommer från ett annat land) att de inte lyssnar på henne och att de skulle kissa på henne!! Albin och Emil skyller på varandra. Skitungar. Fattas bara att jag har närt en Sverigedemokrat vid min barm.... Emil förnekar dock att de ska ha sagt att de skulle kissa på henne, däremot att de inte skulle lyssna på henne. 
 
Jag lurade i Emil att ur det här röret kommer allt som spolas ut från toaletten. Det måste undersökas!! Han hittade bara en spindel....
 
 
 
Den här lilla lurvan vurpade på gatan med cykeln och fick styret på sidan av halsen. Hon kom hem och var jätteledsen men mest ledsen var hon nog över att Emil lekte med en kompis och inte brydde sig om att hon trillade och blev ledsen.
-Varför bryr han sig inte mamma?
Ja, det kan man undra. Jag tror att han ibland blir osäker men inte vet hur han ska agera och då gör han knasiga saker och skrattar när det inte alls passar sig. Tokigt men jag hoppas att han lär sig. 
 
Vi skippade mors dag eftersom helgen var så intensiv. Barnen skippade inte mors dag. De kom in med kaffe på sängen och kort/saga. Emil skrev "GATIS PÅ MOS TA JAG ÄLSKA DEJ MAMMA". 
Agnes hade skrivit en saga-
"Det var en mörk och stormi natt. Vi såg en dör. Det var ju ingen vanlig dör men det viste vi ju inte då. Det hade vi inte förventat os. När vi öpna den såg vi att vi var i ett fint hus. Inte alls farligt tängte vi men när vi såg os i speglen märkte vi att vi va barbidockor och presis då kom en flicka och ville leka med dem. Men då sa henes mamma Kom å ät och då jick flickan. Då tegnte vi att vi skulle hoppa ut ur fönstret. Vi jorrde det å kom ut. Snipp snap snut så va sagan slut.
Jag älskar hennes fantasi och hennes sagor. I bilen i lördags hade hon en lång utläggning om hur man skriver en berättelse. "Mamma, det måste vara en start, berättelse och ett slut och sagan måste ha ett mål". Okej, sa jag och sedan förklarade hon precis hur man bygger upp en berättelse. Hon går i ettan. Ärligt. Räcker det inte med att kunna alfabetet då?
 
 
 
 
 
 
 
 

Så mycket humor....

Den här tjejen hade jag gillat att leka med om jag var 7 år eftersom hon är så fnissig och busig och har så mycket humor. Hennes temperament hemma är inte alltid det roligaste men när hon är glad så smittar det av sig. Idag har jag varit hemma med Agnes eftersom hon är toksnorig och det blir många skratt. 
 
Emil bröt ihop när han förstod att jag skulle vara hemma med Agnes och vanligtvis brukar han få vara hemma med men idag kände jag att det var dags att bara pyssla om Agnes. Jag föreslog att jag skulle hämta honom tidigare och då tyckte han att kl 09 var lagom. Eh, nej. Jag hämtade Emil kl 13. 
 
När jag skulle hämta Emil frågade jag Agnes om hon kunde vara hemma själv medan jag körde ner och hämtade lillebror på dagis.
- Eh, ja. 
Som den oroliga mamma jag är så...
- Vad ska du göra när jag är iväg då?
- Eh, mamma. Först ska jag leta upp godis i skåpen som jag ska äta, sedan ska jag leka med alla Emils leksaker (som hon aldrig får röra när han är hemma) och sedan ska jag dricka ett glas vatten och då kommer jag tappa glaset så det går sönder och då ska jag försöka gömma det i soporna och låtsas som inget har hänt och sedan ska jag ta dina trosor i garderoben och använda som BH......
Jag bröt ihop som jag skrattade. Hennes humor är alldeles för lik min och jag vet om det inte är så smickrande för min del att ha samma humor som en 7-åring...
 
 
Idag började projekt ommålning av huset och en stor ställning har rests på framsidan av huset. Magnus är ute och skrapar/tvättar fasaden medan jag är förvisad till markservicen. Eftersom Magnus oftast gör allt här hemma (mat, barn, disk) så tycker jag det är ganska mysigt att få vara "hemmafru". Tänk att traditionella könsroller kan kännas helt okej ibland.
 
Agnes funderar mycket på krig nu. Hon har haft tre mardrömmar nu med krig och jag har dött i alla drömmarna. Det var krig mellan mig och lillebror (det kan väl ändå inte vara möjligt att han vann?!?), det var krig där Agnes skulle välja mellan mig och Alma och hon kunde inte bestämma sig och då dog vi båda och sedan var det en tredje krigsdröm som jag inte minns. Hon har det jobbigt i alla fall. Där är så mycket funderingar.
 
Idag öppnade hon en tatueringsstudio och hon fick faktiskt måla mig med tuschpennor i svanken. Jag vet inte vad jag förväntade mig men det blev en eldsprutande drake i alla fall....
 
Gossen är arg, arg, arg och har klivit rakt in i sexårstrotsen. Han är inte i närheten av Agnes trots än men det känns skönt att veta att det kommer bli lugnare så småningom. Agnes vet hur det är och konstaterar ibland "Nu mamma, nu har Emil kommit in i trotsåldern....". Jo tack, vi vet.
 

Nu smäller det!

I lördags hann vi även med ett besök på brandstationen i Kristianstad. Barnen tjatade till sig att få åka brandbil.
 
Min lillebror lyxade till det den här gången och startade en brand. Det small till och sedan började det brinna. Barnen höll för öronen och skrek "en gång till".
 
 
 
På brandstationen finns många leksaker. De flesta är anpassade till lite större barn (typ vuxna brandmän) men Danne hittade ett gigantiskt aphuvud som Emil fick prova. Det är fortfarande oklart vad brandmännen använder aphuvudet till :)
 
Nu har vi varit så mycket på brandstationen så barnen börjar hitta i lokalerna. De älskar att vara där. Lyckligast var nog ändå Agnes som fick visa upp sina nya hål i öronen.

Hål i öronen

Så blev det äntligen dags för vår modiga Agnes att få hål i öronen. Det hela skedde på Apoteket i Kristianstad och Agnes med hennes entourage var fulla av förväntan. Emil var mest rädd och vågade inte titta. JävlaJenny tog hand om Emil varpå Agnes väste fram:
-Jävlajenny, om du inte kommer hit och tittar nu när jag får hål i öronen så dödar jag dig...
Mormor hejade på och hade stora plånboken med sig till sina bortskämda barnbarn. Jag var mest orolig och frågade om hon inte skulle hålla mig i handen varpå Agnes svarade:
-Jag är ingen bäbis heller....
 
Nu smäller det! Två skott. Emil vågade titta på pistolerna. Efteråt frågade kvinnan Emil om han också ville ha hål i öronen och han såg helt förskräckt ut. Där sparade vi den piercingen i framtiden. Han kommer aldrig vilja göra hål någonstans på sin kropp!
 
Sjukt stolt och lite förvånad över att det gjorde så ont som det gjorde. Nu ska vi bara tvätta och hålla det rent i SEX VECKOR. Det här är Sveriges coolaste tjej. Hon är 100 % allt. Det är aldrig lagom. Ingen är så omtänksam som Agnes (hennes storasyster i och för sig) och hon gör allt för sin lillebror. I lördags var hon så ledsen. Jag gjorde rent hennes öron och det gjorde lite ont så hon blev ledsen. När hon skulle somna så var hon fortfarande ledsen och då hade Emil skrattat åt henne. Jag tror att han lite nervösskrattar för han vet inte hur han ska trösta henne. Jag hade Agnes i mitt knä och bara kramade och kramade henne medan tårarna sprutade och då kom allt.
-Varför skrattar Emil? Varför köper inte han någon present till mig men jag köper massor till honom? Varför får han låna pengar av mig men jag får aldrig låna av honom? Varför, varför, varför? 
Vad svarar man? Agnes gör allt för sin lillebror och hon är så rädd om honom. Hon är väldigt retig också men hon vill alltid att han ska vara glad och må bra. Emil är också rädd om Agnes men det kommer inte fram om hon ser det. Det kan mer vara när jag blir arg och då säger han lite tyst "skäll inte på Agnes mamma". Han bryr sig men har inte samma behov av att vara snäll eller dela med sig. Agnes hjälper Emil att städa på hans rum, hon fixar picnic till honom och hon leker hans lekar för att vara snäll.
Jag svarade till slut:
-Det är inte snällt att skratta när någon är ledsen och till slut kommer någon bli jättearg och klippa till honom när han gör så. Han kommer att lära sig det nu när han ska börja skolan....
Emils öron växte. Jag var helt opedagogisk och Agnes stannade upp i gråtandet. Jag blinkade med ett öga till henne för att hon skulle förstå att jag skojade och bara skrämde Emil lite.
-Mamma, jag såg att du blinkade. Det är inte snällt att göra så mot Emil!
Suck....
 

Kyrkhäng och syskonsömn

Igår hade vi det lite stressigt och jag hann inte riktigt natta barnen så de löste det själva. Agnes vill gärna sova med lillebror och igår nöjde han sig med det. I morse när jag steg upp låg de tillsammans och kollade på Emils surfplatta. Agnes var så nöjd över att få sova hos Emil. Hon är så rädd om sin lillebror.
 
Igår var det avslutning med kören i kyrkan. Åh, så duktiga de är i kören. Jättemysigt och de har jättekul. De visade bilder från deras körresa till Kalmar. Körledarna är superduktiga.
 
Jag hade avslutningssamtal på Emils dagis igår. Det känns sorgligt att snart inte ha ett dagisbarn längre. Hur gick det här till? Emil ringde mig på jobbet eftersom vi skulle hinna prata om förskolan innan jag hade samtalet.
-Mamma, jag gillar dagis och jag älskar mina fröknar. Jag gillar att bygga med lego och att vara i sandlådan. Jag gillar maten. Jättemycket (jo, tack, jag vet att han gillar maten eftersom han en dag frågade mig om jag inte kunde fråga Kicki i köket efter recept....det gäller att inte ta det personligt).
-Emil, hur har du det på morgonen. Tar fröknarna emot dig när du kommer och så?
-Mamma, jag är en lite fegis på morgonen och vågar inte säga något men typ klockan åtta börjar jag prata med fröknarna.
Maggan skrattade jättemycket när jag berättade det men hon höll med. Han brukar vara lite för sig själv första timmen men sedan drar han igång. Emil är en omtyckt gosse och det är många som vill vara kompis med honom. När hon hade pratat med Emil så hade han sagt att han bara bråkar med Agnes (VI VET!!). Jag tror nog att han bråkar annars också eftersom jag hör att han inte alltid är så snäll till sina kompisar hemma... 
 
Emil har förändrats jättemycket sista året. Han pratar mer och har mer humör. Samtidigt så har han blivit väldigt mammig och vill ha pussar och kramar av mig hela tiden, och det är klart han får!
 
Fina tjejer i kyrkan!
 
Kören. Så uppspelta och fnissiga. Underbart!
 

På lördag smäller det

 
På lördag smäller det. Då ska Agnes få hål i öronen. Är hon uppspelt, eller? Hon skulle få det i födelsedagspresent men bar sig illa åt och var jätteotrevlig så då bestämde jag att hon skulle få det till jul. Hennes hiskeliga humör fortsatte men nu är det kanske dags. Tid är bokad på lördag och vi ska till Skåne igen så det hela ska utföras i Kristianstad. Agnes har ingen fundering över att det kanske gör ont utan är mest fokuserad på att hon äntligen ska få ha örhängen. Hon fick jättefina örhängen av Sussie i födelsedagspresent som hon äntligen ska få använda :) 
Igår pratade jag med båda barnen om att den här veckan är väldigt intensiv med träningar, våravslutning i kyrkan, avslutningssamtal med dagis, städning inför städerskans besök, packning till Skåne osv. Om de fixar sina rum och hjälper till hemma så blir det örhänge och Burger King på lördag. Emil vill inte ha örhänge....han kommer antagligen vara helt skrämd efter Agnes håltagning så piercing blir nog inte hans grej.
 
I förrgår sov jag tre timmar på hela natten (mellan kl 03-06) och jag var så trött igår så jag vågade inte ta bilen till jobbet. Igår var det fotbollsträning och efter träningen badade jag och gick och la mig. Jag somnade innan åtta. Så skönt! Jag har inte hunnit med någon egen träning sedan i torsdags och lär inte hinna med något förrän på lördag. Tröttsamt. Om en månad har jag två veckors semester. Då ska det målas hus och bara ske återhämtning och träning. Jag längtar....
 
 
 

Handpåläggning, döden och hjälpredor samt bilder från Malmö (del 2)

I helgen blev det en tur till Skåne. Vackra, vackra Skåne med gula fält och glador i luften. I fredags var vi i stugan och på lördagen var vi i Ystad. Först hos pappa och sedan firade vi Miras konfirmation. Små barnen var hos mormor och morfar hela lördagen så det var bara jag, Magnus och Natta i Ystad. Konfirmationen var nog den bästa jag varit på faktiskt. En cool präst som pratade till ungdomarna på ett realistiskt sätt. Det kändes som om hon verkligen hade engagerat sig i ungdomarna och att samtalen inte bara handlat om Gud. Jag fick i alla fall gå fram och genomföra en "handpåläggning" på Mira. Det gick ju bra... Efter konfirmationen åt vi världens godaste mat (som vanligt) som Pia fixat och det var roligt att träffa alla! Vi körde hem på lördagskvällen eftersom barnen hade fotbollsfotografering på söndagen. 
 
Oliver på lekplats i Malmö. 
Lillebror och Maria.
 
 Lillkusinen Nicke.
 
Moster Bibbi. Barnkärare människa får man leta efter.
 
Söta Lovisa.
 
Petra (som är skitsnygg i kort hår också).
 
Igår fick Agnes lära sig göra spagetti och köttfärssås (vegetarisk färs) och det klarade hon galant. Emil lärde sig koka kaffe och lämnade stolt en mugg kaffe till pappa när han stod och tvättade husfasaden. I morse rusade Emil upp och gjorde kaffe till oss. De kan de små liven....
Kusinerna (Agnes, Emil och Tyra)-
 
Agnes pratade Gud med mig en kväll.
-Mamma, jag tror inte på det där att Gud skapade jorden. Jag tror på Big Bang i stället.
-Okej.
-Det låter ju konstigt om Gud skulle gjort hela den här jorden.
-Mmmm. Han måste ju vara världens sämsta Gud om han skapar en hel jord och sedan låter han det vara så varmt och fattigt på vissa ställen så barn svälter ihjäl och sedan bryr han sig inte så mycket om krig och så. Kass Gud faktiskt.
Agnes fick världens största ögon....
-Men mamma!!! Tänk om Han hör dig! Då hamnar du i helvetet!!
-Vet du, det är helt okej om jag hamnar där nere. Där är det säkert varmt och skönt och antagligen mycket roligare än där uppe. Där nere får man nog hitta på en massa bus och så...
-Mamma!! Nu pratar vi inte mer om det för då kan jag inte somna.
 
Hon är inte helt säker på vad hon tror helt enkelt :)

Paus och hur barn blir till

Oj, vad länge sedan det känns. Vinterkläder, grillplatsen, värma sig vid brasan och njuta av varm korv och varmt kaffe. Grillplatsen är vårt andrum. Egentligen borde vi åka dit i maj eftersom det alltid är fullt kaos i maj/juni med sommaravslutningar, födelsedagar, vårfix och allt annat. Helt plötsligt ser man alla skit :)
 
Emil trotsar på sitt sätt. Han svär och är arg och ledsen. Agnes var arg och skrek. Jobbigt för både dem och oss oavsett vilket. Emil är väldigt mammig för tillfället och jag bugar och tackar eftersom pappa alltid varit nr 1. Nu vill han att jag ska hämta på dagis och igår berättade personalen att han varit så glad för att mamma skulle hämta igår. Emil vill att jag ska natta honom och han vill veta exakt vilken tid jag kommer hem varje dag. Han hatar mina Kristianstaddagar. Han sover fortfarande i våra sängar ibland och det känns bra. Jag älskar att känna barnens små mjuka varma gosiga kroppar i min säng. Finns det något bättre sätt att vakna på än att ligga och titta på ett sovande barn?
 
Min fina Magnus. För tillfället är det mycket målning på schemat. 
 
 
 
Lite bus går alltid hem. Den här tjejen är så full av energi och av bus så hon nästan spricker ibland.
 
 
 
 
Agnes hade funderingar en kväll. Hon frågade mig vad det betyder (och så visade hon) när man gör en cirkel med tummen och pekfingret och sedan stoppar in andra pekfingret i den...
Jag svarade:
-Vet inte...
Sedan såg jag hennes min och hon förstod att jag förstod så då ändrade jag till:
-Om du säger vem som gör så så ska jag berätta vad det betyder.
-Det är killarna i klassen.
-Okej, det betyder....sex.
Helt förvirrad min från Agnes som bara förknippar ordet sex med en siffra.
-Men vad betyder sex då?
-Eeeh, det är när en mamma och pappa pussas och kramas lite extra.
Ännu mer förvirrat.
-Agnes vet du hur ett barn blir till?
-Jaaa! Flickor har en snippa, pojkar har en snopp. Sedan möts (gullig beskrivning) dem och då börjar sparvarna (!) tävla mot ägget. Den snabbaste sparven vinner och när den kommer till ägget så börjar det växa en bäbis. Efter nio månader är bäbisen färdig och då kommer den ut.
-Vet du var den kommer ut?
-Ja. Vi har ett hål som vi bajsar med, ett hål som vi kissar med och sedan ett hål där emellan. Ur det lilla hålet kommer den jättestora bäbisen. Det måste göra skiiiiiiiitont! Vilken tur du hade mamma eftersom de skärde i din mage istället.
-Fast jag har ju ett ärr istället.
-Får man jättemycket bedövning när bäbisen ska komma ut?
-Ja, fast det gör jätteont ändå men alla säger att de glömmer det när de får se sin lilla bäbis.
Stora ögon och mycket tankar.
Hon har rätt bra koll ändå min gumma.
 
 

Malmö del 1

 
Vi började med Burger King. Mat är viktigt för att hålla humöret på topp. Det var dags att fira Anders och Kents födelsedagar. Vi blev totalt 19 personer. Hur roligt som helst.
 
Efter ett tag trillade alla in till hotellet och det var dags att bege oss mot Teknikens och Sjöfartens hus. Det var en lagom härlig promenad. Barnen upplevde den som JÄTTELÅNG.
 
 
Väl där så hade barnen hur kul som helst. Det lektes och klättrades.
 
Där fanns ett lekrum där barnen nog hade kunnat spendera några timmar...
En stor kulle för en liten tjej. Sötaste Lovisa.
 
 
 
Lek och bus!
 
Emil och Tyra hänger ihop och i Malmö hade Tyra med sig ringar så att de kunde förlova sig :) 
Nere i ubåten. Trångt och varmt.
 
Efter ett tag var det dags för en promenad tillbaka till hotellet. Härlig, härlig dag.
 
 
 
 
 

RSS 2.0